15.8 C
Dubrovnik
Petak, 7 listopada, 2022
NaslovnicaPolitikaSDP OŠTRO O PRORAČUNU: Opterećen je izborima, a plaće zaposlenika iznose čak...

SDP OŠTRO O PRORAČUNU: Opterećen je izborima, a plaće zaposlenika iznose čak 50 posto

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković predstavio proračun za 2021. koji iznosi 579 milijuna kuna, dubrovački SDP uputio je oštre kritike oko proračuna na današnjoj konferenciji za medije. -To nije realan iznos jer imamo jedan špekulativni dio u iznosu od 151 milijun kuna koji bi trebao doći iz Europske unije, a ne znamo hoće li, te imamo pomoć od države u iznosu od 103 milijuna kuna – kazali su iz SDP-a. Uvjereni su kako se neće uspjeti izvršiti predviđeni proračun. Ponudili su i neke prijedloge.

-Jako se malo od strane vlasti govori o realnim inidkatorima proračuna. Dakle koliko ćemo mi zapravo stvarno zaraditi i koliko ćemo potrošiti i koliko je u tome cijelom udjelu prihoda od zaduženja, odnosno prihodi koje mi nismo zaradili, a koje će netko morati vratiti. Nažalost politika je opterećena izborima i to se može vidjeti i u ovome proračunu jer se svi ključni projekti nastavljaju, materijalni rashodi se nastavljaju – rekao je uvodno predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač.

Osim projekata za koje Barač tvrdi kako se nisu trebali nastavljati izvoditi, navodi i relane troškove zaposlenika, koji prema njegovim riječima opterećuju proračun za 50 posto.

-Tu će naša Uprava, a i mi svi zajedno morati doći u određeni aspekt rezova. Sazvali smo ovu konferenciju kako bi izrekli kakvu SDP ima viziju kreiranja i vođenja proračuna u ovome neizvjesnom razdoblju – rekao je Barač.

Član Glavnog odbora Ivan Tropan izložio je kretanje rashoda te što je sve „srezano“ ove godine kao i prihodovnu stranu.

-Najveća stavka je rashodi za zaposlene, to nije dirano uopće, drugim rebalansom je spušteno malo, međutim vraćeno je trećim rebalansom na 185 milijuna kuna. U sklopu pomoći građanima za ovu godinu je to dobro, međutim za sljedeću godinu su naveli smanjenje, a što mi smatramo da nije dobro zato što će sljedeće godine ta pomoć građanima trebati još i više – kazao je Tropan.

Po pitanju prihodovne strane dodao je što prema njima nije realno.

-Grad Dubrovnik zarađuje novce na tri glavna načina, to su prihodi od poreza, prihodi od imovine i prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi. Mi tu imamo ogromne padove u realnom prihodu proračuna ove godine, i mislimo da će ove godine biti još jedan rebalans kojim će ovaj planirani rebalans pasti za još nekih 10 do 15 posto – rekao je.

Osvrnuo se na pomoć države i Europske unije.

-Ove godine imamo ostvarena 103 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna i iz EU. Mi smo navodno ostvarili 46 milijuna kuna u prvih šest mjeseci i planiramo do kraja godine 103 milijuna kuna. Drugim rebalansom je ovaj broj bio na 149 milijuna kuna pomoći, ovo je apsolutno špekulativan broj. Sljedeće godine planiramo 150 milijuna kuna pomoći od države i EU. To je totalno nerealan prihod, to nije prihod od kojega grad dobiva novac nego je to prihod u slučaju krize kada tražimo pomoć. Prihodi od imovine (zidine, iznajmljivanje taraca i poslovnih prostora, DU Crad, prihodi od koncesija…) su pali, u prvih šest mjeseci imamo 19 milijuna kuna, s time da je gradonačelnik počeo naplaćivati najmove i tarace u drugih šest mjeseci u odnosu na broj dolazaka putnika. Dakle mi očekujemo da se sigurno do kraja godine neće ostvariti ovih 56 milijuna kuna. Sljedeće godine u tu svrhu podižemo taj broj na 125 milijuna kuna. Tu treba uzeti u obzir da je Europa većinom ponovno ušla u ‘lockdown’ i pitanje je što će biti s turizmom prvih šest mjeseci, odnosno koliko će gradonačelnik moći naplatiti tih taraca, koliko će uprihodovati od zidina, koliko će biti od Dubrovnika Carda – rekao je Tropan.

Još jedna kritika upućena od dubrovačkog SDP-a prema proračunu za sljedeću godinu koji bi trebao iznositi 579 milijuna kuna odnosi se na prihode od upravnih administrativnih pristojbi (što uključuje komunalnu naknadu, komunalne doprinose…). Smatraju kako će takvi prihodi pasti za 86 milijuna kuna, te kako nije realno za očekivati takve prihode u iznosu od 87 milijuna kuna sljedeće godine.

Barač je dodao kako očekuju u sljedećoj godini veliki val otkaza u realnom sektoru. –Neće nitko davati plaće nekome bez potpore ako nema turista i zato procjenjujemo ovakav pad prihoda – rekao je.

-Od 407 milijuna kuna prihoda planiranih, od toga je 103 milijuna kuna pomoći, dakle realni proračun je oko 300 milijuna kuna. Ta rupa je zatvorena sa 193 milijuna kuna zaduženja. Proračun smo zatvorili sa 103 milijuna kuna pomoći od države i EU plus 193 milijuna kuna zaduženja. Sljedeće godine planiramo ponovno pomoć iz EU u iznosu od 151 milijun, dakle to je glavna stavka u proračunu sljedeće godine za koju ne znamo hoće li doći – kazao je Ivan Tropan.

Vizija proračuna za sljedeću godinu koju je iznio dubrovački SDP na konferenciji za medije podrazumijeva: braniti osnovne javne usluge (čišćenje ulica, održavanje prometnica, osiguranje javnog prijevoza građanima, financiranje vrtića) i pomoći ugroženima, odgoditi sve projekte koji nisu u završnoj fazi, a tu je Barač kao primjere naveo odgodu podizanja kredita Hotela Gruž za gradnju doma umirovljenika kao i prekid rekonstrukcije Hotela Stadion, očuvanje plaća za sve zaposlenike, razumno korigirati veće platne razrede što bi prema njihovim riječima podrazumijevalo smanjenje plaća menadžerima i direktorima, te su kazali kako bi upravni odjel za financije trebao na svakoj sjednici Gradskog vijeća prezentirati realno stanje prihoda.

PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU OPTIMISTIČAN: Zasad ništa od zaduživanja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA