28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiRoditelj učenice TUŠ-a iz Stona bijesan: da smo znali prije da će...

Roditelj učenice TUŠ-a iz Stona bijesan: da smo znali prije da će na nastavu u Župu, bili bismo upisali kćer u drugu školu

Zbog radova na zgradi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik đaci će nastavu tijekom prvog polugodišta pohađati u župskoj osnovnoj školi i to u popodnevnoj smjeni. Ova informacija objavljena jučer, malo prije početka školske godine, izazvala je burne reakcije roditelja.

Našoj redakciji sa željom da izrazi negodovanje vezano uz ovakvu odluku javio se roditelj iz Stona (podaci poznati uredništvu) čija kćer ove jeseni kreće u 2. razred ove srednje škola i koja svakog dana putuje na nastavu.

„Na znam tko je od roditelja zadovoljan novonastalom situacijom. Ovim su nezadovoljni i ljudi iz Dubrovnika, a ne mi čija su djeca putnici“, kazao nam je te dodao kako su roditelji posebno nezadovoljni načinom na koji su doznali za ovakvu organizaciju nastave.

„Do zadnjega trenutka se čekalo da se roditelji obavijeste. Zašto se nije moglo naći drugo rješenje na području grada, zašto ih niti jedna druga škola nije primila? U cijeloj Hrvatskoj se ide na to da djeca idu na nastavu u jutarnjoj smjeni, a naša će nastavu pohađati isključivo popodne i to u Župi. Razgovarao sam jutros s jednom majkom koja mi je kazala da bi ispisala kćer iz škole da je prije znala da će doći do ovakve situacije. Do toga to ide“, kazao nam je te dodao kako njegova kćer nije jedina u ovoj situaciju, već da ovu srednju škole pohađaju broja djeca s područja Pelješca koja također svakodnevno putuju.

„Najgore je što nama kao roditeljima nitko ništa ne govori. Rečeno nam je da će Županija organizirati autobusne linije do Župe. Ne znamo kako će to funkcionirati. Šesti sat nastave završava u 19:10, a 20:15 je autobus za Ston. Nekako sumnjam da će moja kćer i ostala djece stići na taj autobus. Ako će organizirati prijevoz, onda bi se on trebao organizirati i iz Stona, Konavala, ne samo iz Dubrovnik. Dosta se roditelja pobunilo, tražimo i sastanak s ravnateljem. Škola je u ingerenciji Županije, a župan se po ovom pitanju nije oglasio“, rekao nam je te dodao kako su se radovi na školi obavljali i proteklog proljeća.

„Zbog toga su djeca tijekom drugog polugodišta išla na nastavu jedan tjedan uživo, drugi online. Svi ostali đaci pohađali su nastavu normalno, a oni su da bi se škola završila do početka ove akademske godine išli po tom modelu. Postavlja se pitanje zašto nisu nastavili s radovima i tijekom ljeta? Navodno nisu smjeli. Ako djeca ne mogu normalno ići na nastavu, onda se na školu nisi ni trebali vršiti radovi“, smatra.

„Trebali su nam reći da će se škola raditi i da upišemo djecu u neku drugu školu. S druge strane, zar ravnatelj Perušina nije mogao sazvati sastanak s nama roditeljima i objasniti nam situaciju, a ne da sve saznajemo preko portala. Doduše, razrednica nas je jučer obavijestila o tim aktivnostima i da im je na sjedini rečeno da će se nastava izmjestiti u Župu“, kazao je.

Na pitanje kako će njegova kćer sad pohađati nastavu rekao nam je da ne zna.

„Da se to znalo prije, recimo u svibnju, a ne tjedan dana prije početka nastave, možda bi kćer bili upisali u drugu školu. Vjerujem da bi se mnogi roditelji čija su djeca putnici odlučili za učenički dom ili bi potražili drugačiji smještaj u Dubrovniku, a sad to neće moći“, kazao nam je te dodao kako djeca i ovako provode tri sata dnevno u putu.

„Ston je ionako autobusnim linija slabo povezan s Dubrovnikom, djeca ionako u školu moraju ići puno radnije. Kako će to sad biti uređeno, nemam pojma. Očito ni ravnatelja ni nadležna tijela u Županiji nije briga. To je ono što je najgore“ kazao je te dodao da se brojni roditelji pitaju i kako će njihova djeca sad pohađati izvannastavne aktivnosti koje se većinom održavaju u popodnevnim satima.

„Mi smo već kontaktirali i ministra Fuchsa, koji nam je kazao kako je ovo pitanje u ingerenciji Županije, no kako će kontaktirati županijsku pročelnicu. Najgore je to što je sve napravljeno bez objašnjenja i prethodnog dogovora“, poručio je .

Podsjetimo, o radovima na zgradi TUŠ-a, oglasili su se jučer iz škole putem stranice Facebook stranice Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

Naveli su kako su unatoč nastojanjima da se paralelno odvija nastava i izvode radovi uvidjeti da to nije moguće te da je nužno izmjestiti učenike kako bi radove na što kvalitetniji način priveli kraju do Božića te da će se stoga nastava odvijati u OŠ Župa dubrovačka u popodnevnom terminu. Obavijestili su i da će svi učenici škole imati pravo ishodovanja učeničkog pokaza, a da će JP Libertas linije prilagoditi potrebama odvijanja nastave.

2 KOMENTARI

 1. Potpuno se slažem.Ima još djece koja su putnici ili sa otoka.Kad da dođu doma?
  Koliko znam Lapadska osnovna škola se renovirala tjekom ljeta.Nikmoe nije smetalo.
  Ovo je sramota za grad i za županiju.Moja su djeca upisala TUŠ Dubrovnik a ne Župa.
  Za ovo netko treba odgovarati.
  Roditelji bi se trebali skupiti i bojkotirati školu.Sve ovo se lomi preko leđa naše djece.Još uvijek moja djeca ne znaju gdje,kad i u kojoj školi trebaju doći 05.09.Nitko nam ništa ne javlja.
  Za ovo stvarno netko treba odgovarati imenom i prezimenom!!!!!
  Pelješki most se radio 36 mjeseci ,a škola se obnavlja već skoro godinu dana i ne zna se kad će biti gotova.
  SRAMOTA

 2. Šta se bunite…sve ide kako je planirano…TUŠ mora nestati s one sadašnje lokacije… već davno je jedan “rođo” bacio oko na tu lokaciju, a što seli u Župu ništa čudno, jer kakva je to općina a da nema srednju školu… najprikladnija se za početak pokazala ova ‘radničkih’ zanimanja…slično je bilo sa Neumom bez srednje škole…bez njih su to obična sela, selendre…isto čeka ubrzo i Čingriju..jedan drugi “rođo” bacio oko na nju…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA