25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaRaguž o kulturi spektakla: Od zgražanja i visokih tonova došli smo do...

Raguž o kulturi spektakla: Od zgražanja i visokih tonova došli smo do respekta i uvažavanja

Predsjednik Dubrovačke stranke (DUSTRA) putem priopćenja za medije, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti, osvrnuo se na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, a kojoj se raspravljalo o izvješćima o radu ustanova u kulturi Grada Dubrovnika.

“Što zaslužuje biser Jadrana i najljepši Grad na svijetu? Zaslužuje sve osim prosjeka, jer prosjek je za neke druge, ali ne i za Dubrovnik. U gradskoj vijećnici je bilo žustro jučer jer smo, napokon, nakon dugo vremena, imali kvalitetnu i argumentiranu raspravu na temu ustanova u kulturi. Tek sad dolazimo na ono što zadnjih godina DUSTRA neprestano govori i nebrojeno puta, namjerno ili ne, ostaje neshvaćena. Svaki početak je težak, ali je zato konačni rezultat slađi. Ne vjerujete? Sjetite se zidina i dva usamljena čovjeka na početku, a danas nema sugrađanina koji ne misli jednako.

Isto tako možemo povući paralelu s kulturom – od zgražanja i visokih tonova došli smo do respekta i uvažavanja, jer kako drugačije objasniti da je napokon u redovni dio Dubrovačkih ljetnih igara uvršteno kazalište Marina Držića sa vlastitom predstavom?! Teško će vam prosječni građanin Dubrovnika vjerovati kad mu kažete da su Kinematografi neuspješni jer imaju sav potencijal za vrhunska postignuća. Prostori na najboljim lokacijama u Gradu poput Kina Slavice, Jadrana, Slobode ili Visie ne zaslužuju osrednjost već kulturu spektakla, kako je gospodin Selmani lijepo rekao.

U potrazi za uspješnim primjerima upravljanja kulturnim ustanovama ne treba ići daleko. Dom Marina Držića i Kazalište Marina Držića su najbolji primjeri pravih ljudi na pravim mjestima koji će našu političku podršku i pohvale uvijek imati, ne zato jer te voditelje poznamo osobno, nego zato što je njihov rad najbliži izvrsnosti kojoj Dubrovnik uvijek mora težiti.

Kako bismo postali zaista kultura spektakla, trebaju nas prepoznati sugrađani i strani gosti, što nažalost izostaje, a to znači da smo još uvijek, osim nekoliko iznimaka, prosjek. Kad se budu ocjenjivali programi, a ne unaprijed dobiveni iznosi, onda će stvari krenuti još za stepenicu više. Žurit ćemo polako, jer i najtamnija noć završava svitanjem, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Dubrovačke stranke, Željko Raguž.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA