24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Zbog buke kažnjena četiri ugostiteljska objekta, sanira se zid u...

AKTIVNOSTI GRADA: Zbog buke kažnjena četiri ugostiteljska objekta, sanira se zid u Ulici Frana Supila

I ovoga tjedna donosimo pregled aktivnosti i projekata koje provodi Grad Dubrovnik

Obilježena 31. godišnjica početka agresije na Dubrovnik

Komemorativnim programom „Da se ne zaboravi“ Grad Dubrovnik i ove godine obilježava 1. listopada 1991. godine, dan kada je prije 31 godinu započela agresija na Grad Dubrovnik. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te prigodnim programom odana je počast svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu. Vijence su u ime Grada Dubrovnika na gradskom groblju Boninovo i kod Spomen križa na Srđu položili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Pijetet hrabrim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu iskazali su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Policijske uprave te predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu na Srđu predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić.

U crkvi Male Braće jutros je održan i prigodni umjetnički program učenica i učenika dubrovačkih osnovnih škola.

Svim poginulima na moru počast je odana spuštanjem vijenca u more s broda Tirene gruškom akvatoriju. Misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Male braće.

Na današnji dan, u utorak 1. listopada 1991. godine, započeo je dugo planiran i pomno pripreman napad srpskih i crnogorskih agresora na krajnji hrvatski jug za kojeg su agresori koristili sva raspoloživa sredstva uz snažnu potporu zračnih i mornaričkih postrojbi . U granatiranju Dubrovnika agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu čime je došlo do informativne blokade grada.

„DJEČJI TJEDAN 2022.“ Gradonačelnik Franković: Djelujemo s ciljem bezbrižnog i sretnog odrastanja najmlađih sugrađana

Tradicionalna manifestacija Dječji tjedan održava se diljem Hrvatske pod motom „Ljubav djeci prije svega“ do nedjelje 9. listopada. Tom prigodom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica primili su danas u Velikoj vijećnici predstavnike Društva naša djeca Dubrovnik i Dječjeg gradskog vijeća.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom istaknuvši kako gradska uprava posebnu pozornost posvećuje upravo djeci i onim najmlađima. Naglasio je da je fokus djelovanja i dalje usmjeren na realizaciju projekata i sadržaja (parkova, igrališta) primjerenim i uređenim za mlade naraštaje i ispunjavanje njihovih svakodnevnih potreba, misleći pritom na igru i zabavu. Dodao je kako Grad Dubrovnik teži stvaranju jedne kvalitetne sredine koja će djeci omogućiti lijepo, sigurno i sretno odrastanje.

U ovoj prilici predsjednik GV Potrebica pohvalio je kontinuirani rad Društva naša djeca Dubrovnik koji ulažu napore u rješavanje dječjih problema i angažiraju se u kontekstu uloge djece u Dubrovniku, njihova razvoja i uključivanja u različite programe i aktivnosti.

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Društva naša djeca uputili su pitanja, prijedloge i želje koje bi osnovnoškolcima i srednjoškolcima znatno olakšali ispunjavanje obaveza.

Predsjednik Društva naša djeca Miodrag Kirin zahvalio se Gradu Dubrovniku na izvrsnoj suradnji i otvorenosti za pitanja od zajedničkog interesa mladih. U kratkim je crtama predočio sadržaj Dječjeg tjedna koji ove godine u centar zbivanja stavlja igru koja je kako je naglasio nužan segment koji najmlađim sugrađanima omogućuje slobodu, izražavanje vlastitih interesa, iskazivanje potencijala i talenata koji mogu dati doprinos zajednici u kojoj žive.

Ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna posvećeno je igri i zajedničkoj aktivnosti pod nazivom “Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!” a sve u svrhu podizanja opće svijesti o važnosti,  položaju i afirmiranju djece u lokalnoj zajednici i društvu.

Saniran nogostup na više lokacija u Ulici kneza Branimira

Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika putem ugovornog izvođača na održavanju nerazvrstanih cesta tijekom petka 30. rujna i ponedjeljka 3. listopada proveo je radove na sanaciji nogostupa u naselju „Kineski zid“ na Montovjerni.

Ukupno je sanirano 150 metara kvadratnih nogostupa na više lokacija u Ulici kneza Branimira, a vrijednost izvedenih radova iznosi 50 tisuća kuna.

Podsjetimo, u Ulici kneza Branimira već su prethodno izvedeni radovi cjelovitog uređenja i sanacije 4900 metara kvadratnih asfaltnog kolnika, a u sklopu iste investicije zamijenjena je i dotrajala pješačka ograda u dužini od oko 500 metara.

Nizozemski veleposlanik u nastupnom posjetu u Gradu Dubrovniku

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj dr. Henka Voskampa.

Veleposlanik Voskamp ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je u Dubrovniku nakon više od 20 godina, sada u ulozi predstavnika Kraljevine Nizozemske, naglasivši kako je vidljivo koliko se Grad u tom vremenskom razdoblju promijenio, posebno ističući veliki broj turista.

Gradonačelnik Franković izvijestio ga je što je sve Grad poduzeo kako bi ublažio efekte prekomjernog turizma te kako se, osobito nakon vremena pandemije, Dubrovnik više okreće nekim novim nišama, poput filmske industrije i digitalnih nomada.

“Za nas je krucijalno važan mir, posebno mir u regiji i stoga s osobito pažnjom promatramo i potičemo demokratske procese u susjednim zemljama”, kazao je također gradonačelnik Franković, a veleposlanik Voskamp dodao kako su stabilnost i prosperitet u zemljama istočnog Balkana važni za cijelu Europsku uniju.

Na sastanku su ujedno sudjelovali počasni konzul Kraljevine Nizozemske u Dubrovniku kapetan Pero Kulaš te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Na Pustijerni postavljen video nadzor

Grad Dubrovnik montirao je video kameru za nadzor arheološkog nalazišta na Pustijerni, nakon što su uništena vrata koja je  Zavod za obnovu Dubrovnika nedavno postavio zbog učestalih devastacija ovog vrijednog područja.

Naime, prostor arheološkog nalazišta na Pustijerni koristio se za odlaganje kućnog i glomaznog otpada te se ugradnjom vrata željelo spriječiti njegovo daljnje uništavanje. Djelatnici Zavoda za obnovu Dubrovnika odmah po ugradnji zatekli su uništena novopostavljena vrata išarana grafitima, urušen fiksni dio pregrade i obijen lokot. Stoga je Grad Dubrovnik odlučio instalirati video nadzor, koji je od danas u funkciji.

Zavod za obnovu i Grad rade na konceptu budućeg arheološkog muzeja i revitalizacije ovog dijela povijesne jezgre te s ciljem zaštite nalazišta opetovano nastoje onemogućiti pristup. U tijeku je priprema dokumentacije, koju izrađuje Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba, za uspostavu arheološkog muzeja na Pustijerni unutar bastiona sv. Spasitelja te arheološkog nalazišta na Pustijerni s ponovnom uspostavom Ulice ispod mira.

Prvi rezultati primjene odluke o buci

Nakon što je Grad Dubrovnik usvojio Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima, zabilježeni su i prvi rezultati.

Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je dana 24. rujna 2022. godine u vremenu od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerene razine buke na javnim površinama.

Utvrđeno je kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su isti su reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili buku i prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

Navedeni objekti su:

Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke 79,2 decibela),

Pub Le Petit Belge (70,8 db),

Casablanca (65,9 db),

Mama’s (71,0 db)

Mr. Goodlife (73,4 db).

Isti će biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu i 2.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5.000 kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku. Nadalje, navedeni će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na 7 dana ukoliko se radi o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako se radi o drugom prekršaju ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju.

Ovim je Grad Dubrovnik započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte posebno one u povijesnoj jezgri a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana narušena reproduciranje glazbe iznad dozvoljenih vrijednosti povećala u odnosu na dosadašnje stanje.

U Lazaretima održano predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena”

Na prvoj u nizu konferenciji predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ održanoj u Lazaretima sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura. Ovom investicijom predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora.

U svom obraćanju gradonačelnik Franković zahvalio je resornom ministarstvu na potpori i praćenju čija je uloga kako je istaknuo od iznimne važnosti kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao na zadovoljstvo dubrovačkih sportaša.

“Mi u Gradu Dubrovniku svjesni smo brojnih izazova, vremena u kojem živimo ali i snažnog rasta cijena energenata. Zahvalu u ovoj prilici želim uputiti Vladi Republike Hrvatske na činjenici da je posebno za potrebe javnih ustanova ograničila cijene energenata. Unatoč tome i dalje je sveprisutan utjecaj troškova energenata na sve javne zgrade, a ovdje danas konkretno govorimo o jednom sportskom objektu, bazenu gdje godišnje otprilike trošimo milijun kuna sredstava koje ćemo implementacijom ovog sustava zapravo uštedjeti. Tako će preraspodjelom sredstava dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Ovaj će se iznos preusmjeriti na jednu drugu stavku korisnu i potrebne za daljni razvoj sporta u gradu. Usto, postići ćemo značajne uštede i unaprijediti sportsku infrastrukturu” naglasio je gradonačelnik u svom govoru.

Zaključno je rekao kako je posvećenost i fokus ove gradske upravo usmjerena u daljnja ulaganja u poboljšanje uvjeta brojne sportske infrastrukture kako bi najmlađi sugrađani imali najbolje standarde za treniranje i napredovanje.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ines Plašć, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif, glavni projektant iz tvrtke Abitus d.o.o. Filip Zorčić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je na ovom projektu u svojstvu upravitelja programa, Ines Plašć zaželjela je Gradu Dubrovniku i partnerima uspješnu implementaciju ugradnje sustava dizalice topline dodavši kako ministarstvo stoji na raspolaganju kako bi cijeli proces bio okončan shodno očekivanjima. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar.

Započela sanacija zida u Ulici Frana Supila

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu i ugovornog izvođača Tehnogradnje, krenuo je s radovima na sanaciji ogradnog kamenog zida u Ulici Frana Supila.

Kameni zid, koji se pruža uz nogostup, jednim se dijelom nagnuo i nalazi se u lošem stanju, stoga su, kako bi se povećala sigurnost pješaka, ali i odvijanje cestovnog prometa, pokrenuti radovi na njegovoj sanaciji.

Vrijednost ovih radova iznosi 72.000,00 kuna, a izvedba će trajati do sedam dana.

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je danas 19. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskim braniteljima poginulima na širem području Osojnika, u organizaciji Grada Dubrovnika i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, gradski vijećnik Krešo Marković te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

”Neizmjernu zahvalu upućujem svim braniteljima koji su branili krajnji jug Hrvatske i bili spremni dati svoje živote da bi ovaj naš prostor ostao ono što je i oduvijek bio – hrvatski”, rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi, naglašavajući potrebu stalnog isticanja povijesnih činjenica vezano za obrambeni Domovinski rat, kako se povijest ne bi ponovila.

Zamjenica Tepšić primila u službeni posjet zamjenicu veleposlanika Kraljevine Norveške

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primila je danas u službeni posjet zamjenicu veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Hommu Latif.

Prijemu su nazočile savjetnica za projekte u veleposlanstvu Norveške Maja Dodić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Zamjenica Tepšić poželjela je dobrodošlicu zamjenici veleposlanika Norveške koja prvi put boravi u Dubrovniku te je upoznala ovom prigodom sa krovnim gradskim projektom usmjerenim na odgovorno i održivo upravljanje destinacijom „Respect the City“,  dodavši usto kako su turistički rezultati za ovu sezonu vrlo uspješni i daju optimizam za budućnost. Istaknula je dobru suradnju s Norveškom u kontekstu zračne povezanosti i sve većeg interesa posjetitelja iz Skandinavije za odmorom u Dubrovniku.

U ovoj prilici zamjenica veleposlanika Latif istaknula je kako se ove godine obilježava trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Norveške što je pokazatelj prijateljskog odnosa i želje za daljnjom kooperacijom naročito kada je riječ o poticanju energetske obnove, zelenim politikama u lokalnoj zajednici i zaštiti okoliša kao segmentima koji kako je kazala mogu znatno unaprijediti kvalitetu života. Dodala je kako postoji značajan interes norveških investitora za ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije na području Hrvatske i da Dubrovnik ima izvrsne potencijale za upravo takvu vrstu investiranja koja može pridonijeti modernim i održivim trendovima i tehnologijama na koje se Dubrovnik snažno oslanja i primjenjuje ih.

Na kraju prijema zamjenica gradonačelnika Tepšić uručila je prigodni poklon zamjenici veleposlanika Hommi Latif sa željom da se diplomatski odnosi nastave njegovati s ciljem poticanja ekonomskog i društvenog prosperiteta.

Prijem za prvaka Hrvatske Luku Ivankovića i brončane judoke Mokošice

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas Luku Ivankovića, člana Judo kluba Mokošica koji je na nedavnom prvenstvu Hrvatske u judu za mlađe kadete i kadetkinje, pod vodstvom trenera Jakše Đapića, osvojio titulu prvaka Hrvatske, kao i brončane Leonu Niketić i Vlaha Luja. Prijemu je nazočio i jedan od trenera u klubu Boris Čikato.

Luka Ivanković do zlatne medalje na prvenstvu Hrvatske održanom u Zagrebu došao je s četiri borbe u kategoriji preko 81 kilograma. Ovo je njegova prva medalja osvojena na državnom prvenstvu, a posvetio ju je svom nedavno preminulom treneru Željku Đapiću. Na prvenstvu su nastupili još Leona Daničić i Đivo Milutinović, koji je osvojio peto mjesto.

Gradonačelnik je mladim sportašima i stručnom vodstvu kluba uputio čestitke te poželio nove uspjehe. Trener u klubu Boris Čikato rekao je da je Judo klub Mokošica ove godine na državnim natjecanjima osvojio ukupno pet medalja te je dodao u klubu svjedoče pojačanom interesu mladih za treninzima pa trenutno u Mokošici trenira preko 120 djece.

Mladi judaši treniraju u novoj judo dvorani u Mokošici koja je nakon funkcionalne adaptacije otvorena u siječnju 2020. godine. Uređenje judo dvorane jedna je od brojnih investicija u sport koje je Grad pokrenuo gotovo istovremeno, a sve su definirane Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku od 2018. do 2028. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA