28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPrvo predstavljanje kvARTeta publici u utorak u Dvoru

Prvo predstavljanje kvARTeta publici u utorak u Dvoru

Violinistice Đana Kahriman i Eva Šulić, violist Šimun Končić te violončelist Pavle Zajcev po prvi puta će zajedno u ovom sastavu podijeliti pozornicu te okupljeni u ansambl naziva kvARTet nastupiti u utorak, 3. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora s gudačkim kvartetima van Beethovena i Dvořáka.

Šimun Končić

Gudački kvartet u F-duru op. 59 br.1, Ludwiga van Beethovena koji će kvARTet izvesti u prvom dijelu koncerta jedan je od tri Rasumowsky kvarteta, a riječ je o kompleksnom djelu teških, dugačkih i duboko promišljenih nota, za koje su skladateljevi suvremenici smatrali da nisu „općenito shvatljivi“ dok danas impresioniraju „simfonijskim“ pristupom gudačkome kvartetu. Potpuno drugačiju atmosferu donosi drugi dio ove koncertne večeri koji je posvećen Gudačkom kvartetu u F-duru op. 96 Antonína Dvořáka, popularno znanom kao Američki. Skladatelj ga je napisao u pastoralnom okruženju Iowe što je utjecalo na karakter kompozicije, a riječ je o najkraćem i najjednostavnijem od Dvořákovih komornih djela.

Đana Kahriman

Đana Kahriman višestruka je dobitnica brojnih nagrada na violinističkim natjecanjima, a od 2011. godine članica je Zagrebačkih solista, te od 2015. i koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Vrsna violinistica je i Eva Šulić, školovana na ponajboljim glazbenim konzervatorijima, s brojnim osvojenim nagradama na prestižnim natjecanjima, a od ove godine i članica Simfonijskog orkestra HRT-a kao zamjenica koncertnog majstora. Vođa viola u Dubrovačkom simfonijskom orkestru Šimun Končić, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Milana Čunka. Osvajao je brojne nagrade na državnim natjecanjima u solističkim i komornim kategorijama te se usavršavao kod uglednih profesora kao što su Bruno Giuranna, Hans Peter Ochsenhofer i Pavle Zajcev, četvrti član ovog kvarteta. Priznati violončelist i izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu iza sebe ima bogatu karijeru i komornog glazbenika i dirigenta, a za Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja koji je snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nagrađen je Porinom za najbolju izvedbu. Od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus te je redoviti gostujući dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Eva Šulić

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Pavle Zajcev

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA