PROJEKTI GRADA: započela sanacija dionice cesta Veliki Zaton-Štikovica, završen glavni projekt za cestu Tamarić, potpisani ugovori za opremanje OŠ Montovjerna

Grad Dubrovnik nastavlja provoditi infrastrukturne projekte. Proteklog petka potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku u ukupnom iznosu od 101 milijun kuna. Jedna od lokacija Centra je i Vila Čingrija koju je Grad prepustio na korištenje Turističkoj i ugostiteljskoj školi. Završen je i glavni projekt za cestu Tamarić u Mokošici, a uskoro će uslijediti i ishođenje građevinske dozvole. Zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima na novim javnim prostorima postavljen je besplatan internet. Ovoga tjedna započela je i sanacija dionice državne cesta Zaton Veliki – Štikovica vrijedna 22.8 milijuna kuna, a potpisan je i ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja te opreme za OŠ Montovjerna. Krajem tjedna započela je sanacija nerazvrstane ceSte u naselju Knežica, a u Orašcu su započeli radovi na izgradnji gotovo 30 milijuna kuna vrijednog sustava vodoopskrbe i odvodnje. Grad Dubrovnik donirao je dubrovačkoj bolnici novi UZV uređaja, a zaklada Blaga djeca sustava za testiranje na COVID-19.

Vila Čingrija uskoro postaje centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

Dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku u ukupnom iznosu od 101 milijun kuna potpisani su danas u velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali državni tajnik Frano Matušić u ime Ministarstva turizma, državna tajnica Nikolina Klaić u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika, vlasnika vile Čingrije, vrijednog kompleksa ustupljenog za potrebe razvoja centra i time podizanja razine kvalitete i konkurentnosti usluge u turizmu i ugostiteljstvu.

Ministarstvo turizma i Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik sklopili su ugovor u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 kuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Drugim ugovorom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je TUŠ Dubrovnik sredstva u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 HRK. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije. Uspostava centra sastoji se od dva dijela, manjim dijelom uređenja infrastrukture i većim dijelom na programe koji će se provoditi u što su uključeni i strani stručnjaci, naglasio je uvodno ravnatelj škole Perušina. Centar će se graditi i opremiti u tri objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu i u prostorima Vile Čingrija.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika izrazio je zadovoljstvo realizacijom vizije Vile Čingrije kao društveno korisnog prostora javnog i obrazovnog karaktera.

– Dubrovnik je sam po sebi izvrstan, ali uvijek treba težiti boljem, kvalitetnijem i to je ono što bi nam centar kompetentnosti trebao donijeti. Uvijek smo bili prvi i trebamo nastaviti biti prvi, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego na svjetskom tržištu. Kontinuirano obrazovanje će pridonijeti da Dubrovnik nema samo jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom nego da ih ima puno više, kao i da turistički radnici i direktori hotela dolaze upravo iz našeg grada i ovog centra i zbog toga sam iznimno ponosan što smo se odlučili prije dvije i pol godine kupiti od RH vilu Čingriju – rekao je gradonačelnik Franković  prisjetivši se začetka same ideje o osnivanju centra upravo u ovom kompleksu. Posebno se zahvalio državnim tajnicima Klaić i Matušić, županiji, školi i svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

Završen glavni projekt za cestu Tamarić u Mokošici, uskoro ishođenje građevinske dozvole

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, proveo je izradu glavnog projekta za cestu Tamarić u Mokošici koji je predan na ishodovanje građevinske dozvole. Gradska spojna cesta od OŠ Mokošice do bivše županijske ceste Ž6254 planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar prometnice.

Projekt će obuhvatiti dijelom i rekonstrukciju bivše županijske ceste. Zbog važnosti koridora i velikog prometnog toka na ovoj prometnici, u sklopu projekta formirat će se odvojeni trakovi za lijeve i desne skretače na križanju sa spojnom cestom, uredit će se autobusno ugibalište te izgraditi nogostupi uz sjeverni rub kolnika. Projektnim rješenjem predviđene su i instalacije komunalne infrastrukture, odnosno oborinska odvodnja prometnih površina, vodoopskrba i hidrantska mreža te fekalna kanalizacija. Izgradnjom fekalnog kolektora sustav će se spojiti na postojeću odvodnju fekalnih voda, dok je za odvodnju oborinskih voda predviđena ugradnja slivnika. Radovi će obuhvatiti i postavljanje javne rasvjete na novoj dionici, kao i telekomunikacijske instalacije.

Na pojedinim dijelovima trase predviđena je izgradnja potpornih zidova, dok je preko potoka Tamarić predviđen mosni prijelaz od armiranog betona. Ukupna duljina zahvata iznosi oko 900 metara, od čega 275 metra otpada na križanje sa nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, tj. bivšom županijskom cestom, a 620 metara na novu spojnu prometnicu.

Izgradnjom spojne ceste ostvarit će se potpunija funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasterećenje postojećeg križanja s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezivanje novoplaniranog urbanog prostora u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Budući da cestovna komunikacija do škole Ulicom Bartola Kašića predstavlja jedan od ključnih prometnih problema Nove Mokošice, realizacijom ovog projekta osigurat će se i uredno prometovanje do škole i riješiti dugogodišnji problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica.

WIFI4EU – EU sredstvima besplatni internet na javnim prostorima

Grad Dubrovnik instalirao je besplatni internet u povijesnoj gradskoj jezgri, na Pilama i u Lazaretima i to koristeći 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava. U okviru inicijative ,,WiFi4EU – promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama’’, Dubrovnik je jedan od sto gradova u Republici Hrvatskoj koji je putem natječaja osigurao ovu potporu.

Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi mrežu. Dodijeljenim sufinanciranjem Grad Dubrovnik je izgradio ukupno deset pristupnih točaka za besplatnu bežičnu internet mrežu na javnim prostorima, a izabrane su lokacije gdje će benefit imati i građani i gosti.

Cilj je inicijative WiFi4EU osigurati visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi. Ukupan proračun u ovom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške, a 3.400 općina dobilo je vaučere pojedinačne vrijednosti od 15 tisuća eura za troškove ugradnje.

Započela 22,8 milijuna kuna vrijedna sanacija dionice državne ceste Zaton Veliki – Štikovica

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i članom Uprave Hrvatskih cesta Nikšom Konjevodom obišao početak radova na rekonstrukciji državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica.

Cesta dužine 3,2 kilometra koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton već duži niz godina predstavlja ozbiljnu ugrozu kako za pješake tako i za vozače. Osim što cesta nije bila opremljena po standardima državnih cesta  ujedno je i oštećena zbog intenzivnog teretnog prometa tijekom cijele godine, jer je riječ o jedinoj cestovnoj vezi za Grad Dubrovnik u lokalnom i tranzitnom prometu. Predviđeni rok trajanja radova je osam mjeseci, nakon čega će jedna od najlošije opremljenih dionica dobiti novi asfaltni zastor, oborinsku odvodnju, nogostupe za pješake i javnu rasvjetu.

Investitor u projektu su Hrvatske ceste, a ukupna vrijednost ove kapitalne investicije je 22,8 milijuna kuna. Na obnovu ove iznimno važne dionice s neadekvatnom infrastrukturom mještani Zatona su čekali više od 25 godina, a njenom sanacijom znatno će se poboljšati sigurnost pješaka, ali i uvjeti za prometovanje vozila.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo početkom radova, istaknuvši kako se ova investicija rezultat suradnje Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskih cesta zahvaljujući kojoj je i dobila potporu na sjednici Vlade RH održanoj u veljači 2019. u Dubrovniku. Riječ je o jednom u nizu projekata Hrvatskih cesta na području Grada Dubrovnika koji su na istoj sjednici dobili potporu Vlade i nadležnog ministarstva, a u koje spada i obnova ceste od Mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice, ali i rekonstrukcije tri križanja (Bosanka, Lozica i Orašac).

Potpisan ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja te opreme za OŠ Montovjerna

Grad Dubrovnik i zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Di Čazma d.o.o. i Školski servis d.o.o. sklopili su ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja i opreme za Osnovnu školu Montovjerna.

Ugovor je vrijedan 2.596.463,75 kuna s PDV-om, a njime se isporučitelj obvezuje isporučiti i ugraditi namještaj i opremu koja je predmet nabave. Rok za isporuku i montažu opreme iznosi 60 dana, a isti je počeo teći potpisom ugovora.

Podsjetimo, nabavka opreme za OŠ Montovjerna podijeljena je u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema, oprema za dvoranu te oprema za kuhinju, za koju je ugovor već prethodno potpisan.

Posve opremljena, nova škola učenike će primiti s početkom nove nastavne godine. Riječ je o prvoj školi koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna. 

Nova europska sredstva na raspolaganju Gradu Dubrovniku kroz ITU mehanizam

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolinom Klaić i državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Franom Matušićem na temu korištenja sredstava predviđenih kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja namijenjenih održivom urbanom razvoju Grada Dubrovnika s okolnim područjem.

Naime, priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobile su četiri urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i tri veća urbana područja: Zadar i Slavonski Brod, Pula, koji do kraja 2023. za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju preko 345 milijuna eura.

Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još sedam gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje: Dubrovnik, Karlovac, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. Izdvojena sredstva bit će na raspolaganju za financiranje projekata urbanog razvoja na području jedinica lokalne samouprave koje čine odabrano ITU područje.

Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukom kojom se Grad Dubrovnik s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027., Gradu Dubrovniku se daju na raspolaganje značajna financijska sredstva za provedbu projekata u sklopu integriranog teritorijalnog ulaganja i održivog urbanog razvoja, a iz više područja koja uključuju kulturu, turizam, promet i mobilnost, digitalizaciju, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Sanira se oštećena nerazvrstana cesta u Knežici

Radovi na sanaciji nerazvrstane ceste u naselju Knežica započeli su u četvrtak, 25. lipnja, a sanacija ceste koja se godinama nalazi u lošem stanju zbog velikog prometa i teškog tereta koji se prevozi, trajat će 30 dana.

Ukupno će se sanirati oko 4500 metara kvadratnih nerazvrstane ceste na više lokacija, a ovisno o lokaciji radovi obuhvaćaju uklanjanje postojećeg i izvedbu novog asfaltnog sloja.

U sklopu predmetnih radova sanirat će se i dio oborinskog kolektora, koji je van funkcije duži niz godina, a zbog čega je u više navrata također dolazilo i do propadanja ceste.

Ukupna vrijednost ove investicije u cestovnu mrežu šireg gradskog područja iznosi oko 900.000 kuna, a radove izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina u Gradu Dubrovniku.

Grad Općoj bolnici donirao suvremeni ginekološki UZV uređaj, a Zaklada Blaga djela sustav za testiranje na COVID-19

U Općoj bolnici Dubrovnik predstavljen je suvremeni uređaj za ginekološku, ultrazvučnu 4D dijagnostiku, kupljen zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika kao i uređaj za testiranje na COVID-19, čiju nabavku je financirala Zaklada Blaga djela.

Ginekološki UZV uređaj GE VOLUSON S8 već je u funkciji, a vrijedan je 420.256,96 kuna te je u cijelosti financiran sredstvima Grada Dubrovnika, i to temeljem Ugovora o donaciji sklopljenim između Grada i Opće bolnice u ožujku. Ugovor o donaciji ukupno iznosi 990.000 kuna, a uključuje sredstva predviđena za nabavku drugih uređaja za potrebe bolničkih odjela i jedinica.

Od 15. lipnja funkcionalan je i sustav za molekularnu dijagnostiku, odnosno PCR uređaj s pratećim laboratorijem za testiranje na COVID-19, a nabavljen je zahvaljujući donaciji Zaklade Blaga djela.

Prilikom obraćanja na predstavljanju uređaja, ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić zahvalio je donatorima istaknuvši kako su prvi nalazi testiranja na Covid-19 već uspješno izrađeni, dok se na rezultate u jeku proljetne epidemije zbog duljine puta (uzorke su prevozili vatrogasci) i preopterećenosti čekalo i do tri dana. Kazao je kako su svi djelatnici koji rade na sustavu prošli potrebne edukacije, a prvi nalazi su i verificirani u Zagrebu. Što se tiče UZV aparata, ravnatelj Bekić je naglasio zadovoljstvo pacijentica, ali i liječnika koji se njime koriste.

Na predstavljanju uređaja sudjelovali su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen.

– Grad Dubrovnik nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u Opću bolnicu Dubrovnik. Ovo nije prvi, a svakako neće biti ni posljednji projekt koji financiramo – kazao je gradonačelnik Franković. Rekao je da je Grad dugi niz godina bio nedovoljno dobar partner Općoj bolnici, ali da se ta situacija posve promijenila dolaskom nove administracije kada se suradnja intenzivira, a što najbolje pokazuju brojni nabavljeni uređaji, odnosno ispunjene su druge potrebe koje je Bolnica imala. Posebno je istaknuo suradnju sa Zakladom Blaga djela, podsjetivši da su riješeni svi problemi koje je Zaklada imala, a koji su opterećivali njeno djelovanje, a da danas uredno funkcionira i ispunjava svoj osnovni cilj – humanitarno i društveno djelovanje.

– Kupivši uređaj koji predstavlja nadstandardnu uslugu u odnosu na ostale opće bolnice, Zaklada je ponovno pokazala kako se pomaže zajednici i svome gradu. Sinergija koju smo u posljednje tri godine uspostavili između Grada Dubrovnika, Zaklade, ali i Društva prijatelja dubrovačke starine, pokazuje kako se mogu prevladati osobne taštine te misliti isključivo na javni interes – zaključio je gradonačelnik Franković.

Upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen kazao je kako je kupnja sustava za testiranje na COVID-19 nastavak suradnje koju dugo razvijaju te je izrazio nadu da će se gospodarska slika početi popravljati kako bi Zaklada koja se financira isključivo od zakupnina poslovnih prostora mogla nastaviti obavljati svoju javnu zadaću na zadovoljstvo korisnika.

U Orašcu započeli radovi na izgradnji gotovo 30 milijuna kuna vrijednog sustava vodoopskrbe i odvodnje

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić obišli su danas radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac, koji su započeli prije nekoliko tjedana.

Radi se o izgradnji 4,5 kilometara novog vodoopskrbnog cjevovoda i preko deset kilometara cjevovoda odvodnje s kanalizacijskom crpnom stanicom Orašac. Cjelokupna vrijednost radova iznosi 28 milijuna kuna.

Gradonačelnik Franković podsjetio je kako su ovakvi projekti jedan od prioriteta ove gradske uprave. – Značajna sredstva se ulažu u povećanje kvalitete života. Prije mjesec dana smo počeli investiciju u Mokošici, a sad smo u Orašcu. Za tjedan ili dva počinje i izgradnja sustava na Lopudu“, kazao je.  

-„Orašac će dobiti dodanu vrijednost, a posebno u turističkom smislu. Očekujemo da će radovi završiti za dvije godine. U ovim ljetnim mjesecima ćemo što manje smetati. Dionicu na magistrali ćemo izvoditi na zimu, a sad radimo dionice gdje što manje ometamo svakodnevni život“, rekao je Lukša Matušić.

Radove je obišao i predsjednik Mjesnog odbora Orašac Srđan Margaretić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.