28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Vodovod raspisao natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, električni autobus...

PROJEKTI GRADA: Vodovod raspisao natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, električni autobus na testnoj vožnji

I ovoga tjedna donosimo pregled razvojnih i infrastrukturnih projekata koje provodi Grad Dubrovnik. U tijek je tako rješavanje pristiglih prigovora, a nakon provedenom Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanja u najam stanova u vlasništvu Grada mladih obiteljima. Izrađeno je idejno rješenja za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda. Održane su radionice u sklopu projekta “Plastic Smart Cities” u OŠ Montovjerna i OŠ Lapad. U Lazaretima je proteklog tjedna održana interaktivna radionica namijenjena digitalnim nomadima. Reportaža o Dubrovnika prikazana je kao naslovna priča u ovotjednoj emisije “The Travel Detective”. Završena je e-konferencija u postupku izdavanja građevinske dozvole za Azil. Gradonačelnik Franković primio je ovoga tjedna učenike Ekonomske i trgovačke škole, učenicu Romanu Delić te uspješne veslače. Marijeta Hladilo imenovana je ovoga tjedna pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove. Uspostavljena je suradnja s vodećom svjetskom tvrtkom za projektiranje cruise terminala. Vodovod Dubrovnik raspisao je natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, a električan MAN-ov autobus stigao je na testnu vožnju u Dubrovnik. Predstavnici Grada Dubrovnik položili su vijence uz 30. obljetnicu oslobađanja Rijeke dubrovačke te uoči Dana državnosti.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA: U tijeku rješavanje pristiglih prigovora

Nakon provedenog Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području Grada Dubrovnika te objave prijedloga Liste reda prvenstva, gradska uprava je prije samog početka propisanog roka za podnošenje prigovora omogućila svim podnositeljima zahtjeva uvid u dokumentaciju uz obrazloženje od strane Povjerenstva za administrativnu provjeru. Uvidu je pristupilo 110 podnositelja zahtjeva.

Od ukupno 136 podnesenih zahtjeva koji nisu zadovoljili administrativnu provjeru pristigao je 21 prigovor Povjerenstvu za rješavanje prigovora. Ovo Povjerenstvo, kojeg čini devet članova od kojih dvije službenice Grada Dubrovnika te sedam gradskih vijećnica i vijećnika, održalo je u srijedu 18. svibnja prvu sjednicu na kojoj su razmotrili sve pristigle prigovore.

Nakon što Povjerenstvo za rješavanje prigovora donese Odluke o prigovorima te ih uputi podnositeljima, na prijedlog Povjerenstva za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova utvrdit će se Konačna lista reda prvenstva. Konačna lista objavit će se na internetskoj stranici Grada Dubrovnika i oglasnoj ploči Grada Dubrovnika.

Podnositelji zahtjeva koji su zadovoljili odredbama Javnog poziva pisanim će putem biti pozvani na odabir stana i sklapanje Ugovora o najmu stana.

Izrađeno idejno rješenje rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari- Škaprlenda

Idejno rješenje rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari–Škaprlenda, gradonačelniku Matu Frankoviću, zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić i ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaeli Skurić sa suradnicima predstavile su predstavnice izrađivača, tvrtke Proto arch d.o.o. 

Projektom rekonstrukcije ljetnikovca predviđena je uspostava interpretacijskog centra kao centra za posjetitelje. Rekonstrukcijom ladanjske kuće predviđa se formiranje polivalentnog prostora, unutar kojeg će biti moguća organizacija raznih kulturnih, prezentacijskih, izložbenih i društvenih manifestacija. Neposredno uz zapadni vrt ljetnikovca projektom predviđena je rekonstrukcija gospodarskog objekta, a unutar istog će se smjestiti sanitarni prostori za posjetitelje centra, ugostiteljski sadržaj, strojarnica te spremišni prostor. Istočni, južni i zapadni vrt ljetnikovca u budućnosti će biti javnog karaktera.

Kroz analizu niza prostornih prednosti i ograničenja, te zahtjeva prostorno-planske dokumentacije definiranim idejnim rješenjem očuvat će se izvorne funkcije ljetnikovca te dodati nove, sukladno suvremenim potrebama i ciljevima osiguranja samoodrživosti objekta te cjelogodišnjeg djelovanja na korist lokalnog stanovništva kao i posjetitelja.  

Konzervatorski odjel u Dubrovniku odobrio je navedeno idejno rješenje kao i prethodno izrađeni Programski zadatak za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari u Rijeci dubrovačkoj.

Zavod za obnovu Dubrovnika, kao voditelj i naručitelj projekta, nastavlja s aktivnostima pripreme tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompleksa, pri čemu se oslanja na sredstva iz proračuna Grada Dubrovnika, namjenska sredstva od povrata uloženih sredstava te na sredstva Ministarstva kulture i medija temeljem uspješnih prijava na Javne pozive za programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

U sklopu projekta “Plastic Smart Cities” održana edukacija u Osnovnoj školi Montovjerna

U sklopu projekta „Plastic Smart Cities“, djelatnice “Čistoće Dubrovnik” Lucija Kusalić i Vikica Bautović, održale su edukacijske radionice za učenike drugih i trećih razreda Osnovne škole Montovjerna. 

Učenici su naučili koja je razlika između otpada i smeća, kako smanjiti količinu otpada, zašto je važno odvajati, što je rekliranje te su stekli osnovna znanja vezana za važnost očuvanja prirode i okoliša, kao i ispravnog gospodarenja otpadom. Pored toga, učenici su i sami sudjelovali u odvajanju otpada stavljajući pojedine vrste otpada, u obliku magneta, na odgovarajuće ploče koje su predstavljale spremnike za otpad.

Naime, Grad Dubrovnik dio je globalne inicijative WWF-a “Plastic Smart Cities” čiji je cilj angažiranje velikih i malih gradova u usvajanju mjera i politika koje pomažu u smanjenju potrošnje plastike i poboljšanju gospodarenja otpadom. U sklopu projekta, izrađen je i usvojen Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovnku za razdoblje 2021.- 2027., a koji uključuje provedbu mjera za smanjenje ili zaustavljanje uporabe plastike za jednokratnu uporabu u raznim segmentima društvenog života grada, kao i boljim gospodarenjem otpadom.

Nastupom mladih dubrovačkih bendova u Klubu Orlando završio ovogodišnji ciklus radionica Foruma mladih

Forum mladih Grada Dubrovnika za školsku godinu 2021/22. završio je 20. svibnja nastupom dubrovačkih glazbenih sastava u Klubu Orlando. Suorganizator ove forumske priredbe bila je Udruga mladih Orlando, dok je organizator cjelokupnog ciklusa Foruma mladih Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. U ime organizatora priredbu je otvorio pročelnik Dživo Brčić, zahvalivši mladim glazbenicima što su nastavili svirati i za vrijeme pandemije te izrazivši zadovoljstvo novouređenom pozornicom i svirkom uživo.

Na obnovljenoj vanjskoj pozornici Kluba Orlando nastupili su mladi dubrovački bendovi: Oksidi, Super Sweet i Spirala iz Tvornice umjetnosti Podroom te Zgrada u Tokiju, Panatush i SFT iz Udruge mladih Orlando. Priredbu je znalački vodio Joško Puttilli.

Ovogodišnji ciklus Foruma mladih održao se u cijelosti, usprkos otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom. Dio se priredbi odvijao online, dio kombinirano, a završne dvije priredbe su se na zadovoljstvo izvođača i publike održale uživo. 

Forum mladih tradicionalno je završavao na Stradunu s dva kolažna programa s prethodnih radionica: “Što smo znali, to smo odabrali” u svibnju i “Gotovo je, gotovo!” u lipnju. Ove će se godine zbog racionalizacije troškova priredbe održati dva dana zaredom, 24. i 25. lipnja.

DIGITALNI NOMADI U GRADU Ambasadorice inicijative održale interaktivnu radionicu u Lazaretima

Nakon nedavno održane radne konferencije “Work. Place. Culture.”, kao dio jedinstvene turističke inicijative usmjerene prema učvršćivanju Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly cjelogodišnje destinacije, nastavljaju se brojne aktivnosti promoviranja grada kao idealnog odredišta za digitalne nomade.

Digitalne nomatkinje, bivše zaposlenice svjetski priznate društveno-poslovne mreže Linkedln i uspješne mlade poduzetnice Mandy Fransz i Yvette Pelgrom u Lazaretima su danas održale interaktivnu radionicu koja je okupila digitalne nomatkinje koje borave u Dubrovniku. Radionici je nazočila i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Digitalne nomatkinje Pelgrom i Fransz u ovoj su prigodi s prisutnima podijelile iskustva i savjete rada s klijentima koji rade na daljinu i borave u različitim destinacijama. Iznijele su također vlastite spoznaje i promišljanja o radu u najvećoj profesionalnoj mreži Linkedlnu koja broji milijune članova diljem svijeta, prezentiravši pritom potencijale virtualnog i globalnog povezivanja koji omogućuju slobodu, fleksibilnost i produktivnost.

Ambasadorice ovog vrijednog turističkog projekta u kojem Dubrovnik visoko kotira kao destinacija u pogledu privlačenja nomada, usuglasile su se kako putovanja predstavljaju i čine sastavni dio nomadskog života, ali i da u konačnici omogućuju upoznavanje novih odredišta i drukčijeg načina rada, približavanje lokalnoj zajednici i njihovoj kulturi života.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić iskazala je u ovoj prilici zadovoljstvo nastavkom aktivnosti koji mogu pridonijeti prepoznatljivosti i promociji Dubrovnika kao prijateljske sredine za digitalne nomade i poduzetnike koji djeluju virtualnim putem. Dodala je kako su interaktivne radionice poput ove današnje još jedan korak u nadograđivanju inicijative koja je uključila dionike iz različitih područja poslovanja.

THE TRAVEL DETECTIVE PETER GREENBERG Još jedna izvrsna promocija Dubrovnika na američkom tržištu

Dubrovnik kao naslovna priča u ovotjednoj emisiji ”The Travel Detective”, jedne od najuspješnijih američkih turističkih emisija PBS televizije, autora Petera Greenberga, još je jedna izvrsna promocija na važnom turističkom tržištu za Dubrovnik.

Hidden Gems of Dubrovnik, u prijevodu: Skriveni dragulji Dubrovnika, premijerno će biti prikazani ovu subotu, 21. svibnja, na čikaškoj PBS postaji u sklopu 7. sezone serije The Travel Detective. Zatim će se emitirati na PBS postajama diljem SAD-a i biti dostupan za streaming na Amazon Prime i Apple TV+.

Peter Greenberg, višestruki dobitnik nagrade Emmy i glavni urednik CBS Travela, priznati istraživački novinar te vrhunski poznavatelj turističkih tema, materijale za svoju emisiju snimao je u Dubrovniku u listopadu pandemijske 2020. godine. Uz impresivne snimke grada, donosi i priče među kojima u najavnom videu ističe onu o Muzeju Domovinskog rata na Srđu.

Emisija je snimana u suradnji Hrvatske turističke zajednice i TZ grada Dubrovnika, kao dio aktivnosti usmjerenih na promociju Dubrovnika na najvažnijim emitivnim tržištima. ”The Travel Detective” prikazuje se u redovnom programu PBS nekomercijalne televizije, koja uz nacionalni ima i 300 lokalnih TV programa sa 70 milijuna stalnih gledatelja, a njihove web stranice mjesečno ostvaruju više od 15 milijuna posjeta.

U nastavku se može vidjeti najava emisije:

Posljednji korak pred realizaciju: Završena e-konferencija u postupku izdavanja građevinske dozvole za Azil

Završena je e-konferencija u redovnom postupku izdavanja građevinske dozvole za azil za životinje tijekom koje nije bilo primjedbi pozvanih javnopravnih tijela, čime je i ovaj korak uspješno završen. Nakon proteka zakonskog roka u kojem se saslušavaju stranke u postupku, izdat će se građevinska dozvola čime će biti ispunjen i posljednji preduvjet za izgradnju azila za životinje.

Za realizaciju projekta gradskog azila za životinje prethodno je usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika uvrštena nova lokacija budućeg gradskog azila čime se otklonila temeljna administrativna barijera. Završenom izradom projektne dokumentacije, koja je u potpunosti izrađena prema referentnim pravilnicima i zakonima te prema smjernicama međunarodnih udruga za zaštitu životinja, projekt je poboljšan u smislu energetske učinkovitosti i održivosti. Naime, implementacijom fotonaponskih elektrana azil će svoje potrebe za električnom energijom ostvarivati putem solarne energije, a što će značajno doprinijeti prilikom prijave projekta za financiranje europskim sredstvima.

Kompleks budućeg gradskog azila smješten je na predjelu Grabovice, na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih i bit će jedan od najvećih objekata ovakve vrste u Europi kojim upravlja jedinica lokalne samouprave. Raspolagat će maksimalnim smještajnim kapacitetom za 352 životinje u ukupno 12 paviljona. Sastojat će se od središnje građevine s prostorima za osoblje, posjetitelje i zaposlenike, veterinarskom službom i ostalim servisnim prostorima te od zone paviljona s pripadajućim otvorenim prostorima za smještaj i rekreaciju životinja.

Učenici Ekonomske i trgovačke škole na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su danas u Velikoj vijećnici učenike prvog razreda srednje Ekonomske i trgovačke škole. Prijemu koji je održan u sklopu terenske nastave nazočile su i nastavnica predmeta uvod u državu i pravo Dragica Gustin Bakić te nastavnica daktilografije Belinda Marić.

Današnji susret održan je na inicijativu nastavnica Gustin Bakić i Marić s ciljem da se učenici pobliže upoznaju sa radom i svrhom djelovanja gradske uprave, upravnih odjela, gradskog vijeća i gradonačelnika, te da u konačnici osvijeste važnost lokalne vlasti i obavljanja poslova od lokalnog značaja.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi izrazio zadovoljstvo zbog susreta s učenicima Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku koju je i sam pohađao, te im je u kratkim crtama predstavio način funkcioniranja jedinice lokalne samouprave i izabrane vlasti. Osvrnuo se u svom izlaganju na kontinuirano postupanje gradskog vijeća odnosno gradskih vijećnika čija je uloga krucijalna u pogledu donošenja odluka, raspravljanju o realizaciji kapitalnih projekata i općenito kreiranja dnevnog života u različitim područjima.

U svom izlaganju pročelnik Brčić učenicima je predočio usmjerenje i svojstvo odjela pod njegovom ingerencijom, istaknuvši kako ono obuhvaća vrlo bitna pitanja poput kvalitete obrazovanja i predškolskog odgoja u gradu, ulaganja u sport i sportsku infrastrukuru, brige za sugrađane socijalne kategorije, djelatnosti civilnog društva i uvjeta života dubrovačkih branitelja.

Učenici prvog razreda srednje škole koji pohađaju smjer upravni referent, predstavnicima Grada postavili su nekoliko pitanja vezanih za njihove ovlasti, svakodnevne obaveze, tekuće poslovanje i procese koje gradska uprava provodi.

Na kraju prijema nastavnica Gustin Bakić zahvalila je gradonačelniku Frankoviću i pročelniku Brčiću na izdvojenom vremenu i njihovom doprinosu kako bi se učenicima pojasnilo na koji način se odvija poslovanje javne uprave i političkih aktera.

Marijeta Hladilo imenovana pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove

Po okončanju provedenog javnog natječaja Marijeta Hladilo imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Grada Dubrovnika.

Marijeta Hladilo prethodno je, od 2017. do 2021., bila pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, a potom je obnašala dužnost službenice ovlaštene za privremeno obavljanje poslova radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela kojim sada upravlja. 

Prije zaposlenja u gradskoj upravi sedam je godina obnašala dužnost pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 2010. do 2017. godine, dok je prethodnih osam godina bila zaposlena u dubrovačkoj poslovnici Generalturista na poziciji stručnog suradnika, od 2002. do 2010. godine.

Marijeta Hladilo diplomirala je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, gdje je završila i Opću gimnaziju.

Gradonačelnk Franković čestitao Romani Delić na osvojenom drugom mjestu na međunarodnoj jezičnoj olimpija

Povodom osvojenog drugog mjesta na međunarodnoj jezičnoj olimpijadi koja se održala od 18. do 20. svibnja u talijanskom gradu Lido de Jesolo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Romani Delić, učenici petog razreda Osnovne škole Montovjerna. Prenosimo je u cijelosti:

Draga Romana,

čestitam ti na izvrsnom rezultatu koji si postigla na natjecanju međunarodnoj jezičnoj olimpijadi u Italiji. Od 39 učenika iz brojnih europskih zemalja, ti si ostvarila drugo mjesto što pokazuje da se radom, disciplinom i znanjem zaista može puno postići.

Tvoje postignuće služi na ponos Dubrovniku i cijeloj Osnovnoj školi Montovjerna koja se po prvi put uključila u međunarodno natjecanje iz engleskog jezika i zahvaljujući upravo tebi zabilježila ovakav uspjeh, a za to je svakako zaslužno i vodstvo mentorice Ane Šimunović te profesorice Ivane Jašić koja te pratila i bodrila kroz ovo nezaboravno iskustvo.

Vjerujem da će tvoje priznanje biti inspiracija za sve ostale učenike koji na ovaj način mogu pokazati koliko su talentirani. Znanje je moć, a poznavanje jezika zaista otvara vrata svijeta. Zato od srca želim da samo tako nastaviš i dalje, budi vrijedna i predana učenju, neka te i dalje vodi strast i veliko zanimanje za jezike koje te je i dovelo do ovog hvalevrijednog rezultata.  

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković   

Uz prethodno dogovorenu suradnju s CLIA-om, Grad Dubrovnik uspostavlja suradnju s vodećom svjetskom tvrtkom za projektiranje cruise terminala

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su danas sastanak s direktorom tvrtke Bermello Ajamil & Partners Europe Luisom de Carvalhom i njegovim suradnicima iz Sjedinjenih Američkih Država – visoko rangiranim članovima Uprave tvrtke Markom Ittelom i Jamesom Roweom.

Na sastanku održanom na daljinu putem internetske platforme razgovaralo se o potencijalima  angažmana ove globalno renominirane tvrtke u osmišljavanju i razvoju koncepta budućeg cruise terminala Dubrovnik, a njihovi predstavnici izložili su presjek poslovanja s naglaskom na najznačajnije realizirane i trenutne projekte, od onih u Miamiju, New Yorku i San Franciscu, preko Singapura, Mauricijusa i Nassaua do Dublina.

Sa sjedištem u Miamiju i uredima na Floridi, u Kaliforniji, New Yorku i Danskoj tvrtka Bermello Ajamil & Partners Inc. (skraćeno BA) potpisuje niz globalno prepoznatih projekata koji se realiziraju diljem svijeta pa tako i na području Europe. Tvrtka posjeduje višedesetljetno iskustvo u arhitekturi, projektiranju, planiranju, krajobraznoj arhitekturi, unutarnjem dizajnu i gradnji, a često nagrađivani projekti iz pomorstva – cruise terminali i srodni objekti lučke infrastrukture čine većinu njihovog portfelja.

Održivost objekata i njihovo integriranje u krajolik poštujući značajke prostora, ali i ciljeve sredina po pitanju upravljanja ovim segmentom turizma, istaknuli su predstavnici tvrtke, ključna u strateška odrednica njihovog poslovanja, a tvrtka već posjeduje iskustvo rada u sredinama pod zaštitom UNESCO-a.

Na sastanku je dogovoreno da će Grad Dubrovnik tvrtki BA dostaviti sve potrebne podatke i inpute u svrhu izrade ponude s različitim uslugama koje nude, a iste uz projektiranje uključuju i izradu tržišnih analiza, master planova i poslovnih strategija.

Podsjetimo, izgradnja cruise terminala kojim bi upravljala Luka Dubrovnik od posebnog je značaja za Grad. Njegovom realizacijom Dubrovnik će zauzeti važno mjesto na karti home port  gradova. Svoju savjetodavnu ulogu u planiranju izgradnje terminala već je prihvatila CLIA (Cruise Lines International Association), krovno međunarodno udruženje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu Dubrovniku.

Održana druga sjednica Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik

U sklopu operativne organizacije funkcioniranja integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskoj perspektivi 2021.-2027., održana je druga sjednica Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik koja se sastoji od načelnika i gradonačelnika jedinica lokalne samouprave u sastavu urbanog područja.

Na sjednici Koordinacijskog vijeća prezentiran je pregled dosadašnjih realiziranih aktivnosti za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u navedenoj financijskoj perspektivi, kao i pregled nacrta Provedbenih akata Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik – Komunikacijske strategije i Komunikacijsko akcijskog plana.

Naime, upravo je Strategija preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma, odnosno uspostava institucionalnog okvira za izradu i provedbu Strategije razvoja urbanog područja donošenje je provedbenih akata SRUP-a Dubrovnik. Strategija će biti dio obvezne dokumentacije koju će svi ITU gradovi, središta urbanih aglomeracija i urbanih područja trebati poslati u projektnoj prijavi na poziv kojeg će u narednom periodu raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 5,16 milijardi kuna.

Podsjetimo, ITU mehanizam omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Odlukom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao gradom središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa Dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. godine. Za predsjednika Koordinacijskog vijeća izabran je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a za zamjenika načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Nadalje, putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na urbanom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje, između ostalog, uključuju infrastrukturu predškolskog odgoja (radovi i opremanje vrtića), nabavu ekološki prihvatljivih vozila i voznog parka, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu. Koristeći dostupna sredstva kroz ovaj mehanizam urbana područja mogu također ulagati u višenamjensku sportsku, edukacijsku, sigurnosnu i društvenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga  i proizvoda, izgradnju i opremanje poslovne infrastrukture za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, kao i u  opremanje socijalne infrastrukture. Područja ulaganja uključuju kulturnu baštinu (građevinski i konzervatorski radovi na  objektima kulturne baštine) te tzv. Brownfield projekte, a koji obuhvaćaju bivše industrijske i vojne lokacije, onečišćena zemljišta, napuštene lokacije i objekte te njihovu obnovu i revitalizaciju, odnosno prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene ili u zelene površine. 

U sklopu projekta “Plastic Smart Cities” održana edukacija u Osnovnoj školi Lapad

U sklopu projekta „Plastic Smart Cities“, djelatnice “Čistoće Dubrovnik” Lucija Kusalić i Vikica Bautović održale su edukacijsku radionicu za učenike Osnovne škole Lapad. 

Učenici su naučili koja je razlika između otpada i smeća, kako smanjiti količinu otpada, zašto je važno odvajati, što je recikliranje te su stekli osnovna znanja vezana za važnost očuvanja prirode i okoliša, kao i ispravnog gospodarenja otpadom. Pored toga, učenici su i sami sudjelovali u odvajanju otpada stavljajući pojedine vrste otpada, u obliku magneta, na odgovarajuće ploče koje su predstavljale spremnike za otpad.

Naime, Grad Dubrovnik dio je globalne inicijative WWF-a “Plastic Smart Cities” čiji je cilj angažiranje velikih i malih gradova u usvajanju mjera i politika koje pomažu u smanjenju potrošnje plastike i poboljšanju gospodarenja otpadom. U sklopu projekta, izrađen je i usvojen Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovnku za razdoblje 2021.- 2027., a koji uključuje provedbu mjera za smanjenje ili zaustavljanje uporabe plastike za jednokratnu uporabu u raznim segmentima društvenog života grada, kao i boljim gospodarenjem otpadom.

Vodovod Dubrovnik raspisao natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda

Jutros je objavljen natječaj za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, pročistača otpadnih voda, odnosno UPOV-a Lapad i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku – istaknuto je danas na konferenciji za medije Vodovoda Dubrovnika, na kojoj su predstavljene novosti o stanju ovog najvažnijeg komunalnog projekta u povijesti Dubrovnika.

Vodovod je objavio i da su odabrana još dva izvođača za projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“. Riječ je o dijelovima tendera 2, a koji se odnose na sanaciju 5 kanalizacijskih crpnih stanica i druge opreme na području od Zlatnog potoka do Mokošice te sanaciju gotovo 6 kilometara mreže odvodnje. Tu je i izgradnja nešto više od 2,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda na području Zatona i Vrbice, što uključuje i gradnju dvije nove crpne stanice i jedne vodospreme te sanaciju i rekonstrukciju gotovo 2,5 kilometara postojeće mreže na užem području grada. Za druge dvije grupe u sklopu tendera 2 u tijeku je pregled i ocjena ponuda, kao i za tendere koji se odnose na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa te sanaciju kanalizacijskog kanala ispod Straduna i u Ulici Prijeko, a u Vodovodu i za njih očekuju ubrzo izabrati izvođače. Za preostale tendere, institucionalno jačanje, a koji se odnosi na izradu GIS sustava te nabavu opreme za održavanje sustava, u tijeku je izrada potrebne dokumentacije.

“Nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija. Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovog projekta pa je tako uporabna dozvola za prvi veliki projekt uređaja za pročišćavanje voda ishodovana prije dvije godine gotovo u dan. Od tada nadalje naši građani imaju pitku vodu i ne brinu o zamućenju. A danas je raspisan natječaj za UPOV Petka, drugi uređaj koji je jednako bitan za jedan grad izvrsnosti pogotovo kad je u pitanju pružanje usluga u turizmu“, izjavio je gradonačelnik Mato Franković koji se ovom prilikom zahvalio svima uključenima u provedbu projekta.

U sklopu projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” ukupno je 13 tendera za radove. Dovršeni su tenderi 1 i 13 koji obuhvaćaju projektiranje, izgradnju i probni rad UPPV-a, odnosno pročistača Ombla, te nadzor nad izgradnjom pročistača pitke vode. Tender 4 je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac.

Osim što će područje Aglomeracije Dubrovnik dobiti jedan od najsuvremenijih sustava vodoopskrbe i odvodnje, značajan segment projekta je i zaštita okoliša.

„Projekt Aglomeracije Dubrovnik je posao iznimno velikog obuhvata i kako je više puta naglašeno, najveći je komunalni zahvat u povijesti grada koji je biser svjetske baštine. Grad Dubrovnik i njegovi građani su zaslužili tehnološki napredan sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će život u Dubrovniku učiniti još ljepšim, a nas još ponosnijim na razvoj grada. Vjerujemo da će s krajem ljetne turističke sezone započeti radovi i u samom gradu i da će biti dovršeni u planiranom roku. Također, očekuje nas i opsežan posao na odabiru izvođača za izgradnju pročistača otpadnih voda ispod Petke” – izjavio je Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

U Hrvatskoj se trenutno provode brojni projekti unapređenja vodno-komunalne infrastrukture, no projekt Aglomeracije Dubrovnik je među najvećima.

“Kad Aglomeracija Dubrovnik bude dovršena, bit će primjer jednog od najuspješnijih projekata koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Moram istaknuti kako me veseli što je njegov značaj prepoznalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koje je tu sudjelovalo od pripremnih radnji do potpore tijekom projekta i veseli me vidjeti da se sve odvija prema zacrtanim rokovima. Kad projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik bude gotov, bit će primjer jednog od najuspješnijih komunalnih projekata koji je sufinanciran iz fondova Europske unije. Veselimo se skupa s njima svakom novom pomaku, ali i krajnjem cilju – suvremenom sustavu vodoopskrbe i odvodnje kakav Dubrovnik i zaslužuje” – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan, Nikola Dobroslavić.

U sklopu konferencije predstavljen je i logo EU projekta, inspiriran Dubrovnikom, morem i pitkom vodom koji čine jedinstvenu cjelinu koja je ovom gradu omogućila život i razvoj.

Projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” vrijedan je 881,2 milijuna kuna. 457,6 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 190,1 milijun kuna osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 63,3 milijuna kuna. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100%. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

Električni MAN-ov autobus stigao na testnu vožnju Dubrovnikom

Prezentacija električnog autobusa marke MAN s probnom vožnjom održana je danas u sjedištu Libertasa u Komolcu i na gradskim ulicama. Karakteristike vozila na električni pogon MAN Lion’s City 12E, koje je svojim specifikacijama prilagođeno urbanom javnom prijevozu, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika te direktora tvrtke Libertas Franka Mekišića, prezentirao je predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud.

Niskopodni električni autobus dug je 12 metara i raspolaže kapacitetom 77 putnika. Doseg autobusa u uvjetima vožnje kreće se od 300 do 350 kilometara dnevno s jednim punjenjem baterija. 

Direktor Libertasa Franko Mekišić ovom prilikom istaknuo je važnost prihvaćanja novih tehnologija u svim sferama poslovanja, posebice u javnom prijevozu.  – „Određeni niz godina u Libertasu traje proces uvođenja ekološko prihvatljivijih vozila u promet. Tako smo EU sredstvima već nabavili 11 novih s Euro 6 normom, a novih 18 također stižu zahvaljujući EU fondovima. Dodatni iskorak predstavlja elektrifikacija, to će biti jedan obilan pothvat jer osim samih autobusa bit će potrebno osigurati punjenje istih. Elektrifikacija je budućnost. Libertas je toga svjestan i aktivno radimo na tome“ istaknuo je Mekišić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost korištenja obnovljivih izvora energije ne samo u sustavu javnog prijevoza, nego kao alternativu sve većim kretanjima na tržištu energenata. –„Vrlo je važan i simbolični dolazak MAN električnog autobusa u Dubrovnik. Dubrovnik je jedan od gradova koji je predvodnik i po pitanju smart city tehnologija, ali svakako u pitanju uvođenja električnih vozila u sustav javnog prijevoza. Kako bi taj sustav zaživio i kako bi u potpunosti opravdao naša očekivanja, prethodno je bilo potrebno napraviti sve potrebne studije i analize, sve ono što je bitno kao osnovni preduvjet za dolazak ovakvog jednog autobusa“, rekao je.

-„Očekujemo dolazak 18 novih autobusa također sa  euro normom 6, što automatski znači i značajno pomlađivanje flote Libertasa, a korak iza toga koji slijedi je zapravo uvođenje električnih autobusa u sustav javnog gradskog prijevoza“, poručio je gradonačelnik Franković. Istaknuo i da će nabava ekološki prihvatljivih vozila i voznog parka biti omogućena i putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskoj perspektivi 2021.-2027.. godine. 

Nakon predstavljanja uslijedila je probna vožnja do Pila. 

750 OBLJETNICA DUBROVAČKOG STATUTA Središnja svečanost na Stradunu i u Sponzi

Proglasom kneza, koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Linđovim balom te zvonjavom zvona dubrovačkih crkava, uz gradsku stražu, u nedjelju 29. svibnja pred Sponzom u 19.30 sati započinje središnja svečanost obilježavanja 750. obljetnice Dubrovačkog statuta.

Program se nastavlja u atriju palače Sponza gdje će, uz prigodna obraćanja uzvanika i umjetnički program Kazališta Marina Držića, biti otvorena izložba Državnog arhiva u Dubrovniku posvećena Statutu koju će pratiti predavanje akademkinje Nella Lonze  „Dubrovački statut – vodič kroz pravni sustav i dubrovačku svakodnevicu 13. stoljeća“.

Akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, u svom će predavanju prikazati genezu dubrovačkog statutarnog prava, utjecaje i srodnosti s drugim pravnim sustavima, ukazati na tragove njegove primjene koja je trajala preko 500 godina, podcrtati simbolično značenje tog zbornika za kolektivni identitet Dubrovačke Republike te istaknuti jedinstvenu vrijednost Statuta kao vrela o dubrovačkoj srednjovjekovnoj svakodnevici koje sadrži.

Uz zaposlenike Državnog arhiva u Dubrovniku, akademkinja Lonza je i autorica izložbe posvećene Statutu te pratećeg dvojezičnog kataloga. U okviru izložbe bit će predstavljeni i sačuvani primjerci Statuta iz pola tisućljeća dugog razdoblja u kojem je bio na snazi kao osnovni pravni zbornik Dubrovačke Republike te biljeg njezine državnosti i identiteta.

Pozivaju se zainteresirani građani da dođu na središnje obilježavanje 750. godišnjice Dubrovačkog statuta, poslušaju predavanje i razgledaju izložbu. Ulaz je slobodan, a uz sjedeća mjesta u atriju program će se moći pratiti i s prostora galerije.

Više o Godini Dubrovačkog statuta:

Ove godine navršava se 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta koji je, u prisutnosti nositelja vlasti i uz odobravanje puka okupljenog na glas zvona, proglašen 29. svibnja 1272. Ova jedinstvena pravna zbirka time je postala i čitavih 500 godina (do pada Republike 1808.) ostala temelj pravnog poretka, snažan simbol dubrovačkog identiteta i državnosti, knjiga u koju se pohranjivalo kolektivno pamćenje dubrovačke zajednice.

Dubrovački statut iz 1272. godine spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, na inicijativu Državnog arhiva u Dubrovniku, Gradsko je vijeće Grada Dubrovnika proglasilo 2022. godinu ”Godinom Dubrovačkog statuta”. Ona se obilježava nizom programa koji se odvijaju kroz cijelu godinu u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku – Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Više o Dubrovačkom statutu iz 1272.:

Svojim odredbama o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, o obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, o izazovima pomorstva i urbanom životu, idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada.

Uz sadržajnu, Statut je imao i snažnu identifikacijsku vrijednost. Primjerice, dubrovački plemići svake su godine u prosincu u Velikom vijeću prisezali polaganjem ruke na Statut, uz lagani naklon pred tom knjigom koja je simbolizirala državu i vrijednosti na kojima ona počiva.

Statut je sastavljen na latinskom, koji je u srednjem vijeku bio jezik prava, a tek je u novije vrijeme dobio svoje prijevode na hrvatski i engleski jezik.

Veslači prvaci Hrvatske na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas seniorske prvake Hrvatske u dvojcu na pariće u konkurenciji lakih seniora, Lovra Čondrića i Tonija Pulića. Prijemu su nazočili predsjednik Veslačkog kluba Neptun Marko Potrebica i tajnik kluba Maro Kapović.

Po postignutim rezultatima dubrovački klub postao je deveti klub prvenstva na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za seniore i veterane koje je početkom svibnja održano u Zagrebu na Jarunu, a na kojem se okupilo oko četristotinjak veslačica i veslača iz devetnaest klubova.

U ovoj prigodi gradonačelnik je čestitao sjajnom dvojcu Čondriću i Puliću na pobjedama i medaljama koji su pokazatelj dosljednosti, upornosti i odricanja koji ovaj sport iziskuje.  Uputio je u ovoj prilici čestitke poradi izvanrednih postignuća cijeloj upravi kluba i ostalim veslačima VK Neptun, naglasivši kako mladi sportaši i sportašice Dubrovnika ostvaruju zapažene rezultate vrijedne svake pohvale.

Predstavnici kluba Neptun Potrebica i Kapović zahvalili su gradonačelniku Frankoviću na kontinuiranoj podršci i financijskim izdvajanjima usmjerenim prema poboljšanju uvjeta rada kluba, veslača i trenera. Istaknuli su i kako klub Neptun iduće godine obilježava sto godina postojanja što za njih predstavlja jedan od najvažnijih događaja i obljetnica u povijesti kluba, kojim dokazuju kako veslanje kao pojedinačni i grupni sport zaslužuje posebnu pažnju. Stoga su u ovoj prilici gradonačelniku uručili monografsku knjigu „Veslački klub Neptun 1923.- 2008.“ u kojoj je detaljno objedinjeno i prikazano niz fotografija koji sežu od samih početaka postojanja kluba, njegova daljnjeg razvitka i brojnih ostvarenih uspjeha sa međunarodnih i nacionalnih natjecanja.

Predstavljena web stranica za digitalne nomade ”Dubrovnik Long Stay”

Web stranice za digitalne nomade “Dubrovnik Long Stay ”, predstavljena je danas u Lazaretima. Stranica je rezultat dvogodišnjeg rada na projektu razvoja Dubrovnika kao odredišta za digitalne nomade, odnosno osobe koje rade na daljinu i borave na jednom mjestu duže vrijeme, ali i svim turistima na duljem boravku u Dubrovniku. Nastala je kao nastavak dosadašnjih aktivnosti u ovom smjeru, u partnerstvu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Zamišljena je kao ”one stop shop”, sa svim potrebnim informacijama na jednom mjestu, od toga gdje spavati, gdje jesti i što vidjeti do toga gdje raditi, što je za digitalne nomade jako važna informacija. Trenutačno su tako na stranici predstavljena tri prostora za co-working, kao i svi iznajmljivači koji su  u registru ponude za ovu specifičnu skupinu posjetitelja.

”Dubrovnik je odnedavno i na listi deset svjetskih gradova najpoželjnih za boravak digitalnih nomada, što je jasan rezultat našeg rada u tom smjeru, a upravo s ciljem da budemo što atraktivniji i kompetitivniji razvili smo ovu stranicu koja je sadržajno potpuno prilagođena interesima i potrebama digitalnih nomada. Zanimljiva je, jednostavna i informativna”, rekla je prilikom predstavljanja web stranice zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Direktorica Turističke zajednica, Ana Hrnić, istaknula je kako je nova web stranica za cilj ima povećati interes digitalnih nomada za Dubrovnik uključujući mogućnost povećanja rezervacija, turističkih servisa i agencija te svih tvrtki povezanih s turizmom. Kako je najavila, ono što će zaokružiti cijelu priču jest posebno dizajnirana Nomad City kartica koja će nuditi različite pogodnosti svim nomadima koji će boraviti u Dubrovniku. Sve ovo, uz različite forme društvenih mreža, digitalnim nomadima pomoći će u izgradnji njihove zajednice.

Autor sadržaja web stranice, Mark Thomas, prezentirao je izgled i sve kategorije koje sadrži stranica – smještaj, novosti, informacije, dostupnost radnog prostora, događanja, karticu za digitalne nomade te sve informacije vezane za vize i radne dozvole. Sve informacije popraćene su i kartom za lakše snalaženje u prostoru. “Ako je svejedno otkud radiš, zašto to ne bi bilo na nekom prekrasnom mjestu?” – ključna je rečenica nove web stranice čije se puštanje u rad očekuje početkom lipnja.

Gradonačelnik Franković primio Romanu Delić

Povodom osvajanja drugog mjesta na međunarodnoj jezičnoj olimpijadu, gradonačelnik Mato Franković primio je danas Romanu Delić, učenicu petog razreda Osnovne škole Montovjerna. Prijemu su nazočili i ravnateljica Osnovne škole Montovjerna, Lucija Vujica te Romanina mentorica Ana Šimunović.

Hippo English Language Olympiad je međunarodno natjecanje iz engleskog jezika koje ove godine slavi desetu obljetnicu. Ovo natjecanje za osnovne i srednje škole provodi se u sedam kategorija (Little Hippo, Hippo 1 do Hippo 5 te Hippo S10, Hippo S15 i Hippo S19) i četiri razine (izlučni krug, državna razina, međunarodno polufinale i finale u Rimu).

Mentorica Šimunović je naglasila kako je izvrsno što djeca imaju prilike pokazati svoje znanje na ovakvoj razini i da je ovaj rezultat značajan s obzirom da se prvi put u 10 godina netko iz Dubrovnika uopće prijavio na olimpijadu. Razgovarali su i o činjenici kako je američki sustav obrazovanja posve drugačiji od hrvatskog.

– Mi vrlo često podcjenjujmo naš obrazovni sustav koji je kompliciran i težak, ali je uspješan u implementaciji. Turisti uvijek ističu da u Hrvatskoj uvijek mogu pronaći ljude koji vrlo dobro razumiju i pričaju engleski jezik, a mislim da je upravo za to zaslužan naš obrazovni sustav – rekao je gradonačelnik Franković. Šimunović je u toj prigodi poručila kako je Hrvatska treća u svijetu po znanju engleskog jezika, dodavši da se najviše djece iz Hrvatske prijavljuje na ovo natjecanje i da ih je ove godine bilo 1900.      

Ravnateljica Vujica je rekla kako je Romanin rezultat već potaknuo druge škole da se prijave iduće godine na natjecanje čime je njihovo zadovoljstvo uspjehom još veći, dok je mentorica Šimunović istaknula da je cilj Osnovne škole Montovjerna za sljedeću godinu direktan plasman u finale koje se održava u Rimu.  

Gradonačelnik je za kraj poručio Romani da nastavi biti dobra, snalažljiva, pametna i brza, što je već i pokazala.   

Položeni vijenci uz 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke

Uz 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika predstavnici Grada Dubrovnika i gradskih kotara Mokošica i Komolac tijekom jutra su položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na području Komolca, Mokošice, Osojnika, Golubovog kamena, u Sustjepanu i na Boninovu.

Na ovaj je način još jednom odana počast žrtvama koje su svoje živote položile za oslobođenje dubrovačkog područja od Pobrežja do Sustjepana za vrijeme srpsko-crnogorske okupacije.

U poslijepodnevnim satima vijenci za poginule hrvatske branitelje položeni su kod spomen obilježja na Osojniku i kod središnjeg spomenika u Komolcu, a sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služena je u Župi presvetog spasitelja u Mokošici.

Kao dio programa obilježavanja 30 godina oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika u 18:00 sati na Opskrbnom centru u Mokošici, na istom mjestu kao i prije tri desetljeća, glazbenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Butigan (truba) izveo je Himnu Republike Hrvatske.

Uvod je to u središnju svečanost oslobođenja juga Hrvatske koja će se održati u listopadu, čime će se obilježiti događanja od prije 30 godina, kada su u nekoliko dana oslobođena sva područja oko grada čime je okončana blokada agresora koja je trajala punih osam mjeseci.

Predstavnici Grada položili vijence uoči Dana državnosti

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske koji se obilježava u ponedjeljak 30. svibnja, predstavnici Grada Dubrovnika danas su položili vijence i zapalili svijeće na Spomeniku pobjedi na Vjetrenom Mlinu i na groblju Boninovu prisjećajući se na taj način svih poginulih i stradalih branitelja i civila Domovinskog rata.

Na centralnom gradskom groblju Boninovo pijetet svim žrtvama rata iskazali su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, dok su kod Spomenika pobjedi na Vjetrenom Mlinu u Dubrovačkom primorju vijence položili pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i gradski vijećnik Krešimir Marković.

Duboku zahvalnost prema svim žrtvama na navedenim lokacijama izrazilo je izaslanstvo Dubrovačko–neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, predstavnici Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske te Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca uslijedio je svečani prijem povodom obilježavanja Dana državnosti koji je održan u Palači Sponza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA