27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleSjećanje - Dubrovkinja koja je bila prva žrtva opsade Sarajeva

Sjećanje – Dubrovkinja koja je bila prva žrtva opsade Sarajeva

Na mostu preko Miljacke u Sarajevu, koji je tada nosio naziv Vrbanja, na današnji dan 1992. snajperskim hicima su ubijene Suada Dilberović (24), studentica medicine iz Dubrovnika i službenica Olga Sučić (34), majka dvoje djece.

One su bile dio kolone prosvjednika koja je iz središta Sarajeva krenula ka naselju Grbavica, koje je od provedbe referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine 1. ožujka bilo odsječeno jer su tamo postavljene srpske barikade, a svaki prolazak strogo kontroliran.

Dilberović je bila studentica medicine Sarajevskog Univerziteta. Prva je žrtva rata u Bosni Hercegovini, a poginula je za vrijeme prosvjeda za mir u opkoljenom Sarajevu. Pripadnici srpskih snaga potpomognuti Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA) pucali su s hotela Holiday Inn na okupljene građane na Marijin dvoru, pa su se prosvjednici uputili k Mostu Vrbanja.  Nakon što je masa krenula prema mostu, začuli su se pucnji iz obližnjih objekata. Najprije je pogođena Suada, a nekoliko minuta kasnije i Olga. Suada je na samrti pitala: “Zar je ovo Sarajevo?”. Više osoba tog dana je ranjeno, među kojima je bilo i djece.

Tijekom opsade Sarajeva koja je potrajala 1425 dana u tom gradu poginulo je više od 11,5 tisuća njegovih stanovnika od čega je bilo 1600 djece.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA