19 C
Dubrovnik
Naslovnica Kultura Prvi veći kulturni događaj u Dvoru - predstavljena knjiga Luka Paljetka "Što...

Prvi veći kulturni događaj u Dvoru – predstavljena knjiga Luka Paljetka “Što veće naučivamo…”

U Kneževom dvoru predstavljena je prva knjiga biblioteke Držićijana u izdanju Doma Marina Držića. Riječ je o knjizi studija o Marinu Držiću autora akademika Luka Paljetka.

“Što veće naučivamo…” naziv je knjige u kojoj kroz šest studija Paljetak daje neko novo svjetlo na Držićeva djela.

U prve dvije studije Paljetak je kroz citate, koje u Držićevim djelima izgovaraju ženski likovi, analizirao položaj žene u dubrovačkom društvu.

“Nema takvih tekstova u renesansi u kojima sluškinje progovaraju o položaju žena u društvu, Držić prvi daje u nekom književnom dramskom djelu potisnuti ženski glas”, kazao je akademik Paljetak.

“O Držiću mi ne znamo kakav je stvarno bio. Ni on sam nije znao kakav je bio, a kamoli da mi o njemu to možemo reći”, naglasio je pisac, dodavši kako je upravo stoga izabrao kao naslov knjige Držićev citat “Što veće naučavamo, to manje umijemo”.

Izabrane tekstove čitala je glumica KMD-a Srđana Šimunović, a glazbom su je uljepšali članovi DSO-a Đana Kahriman na violini te Vid Beljak na violončelu.

Katija Bakija kazala je kako je ovo jedna zanimljiva knjiga o dva zanimljiva velikana hrvatske književnosti i dva sugrađanina: Držića, renesansnog komediografa, ali i Paljetka, za kojeg se, obzirom na raspon interesa i znanja, može reći kako je renesansni čovjek.

“Ovo je prva knjiga u biblioteci Držićijana u kojoj donosimo Paljetkovsko čitanje Držića, kroz šest studija”, kazala je Bakija.

Urednik biblioteke i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić zahvalio je svim ravnateljima kulturnih ustanova Grada koji su sudjelovali u organizaciji večerašnjeg događaja, a osobito akademiku Paljetku i profesorici Bakiji, koji već godinama svojim radom daju doprinos proučavanju, prevođenju i popularizaciji Držićevog djela.

Događaj je započeo i završio izvedbom Darka Matičevića, šansonjera i profesora glazbe, koji je izveo uglazbljene stihove Luka Paljetka.

Nakon promocije, svi prisutni na dar su dobili knjigu, a čekalo se u dugom redu za potpis autora.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić