30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiRezervat Lokrum donirao bolnici uređaje kojima će se liječiti oboljeli od COVID-a

Rezervat Lokrum donirao bolnici uređaje kojima će se liječiti oboljeli od COVID-a

Javna ustanova Rezervat Lokrum donirala je Općoj bolnici Dubrovnik deset uređaja za terapiju visokim protokom kisika koji će se koristiti za liječenje oboljelih od COVID-a 19. Ukupna vrijednost donacije je 465 tisuća kuna. OB Dubrovnik, nakon donacije, raspolaže s ukupno 12 ovakvih uređaja, od kojih su tri već u funkciji. Kako je kazao dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik, uređaji će se koristiti za liječenje teških bolesnika kako se ne bi direktno išlo na respirator.

“Danas smo primili donaciju deset uređaja za terapiju s visokim protokom kisika od Rezervata Lokrum na čemu zahvaljujem gradonačelniku Frankoviću i Rezervatu Lokrum. Ovi aparati, kojih smo dosad imali dva, podići će razinu skrbi pacijenata kojima je potrebna terapija kisikom. COVID-19 je infekcija kod koje se uz primjenju antibiotika, pacijenti liječe i kisikom u visokim koncentracijama. Drago nam je da je prepoznata važnost naše zamolbe za donacijom te da su se u ovim teškim financijskim trenucima uspjela pronaći sredstva kako bi našim pacijentima bila na raspolaganju još bolja skrb”, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Mario Bekić.

“COVID pandemija nametnula nam je pitanje uspješnog liječenja osoba kojima funkcija pluća nije dostatna. Opsežnost promjena nastaje prilično naglo i to u velikom postotku. Liječenje oboljelih kisikom je jedna od ključnih stvari u liječenju. Ova uređaj objedinjuje visoki protok i promjenu respiratornih plinova. Na ovom uređaju protok kisika se može regulirati od dvije do šezdeset litara u minuti. Ovim aparatima liječit će se pacijenti koji dišu samostalno. Uređaj je namijenjen za korištenje u bolnicama, ali i u ustanovama za njegu. On ne održava pacijente na životu, već služi kao svojevrstan manevar kako se ni išlo direktno na respirator. Svi ste svjesni, iz dana u dan, koliko je COVID ozbiljna bolest i koliki je njegov danak. Ovakvi uređaji nam mogu samo koristiti”, kazao je dr. Đuričić te dodao kako su već tri uređaja u uporabi.

“Ovi uređaji su nam izuzetno potrebni. Prema iskustvima u liječenju koronavirusa od ožujka ove godine, bolesnicima sa srednje teškim i teškim upalama pluća uzrokovanima koronavirusom, je ovakvo liječenje korisno i poštednije, odnosno daje im veću šansu za opravak. Bolesnici koji se liječe ovim uređajem samostalno dišu, nisu intubirani, nisu analgo-sedirani i nisu na mehaničkoj ventilaciji. Kad ova terapija postane nedostatan, sljedeći korak je respirator. Osobe koje ne bi išle na respirator bi vrlo brzo umrle, a one osobe koje se priključe na respirator dobivaju šansu da prođu kroz krizni dio bolesti”, zaključio je dr. Đuričić.

“Još jednom želim istaknuti važnost prisustva jedinica lokalne samouprave u brizi za zdravlje pučanstva, odnosno sudjelovanje u financijskim troškovima OB Dubrovnik prilikom kupnje raznih medicinskih uređaja. Javna ustanova Rezervat Lokrum je i prije godinu dana izdvojila jedna značajnih iznos za dubrovačku bolnicu. Naime, na zahtjev OB Dubrovnik, da imaju potrebu za dodatnih deset uređaja, Grad Dubrovnik je reagirao i kontaktirao JU Lokrum. Ovim je dodatno olakšano i poboljšano liječenje osoba zaraženih od koronavirusa u našoj bolnici. Posljednjih mjesec i pol dana pojedini čelnici regionalnih i lokalnih samouprava tražili su od države dodatna sredstva za kupnju respiratora. Kod nas je situacija bila drugačija. Mi smo bili proaktivni i odmah na početku pandemije kupili smo respiratore, a sada i ove uređaje, a i dalje ćemo biti na raspolaganju OB Dubrovnik. Iznimno nam je važno da se naših sugrađani prilikom dolaska u bolnicu osjećaju sigurno i da znaju da će biti tretirani onako kao oni to zaslužuju. Ovom prilikom htio bi pozvati ostale čelnike lokalnih jedinica na području naše županije da se priključe ovakvim donacijama. Tako pomažu i svojim sugrađanima, jer ne liječe se u dubrovačkoj bolnici samo građani Dubrovnika već i stanovnici cijele županije”, kazao je gradonačelnik Franković te dodao da je Grad Dubrovnik tijekom ove godine pomagao OB Dubrovnik s 4.5 do 5 milijuna kuna, a u njegovom mandatu s preko 20 milijuna.

“Financijska pomoć će se nastaviti. I dalje ćemo biti na raspolaganju bolnici, ali i cijelom zdravstvenom sustavu, kao što smo to činili i do sada”, kazao je gradonačelnik, a potom je komentirao situaciju po pitanju broja oboljelih u dolini Neretve. Franković je kazao kako trenutno ne raspolaže informacijama o organiziranju centra za liječenje oboljelih u dolini Neretve.

“To bi bilo pitanje za županijski stožer. Epidemiološka situacija na području grada je u ovom trenutku relativno dobra. Na nama je da se potrudimo kako bi ona bila još i bolja. Uvjeren sam da će mjere, koji mnogi osuđuju, uroditi plodom. Današnji izvještaj iz Velike Britanije, koja je 5. studenoga ušla u lockdown, govori da je brojka zaraženih počela padati za čak 30 posto. Mjere lockdowna, ma koliko god on bio težak, donose rezultate”, kazao je gradonačelnik te dodao da grad Dubrovnik s obzirom na brojke zaraženih nije tražio blaže mjere.

“U ovom trenutku se pridržavamo mjera koje je Nacionalni stožer odredio, a sve kako bi u skoroj budućnosti svi imali liberalnije mjere ili kako bi se one u potpunosti ukinule. Potrebno je promatrati širu sliku, a ne pojedinačne jedinice lokalne samouprave. Lako nam se sutra može dogoditi, ono što se već dogodilo drugima. Vidjeli samo na primjeru otoka Sali, gdje je bila potrebna samo jedna rođendanska zabava da bi se zaraza proširila. Takve izdvojene slučajeve imali smo i na našem području. Danas imamo dobru situaciju i nadam se da tako i ostati. Poštujmo mjere stožera”, poručio je gradonačelnik te se osvrnuo na krizu uzrokovanu pandemijom te mogućnost ukidanja zabrane prometovanja taksi vozilima niz Boninovo.

“Usmjereni smo pomoći najpotrebitijima, a uskoro ćemo izaći s novim programom pomoći. Sigurno je da ćemo i dalje potpomagati gospodarstvo. Do sada smo dubrovačkim gospodarstvenicima pomogli s 30 milijuna kuna. Kad je u pitanju ukidanje zabrane prometovanja, vidjet ćemo što nam to donosi, koji bi bili plusevi, a koji minusi takve odluke. Ako bi odluka pozitivna za naše sugrađane, onda bi je sigurno ukinuli”, kazao je gradonačelnik, a potom je komentirao predstojeće lokalne izbore, točnije predviđanja da će se u drugom krugu naći s bivšem gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

“Drugog kruga neće ni biti. Pobijedit ću već u prvom. Predviđanja su predviđanja, ali drugog kruga neće biti. Pobjeda će ovisiti o rezultatima”, zaključio je gradonačelnik.

“Drago nam je da je Rezervat Lokrum i ovaj put uspio pomoći OB Dubrovnik. U posljednje tri godine donirali smo preko 2 milijuna kuna za OB Dubrovnik, a kad je u pitanju cijela zajednica onda se radi o gotovo 7 milijuna kuna donacija. Vrijednost ove donacije je 465 tisuća kuna. Naše poslovanje je stabilno, zadržali smo sve naše djelatnike, a financiramo se isključivo iz našeg poslovanja. Rezerve su dostatne kako bi mirno dočekali iduću sezonu. Rezultat je to odgovornog upravljanja koje ćemo nastaviti provoditi i dalje “, kazao je Zoran Obradović, predsjednik Upravnog vijeća Rezervata Lokrum.

Ravnatelj Bekić se na kraju konferencije za medije osvrnuo na stanje 54 osobe oboljele od COVID-a koji se trenutno nalaze na liječenju u dubrovačkoj bolnici.

“Radi se o osobama srednje do starije životne dobi. Pet pacijenata se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja. Četvero pacijenata je intubirano, a jedna je osoba na potpori kisikom. Za sada se uspješno nosimo sa zarazom” zaključio je ravnatelj Bekić te dodao da brzi antigenski testovi u OB Dubrovnik korsite na pedijatriji, odjelu za zarazne bolesti te na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te da su namijenim isključivo za pacijente čija klinička slika upućuje na zarazu koronavirusom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA