33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSandra Sambrailo: Činjenica je da mi 21 godinu radimo tuđi posao, ali...

Sandra Sambrailo: Činjenica je da mi 21 godinu radimo tuđi posao, ali nećemo odustati

Sandra Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, koje vodi azil za napuštene životinje na Žarkovici novinarima je dala izjavu povodom posjeta Veterinarske inspekcije, koja i dalje prebrojava pse.

“Zapravo ne znam što se događa. Državni inspektorat naravno ima pristup Azilu. Mi nemamo ništa protiv i nemamo što skrivati. Iznenađujuće mi je da vama novinarima pristup nije omogućen, da je nama posao zaustavljen. Dvoje volontera je trenutno u azilu”, kazala nam je vidno potresena Sandra.

Zašto inspekcija ne pita Grad, Županiju, općine zašto nemaju uređeni azil?

“Svi znamo kako Azil Društva za zaštitu životinja Dubrovnik funkcionira. Svi znamo i činjenice da ovaj azil nije registriran jer nema uvjete za registraciju, ali ne našom krivnjom. Činjenica je da mi 21 godinu radimo tuđi posao, a da se nitko nikad nije sjetio pitati Grad ili poslati inspekciju u Grad ili Županiju ili bilo koju drugu lokalnu jedinicu naše županije da provjere zašto nemaju riješeno pitanje azila za napuštene životinje”, kazala nam je Sandra Sambrailo, koja dubrovački azil vodi već dva desetljeća ulažući u njega svo svoje vrijeme, ali i materijalna sredstva.

Azil naš postoji samo iz jednog razloga, jer nitko drugi to nije htio napraviti. Nitko nije htio skloniti napuštene životinje s ulica Grada. Puno puta smo rekli da mi više ne možemo. Mi smo volonteri, imamo samo jednog zaposlenog, kojeg ne plaća Grad Dubrovnik, nego međunarodne organizacije. Molili smo da se riješi ovaj problem, a najveći su nam neprijatelji Grad i jedinice lokalne samouprave. Znamo odakle puše i ovaj vjetar jutros. policijske snage kad dođu u azil podsjećaju nas na onu noć, kad su psi ukradeni iz azila. Ne moramo na glas izgovoriti što se događa, svi smo dovoljno pametni da znamo kakva je situacija”, izjavila je Sambrailo.

Ako se zatvori Žarkovica, gdje će 300 pasa?

“Zašto su psi u ovom neregistriranom azilu već 21 godinu? Radi empatije i morala, ali i zakonske obveze da pomognemo napuštenim i ranjenim životinjama, mi im pomažemo. Niti jedan poziv komunalnom redarstvu nije imao odaziva. Ranjeni pas na cesti ne može stajati 10 dana, njemu treba pružiti pomoć odmah. Treba ga hitno smjestiti na sigurno mjesto. Koje je to mjesto? Pred Dvorom 1? Činjenica je da se ovaj azil uništava 21. godinu od strane institucija, onih kojima mi najviše pomažemo. Mi nećemo odustati. Ja sam ovdje 10 godina, svaku noć i dan živim u ovom azilu. Prošla sam raznih tortura od raznih neprijatelja, ali i podrške od divnih ljudi.

Nitko ne zna što će se dogoditi nakon nadzora

“Što će se dogoditi? Hoće li nam ove pse ukrasti, kao što je gradonačelnik Franković rekao da će ih razmjestiti? Ja ne znam. Znam da ja i ovi divni ljudi ovdje nećemo odustati. Vjerujem u snagu ljubavi, dobrote i humanosti”, kazala je na rubu suza potresena Sandra Sambrailo.

“Provela sam 5 godina u ratu za ovaj Grad, 20 godina ovdje čamim na ovom brdu. Za koga? One koji šalju policiju? Ovo je sramota, gadeca. Ali dignut ću glavu jer znam da nas sitne duše neće uništiti”, kazala je Sambrailo.

Društvo radi sve što može, Sandra je podigla kredit za cijepljenje pasa

“Mi se borimo da dođemo do neke razine pravilnika koji određuje kako treba izgledati azil. Mi smo volonteri, živimo od donacija. Ja sam sad još jedan kredit digla da bi mogla platiti cijepljenje za pse. Pokušavamo sve napraviti da azil izgleda dobro. Ali nemamo vode ni struje. Grad i Županija ništa nisu napravili. Usprkos svemu psi imaju sve i hranu i vodu i cijepljeni su i trče. Napravili smo puno, ali mi ne možemo sami sve. Imali smo sastanke u Županiji i Gradu. Razgovarali smo o mnogim problemima, ali niti jedno obećanje nije realizirano”, kazala je Sandra.

Dodala je kako je svjesna svojih grešaka i osobnih i onih koje se vide okolo, ali je dodala kako se radi najbolje što se može.

Azil na Grabovici?

Na novinarsko pitanje o najavi gradnje novog azila za životinje na Grabovici, odgovorila je sljedeće:

“Kad me netko jedan put slaže, a slagali su me više puta, ja mu više ne vjerujem. Azil će se jednom izgraditi, a ja ću se dotad vjerojatno ohladiti. Koliko će trajati sanacija Grabovice, najmanje dvije godine. A što dotad? Gdje će ovi svi psi?”, zapitala se vidno potresena Sandra Sambrailo.

FOTO/VIDEO: Veterinarska inspekcija uz pratnju policije stigla na Žarkovicu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA