30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSedamdeset autora predstavilo svoja "džepna izdanja" umjetničkih djela

Sedamdeset autora predstavilo svoja “džepna izdanja” umjetničkih djela

U okviru Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovačke knjižnice su organizirale drugu po redu izložbu minijatura čije se otvorenje održalo 5. prosinca 2022. u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Prva izložba “džepnog izdanja” umjetničkih djela predstavljena je u prosincu 2021. godine. Na drugoj izložbi sudjeluje sedamdesetak autora s radovima u obliku slika, skulptura i crteža. Autor predgovora je povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen, grafičko oblikovanje potpisuje Marta Baće, a za postav izložbe zaslužni su Robert Kralj, Marta Baće i Anamarija Obradović. 

Tijekom organizacije izložbe Dubrovačke knjižnice su ograničile samo format i dimenziju umjetničkog djela te je autorima dana potpuna sloboda o čemu i svjedoči autor predgovora. 

-Puno je značenja i asocijacija uz riječ “minijatura”, jedna je svakako univerzalna, a to je da se radi o nečemu malih dimenzija. Međutim, nije za minijaturu to jedini ključni element, najvažniji element je da je to cjelovito umjetničko djelo, da to nije tako onda bi komadić neke slike, kipa ili crteža mogao biti minijatura, ali nije. Dakle, ono što je ovdje za svaku pohvalu da su u pozivu na ovu izložbu Dubrovačke knjižnice ograničile samo format, samo dimenzije umjetničkog djela, a sve ostalo je prepušteno na volju autorima. Ako se nastavi ovakav tip revijalnih izložbi, vidjet ćemo hoće li doći do neke diferencijacije među autorima. – kazao je Viđen. 

O minijaturi kao umjetničkom djelu, Viđen je istaknuo da je ono “cjelovito umjetničko djelo u našem današnjem vremenu koje se natječe i ‘nadmeće‘ veličinom i megalomanijom” te da je ona umjetnička forma koja “pokazuje jedan drugi pravac, pokazuje da je često manje-više”. U filozofskom kontekstu, 

“pokazuje jedan drugi put, put drugačiji od tog puta megalomanije koji karakterizira naše vrijeme.”

Na kraju uvodnih riječi, Viđen je čestitao svima koji su zamislili i postavili izložbu, zahvalio se autorima i svima koji su došli te je čestitao Dubrovačkim knjižnicama na još jednoj uspješnoj izložbenoj godini. 

U izložbi sudjeluju: Ante Tonći Alač, Hiba Alajbegović Mustafić, Marta Baće, Martina Baće, Muhamed Bajramović, Mišo Baričević, Cvjetana Bazina, Anamarija Bezek, Emil Bobanović, Igor Brešan, Maro Cetinić, Željka Ćimić, Kristina Ćavar, Nives Čičin-Šain, Branimir Dorotić, Megaly Dragičević, Luce Đuraš, Elia Friganović, Jakica Gluić, Lili Gluić, Vedran Grabovac, Frana Grbić, Jelena Grgić, Trpimir Grgić, Vulko Hajdić, Petra Held Potočnjak, Ana Hrćan Šojat, Stefanie Hudspeth, Diana Jurin, Livia Kaciga, Stjepan Katić, Klara Knego, Marija Koprivica, Enca Kovačević, Maja Kovačević, Robert Kralj, Tomislav Kralj, Jasmin Kukavica, Maro Kriste, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Dragica Maca Lučić, Pavo Marčinko, Đurđa Merle, Neno Mikulić, Goran Milinković, Berta Miloš, Romana Milutin Fabris, Nora Mojaš, Snježana Novotny, Anamarija Obradović, Dijana Rajić,  Anamarija Rozić, Samir Serhatlić, Silvija Sikavica, Miro Stamatović, Miroslav Šetka, Pero Skvrce, Pero Šantić, Josip Škerlj, Ana Katarina Šolić, Veronika Šulić, Mihael Štengl, Karja Tolja, Dubravka Tullio, Lana Nana Matić, Josipa Vlašić, Ivo Vojvoda, Ksenija Zec i Nada Zec-Ivanović. 

FOTO: Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA