Riječ stručnjaka Vuka Vukovića: transparentnost je prvi korak protiv korupcije i nepotizma

Udruga GONG je od Vlade zatražila transparentnost u trošenju javnog novca, što je iskomentirao jedan od vodećih hrvatskih ekonomista, Vuk Vuković, sve sažimajući u sedam točaka.

Gong je pozvao na objavu podataka koje su firme dobile potporu kao dio ovih zadnjih Vladinih mjera. Apsolutno se slažemo i predlažemo, kao i uvijek, par koraka dalje:

 1. Objava podataka koje firme su dobile sredstva i koliko su dobile kroz Vladin paket mjera.
  Implementira: Fina
 2. Objava podataka koliko su banke izložene sa plasmanima prema dijelu ekonomije koji je zatvoren i građanima koji trenutno nemaju nikakav prihod – čisto da bude jasno kolika je izloženost bankarskog sustava i koliko banke mogu podnijeti teret krize.
  Bilo bi dobro dobiti na uvid i stres testove koje HNB radi u okviru različitih scenarija (koliko će trajat kriza, troškovi u slučaju moratorija na 3 mjeseca, na 6 mjeseci, na 12 mjeseci, itd.).
  Implementira: HNB
 3. Objava projekcija Ministarstva financija o proračunskim prihodima i rashodima tokom 2020., o očekivanom deficitu, o planu zaduživanja. Nešto poput ovoga kako se to radi u UK: https://obr.uk/coronavirus-reference-scenario
  Implementira: Ministarstvo financija
 4. Potpuna transparentnost proračuna svih jedinica lokalne samouprave (JLS), što znači svaki račun: ručkovi, dnevnice, bruto plaće svih zaposlenih u lokalnoj jedinici, svaka javna nabava!
  BITNO: potpunu transparetnost proračuna u RH imaju tek 4 jedinice, ona nije isto što i otvorenost, evo koja je razlika: https://transparentor.org/wp-content/uploads/2020/02/Razlika_izmedu_otvorenosti_transparentnosti.pdf
  (disclaimer: ja ovo radim kao projekt kroz firmu i institut i implementirali smo rješenje u Bjelovaru i Omišalju, a bit će i u nekim drugim gradovima i općinama. Osim nas to su implementirali i u Svetoj Nedelji i u Zlataru. Cilj nam je bio sa projektom pokrenut lavinu pritiska javnosti i postaviti standard što se sve mora objaviti. Nakon toga izlazimo iz priče i nek država to radi sama. Ovo nam je feel good projekt, profit nula, plaćamo samo cijenu rada).
  Implementira: JLS pod zakonskom obvezom koju donesu Vlada i Sabor
 5. Potpuna transparentnost, na identičan način kao i za JLS-ove, središnjeg državnog proračuna: sva ministarstva, sve agencije, državni uredi, HZZO, HZMO, apsolutno sva tijela javne vlasti koja žive od proračuna.
  Implementira: Sva tijela javne vlasti pod zakonskom obvezom koju donesu Vlada i Sabor
 6. Potpuna transparentnost, na identičan način kao i za JLS-ove, za sve javne firme u Hrvatskoj, pogotovo one koje služe za uhljebljivanje političkih kadrova (Holding, HAC, HEP, HŽ, itd.) i sve izvanproračunske korisnike koje se financiraju od parafiskalnih nameta (komore, Hrvatske Vode, ZAMP, turističke zajednice, sportske organizacije, itd.).
  Implementira: svaka javna firma i svaki izvanproračunski korisnik pod zakonskom obvezom koju donesu Vlada i Sabor
 7. Objava računa svih udruga i NGO sektora koji se financiraju iz državnog proračuna, barem za namjensku potrošnju sredstava koja su dobila iz proračuna.
  Implementira: svaka udruga koja je dobila sredstva od države pod zakonskom obvezom koju donesu Vlada i Sabor

Transparentnost je nešto za što se apsolutno vrijedi boriti. Ona je prvi korak, nužni uvjet, u borbi protiv korupcije, nepotizma i neefikasnog trošenja javnog novca. Jer kad radite nešto pod budnim okom javnosti, motivacija za muljanje naglo opada. Transparentnost je stoga prvi korak za ograničenje političke moći i poticanje odgovornosti. Želimo da Hrvatska 2.0 bude maksimalno digitalizirana i maksimalno transparentna država. To je preduvjet za reforme.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.