30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleProljetni praznici bili su ispunjeni s 10 raznovrsnih Du STEM radionica

Proljetni praznici bili su ispunjeni s 10 raznovrsnih Du STEM radionica

Tijekom proljetnih praznika Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i njeni partneri na projektu Du STEM (Informatički klub Futura, Sveučilište u Dubrovniku i Univerzalni istraživački institut UR) održali su deset raznovrsnih Du STEM radionica za sve dobne skupine, a poglavito za djecu i mlade u Centru za mlade Dubrovnik i na Sveučilištu u Dubrovniku.

Ana Kešelj s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku održala je radionicu virtualne stvarnosti na kojoj su se polaznici upoznali s virtualnom stvarnosti pomoću naočala za virtualnu i mobilnu stvarnost. Zatim su i sami od kartona napravili naočale za mobilnu virtualnu stvarnost te su izradili jednostavni trodimenzionalni virtualni prostor u web aplikaciji CoSpaces Edu.


Dinka Lale sa Sveučilišta u Dubrovniku vodila je radionicu obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) “Fotonapon u motornim vozilima”. Nakon usvajanja osnovnih funkcija i principa rada, polaznici su spajali solarne ćelije te su mjerili napon i struju u ovisnosti o temperaturi, iluminaciji i kutu upada Sunčevih zraka.


Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura održali su po dvije radionice robotike te 3D skeniranja, 3D modeliranja i 3D printanja. Tomo Sjekavica i Matija Miloslavić predstavili su FDM i SLA 3D printere te objasnili na koji način pojedina tehnologija funkcionira. Nakon toga polaznici su u programu Tinkercad crtali 3D modele koje su dobili na poklon nakon printanja, a upoznali su se i s mogućnostima stolnog i ručnog 3D skenera.

Na radionicama robotike koje su vodili Tomo Sjekavica i Martin Kuzman, djeca i mladi programirali su bez korištenja ekrana uz edukacijske setove Bee-Bot, te su sastavljali razne projekte s Arduinom, poput kamere robota te koša za lopticu od čaše koja detektira i broji pogođene koševe, a pomoću mBot2 seta su sastavljali i programirali robot počevši „od nule”.


UR Institut organizirao je dvije STEM igraonice “Kako napraviti domaću kolu”, gdje su polaznici napravili kolu koristeći gaziranu vodu, korijander, limetu i med te dvije STEM igraonice “Zelena energija”, gdje su se izrađivale baterije od blata.

Du STEM radionice za proljetne praznike organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilište u Dubrovniku, Univerzalni istraživački institut i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA