32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaSnažan vapaj iz baze da se čuje glas umirovljenika, Cvjetković i Muratti...

Snažan vapaj iz baze da se čuje glas umirovljenika, Cvjetković i Muratti o gorućem problemu ugradnje dizala u zgradama

Gdje je stalo s ugradnjom dizala u višekatne stambene objekte, govorilo se danas na konferenciji za novinare županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika prilikom čega se osvrnulo i na upućene primjedbe na aktualni prijedlog zakona o sufinanciranju ugradnje liftova koji je u proceduri.

Inicijativa o ugradnji dizala u stambene zgrade krenula je upravo od strane umirovljenika još 2018. godine, a propustila se prilika iskoristi sredstva EU u mandatu Gabrijele Žalac na čiju je inertnost još jednom podsjetio Cvijeto Cvjetković, predsjednik ŽO HSU DNŽ. Tada je postojala mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala od strane EU u iznosu od 85 posto, a postojala je tada i spremnost lokalne samouprave da se pokrije i preostali trošak od 15 posto.

– Za prolivenim se mlijekom ne može plakati, ali potreba je i dalje tu, pogotovo s obzirom da je stanovništvo Hrvatske staro. U Hrvatskoj je 150 gradova koji imaju višekatnice koje ispunjavaju uvjete za dobivanje dizala, riječ je o 16840 zgrada i 156 000 stanova. U Dubrovniku su 354 zgrade koje ispunjavaju uvjete, a u županiji ih je oko 550. Ugradnja lifta u stambenoj zgradi mora ispunjavati zakonske regulative, po zakonu kabina lifta mora imati određene gabarite što je nemoguće svugdje izvesti. No, u takvim je slučajavima rješenje vanjski lift koji iziskuje građevinsku dozvolu. Dizala mogu izrađivati samo ovlašteni izvođači, što znači da ih se maksimalno može ugraditi oko 500 godišnje u Hrvatskoj pa bi se tom dinamikom trebalo čekati 60 godina da se riješi ovo goruće pitanje u cijeloj zemlji, a to je realnost koja ne vodi ničemu, istaknuo je Cvjetković te dodao da se u zgradama koje ne zadovoljavaju ugradnju unutarnjih ili vanjskih dizala mogu ugraditi stubišne stolice čija je cijena oko 1500 eura.

– Kad se krenulo u saborsku proceduru prijedlog je bio da se 40 posto troška financira iz proračuna, 30 do 40 posto iz lokalne samouprave, a ostatak pokrivaju suvlasnici. Ako zakon prođe uz određene promjene na koje su ukazali umirovljenici, u najboljem slučaju tek iduće godine bi se moglo krenuti s natječajima. 600 000 eura osiguralo se rebalansom proračuna 2023. godine što bi trebalo osigurati tek 30 liftova u idućoj godini, istaknuo je Cvjetković podsjetivši da je HSU svojedobno predala premijeru Plenkoviću 705 lista s 4690 potpisa stanara i njihovih predstavnika da se pokrene aktivnost prema Europskoj Uniji, od tada je prošlo 5 godina, a ništa se nije dogodilo, rekao je.

-Dizala nisu potrebna samo starijim osobama, već svima. Kako ćete prenijeti novi kauč na četvrti kat, donijeti spenzu…Lift je neophodan za normalno življenje. HSU pokušava napraviti dodatni pritisak na Vladu da ih osvijestimo da se krene s rješavanjem ovog gorućeg problema. Želimo ovo pitanje aktualizirati, želimo da mu se ozbiljno priđe, znamo da se on može riješiti jedino uz sufinanciranje sredstvima EU, stanari ne mogu sami snositi trošak. Ovo je izborna godina, svi naši koalicijski razgovori bit će uvjetovani rješavanjem ovog problema koji je jedan od naših glavnih prioriteta. Odlučili smo pokrenuti ove inicijative i ovo je snažan vapaj iz baze da se čuje glas umirovljenika, rekla je Olga Muratti, predsjednica Gradske organizacije HSU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA