20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiRežim na granicama BiH nije izmijenjen, potvrđeno sedam novih slučajeva, dvoje ljudi...

Režim na granicama BiH nije izmijenjen, potvrđeno sedam novih slučajeva, dvoje ljudi u karanteni u Dubrovniku

Režim na granicama s BiH i Srbijom nije izmijenjen – građani koji prelaze granicu neće morati u samoizolaciju u Hrvatskoj, kazao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Istaknuo je kako se sinoć na graničnim prijelazima odvijala akcija provjere operativne spremnosti opreme i ljudstva na granicama, ali nove mjere nisu uvedene jer još nema potvrde da su se u BiH i Srbiji dogodile lokalne transmisije virusa.

“Građani BiH i Srbije neće morati u samoizolaciju”, naglasio je ministar Vili Beroš.

“Sve slučajeve zaraze u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zasad možemo povezati s njihovim bliskim kontaktima. U trenutku kad to više ne budemo mogli, znači da je došlo do lokalne trasmisije. U tom slučaju ulazimo u novu fazu i idu nove mjere”, objasnila je epidemiologinja Alemka Markotić.

U Hrvatskoj je zaraženo je još novih sedam ljudi, što je zasad ukupno 46 ljudi. Dva su nova slučaja potvrđena u Zagrebu i pet u Osijeku. U Osijeku je riječ je o bliskim kontaktima već zaraženih za zagrebačke slučajeve još se ne zna.

“U karantenama je trenutno 51 osoba. U Splitu 49 i u Dubrovniku dvoje. Ukupno je na popisu 48 objekata predviđenih za karantenu, 21 je mobiliziran, a od toga je 12 objekata namijenjeno za vozače kamiona. Samoizolacija je strahovito bitna, pridržavanje uputa izbjegavanje bliskih kontakata je ključ. Svi bi smo trebali brinuti o osobnoj higijeni i izbjegavati bliske socijalne kontakte. Tako ćemo pomoći sebi i cijeloj državi”, kazao je ministar Božinović dodavši kako je 57 osoba prijavljeno za kršenje samoizolacije, a od toga je 18 njih prijavljeno sanitarnim inspektorima i njih će se sankcionirati.

Na novinarski upit Božinović je kazao kako zasada nema mogućnosti objave imena osoba koje su u samoizolaciji, zbog zaštite osobnih podataka, no ukoliko bude potrebe u ovakvoj situaciji i zakon se može mijenjati.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako broj zaraženih u Italiji i dalje raste velikom brzinom, te kako je u Hrvatskoj trenutno u obradi 724 uzorka. Objasnio je kako Odluka o mobilizaciji zdravstvenog osoblja i opreme omogućava prilagodbu sustava na neke moguće buduće scenarije za koje se nadamo da se neće dogoditi, ali moramo biti spremni.

Ministar Božinović kazao je kako su gužve na graničnim prijelazima smanjene te da kroz Hrvatsku trenutno pod policijskom zaštitom, bez zaustavljanja, prolaze četiri konvoja teretnih vozila i autobusa prema graničnim prijelazima Bajakovo i Stara Gradiška.

“195 teretnih vozila i dva autobusa, od čega 42 teretna vozila i dva autobusa putuju prema Bajakoviu, a 67 teretnih vozila prema Staroj Gradišci”, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Sa konferencije Nacionalnog stožera još jednom je građanima upućena važna poruka da se pridržavaju uputa Stožera i Zavoda za javno zdravstvo da budu odgovorni prema sebi i drugima te da ne nasjedaju na lažne vijesti kojima se šiti panika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA