28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaDugastroSAVJETI Kako ispravno posaditi maslinu

SAVJETI Kako ispravno posaditi maslinu

Na desetak centimetara od mjesta na koje dolazi sadnica treba zabosti kolac i to na stranu glavnog vjetra (bura, jugo). Kolac mora trajati 5-6 godina, pa mora biti odeblji i impregniran. Može biti drven, od željeza, plastike ili betona. Na dno jame treba rasuti gnojivo, ovisno o veličini jame. Oko kolca treba nagrnuti zemlju u obliku stošca. Na humak treba položiti sadnicu, potom rasplesti žile i rasporediti ih uokrug niz stožac. Žile treba pokriti tankim slojem zemlje i dobro nagaziti. Uokrug sadnice uz rub jame treba rastresti zrelog stajskog gnoja ili njegov nadomjestak. Pokriti slojem zemlje, nagaziti, pognojiti, naliti obilno vode (barem 20 l). Zatrpati jamu do vrha, oko sadnice učiniti plitku zdjelicu za hvatanje vode. Zavezati sadnicu debelim vezom uz kolac u obliku osmice, ako je potrebno na više mjesta, da se stabljika ne iskrivi.

DUBINA SADNJE

Ako se maslina posadi preduboko, a pri tome je tlo teško i nepropusno, njezin porast je vrlo polagan. U težim slučajevima može se dogoditi da se mlada maslina naprosto uguši. Preduboko posađenoj mladoj maslini samo manji dio vode dopire do korijena. Smatra se da sadnicu masline treba staviti u zemlju do korijenova vrata, odnosno da treba biti u zemlji do razine kao što je bila u vrećici i vazi. Koliko duboko saditi, ovisi o više čimbenika: o sorti, o tlu, o položaju prema vjetru i sl. Sorte masline koje razvijaju slabiji i površinski korijen i pri tome bujnu krošnju, svakako bi trebalo saditi dublje od onih koje imaju dubinski korijen i slabiju krošnju. U poroznom tlu smije se saditi dublje nego u teškom i nepropusnom tlu. Gdje su udari vjetra jači, treba saditi dublje nego tamo gdje je vjetar slabiji. Sadnicu dakle treba posaditi od pet do najviše dvadesetak centimetara dublje nego što je bila u vrećici ili vazi.

Planting olive trees in a farm

LOŠE SADNICE

U prodaji se katkad javlja preslab, nježan materijal, nespreman za prilagodbu i početak života na stalnome sadnom mjestu. Jedan od razloga takvim pojavama jest i to što se maslinine sadnice još uvijek znatno više traže nego što je domaće rasadništvo u mogućnosti proizvesti. Neke od tih sadnica imaju standardnu visinu, ali su tanke i u uspravnom stanju održava ih tanki bambusov kolčić.

MJESTO SADNJE

Stabljike se stavljaju u ranije iskopanu jamu. Ako je tlo pripremljeno strojem (rigolano), jama može biti i manjih dimenzija: za „lončanice“ (masline u kontejneru) dovoljna je veličina 40×40 cm, za izdanke 80×80 cm. No, ako tlo nije rigolano, veličina se povećava i što je jama veća, uvjeti za razvoj stabla su povoljniji. Na većem dijelu maslinarskih terena kritična je dubina, a ne širina. Ako je sloj zemlje plitak, a matična podloga – kamen ploča, položena koso ili čak vodoravno, potrebno je razbiti ju strojem ili eksplozivom, da maslina može korijenjem prodrijeti u slojeve zemlje između kamena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA