32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"Šarena jezera" u Močićima otvorila vrata stogodišnje kuće i izložila vezove Danice...

“Šarena jezera” u Močićima otvorila vrata stogodišnje kuće i izložila vezove Danice Franić

Umjetnička radionica “Šarena jezera” iza koje stoji umjetnički i bračni par Ana Požar Piplica i Luko Piplica sinoć je u Močićima po prvi put javnosti otvorila vrata obnovljene stogodišnje kuće, ateljea i izložbenog prostora u kojemu je svoje radove pod nazivom “Samo vez” predstavila Danica Franić.

Luko Piplica i Danica Franić
Danica Franić i Ana Požar Piplica

-Ovo jest samo vez – ništa iza njega, nitko ispred njega. Izrađivala sam ga tijekom dužeg vremenskog perioda, povremeno, na raznim tkaninama, različitim koncima, zanemarujući tehnike, vezući ukrivo, neuredno, uredno … puno njih sam zaboravila, dala, prodala, nešto su drugi sačuvali, nešto sam sama sačuvala. U ovom prostoru izloženi nakon toliko vremena, ovi su vezovi odvezani od mene, a moji – zapisuje Danica Franić, likovna umjetnica koja je zajedno s Anom Požar Piplicom i Lukom Piplicom dijelila studentske dane na Likovnoj akademiji u Zagrebu gdje radi kao profesorica umjetnosti u Klasičnoj gimnaziji. S Anom i Lukom, je, osim toga, sudjelovala u ambijentalnim performansima u dubrovačkim prostorima još prije dvadesetak godina.

Ovo je prvi put da Danica Franić izlaže svoje vezove u čijoj izradi nema ograničenja koja se inače povezuju uz tehnike pojedinih vezova. Ona oblikovanje tekstila i veza shvaća kao slikarstvo i slobodno gradi forme, što se može vidjeti i na ovoj izuzetno zanimljivoj izložbi kojoj je dodatnu doživljajnu komponentu dao prostor u kojemu je ona priređena.

U Močićima

Otvaranjem izložbe kojom je predstavljen i novi konavoski prostor u privatnom vlasništvu, ali s jasno zacrtanom vizijom vlasnika umjetnika da posluži zajednici, zapravo je i realno i opipljivo zaživjela ideja o osmišljavanju rezidencijskog programa za smještaj gostujućih umjetnika koji bi boravili kod njih, radili i prezentirali svoj rad. Motiv za to bio je istraživati granicu izlaska iz pojedinačnog, privatnog u javno i opće.

Ana i Luko Piplica su i po nekoliko dana izvlačili iz šume čemprese za obnovu stogodišnje kuće u Močićima

Rezultat boravka Danice Franić koja je prva “probila led” vidjeli su brojni posjetitelji sinoć prilikom otvaranja izložbe, ali budući će postav u istom prostoru biti dostupan još mjesec dana, moći će ga vidjeti i više zainteresiranih. Ukoliko se želi doći, potrebno je najaviti se organizatorima.

U svakom slučaju Konavle su dobile još jedan izuzetno zanimljiv umjetnički koncept promišljanja tradicionalnog i suvremenog.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA