28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Završen glavni projekt nove dvorane u Gospinom polju, uređuje se...

PROJEKTI GRADA: Završen glavni projekt nove dvorane u Gospinom polju, uređuje se nogostup u Vukovarskoj, obnavlja dječje igralište u Mokošici

Na kraju još jednog radnog tjedna donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata koje provodi Grad Dubrovnik.

Na dodjeli Večernjakove domovnice u Bad Homburgu prisustvovali i predstavnici Grada

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i počasni građanin Bad Homburga i savjetnik gradonačelnika Nikola Pavlović boravili su ovog vikenda u posjetu njemačkom gradu prijatelju, gdje je u subotu održana svečanost dodjele Večernjakove domovnice, godišnje nagrade koja se dodjeljuje najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan granica svoje domovine.

Dodjeli 17. po redu Večernjakove domovnice, ujedno prepoznate manifestacije koja okuplja mnogobrojne hrvatske iseljenike nazočili su i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te drugi visoki uzvanici i gosti.

“Dvadeset i jedna godina povezanosti gradova Dubrovnika i Bad Homburga dugo je razdoblje u kojemu smo dokazali da gajimo pravo i iskreno prijateljstvo, te partnerstvo u realizaciji brojnih projekata. Naša čvrsta povezanost započela je u Domovinskom ratu, najtežim trenucima Dubrovnika i Hrvatske, ogromnim angažmanom i neiscrpnom energijom gospođe Olge Stoss. Dva desetljeća obilježena su značajnim donacijama, investicijama, povezivanjem mladih generacija i odraz su golemog altruizma gospođe Stoss kojoj dugujemo iskrenu zahvalnost. Izraze zahvalnosti upućujem i gradonačelniku Hetjesu i njegovom timu s kojim nastavljamo uspješnu suradnju i razvijamo nove projekte”, istaknula je ovom prigodom zamjenica Tepšić.

Iskrene čestitke u ime Grada Dubrovnika uputila je svim dobitnicima nagrade Večernjakova domovnica.

 “Vaša predanost profesijama i promociji Hrvatske nam svima imponira i dokaz je vaše nesebične ljubavi prema domovini i odanosti svojim korijenima. Ustrajte na svom putu i nastavite nizati poslovne uspjehe, te predstavljati domovinu s ponosom i dostojanstveno gdje god se nalazili”, poručila je zamjenica gradonačelnika na kraju svog obraćanja.

Uređuje se nogostup u Vukovarskoj ulici

U sklopu programa investicijskog održavanja gradskih prometnica i javnih prometnih površina započeli su radovi na sanaciji nogostupa u Vukovarskoj ulici.

Obuhvat zahvata iznosi 110 metara, a proteže se od podnožja spojne ulice koja Vukovarsku povezuje s Ulicom dr. Ante Starčevića pa do pješačkog semafora kod bazena u Gružu.

Radovi koje izvodi ugovorni izvođač Tehnogradnja obuhvaćaju uklanjanje postojećeg betonskog nogostupa, postavljanje novih rubnjaka, uređenje podloge i izvedbu novog nogostupa.

Omogućit će se prolaz pješaka, osim u situacijama kada će vrsta radova zahtijevati zauzimanje čitave širine nogostupa, pa će tada biti postavljana signalizacija za privremenu regulaciju prolaska. Također, a sukladno dinamici izvođenja radova, bit će onemogućeno parkiranje na dijelu mjesta uličnog parkirališta.

Procjenjuje se da će sanacija trajati 15 dana, a što će ovisiti o vremenskim uvjetima. Okvirna procijenjena vrijednost radova iznosi 24 tisuće eura.

SVE U ROKU Završen glavni projekt nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju, slijedi ishođenje građevinske dozvole

Glavni projekt nove sportske multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju je izrađen u ugovorenom roku, a zahtjev za pokretanje postupka ishođenja građevinske dozvole bit će predan idućeg tjedna.

Ugovor za izradu glavnog projekta dvorane koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. i riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za narednih 50 godina, podsjetimo, potpisan je u prosincu prošle godine s odabranim izrađivačem, tvrtkom KAP4 d.o.o. iz Zagreba. Izradu glavnog projekta prati izrada izvedbenog projekta s troškovnikom, a sve sukladno ugovoru ukupne vrijednosti 3.681.250,00 kuna s PDV-om.

Novi multifunkcionalni objekt površine je cca 20000 m2, ima dvije podzemne i dvije nadzemne etaže. Raspolagat će s dvije dvorane za održavanje natjecanja te nekoliko pomoćnih dvorana za klupske sadržaje. Kapacitet gledališta kreće se od 3840 do 4384 gledatelja ovisno o postavkama tribina, dok će u podzemnoj garaži na dvije etaže biti smješteno 385 parkirališnih mjesta za osobne automobile. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini, Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, koji će omogućiti da u budućnosti budemo domaćin brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

PROJEKT „POVIJESNI VRTOVI DUBROVAČKOG PODRUČJA“ Napreduje izgradnja hibridnog katamarana koji će povezivati Lokrum i Arboretum Trsteno

U tijeku su radovi na izgradnji i opremanju katamarana s hibridnim pogonom, financiranog u okviru EU projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, a koji će sukladno projektu, povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, odnosno s njegovim Botaničkim vrtom.

Katamaran na hibridni pogon dužine 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada) i maksimalne brzine 18 čvorova izgrađuje se u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Katamaran će biti prilagođen osobama s invaliditetom što podrazumijeva ukrcajno/iskrcajnu rampu i dva WC-a od čega je jedan namijenjen upravo za osobe s invaliditetom.

