33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Utvrđen prijedlog Liste prvenstva za stanove u Mokošici, 2.3 milijuna...

PROJEKTI GRADA: Utvrđen prijedlog Liste prvenstva za stanove u Mokošici, 2.3 milijuna kuna za stipendije

I ovoga petka, posljednjeg u 2022. Godini, donosimo tjedni pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata koje provodi Grad Dubrovnik.

Zbog počinjene materijalne štete klizalište u Uvali Lapad zatvara se na jedan dan

Ovog četvrtka u večernjim satima na klizalištu u Uvali Lapad, postavljenog u sklopu 9. Dubrovačkog zimskog festivala, počinjena je značajna šteta od strane nepoznatih počinitelja. Naime, danas je utvrđeno kako je razbijen glavni ventil cijevi glikola zbog čega je došlo do curenja nekoliko stotina litara glikola, neophodnog za rad klizališta. Zbog popravka sustava klizalište će danas, u petak 23. prosinca biti zatvoreno za korisnike.

Počinjeni vandalski čin prijavljen je nadležnoj Policijskoj upravi, a protiv počinitelja će biti podnesena i kaznena prijava. S obzirom na to da će trošak za JU Sportski objekti iznositi nekoliko tisuća kuna, do 6. siječnja 2023. godine na klizalištu će biti angažiran noćni čuvar kako bi se spriječili daljnji mogući pokušaji uništavanja ovog zabavno-rekreativnog prostora namijenjenog u prvom redu za mlade sugrađane i posjetitelje.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA – utvrđen prijedlog Liste prvenstva, slijedi rok za prigovore

Nakon provedenog javnog poziva koji je trajao od 17. rujna do 2. studenoga 2022. godine za dodjelu u najam 26 stanova u Mokošici, Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti pristupilo je otvaranju i pregledu zahtjeva te uputilo administrativno ispravne zahtjeve Povjerenstvu za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova koje je zaprimljene zahtjeve bodovalo.

Podnositeljima zahtjeva i ovog puta omogućen je uvid u dokumentaciju nakon čega je, sukladno Odluci, Povjerenstvo za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova utvrdilo prijedlog Liste reda prvenstva (OVDJE).

Podnositelj zahtjeva ima pravo prigovora na utvrđeni redoslijed u prijedlogu Liste reda prvenstva kao i na neuvrštavanje na prijedlog Liste reda prvenstva u roku od 8 (osam) dana od dana objave 27. prosinca 2022. godine, iste na internetskim stranicama i oglasnoj ploči Grada Dubrovnika.

Prigovor se podnosi Povjerenstvu za rješavanje prigovora u pisanom obliku i predaje neposredno u pisarnicu Grada Dubrovnika na adresu: Gundulićeva poljana 10, 20000 Dubrovnik ili šalje preporučeno poštom na adresu: Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik.

Nakon što Povjerenstvo za rješavanje prigovora odluči o prigovorima, na prijedlog Povjerenstva za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova Gradonačelnik utvrđuje Konačnu listu reda prvenstva.

Podsjetimo, od 26 nekretnina koji se dodjeljuju u najam, deset stanova je iz kategorije 1 – jednosoban stan za mladu osobu ili mladu obitelj do dva člana, sedam stanova iz kategorije 2 je jednoipolsobno i dvosobno namijenjenih za obitelj od tri do četiri člana, dok je ukupno devet dvoipolsobnih stanova  iz kategorije 3 namijenjeno obiteljima od pet i više članova.

Poziv za dostavu pisanih prijedloga programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2023. godine

Grad Dubrovnik poziva sve ustanove, udruge i organizacije koje rade u djelokrugu kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti da dostave svoje pisane prijedloge programa i sugestija za obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 3. veljače 2023. godine. Ovaj poziv ne podrazumijeva financijsku i organizacijsku potporu predloženim programima.

Predloženi programi trebaju se odnositi na razdoblje od 23. siječnja 2023. do 5. veljače 2023. godine.

Rok za dostavu prijedloga je do ponedjeljka 9. siječnja 2023. godine. Prijedlozi koji pristignu nakon 9. siječnja 2023. godine neće biti razmatrani niti uvrštenu u službeni program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 2023. godine.

Prijedloge je potrebno dostaviti u Pisarnicu Grada Dubrovnika s naznakom za Upravni odjel za poslove gradonačelnika, Pred dvorom 1 ili na email: protokol@dubrovnik.hr.

U tijeku izbor za Naljepši Advent, glasajte za Dubrovnik!

S današnjim danom započeo je izbor za Najljepši Advent u Hrvatskoj u kojem sudjeluje 51 grad i 18 općina, a među kojima je i ove godine Dubrovnik. 

Fotografije advenata malih, srednjih, velikih gradova i općina objavljenje su na Facebook stranici gradonačelnik.hr gdje zainteresirana javnost može lajkati favorite i tako pomoći u borbi za titulu najljepšeg hrvatskog adventa po izboru Facebook publike. Pobjednici u navedene četiri kategorije bit će proglašeni 5. siječnja 2023. godine. 

Za priznanje najljepšeg adventa ove će godine Dubrovniku konkurirati Osijek, Bjelovar, Čakovec, Karlovac, Koprivnica, Požega, Pula, Rijeka, Samobor, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Virovitica, Vukovar i Zadar, gradovi s preko 35 tisuća stanovnika i ujedno sjedišta županija. 

Ovaj projekt u organizaciji portala gradonačelnik.hr i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta ima za cilj potaknuti i angažirati građane da se uključe u prepoznavanje adventskih destinacija diljem zemlje u pogledu uređenosti, kreativnosti, oblikovanja inovativnih turističkih proizvoda i uvođenja novih zabavnih sadržaja tijekom blagdanskog razdoblja. 

Stoga Vas pozivamo da se uključite te lajkom podržite naš Grad i lokalnu zajednicu koja je uložila značajan trud kako bi stanovnicima i posjetiteljima uljepšala blagdanske dane i osigurala što svečanije i veselije ozračje. 

Glasaj OVDJE!

URUČENI UGOVORI Grad Dubrovnik u 2023. za stipendije izdvaja 2,3 milijuna kuna

Grad Dubrovnik u školskoj godini 2022/2023. dodijelio je ukupno 71  stipendiju, 52 studentske i 19 učeničke u pet kategorija. Kao i prethodnih godina naglasak je na deficitarna zanimanja i zanimanja u zdravstvu. Dodjela ugovora o stipendijama održana je danas u Velikoj vijećnici, a stipendistima ih je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Poželjevši im sreću u nastavku obrazovanja, stipendiste je uvodno pozdravio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. Zamjenica Tepšić podsjetila je da je Grad Dubrovnik za školsku godinu 2019./2020. značajno povećao iznose pojedinačnih stipendija čime su dvostruko porasla sredstva koja je za ovu namjenu bilo potrebno osigurati u proračunu – s milijun na dva milijuna kuna, a s godinama je rastao i broj dodijeljenih stipendija te je danas gotovo udvostručen.

U 2021. godini za stipendije izdvojeno je 2.225.000 kuna, iz Proračuna za 2022. izdvojeno je 2.250.000 kuna, dok je u 2023. predviđeno 308.050 eura odnosno 2.321.000 kuna.

U kategoriji deficitarnih zanimanja dodijeljeno je 17 stipendija, od toga 6 učeničkih i 11 studentskih. Ovdje treba posebno istaknuti nastavak višegodišnje orijentacije Grada Dubrovnika na potporu sustavu zdravstva u vremenu pandemije. Tako će su u tekućoj školskoj godini stipendirati 2 medicinske sestre, 4 doktora medicine i 2 doktora stomatologije. Na listi za dodjelu stipendija ponovno su se našli i učenici u deficitarnim zanimanjima, kao što su kuhar, elektroinstalater, vodoinstalater i elektromehaničar.

kategoriji nadarenih studenata dodijeljena je ukupno 31 stipendija i to 12 u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, 14 u području društvenih i humanističkih znanosti te 5 u umjetničkom području. Dodijeljeno je i 12 stipendija, 11 učeničkih i 1 studentska, u kategoriji kandidata iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Grad Dubrovnik dodjeljuje dvije učeničke i osam studentskih stipendija u kategoriji djece koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, a stipendirat će se i jedan student koji je osoba s invaliditetom.

Mjesečni iznos stipendije za učenike koji se školuju u Dubrovniku iznosi 500 kuna, a 1.000 kuna za one koji se školuju izvan grada. Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku primaju 800 kuna dok iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima iznosi 1.500 kuna.

Dodjeli ugovora nazočili su i članica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika Olga Muratti i zamjenik pročelnika za Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te član Povjerenstva Miho Katičić.

Javni poziv za predlaganje programa iz područja skrbi o djeci, mladima i obitelji za 2023.

Na temelju Odluke o financiranju programa, projekata i manifestacija koje provode udruge i druge organizacije civilnog društva, Grad Dubrovnik objavljuje Javni poziv za predlaganje programa iz područja skrbi o djeci, mladima i obitelji za 2023.

Obrasci za prijavu, upute za prijavitelje, kao i ostala natječajna dokumentacija mogu se preuzeti na mrežnoj stranici Grada Dubrovnika. 

Prijava na javni poziv digitalnim putem omogućena je na mrežnoj stranici Grada Dubrovnika na sljedećoj poveznici:

https://www.dubrovnik.hr/obrazac-javni-poziv/?key=MjUyMDIyLTEyLTI4IDE1OjU3OjIx

Slobodan Begić imenovan za ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Nakon provedenog natječaja za imenovanje ravnatelja javne ustanove Dubrovački simfonijski orkestar, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković imenovao je Slobodana Begića ravnateljem DSO-a na mandatno razdoblje od četiri godine, od 1. siječnja 2023. do 1. siječnja 2027. godine.

Koncepcija programa Slobodana Begića temelji se na povećanju vidljivosti i vlastitih prihoda, razvoju publike te poboljšanju uvjeta rada i osnaživanju kapaciteta glazbenika, ističe se u obrazloženju imenovanja, a prethodno su dostavljena i mišljenja članova Upravnog vijeća i umjetničkog osoblja Dubrovačkog simfonijskog orkestra o predloženim kandidatima. Zbor umjetničkog osoblja DSO najveću podršku je dao kandidatu Slobodanu Begiću.

Dirigent i profesor violine Slobodan Begić aktualni je ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik. Osnivač je i umjetnički voditelj kvarteta Sorkočević i prva violina Dubrovačkog gudačkog kvarteta. 

ICOMOS: Plan upravljanja je sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan, osigurava preduvjete za očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) dovršilo je analizu Plana upravljanja svjetskim dobrom ,,Starim gradom Dubrovnikom“ te u svome osvrtu navodi kako je Plan upravljanja izrazito sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan te bi, ukoliko se ostvari njegov puni potencijal, trebao u potpunosti osigurati očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra. Kao prioritete u provođenju ističu izradu Plana nosivog kapaciteta za sva područja obuhvata svjetskog dobra te izradu Plana pripravnosti i upravljanja rizicima.

ICOMOS se pozitivno izrazio i o ,,Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu“, prvom takvom dokumentu u Hrvatskoj. Navode kako se radi o temeljitom i dobro argumentiranom dokumentu koji se bavi mnogim zabrinutostima iznesenim u izvješću zajedničke UNESCO/ICOMOS-ove misije iz 2015. godine. Ovo neovisno stručno tijelo smatra da će konzervatorska podloga, ukoliko se u potpunosti usvoji i provede, omogućiti donošenje odgovarajućih i dobro informiranih odluka o predloženim novim intervencijama u budućnosti i spriječiti nepoželjan razvoj te očuvati vizualne odnose između grada, mora i Srđa, što je ključna komponenta izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

O navedenim nalazima Grad Dubrovnik detaljno je izvijestilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, a nakon primitka dopisa od direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.

ICOMOS je nevladina međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika i spomeničkih cjelina koje usko surađuje s UNESCO-om i njegovim Odborom za svjetsku baštinu.

Gradonačelnik Franković tradicionalno obišao domove za starije, Dom Maslina, Svećenički dom i Josipovac

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić obišli su danas Dom za starije i nemoćne Domus Christi u povijesnoj jezgri, Dom za starije osobe na Pilama, Thermoterapiju u Mokošici, Svećenički dom, Centar za rehabilitaciju Josipovac i Dom za djecu Maslina.

Povodom božićnih blagdana i nadolazeće Nove godine, u veseloj atmosferi i uz božićne pjesme, čestitao im  je nadolazeće blagdane i poželio mir, zdravlje i veselje.

Ovom prilikom zahvalio se i vrijednom osoblju i djelatnicima  koji svakodnevnim angažmanom pružaju veliku potporu sugrađanima treće životne dobi, kao i najmlađima te najosjetljivijim članovima društva.

Uz prigodne poklone, Grad Dubrovnik je uoči Božića za korisnike četiri ustanove, Domu za stare i nemoćne „Domus Christi“, Domu za starije „Dubrovnik“, Domu za djecu „Maslina“ i Centru za rehabilitaciju Josipovac isplatio po 20 tisuća kuna.

Grad Dubrovnik korak pred prijavu na ITU natječaj – 22 milijuna eura za strateške projekte

Grad Dubrovnik ispunio je i posljednji preduvjet za prijavu na ITU mehanizam putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata, za koje postoji mogućnost da će se realizirati i kroz druge izvore financiranja pa će i drugi projekti ulaziti u ITU mehanizam. Naime, Strategija razvoja Urbanog područja Dubrovnik upućena je na savjetovanje s javnošću kao zadnji korak pred prijavu na objavljeni poziv. 

Ovaj akt dio je obvezne dokumentacije koju svi ITU gradovi, središta urbanih aglomeracija i urbanih područja, trebaju poslati u projektnoj prijavi na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 5,16 milijardi kuna.

Putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na Urbanom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje, između ostalog, uključuju infrastrukturu predškolskog odgoja (radovi i opremanje vrtića), nabavu ekološki prihvatljivih vozila i voznog parka, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu. Koristeći dostupna sredstva kroz ovaj mehanizam urbana područja mogu također ulagati u višenamjensku sportsku, edukacijsku, sigurnosnu i društvenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga  i proizvoda, izgradnju i opremanje poslovne infrastrukture za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, kao i u opremanje socijalne infrastrukture. Područja ulaganja uključuju kulturnu baštinu (građevinski i konzervatorski radovi na  objektima kulturne baštine) te tzv. Brownfield projekte, a koji obuhvaćaju bivše industrijske i vojne lokacije, onečišćena zemljišta, napuštene lokacije i objekte te njihovu obnovu i revitalizaciju, odnosno prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene ili u zelene površine.

Odlukom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao grad središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa Dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. 

Dubrovnik prvi grad s označenim prihvatnim površinama u slučaju potresa

Započelo je postavljanje znakova za prihvatne površine za evakuaciju građana u slučaju potresa na širem i užem području grada, a prvi znakovi postavljeni su u ulici Iza Grada te Vinogradarskoj ulici u Mokošici. 

Naime, u sklopu projekta „Korak u sigurnost“ osmišljen je dizajn i idejno rješenje znakova koji će označavati prihvatne površine te je započela prva faza označavanja u kojoj će se znakovi postaviti na 10 prihvatnih površina. Riječ je o jednoj od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „Korak u sigurnost“ , financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Udruga za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost Dubrovnik.

Grad Dubrovnik je podržao projektnu aktivnost čijom će realizacijom postati prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je na javnim površinama istaknuo znakove s poveznicama na karte s prihvatnim površinama i evakuacijskim koridorima.  Na službenim stranicama Grada objavljena je karta s označenim prihvatnim površinama kojoj će se odsada moći pristupiti i skeniranjem (pokretanjem aplikacije kamere na mobilnim uređajima) integriranog QR koda jasno označenog na znakovima. Karta će građane i posjetitelje usmjeriti na najbržu prihvatnu sigurnosnu gradsku zonu u slučaju potresa. Na starijim uređajima koji ne podržavaju skeniranje QR koda biti će potrebno instalirati aplikaciju koja je specijalizirana za čitanje QR kodova.

Cilj samog projekta je podizanja razine svijesti o važnosti edukacije i pripreme za krizne situacije kako bi cjelokupno društvo bilo spremnije i kako bi na njih učinkovitije odgovaralo. Nositelj projekta je Udruga za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost, KORAK Dubrovnik uz partnere Udrugu Erasmus Student Network (ESN) Dubrovnik, Udrugu Centar za karijere mladih (CKM) Dubrovnik, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, Ekološko ronilački klub Ragusa i Zajednicu tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Prihvatna mjesta odredila je Civilna zaštita Grada Dubrovnika, a lokacije na kojima će se postaviti ukupno 10 znakova namijenjenih za što bržu evakuaciju građana su u ulici Frana Supila kod hotela Argentina, ulici Iza Grada – parking ispod žičare, u Bogišićevom parku, u Gospinom polju, U ulici Roka Mišetića kod OB Dubrovnik, Ulici Mata Vodopića, Iva Dulčića, Obali Ivana Pavla II u Sustjepanu te Vinogradarskoj ulici u Mokošici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA