18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Započeli radovi na Lapadskoj obali i parkiralištu u TUP-ovu naselju,...

PROJEKTI GRADA: Započeli radovi na Lapadskoj obali i parkiralištu u TUP-ovu naselju, u tijeku uređenje ceste do parkinga Gradac

Grad Dubrovnik isplatio je 179 stipendija za učenike i studente, u ukupnom iznosu od 208.100,00 kuna za travanj. Proteklog tjedna uklonjenja je antena i bazna stanica sa zgrade u Donjem Čelu. Grad Dubrovnik donio je Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2025., dok je Vijeće za prevenciju kriminaliteta usvojilo Operativni plan za 2021. godinu. Nakon što je provedena cjelovita rekonstrukcija parkirališta Gradac započinju asfaltira se Ulica don Frana Bulića. Deset digitalnih nomada, pobjednici natječaja ”The Dubrovnik digital nomad-in-residence’, proteklog su tjedna započeli s radom, a tijekom mjesec dana boravka u Dubrovniku na temelju osobnih iskustava, dat će preporuke za kreiranje boljeg okruženja za ovaj oblik turizma. Gradonačelnik Franković s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima obišao je proteklog tjedna gradilište projekta Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, a s premijerom Plenkovićem razgovarao je što prije oporavku turizma. Započela je i prva faza rješavanja pitanja parkinga TUP-ovog naselja, čime će stanovnici dobiti 23 parkirališna mjesta.

Isplaćene stipendije za učenike i studente

Grad Dubrovnik isplatio je 179 stipendija za učenike i studente, u ukupnom iznosu od 208.100,00 kuna za mjesec travanj.

Stipendiranje se provodi temeljem Programa javnih potreba u školstvu za 2021. godinu te su u ovoj akademskoj i školskoj godini dodijeljene čak 83 nove stipendije, što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 57. Također, godinu prije uvećani su i iznosi stipendija.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se tako od 500,00 kuna mjesečno za učenike koji se školuju u Dubrovniku do 1000,00 kuna, koliko se mjesečno isplaćuje učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800,00 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku odnosno 1.500,00 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika.

Tijekom protekle tri godine za stipendije i kredite za školovanje Grad Dubrovnik izdvojio je 3.910.100,00, a za 2021. godinu za ovu je svrhu osigurano 1.950.000,00 kuna.

Grad Dubrovnik i na ovaj način ističe važnost potpore mladim ljudima pri školovanju te se stipendijama pomaže njihovo obrazovanje i to za nadarene studente, za učenike i studente iz deficitarnih zanimanja, iz obitelji slabijeg imovnog stanja, obitelji stradalnika Domovinskog rata, kao i za studente koji su osobe s invaliditetom. 

Uklonjene antena i bazna stanica sa zgrade u Donjem Čelu

Radnje Grada Dubrovnika usmjerene prema uklanjanju antenskog sustava sa zgrade u samom središtu Donjeg Čela na otoku Koločepu urodile su plodom.

Naime, postupajući prema Rješenju Upravnog odjela za  komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, Odsjeka za komunalno redarstvo, Hrvatski Telekom d.d. je uklonio komunikacijsku antenu i bazu stanicu sa zgrade koja se koristi kao ured Hrvatske pošte.

Hrvatski Telekom je, po nalogu Grada Dubrovnika, još u mjesecu ožujku 2020. godine obustavio odašiljanje mobilnog signala, a sustav koji od tada nije bio u funkciji sada je i konačno uklonjen.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pokrenuo je i pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima su i sustavi na zgradi HEP-a u naselju Šipčine.

Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

Grad Dubrovnik donio Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2025.

U partnerskom odnosu s udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom te nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 38. sjednici, održanoj 29. ožujka 2021., donijelo je Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Ovo je treći po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom, koji je u suradnji s gradskim odjelima i službama izradila Dubrovačka razvojna agencija.

Strategija predstavlja krovni dokument gradske poliktike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na:

– aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu,

– poštivanje urođenog dostojanstva i uvažavanje posebnih interesa i

– sprječavanje bilo kakve diskriminacije i osnaživanje svih oblika društvene solidarnosti. 

U planiranju i provođenju mjera i aktivnosti na svim područjima Strategije posebna se pozornost posvećuje sljedećim skupinama osoba s invaliditetom:

– ženama i djevojkama s invaliditetom, koje su često suočene s višestrukom diskriminacijom s obzirom na spol i invaliditet,

– osobama s invaliditetom koje trebaju visoku razinu društvene potpore, a čija kvaliteta života najizravnije ovisi o razvijenosti i dostupnosti usluga u zajednici,

– djeci s teškoćama u razvoju, kojoj treba osigurati potpuni razvoj svih potencijala habitacijskom postupcima od najranije dobi,

– mladim osobama s invaliditetom, kojima treba omogućiti potpunu ravnopravnost u procesu obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja te

– osobama s invaliditetom starije životne dobi, kao posebno ranjivoj skupini, čiji udio u općoj populacili stalno raste.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Dubrovnika usvojilo Operativni plan za 2021.

Na svojoj trećoj sjednici, održanoj 23. travnja preko aplikacije zoom, Vijeće za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira Grada Dubrovnika usvojilo je Operativni plan za 2021. Sjednici je predsjedavao Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilnu zaštitu.

Članovi Vijeća su nakon provedne rasprave utvrdili sljedeće prioritetne aktivnosti u tekućoj godini:

1. Projekt “Ti si moj heroj”, koji se temelji na materijalu Vijeća Europe o zaštiti djece tijekom trajanja pandemije izazvane virusom Covid 19. Dubrovačka Policijska uprava će uz potporu Grada Dubrovnika izraditi prigodnu brošuru i organizirati predavanja u dubrovačkim školama tijekom svibnja i lipnja, a projekt će se nastaviti početkom listopada.

2. Program “Zdrav za pet” u zajedničkoj organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dubrovačke Policijske uprave nastavit će se početkom listopada i provoditi do konca godine.

3. Osnivanje i koordinacija vijeća za prevenciju kriminaliteta po gradskom kotarima i mjesnim odborima. Uz ranije osnovano Vijeće za prevenciju kriminaliteta u Gradskom kotaru Mokošica, koncem travnja ili početkom svibnja osnovat će se i vijeće za područje Gradskog kotara Grad, dok se očekuje odgovor na inicijativu dubrovačke Policijske uprave za osnivanje vijeća za prevenciju u gradskim kotarevima Ploče iza Grada, Pile Kono i Gruž.

4. Dubrovačka Policijska uprava provodit će akciju “Manje oružja – manje tragedija” kontinuirano tijekom cijele godine. Pozivaju se sugrađani da predaju oružje bez ikakvih zakonskih reperkusija.

Postaja prometne policije kontinuirano će provoditi akciju edukativnog i preventivnog sadržaja “Poštujte naše znakove”.

5. Nadležne inspekcijske službe provodit će pojačanu kontrolu prodaje i konzumacije alkoholnih pića maloljetnih osoba za vrijeme turističke sezone.

6. Dubrovački zavod za javno zdravstvo će, nakon medijske kampanje i javnog poziva, tijekom svibnja nastaviti program “Škola roditeljstva”, iznimno važan projekt potpore roditeljima, poglavito u uvjetima i posljedicama pandemije, koji se provodi u ciklusima od šest radionica.

OBAVIJEST – Asfaltira se pristupni put prema novouređenom parkiralištu Gradac

Nakon što je provedena cjelovita rekonstrukcija parkirališta Gradac započinju i radovi uređenja i asfaltiranja pristupnog puta – Ulice don Frana Bulića, i to od spoja s Ulicom branitelja Dubrovnika pa do novouređenog parkirališta.

Prilikom izvođenja radova vrijedit će zabrana prometovanja predmetnom ulicom, počevši od utorka, 27. travnja 2021. pa do okončanja radova uz napomenu da će izvođač radova propuštati stanare ovog područja, a što će ovisiti o pojedinoj vrsti radova i dionici na kojoj se isti odvijaju.

Planirani završetak radova, koji obuhvaćaju uklanjanje postojećeg dotrajalog sloja asfaltnog zastora, uređenje podloge i asfaltiranje novim slojem asfaltnog zastora, je u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., a vrijednost radova iznosi oko 300.000,00 kuna.

Podsjetimo, na parkiralištu Gradac, na prostoru ukupne površine 2.400 metara kvadratnih, provedeni su radovi komunalnog, krajobraznog i hortikulturnog uređenja. Zadržan je isti broj parkirališnih mjesta, ali je osigurano nesmetano kretanje parkiralištem. Parkiralište će za korištenje i dalje služiti isključivo građanima.

DIGITALNI NOMADI Prvi radni dan u Lazaretima

Svoj prvi radni dan u zajedničkom radnom prostoru u Lazaretima imalo je danas deset digitalnih nomada, pobjednika natječaja ”The Dubrovnik digital nomad-in-residence”, u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads. Dobrodošlicu su im, u ime Turističke zajednice i Grada Dubrovnika, zaželjeli direktorica Ana Hrnić i pročelnik Marko Miljanić.

Za vrijeme svog jednomjesečnog boravka u Dubrovniku digitalni nomadi uključit će se u život zajednice i time dati doprinos na način da će, na temelju osobnih iskustava, imati prigodu uputiti prijedloge i sugestije što žele od odredišta u kojem borave i rade, odnosno dati preporuke za kreiranje boljeg okruženja za ovaj oblik turizma.

Svi oni svoje poslove rade online i imaju široku zajednicu na društvenim mrežama, gdje ujedno promoviraju destinaciju u kojoj borave. Na taj način privlače svoje prijatelje, obitelji i sve više digitalnih nomada. Grad Dubrovnik je upravo digitalne nomade, osobito u trenutku kada sve više ljudi radi online, prepoznao kao jednu od svojih turističkih niša, a sve s ciljem diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane cjelogodišnja destinacija.

Gradonačelnik Franković i ministar Butković obišli gradilište na Lapadskoj obali

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima obišao je danas gradilište projekta Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a stopa financiranja iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

Ministar Butković govorio je u ulaganjima u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture, istaknuvši kako Dubrovačko-neretvanska županija trenutno ima osam projekata u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna, međi kojima je i projekt Lapadske obale.

– Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obala hvalevrijedan je projekt kojim će se, osim rekonstrukcije i obnove obalnog pojasa, proširiti i cesta, promet će biti dvosmjeran, tako da se jednim projektom uistinu rješavaju dvije bitne stvari – istaknuo je ovom prigodom ministar Butković. Zahvalio se Gradu Dubrovniku na uspješnoj suradnji te najavio dodatnih milijardu kuna za slične projekte, a koji će biti na raspolaganju do 2027. godine.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministru Butkoviću, istaknuvši brojne projekte na području Grada Dubrovnika i županije koje ova Vlada RH snažno podupire, financirajući ih djelomično ili u potpunosti. Istaknuo je da će se uložiti napori kako bi život stanovnika Lapadske obale tekao neometano, kao i funkcioniranje gospodarskih subjekata koji posluju na tom području.

– Iz jednog ružnog stanja u kojem se sada nalazi, Lapadska obala će se pretvoriti u jednu uređenu cestu, uređenu obalu, s riješenom komunalnom infrastrukturom. Nećemo više svjedočiti puknuću cijevi od vode svakih 20 dana. Od petka će cestu koristiti isključivo stanovnici i izvođači, a iskoordinirat će se i mogućnost parkiranja automobila za stanovnike ulice – naglasio je gradonačelnik Franković.

Govoreći o ključnim kapitalnim investicijama, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ova gradska uprava u mandatu povukla preko milijardu kuna bespovratnih sredstava, europskih i nacionalnih te ih uložila u projekte koji podižu kvalitetu života svih naših sugrađana. Zahvalio se ministarstvu i na realizaciji ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijedne 22.8 milijuna kuna, a podsjetio je i na nabavu 11 autobusa financiranih europskim sredstvima te najavio novih 20 autobusa javnog gradskog prijevoza.

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa zajednicom ponuditelja: TEXO MELIOR d.o.o. i IMPRESA COSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L čija je ponuda odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave. Izvršenje usluga stručnog nadzora pri izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa tvrtkom TRAMES d.o.o. Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca.

Ovim najvećim infrastrukturnim cestovnim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Obilasku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, saborski zastupnik Branko Bačić,  državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.

Započela prva faza rješavanja pitanja parkinga TUP-ovog naselja

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković predstavnicima stanara TUP-ovog naselja predstavio i s njima usuglasio projekt, započeli su radovi na parkiralištu kojim će stanovnici TUP-ovog naselja dobiti 23 parkirališna mjesta.

Stanarima, kojima će biti onemogućeno parkiranje na području na kojem se izvode radovi, u dogovoru Grada Dubrovnika i Luke Dubrovnik parking je osiguran na području Luke.

Gradonačelnik s Premijerom o oporavku turizma

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, održao je jučer poslijepodne sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plankovićem na temu oporavka turizma. Istaknuo je kako je jedan od ključnih segmenata cijepljenje te zahvalio na činjenici da je upravo u Dubrovniku započelo cijepljenje turističkih djelatnika. Premijer je istaknuo kako će u nadolazećim tjednima dolaziti znatno veće količine cjepiva od onih koje su se do sada dobivale, što je velika prilika da se već od lipnja mjeseca pošalje jasna poruka kako su svi turistički djelatnici cijepljeni, kao i većina stanovništva.

Nadalje, Gradonačelnik je izvijestio Premijera o kontaktima s prioritetnim emitivnim tržištima Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, a kao jedan od velikih uspjeha istaknuo je novu zrakoplovnu liniju od New Yorka do Dubrovnika, koja će početi prometovati od 8. srpnja ove godine. Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako se i dalje radi na osnaživanju povezanosti sa SAD-om te najavio dodatne uspjehe na ovom tržištu u nadolazećim tjednima.

Kazao je i kako, prema informacijama koje imamo s britanskog tržišta, a direktno komuniciramo s britanskim ministrom avijacije i transporta, očekujemo do sredine svibnja jasne protokole putovanja i početak uspostave međunarodnih letova iz Velike Britanije prema receptivnim tržištima.

Uz gore navedeno predstavljen je i prijedlog protokola prema cruise kompanijama. Uz zahvalu na činjenici kako je značajan dio barijera za brodove na kružnim putovanjima ukinut, istaknuto je i kako to nije dovoljno. Stoga je Gradonačelnik predložio premijeru Plenkoviću protokol na kojeg je Premijer dao suglasnost te je isti proslijeđen resornim ministarstvima na usvajanje. Nadležna ministarstva su protokol odmah i usvojila, o čemu je danas obaviješteno i međunarodno udruženje kompanija na kružnim putovanjima CLIA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić