PSIHOTERAPEUTKINJA: Roditeljska popustljivost je recept za nacionalnu i civilizacijsku katastrofu

Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva. Patetična praksa permisivnog roditeljstva se manifestira na mnoštvo načina: prijetimo u prazno, dajemo upozorenja o upozorenjima, prešutno toleriramo neprihvatljivo, opravdavamo nedopustivo, stalno smišljamo izgovore i okrivljujemo druge za neuspjehe svoje djece. Djecu učimo kako ne moraju raditi ono što ne žele ako vrište dovoljno glasno.” – istaknula je psihoterapeutkinja Maja Jakić na predavanju ”Mater plače, ćaća viče”.

Predavanje za roditelje o popustljivom odgoju pod naslovom ”Mater plače, ćaća viče” održala je u petak, 23. rujna u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku psihoterapeutkinja Maja Jakšić iz Splita. Predavanje je organizirao Caritas Dubrovačke biskupije u sklopu proslave Dana Caritasa koji se obilježava 24. rujna.

Psihoterapeutkinja Jakšić je kazala kako se nikad u povijesti nismo više bavili djecom, a djeca nam nikad nisu bila zapuštenija. Današnji roditelji misle da mogu i trebaju biti prijatelji sa svojom djecom i da im je glavna dužnost djetetu osigurati uspjeh.

Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva, ustvrdila je predavačica. Patetična praksa permisivnog roditeljstva se manifestira na mnoštvo načina: prijetimo u prazno, dajemo upozorenja o upozorenjima, prešutno toleriramo neprihvatljivo, opravdavamo nedopustivo, stalno smišljamo izgovore i okrivljujemo druge za neuspjehe svoje djece. Djecu učimo kako ne moraju raditi ono što ne žele ako vrište dovoljno glasno.

Predavačica je istaknula kako „naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put“. Roditelj je dužan odrediti obiteljska pravila, postaviti jasne granice, provoditi posljedice, biti čvrst i dosljedan.

„Svi vidimo da brod s našom djecom plovi u pogrešnom smjeru i da ga je gotovo nemoguće vratiti na pravi kurs. Moderno roditeljstvo se činilo poput progresivnog i revolucionarnog mjesta sve dok nismo postali žrtve vlastite permisivnosti.“

Nadalje je psihoterapeutkinja Jakšić govorila o tome kako je roditeljska popustljivost recept za nacionalnu i civilizacijsku katastrofu. Kazala je i kako su relativizam, egoizam i nepodnošljiva lakoća New Age duhovnosti rezultirali katastrofalnom formulom za djecu zbog načina na koji mi odrasli pristupamo životu i roditeljstvu.

Primijetila je i kako na samrtnoj postelji nitko ne žali što nije imao više kvadrata, cipela i odgledanih serija, ali svi žale zbog premalo vremena provedenog s najvažnijim osobama u životu.

„Kako provodimo vrijeme s našom djecom, jedna je od rijetkih stvari nad kojima u roditeljstvu imamo uistinu kontrolu“, poručila je psihoterapeutkinja Jakšić ohrabrujući roditelje da se na ispravan način bave svojom djecom i njihovim odgojem, a to je veliki posao.

Nakon predavanja sudionici su imali prigodu postavljati pitanja, dati svoje komentare i podijeliti iskustva.

Moderatorica večeri bila je zamjenica ravnateljice biskupijskog Caritasa Marija Đurović, a sve okupljene, među kojima su bili ravnateljica biskupijskog Caritasa Sanja Šanje i suradnici biskupijskog Caritasa, pozdravio je i predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije generalni vikar mons. Ivica Pervan. Na kraju večeri sa par prigodnih riječi okupljenima se obratio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Angelina Tadić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.