Uz prisustvo inspektora Hrvatskog registra brodova, predstavnika brodograditelja Dalmont Kraljevica d.o.o. i nadzornog inženjera Duje Brajevića koncem veljače ove godine izvršena je kontrola kvalitete izvođenja radova i pregled vodene propusnosti trupa broda. Trup broda u potpunosti je zavaren čime su se stekli uvjeti za njegovo daljnje opremanje. Montirana je kormilarica i krmena pregrada koja će omogućiti siguran ulaz u salon putnika kao i drugi potrebni elementi. Najavljeno je kako se sredinom ožujka očekuje dovršetak zavarivanja svih dijelova broda, što će osigurati intenziviranje opremanja.

Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke navedenog broda iznosi 8.701.125,00 kuna s PDV-om (~1.155.527 €).

Projekt „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ osmišljen je s ciljem da se kroz interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodne baštine, dugoročno doprinese održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, a provodi se od 1. prosinca 2018. godine. Korisnici projekta su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s projektnim partnerima, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačka ART udruga bez granica, a njegova ukupna vrijednost iznosi 18.289.422,37 kuna (~2.427.423 €) s odobrenim bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.932.344,70 kuna (~1.451.838 €,) što čini 70% od ukupno prihvatljivih troškova, koji iznose 15.665.291,44 kuna (~2.080.383 €). Prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za Promicanje održivog razvoja prirodne baštine i sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Započeli radovi na obnovi dječjeg igrališta Nova Mokošica

Grad Dubrovnik je, putem ugovornog izvođača u okviru redovitog održavanja, krenuo s radovima na obnovi i sanaciji dječjeg igrališta “Nova Mokošica – Od izvora”. S obzirom kako je na ovom igralištu, koje je smješteno na kosom terenu, glavni problem oborinska odvodnja koja nanosi zemlju s padina, započelo se s podizanjem postojećeg betonskog zida igrališta za oko pola metra kako bi se spriječilo ponovno nasipanje zemlje.

Daljnji radovi će uključivati preusmjeravanje oborinske odvodnje s nogostupa u obližnji odvodni kanal te čišćenje igrališta od ostataka zemlje i kamenja.

Nakon što završe grubi radovi obnovit će se dio sa spravama, postaviti nova antistress gumena podloga, nabaviti nova ljuljačka za bebe te obaviti manji popravci na spravama. U prethodnom su razdoblju već popravljene klupa i ograda, a prošle je godine postavljen i novi tobogan.

Gradonačelnik primio srebrni OPG Pašeta iz Trstenog

Dobitnicu ovogodišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – srebrne povelje u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“, članicu OPG-a Pašeta Taste Dalmatia iz Trstenog, Katiju Guljemović primili su danas dubrovački gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Čestitajući na osvojenoj nagradi zahvalio je na trudu i idejama koje kroz svoje projekte nudi turistima te ponudom autohtonih sadržaja i visinom kvalitete oplemenjuje turističku ponudu destinacije.

Katija Guljemović nagradu je dobila za doprinos OPG-a Pašeta, inače u vlasništvu njezinog oca Iva Pašete, tradicijskoj gastronomiji, koju promovira kroz emisiju Pjatance, čuvajući od zaborava stare recepte, ponudom svog OPG-a koji turistima prezentira način uzgoja i brige o maslinama te kroz simbiozu turizma i maslinarstva uključuje goste u radove u masliniku, gdje im potom nudi doručak od domaćih proizvoda.

U ovoj je prilici gradonačelniku Frankoviću predstavila i svoje ideje o novim ponudama za posjetitelje, uz uključivanje turista u tradicionalne aktivnosti našeg kraja, osobito vezano uz maslinarstvo. Prije dvije godine OPG Pašeta uvršten je u europsku rutu „Putevima maslina“, koja kreće iz Grčke pa sve do Baltika, zajedno s još 27 OPG-ova iz naše županije.

Gradonačelnik Franković pred Odborom za obitelj, mlade i sport Hrvatskog Sabora govorio o „Dubrovačkoj stanogradnji“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sudjelovao je danas u radu 41. tematske sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport 10. saziva Hrvatskoga sabora, a koja je uz izravan prijenos održana na temu “Mladi i rješavanje stambenog pitanja“.

Gradonačelnik je u ulozi uvodničara putem video veze predstavio modele stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, a koje Grad Dubrovnik razvija i provodi pod zajedničkim nazivnikom „Dubrovačka stanogradnja“.

Rekao je da su prijašnji modeli POS programa pokazali brojne manjkavosti koje su nerijetko dovodile do zlouporaba te je Grad Dubrovnik vlastiti program stambenog zbrinjavanja osmislio s ciljem da kroz potpuno javan i transparentan postupak dodjele stanova odgovori na potrebe mladih obitelji na svom području, a koje zbog uvjeta na tržištu teško dolaze do prve nekretnine.

Gradonačelnik Franković se, uz prva 43 stana izgrađena u Mokošici, osvrnuo i na projekt izgradnje dodatnih 50 stanova u naselju Solitudo te na program dodjele zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća na Pobrežju, na zemljištu površine 75.906 metara četvornih koje je Grad Dubrovnik prethodno kupio.

Predstavio je i novi program obnove i uređenja stambenog fonda u izvornom gradskom vlasništvu unutar povijesne jezgre te ustupanju u najam po povoljnim cijena tih stanova obiteljima s troje ili više djece, a što je u skladu s naporima ove gradske uprave usmjerenih prema očuvanju života u povijesnoj jezgri, a dio je i Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika. Prvi stanovi, nakon uređenja, trebali bi se dodijeliti u 2023. godini.

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović zahvalila je gradonačelniku na sudjelovanju koje je ocijenila vrlo korisnim s obzirom na to da je Grad Dubrovnik našao načine kako aktivno i uz rezultate odgovoriti na izazove u rješavanju stambenog pitanja mladih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA