30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSjajna sezona za Hrvatske šume: Od požara sačuvano 91 % hektara šume...

Sjajna sezona za Hrvatske šume: Od požara sačuvano 91 % hektara šume više nego inače

Dolaskom jeseni zaključena je sjajna sezona za Hrvatske šume u kojoj je zabilježen najmanji broj požara još od 2014. godine. Diljem Hrvatske tim su povodom osvanule upečatljive zahvale građanima na plakatima kampanje Hrvatskih šuma, „Nemar je prva iskra“. Poruka „Hvala što ste marili“ naglašava kako je u odnosu na desetogodišnji period, ove godine sačuvano 91 posto više površine šume, odnosno zabilježeno je čak 110 požara manje s obzirom na prosjek.

Početkom sezone govorili smo kako su čovjek i njegov nemar glavni uzročnici čak 90 posto požara. Gledajući statistiku ovogodišnje protupožarne sezone u usporedbi s nizom proteklih godina, htjeli smo svim građanima poručiti kako su upravo oni ključan faktor ovog velikog uspjeha. Cilj naše kampanje bio je osvijestiti važnost prevencije jer je jedino izbjegnut požar „ugašen“ na vrijeme, stoga je dodatna poruka kampanje bila „Spriječi požar prije no što nastane“. U ime Hrvatskih šuma, još jedno veliko hvala svima što su ove godine jednostavno – marili, poručio je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra“ bio je osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Hrvatske šume zato su kreirale tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen. Njihove inačice emitirale su se na televiziji te putem radijskih apela na hrvatskom i engleskom jeziku, dok je na digitalnim kanalima zabilježeno preko 1,2 milijuna pregleda video sadržaja.

U odnosu na prošlu 2022. godinu, statistika je zapanjujuća. Ove godine sačuvano je 94 posto više hektara šume, a zabilježena su čak 203 požara manje nego prošle godine. Pogledamo li rekordnu 2017. godinu u kojoj je opožareno čak 48.449 ha šume, ove sezone uspjeli smo požare suzbiti na samo 1.049 ha. Svi ovi podatci pokazuju kako je nužno informirati građane o pravilnom postupanju u prirodi, kao i nastaviti provoditi protupožarne aktivnosti cijele godine, naglašava Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma u Hrvatskim šumama.

Osim provođenja izrazito uspješne informativne kampanje, tvrtka je nabavila i integriranu uslugu privatne radijske komunikacije, kao i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 116 kamera raspoređenih na gotovo 70 lokacija, kojima se se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, a njihov će se broj i dalje povećavati. U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume u 2023. godini uložile su čak 16 milijuna eura.  Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA