30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPrva radionica za dionike za zaštićena područja i područja ekološke mreže otoka...

Prva radionica za dionike za zaštićena područja i područja ekološke mreže otoka Korčule

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u procesu je izrade pet planova upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 kojima upravlja. Planovi upravljanja izrađuju se u okviru europskog projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 kojem je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ukupne vrijednosti 186.497.150,36 kn. Jedan od suradnika na projektu je i Javna ustanova.

U četvrtak 25. veljače 2021. godine, od 10:00 do 14:00 putam Zoom online platforme održat će se prva dionička radionica za potrebe izrade Plana upravljanja zaštićenim područjem i područjem ekološke mreže kopnenog i morskog dijela otoka Korčule (PU 6016).

Ovo je ujedno prva od ukupno 4 planirane dioničke radionice u procesu izrade Plana upravljanja za područje otoka Korčule koja će obuhvatiti sljedeća zaštićena područja i područja ekološke mreže:

•           HR2001367 I dio Korčule

•           HR3000154 Pupnatska luka

•           HR3000155 Uvala Orlanduša

•           HR3000156 Pavja luka

•           HR3000431 Akvatorij J od uvale Pržina i S od uvale Bilin žal uz poluotok Ražnjić

•           HR2001420 Otoci Badija; Planjak; Kamenjak; Bisače; Gojak; M. Sestrica; Majsan; M. i V. Stupa; Lučnjak te hrid Baretica

•           HR4000007 Badija i otoci oko Korčule

•           Značajni krajobraz Badija

•           Park šuma Hober

•           Spomenik parkovne arhitekture-skupina stabala-Drvored čempresa na otoku Korčuli

•           Posebni rezervat šumske vegetacije Kočje

•           Spomenik prirode-rijetki primjerak drveća-Hrast u Žrnovu

•           Spomenik parkovne arhitekture-pojedinačno stablo-Čara čempres

Plan upravljanja zaštićenim područjem i/ili područjem ekološke mreže je strateški dokument javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. To je obavezan dokument za donošenje za zaštićena područja na temelju Zakona o zaštiti prirode te za područja ekološke mreže na temelju Uredbe o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže koji za cilj ima dugoročno planirati aktivnosti sa svrhom očuvanja svih prirodnih vrijednosti zbog kojih  je neko područje zaštićeno, te poticati održivi razvoj s ciljem očuvanja područja za buduće nadolazeće generacije. Donosi se za razdoblje od deset godina uz mogućnost izmjene i/ili dopune nakon pet godina.

Iako je Plan upravljanja strateški, dugoročni i planski dokument Ustanove, podrazumijeva obveznu primjenu za sve subjekte koji obavljaju bilo kakvu djelatnost u zaštićenom području.

Uključivanja javnosti u samu izradu Plana upravljanja je ključan i iznimno važan proces koji za cilj ima dobiti što relevantnije i točnije podatke o aktivnostima, vrijednostima i ugrozama u zaštićenom području. Dionici imaju važnu ulogu u poznavanju područja, vrijednostima i ugrozama istih te će njihova iskustva, mišljenja kao i svakodnevno djelovanje u ciljanom području svakako imati veliki utjecaj u izradi konačnog dokumenta – Plana upravljanja.

Rezultati prikupljeni tijekom predviđenih radionica koristit će se prilikom obrade podataka i njihovom implementiranju u konačan dokument predmetnog Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000.

Pored zaštićenih područja i područja ekološke mreže otoka Korčule, izrađuju se planovi upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže za kopneni i morski dio poluotoka Pelješca, kopneni i morski dio Općine Konavle te kopneni i morski dio Malostonskog zaljeva te za područje ekološke mreže Natura 2000 Srednjedalmatinski otoci i Pelješac značajno za očuvanje ptica.

Ovim putem pozivamo sve relevantne dionike da se uključe u proces izrade Planova upravljanja kako bi svojim iskustvom i znanjem doprinijeli izradi Planova upravljanja a samim time doprinijeli zaštiti, očuvanju, unapređenju zaštićenih dijelova prirode i područja ekološke mreže Natura 2000 te pripadajuće biološke, geološke i krajobrazne raznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.

Poveznicu za radionicu možete pronaći ovdje (Meeting ID: 810 2535 6535; Passcode: 641859).

Tehničke upute

Agenda

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA