33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleTRUDNOĆA: Koji su prvi znakovi i kad se javljaju?

TRUDNOĆA: Koji su prvi znakovi i kad se javljaju?

Simptoma trudnoće je mnogo, a dok neke trudnice odmah znaju da su trudne, neke neće posumnjati na trudnoću čak i kada se pojave neki naizgled “očiti” simptomi. Prvi tjedni poznati su po vrtoglavom razvoju embrija, a već u 5. tjednu trudnoće možda ćete začuti prvi otkucaje srca. Važno je biti vrlo strpljiv jer se u nekim trudnoćama otkucaji pojave tjedan ili dva kasnije.

Beba kao mjehurić

U prvim tjednima embrij doista izgleda kao mjehurić u kojem se nalaze tri sloja i svaki ima svoju zadaću. Koliko je vrtoglav napredak iz tjedna u tjedan govori nam i činjenica da je beba još prošli tjedan bila veličine maka, dok je u 5. tjednu trudnoće dosegnula veličinu sezama.

Kada se simptomi počinju primjećivati?

U 5. tjednu trudnoće još uvijek nije realno očekivati neke standardne simptome, no moguće je već sada uočiti pojačano i češće mokrenje nego što je to bilo prije trudnoće zbog oticanja maternice. U 6. tjednu trudnoće bebino srce je još snažnije i veće su šanse da ćete moći čuti te otkucaje. Ovo maleno srce lupa dvostruko brže nego srce odrasle osobe, do čak 160 otkucaja u minuti. Tako će i ostati sve do kraja trudnoće.

Za razliku od malenog zrna sezama, do 6. tjedna trudnoće embrij je dosegnuo veličinu zrna graha, a razvijaju se i oči, nos i usta, ali ih još uvijek nije moguće uočiti na ultrazvuku. Sve su veće šanse da bi trudnica mogla posumnjati na trudnoću jer se iz dana u dan povećava osjetljivost grudi, ali i mučnine.

Do kada će mučnine trajati?

Iako su tek počele, većinu trudnica muči kada će konačno i završiti. Točnog odgovora nažalost nema, sve ovisi od trudnice do trudnice. Hormoni luduju i u 7. tjednu trudnoće pa čak i ako nemate mučnine, još uvijek postoji šansa da će se pojaviti. Trudničkog trbuščića još uvijek nema, no zato su osjetljivost na mirise, bolne i osjetljive grudi, mučnine i česta potreba za mokrenjem tu da vas podsjete da se u tijelu događa nešto čudesno.

Koji simptom se kod vas prvi pojavio?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA