34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIDEO/PROSVJED: (ne)medicinsko osoblje traži bolje uvjete rada i plaće, a u našoj...

VIDEO/PROSVJED: (ne)medicinsko osoblje traži bolje uvjete rada i plaće, a u našoj bolnici nedostaje preko 300 sestara

Povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada, nakon liječnika, traže i medicinske sestre i tehničari te nemedicinsko osoblje zaposleno u sustavu zdravstva. Prvi u nizu mirnih prosvjeda održani su danas u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Prosvjed ispred OB Dubrovnik trajao je svega deset minut, d 10:50 do 11:00 sati. No, tih svega deset minuta bilo je dovoljno da se upute odlučne i oštre poruke Vladi.

Naime, ovim prosvjedima traži se povećanje osnovica plaća za medicinske sestre i tehničare, kao i za nemedicinske osoblje, odnosno spremačice, kuharice, zaposlenike u službi tehničkog održavanja kao i ostale zaposlenike.

Ivan Večerin, ispred HSSMS-HT pročitao je kratku poruku koja sadržava zahtjeve prema Vladi Republike Hrvatske.

„Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u sustavu, zahtijevaju povećanje plaća za sve zaposlene, odgovarajuće uvjete rada za sve, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaća u sustavu zdravstva za većinu zaposlenih su ispod nacionalnog prosjeka plaća, a da ne govorim o prosjeku Europske unije. No, plaće nisu jedini problem s kojima se medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti +, kuhari, spremačice, administrativno osoblje i ostali djelatnici susreću. Jedan od glavnih problema je minoriziranje naše uloge u sustavu, omalovažavanje  našeg rada, diskriminacija našeg obrazovanja, ne priznavanje naših teških uvjeta rada, ne provođenje zaštite na radu i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima. Zdravstveni sustav počiva na svima nama. Tražimo da se cijeni i prizna naš rad, jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Svi mi smo savjesni i dogovorni u svom radu te niti u jednom trenutku nismo ustali protiv rada. Potrebe pacijenata su vrlo često važnije od naših potreba stoga od tražimo priznavanje svoga rada. Radimo jako puno i  želimo raditi, no želimo da se naš rad uvažava i cijeni i da nam se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjek“, pročitao je Večerin, nakon čega se ispred dubrovačke bolnice začuo gromoglasni pijesak.

Kad su po pitanju plaće medicinskih sestara i tehničara, Večerin je istaknuo kako je plaća medicinske sestra s 20 godina radnog straža oko 800 eura mjesečno. Dodao je i kako sukladno sistematizaciji radnih mjesta u OB Dubrovnik nedostaje preko 300 medicinskih sestra.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA