Prvi slijepi planinar uputio se jutros s Prevlake na put dugačak 1100 kilometara

S Prevlake je jutros na put preko 1100 kilometara hrvatskih brda i planina krenuo neobičan trojac. Feručo Lazarić iz Savičente u Istri, prije 20-ak godina je oslijepio, ali nije se predao, nego je svoj nedostatak pretvorio u prednost, a tada je negdje počeo i planinariti. Njegov prijatelj Sergio Ostrović, bit će mu pratnja, jer sam ne bi mogao, a pridružio im se i Zlatko Mihoček – Torpedo, planinar iz Međimurja, koji je prvi prešao u cijelosti Via Adriaticu, kao zavjet i zahvalu što se nakon teške prometne nesreće potpuno oporavio.

Krenuli su tako njih trojica jutros s Prevlake na koju su došli prvo vlakom, iz Zagreba do Splita, pa potom automobilom do Mokošice, gdje su prenoćili, jer su jučerašnju oluju ipak htjeli izbjeći.

Dubrovački planinari se šale da je Torpedo donio kišu, jer kad je on kretao prvi put obići Via Adriaticu, odlučio se za travanj, misleći da će tada biti najidealnije vrijeme za šetnju, bez puno snijega na planinama sa dosta sunčanih dana. No, njegovo dugo putovanje pratile su kiše i snjegovi, a samo četiri od 44 dana obasjalo ga je sunce.

Feručo je nekada radio u brodogradilištu Uljanik u Puli, prije 20-ak godina je oslijepio, a prije toga aktivno se bavio sportom bicikliranjem i skijanjem, a planinarenje mu nije nikada palo na pamet. Kad je izgubio vid, počeo je planinariti sa suprugom, a na tim izletima susreo je i  upoznao brojne prijatelje, koji bi mu pomagali tako da bi dozvolili da se drži za njihov ruksak.

-Usudim se reći kako sam taj svoj nedostatak vida pretvorio u prednost. Da nisam izgubio vid sigurno ne bih počeo planinariti, pa tako ne bih niti išao na Via Adriaticu. Sljepoća me na neki način ispunila. Sad ne vidim, ali sam sretan čovjek. Prisiljen sam planinariti sporije i pažljivije, ali tako imam više vremena koristiti sva druga osjetila. Njuh, sluh, stopala kojim opipavam teren… Ranije nikada nisam zaista čuo žubor potoka koji teče niz brdo, huk vjetra, zvuk grana koje se na vjetru njišu, lišće koje pada, pjev ptica. Sve to i još puno toga sada doživljavam puno intenzivnije, možda bolje reći potpuno drugačije i neopisivo vama koji vidite. Znam jer imam oba iskustva, kaže Feručo.

Na putu prema istarskom poluotoku Kamenjak, koji im je krajnji cilj, trojicu hrabrih planinara čekaju brojni kilometri hoda, kroz prirodu, usponi na planine, spuštanja, a svugdje će im na usluzi biti mreža volontera „Trail Angel“.

Na put su ih ispratili planinari HPD Sniježnica s rta Oštro na Prevlaci, a sljedećih nekoliko dana bit će u našoj županiji. Trenutno se naši planinari nalaze kraj Pločica, a staza će ih preko Konavala voditi na Župu i Srđ, pa preko Primorja na Pelješac, onda iz Trpnja trajektom za Ploče i dalje prema Biokovu.

Neka ih prati lijepo vrijeme, želimo im od srca! Njihovo putovanje možete pratiti ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.