31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Usvojen UPU Nuncijata, osnovan ustanova Dom za starije osobe Ragusa,...

PROJEKTI GRADA: Usvojen UPU Nuncijata, osnovan ustanova Dom za starije osobe Ragusa, četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

I ovoga tjedna donosimo pregled aktivnosti i razvojnih projekata Grada Dubrovnika.

U Dubrovniku je ovih dana održana konferencija „Work. Place. Culture.“ u sklopu koje je održana panel rasprava „Eyes on Croatia“ u koju je sudjelovala zamjenica gradonačelnik Jelka Tepšić. U sklopu Godine Dubrovačkog statuta održana je radionica „Statut i svakodnevica“, kao i prva radionica za dubrovačke srednjoškolce. Početkom tjedna održana je i sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen UPU stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, a osnovna je i ustanova Dom za starije osobe Ragusa. Sastao se ovoga tjedna i Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika, na kojem se razgovaralo o nadolazećoj turističkoj sezoni i provedbi aktivnost europskog projekta E-CITIJENS. Gradonačelnik Franković održao je ovog tjedna niz prijem. Susreo se tako s izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, korejskog autora romana „Susret u Dubrovniku“ te izaslanstvo jedrenjaka Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana. Rijeka dubrovačka dobila je četiri nova pješačka prijelaza, a ugradnjom nove tehnologije i crpki u hidroforsku stanicu Nuncijata osigurana je bolja vodoopskrba tog dijela grada. Gradonačelnik Franković sudjelovao je na obilježavanju 20. godišnjice od završetka izgradnje mosta dr. Franja Tuđmana te na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

KONFERENCIJA “WORK. PLACE. CULTURE.“ Zamjenica Tepšić sudjelovala na panel raspravi „Eyes on Croatia“

U sklopu programa konferencije ”Work. Place. Culture.” danas je u Lazaretima održana panel rasprava pod nazivom „Eyes on Croatia“ u kojoj su sudjelovali zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, američka iseljenica u Hrvatskoj Sara Dyson i digitalni nomad Steve Tsentserensky.  Panelu je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Poboljšanja uvjeta za rad i boravak digitalnih nomada, potencijali razvoja novog oblika turizma usmjerenog prema digitalnim nomadima kao ambasadorima hrvatskog turizma, daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly cjelogodišnje destinacije bile su teme o kojima su panelisti raspravljali i izmijenili vlastita promišljanja kako bi prisutnima pobliže predočili bogati spektar ponude Dubrovnika kao jedne od najpoželjnijih svjetskih destinacija koja sve više privlači ovu specifičnu skupinu posjetitelja.

U uvodnom izlaganju zamjenica Tepšić kazala je kako se gradska uprava Grada Dubrovnika posljednjih godina kroz strateški projekt „Respect the City“ fokusirala na odgovorno i održivo upravljanje destinacijom, kako bi lokalnoj zajednici ali i svim posjetiteljima osigurala visoku kvalitetu života, a posjetiteljima i gostima jedinstveni i nezaboravni doživljaj prilikom njihova boravka u gradu. Istaknula je kako su se upravo aktivnosti u okviru navedenog projekta pokazali ključnim i u pogledu pozicioniranje odredišta idealnog za život i rad digitalnih nomada.

Osvrnula se na trenutke pokretanja projekta započetog 2020. godine koji je danas izrastao u trend omogućivši potpuno novi smjer oporavka i napretka glavne gospodarske grane u Hrvatskoj. 

„Za vrijeme COVID krize, jednog izazovnog razdoblja kada je postalo sasvim jasno da je Dubrovnik ovisan o turizmu i turističkom prometu, sektoru u kojem djeluje veliki broj stanovnika gradska je uprava u suradnji s brojnim dionicama procijenila da je nužno uložiti napor prema oblikovanju inovativne i autentične ponude, razvoju drugačijeg sadržaja s ciljem da Dubrovnik u budućnosti bude otporan na moguće krize i nepredvidive okolnosti. Projekt digitalnih nomada zaista se pokazao nužnim, a danas možemo slobodno kazati i uspješnim. Naime, surađujući s dubrovačkom turističkom zajednicom, agencijom Saltwater Nomads i Total Croatia News nastojali smo osvijestiti javnost o tome koliko digitalni nomadi mogu pridonijeti prepoznatljivosti i promociji Dubrovnika kao prijateljske sredine za njih. Ovom prilikom želim naglasiti kako je Hrvatska druga europska država nakon Estonije koja je ostvarila preduvjete izdavanja viza za digitalne nomade, to je još jedna potvrda kako je u kratkom periodu postignut pozitivan iskorak što nam daje motiv da nastavimo nadograđivati ovu inicijativu“, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić u svom je izlaganju rekla kako je projekt digitalnih nomada podignuo standard cjelogodišnje turističke ponude. Najavila je nastavak brojnih aktivnosti prvenstveno onih promotivne vrste kao i animiranje dionika turističkog sektora (ugostiteljski objekti, obiteljski smještaj i gospodarski subjekti) kako bi i oni bili dio trenda koji će Dubrovniku osigurati da bude nezaobilazna sredina za nomade. Podsjetila je prisutne kako je u tijeku izrada internetske stranice Dubrovnik long stay, virtualnog kanala namijenjenog digitalnim nomadima i onima koji planiraju duži boravak u Dubrovniku,  dodavši kako je svrha stranice objediniti informacije o destinaciji i njenom sadržaju na jednom mjestu.   

Američka iseljenica u Hrvatskoj Sara Dyson i digitalni nomad Steve Tsentserensky koji je boravio u nekoliko hrvatskih gradova, okupljenima na panelu prenijeli su iskustva života, rituala i navika u odredištima poput Splita i Zagreba, usuglasivši se kako Hrvatska ima blistavu perspektivu i standarde koji su potrebni digitalnim nomadima. 

Podsjetimo, trodnevna konferencija ”Work. Place. Culture.” održava se do subote 7. svibnja u organizaciji i suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Saltwater Nomads i Total Croatia News, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine. Ovaj događaj turističkog karaktera okuplja oko 100 sudionika iz cijeloga svijeta, s uglednim predavačima i voditeljima radionica, usmjerena prema profesionalcima koji rade na daljinu i donositeljima odluka, destinacijama, kompanijama i pružateljima usluga u ovom sektoru.

Radionica “Statut i svakodnevica” u sklopu Godine Dubrovačkog statute

U sklopu programa obilježavanja 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, u utorak, 10. svibnja 2022. godine u 10 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku održat će se radionica „Statut i svakodnevica“.

Radionica, namijenjena prvenstveno maturantima dubrovačkih srednjih škola, otvorena je i za zainteresiranu javnost, a organizirana je u suradnji Sveučilišta u Dubrovniku – Studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Radionicu će voditi docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić sa Sveučilišta u Dubrovniku, a sastojat će se od kratkih studentskih izlaganja na tri odabrane teme sadržajno vezane uz Dubrovački statut iz 1272. godine,. Predviđeno je i interaktivno sudjelovanje učenika kroz pitanja i komentare, kao i uvid u jedan od sačuvanih prijepisa Statuta koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Riječ je o prvoj od dvije previđene radionice u obljetničkoj godini.

Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu sa Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku – Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Dan Europe – predstavljanje EU projekata

U okviru obilježavanja Dana Europe, Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA organizirali su na Stradunu predstavljanje nacionalnih i europskih projekata.

Cilj organiziranog događaja je bio pružanje informacija široj javnosti o tijeku pripreme i provedbe nacionalnih i europskih projekata te predstavljanje dosadašnjih rezultata i uspješnih projekata financiranih sredstvima EU fondova. Sukladno navedenome, predstavljeni su projekti Grada Dubrovnika, ustanova, trgovačkih i komunalnih društava u (su)vlasništvu Grada poput City Changer Cargo Bike, Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale , DiMaND, E-Citijens, Plastic Smart Cities Croatia, Chestnut ,Comuni senza frontiere , Herit data , Seadrion , Smile i ostali.

Naime, Dan Europe obilježava se 9. svibnja te je Grad Dubrovnik i na ovaj način istaknuo važnost korištenja EU sredstava za podizanje kvalitete života stanovnika grada Dubrovnika. Predstavljeni su i budući projekti te projektne ideje podijeljene prema prioritetima, odnosno tematskim ciljevima prema kojima je usmjereno ulaganje: Pametniji Grad, Održiviji i zeleniji Grad, Povezaniji Grad, Grad s istaknutijom socijalnom kompontentom i Grad bliži građanima.

Usvojen UPU stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, ispunjen posljednji preduvjet za dodjelu zemljišta

Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati usvojena je većinom glasova na 11. sjednici Gradskog vijeća.

Tim činom stekli su se svi nužni preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine (HIA).

Gradonačelnik je rekao i da su branitelji – hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja predugo čekali na nešto što su svojom žrtvom i hrabrošću zaslužili i na što su odavno stekli pravo. –„Današnjim usvajanjem napravili smo jedan veliki korak naprijed prema ispunjavanju zasluženih prava branitelja“, rekao je. Istaknuo je i na činjenicu kako je Grad Dubrovnik u proteklom petogodišnjem razdoblju stambeno zbrinuo 70 obitelji hrvatskih branitelja.

Nakon samog usvajanja UPU-a Nuncijata Grad Dubrovnik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima te će provesti postupak upisa na katastru i zemljišnoj knjizi. Na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije Grad će podnijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste s pratećom infrastrukturom prema naselju Nuncijata čiji se početak izgradnje očekuje na proljeće iduće godine.

Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada kako bi im se pomoglo, ali i kako bi se ispunio uvjet jednoobraznosti gradnje na ovom području.

Sam postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci.

Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika izglasano je osnivanje ustanove socijalne skrbi ‘Dom za starije osobe Ragusa’, kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Osnivač je Grad Dubrovnik, a ustanova, čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga starijim osobama, upravljat će Domom umirovljenika u Gružu i budućim Domom za starije koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik.

”Ovom odlukom osnivamo ustanovu i ovo je osnovni preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova. Ovo je samo prvi skalin, a na budućem rebalansu proračuna ćemo osigurati sredstva za opremanje doma, za što će novoosnovana ustanova provesti javnu nabavu”, pojasnio je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.

Radovi na rekonstrukciji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne hotelskog tipa, što je prvi novi dom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, trebali bi biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

Dom za starije i nemoćne u Gružu dijelit će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je početkom godine ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena ustanova osigurat će i manje troškove. Novi dom moći će primiti oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju te da će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju kao i društvenim prostorima poput knjižnice.

Rekonstrukcijom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika održao sastanak uoči nadolazeće turističke sezone i provedbe aktivnosti europskog projekta E-CITIJENS

Uoči nadolazeće turističke sezone, u prostorijama JVP Dubrovački vatrogasci danas je održan sastanak stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika na temu pripreme, održavanja spremnosti i djelovanja operativnih snaga i žurnih službi u ljetnim mjesecima. Sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Načelnik stožera civilne zaštite Stijepko Krilanović u ovoj je prilici svim sudionicima sastanka predstavio mjere i aktivnosti  u pogledu veće sigurnosti posjetitelja i gostiju, zaštite od požara i pružanja potpore zdravstvenom sustavu u svrhu organizacije punktova za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID–19. Nadalje, načelnik Krilanović osvrnuo se i na potrebu osiguravanja uvjeta (funkcionalnost i spremnost objekata) u slučajevima velikih nesreća ili katastrofa te na ažurnost i uključenost operativnih snaga u kontekstu zbrinjavanja turista u nenadanim okolnostima.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima vezanim za europski projekt E-CITIJENS putem kojeg je Grad Dubrovnik nabavio vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.

Također, prezentirane su i ostale aktivnosti europskog projekta u sklopu kojeg su održane edukacije za građane i djecu na temu izvanrednih situacija odnosno pravovremenog i pravilnog postupanja za vrijeme potresa. Vrijedi spomenuti kako se trenutno u okviru projekta provodi testiranje i analiziranje platforme putem kojeg bi građani koristeći društvene mreže doprinijeli u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji prirodnih i antropogenih ugroza koje bi u konačnici mogle biti od iznimne koristi svim hitnim i žurnim službama.

Projekt E-CITIJENS je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 €, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 € te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Prijem u povodu Tjedna Hrvatskog Crvenog križa

Gradonačelnik Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, povodom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja svake godine, i Svjetskog dana Crvenog križa, koji se obilježava 8. svibnja.

Živko Šimunović, ravnatelj dubrovačkog Crvenog križa izvijestio je o aktivnostima kroz proteklo razdoblje, među kojima je i pomoć za 246 Ukrajinaca koji su izbjegli pred ratnim stradanjima, te pripremama za predstojeću sezonu. Najavio je ponovno aktiviranje spasioca na gradskim plažama, od polovice lipnja, kroz srpanj, kolovoz i drugu polovicu rujna, kao i povratak projekta “Crveni križ u Gradu” u okviru kojeg djelatnici i volonteri Crvenog križa za vrijeme sezone pružaju prvu pomoć na nekoliko punktova u gradu.

Ujedno je za iduću godinu najavljeno obilježavanje 145 godina Crvenog križa Dubrovnik, kojim povodom će se tiskati i monografija. Upravo je Dubrovnik, uz Zadar i Zagreb, bio među prvim gradovima na području Hrvatske u kojima su osnovane ove dobrovoljne udruge.

Prijemu su, uz ravnatelja Šimunovića, prisustvovali i djelatnici, volonteri i dobrovoljni darivatelji krvi Drage Raguž, Luce Šalja, Ljuba Siničić i Ante Franković, ujedno predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Grad Dubrovnik nastavlja i dalje sufinancirati rad društva.

Održana prva radionica Statut i svakodnevica za dubrovačke srednjoškolce

U okviru programa obilježavanja 750. godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta u Državnom arhivu u Dubrovniku održana je radionica „Statut i svakodnevica“ namijenjena u prvom redu dubrovačkim srednjoškolcima, koji su ispunili čitaonicu dubrovačkog Arhiva do posljednjeg mjesta.

Pozivu organizatora – studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku i Državnog arhiva u Dubrovniku, odazvale su se Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković, Dubrovačka privatna gimnazija, Umjetnička škola Luke Sorkočevića i Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik.

Uz interakciju s učenicima, studentice Deša Šurković, Marija Milovac i Marija Jozović su primjenu statutarnih odredbi prikazale kroz konkretne primjere iz dubrovačke svakodnevice. Na kraju su svi nazočni mogli pogledati restaurirani primjerak Statuta iz 1437. godine o kojemu je govorio viši arhivist Zoran Perović. Radionicu su vodile docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić sa Sveučilišta u Dubrovniku.

U obljetničkoj Godini dubrovačkog statuta još jedna radionica sličnog sadržaja predviđena je i u prosincu.

Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku – Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

Završeni su radovi uređenja novih pješačkih prijelaza na nerazvrstanoj cesti kroz Rijeku dubrovačku, na četiri lokacije – u Komolcu kod benzinske postaje, u Rožatu kraj autobusne čekaonice, ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Grad Dubrovnik na ovaj je način podigao razinu sigurnosti pješaka prilikom prelaska ceste u ovim gradskim naseljima.

Prije iscrtavanja samih pješačkih prijelaza bilo je potrebno izgraditi pripadajuće nogostupe za siguran pristup prijelazima ili napraviti prilagodbe postojećeg, na nekim lokacijama izmjestiti stupove javne rasvjete te postaviti cestovnu signalizaciju. Sve sukladno izrađenom Prometnom elaboratu za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je prije realizacije upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti.

Ukupna vrijednost označavanja predmetnih pješačkih prijelaza i svih pratećih radova iznosi oko 175.000,00 kuna.

Uz Dan Dubrovačko-neretvanske županije položeni vijenci za poginule branitelje i civile Domovinskog rata

U povodu obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinoga zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kod Spomen križa na groblju Boninovo položili su vijenac u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.

Uz izaslanstvo Grada Dubrovnika, vijence i svijeće za sve nedužno stradale branitelje i civile položili su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo i predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić.

Svim žrtvama rata u ovoj su se prigodi poklonili i predstavnici PU dubrovačko-neretvanske te članovi obitelji poginulih i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svi prisutni zajedničkom molitvom iskazali su pijetet poginulima za vrijeme rata koji je Republici Hrvatskoj osigurao mir, neovisnost i suverenost.

Održana radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava za organizacije civilnog društva

Radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava za organizacije civilnog društva održala se 10. svibnja u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik. Ova je radionica dijelom projekta POKAZ-PRAVO, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Voditeljica radionice bila je Alisa Aliti Vlašić iz obrta MOSAIC.

Polaznici radionice imali su priliku upoznati se s idejom i primjerima strategija prikupljanja sredstava. Najčešće zastupljeno financiranja je ono putem javnih sredstava kroz prijave na projekte, od lokalne do razine Europske unije, članarina te povremenih prigodnih prodaja rukotvorina ili drugih proizvoda.

U svrhu razvoja organizacije i ostvarenja njene misije, važno je razviti znanja i procedure za privlačenje donatora i sponzora te održavanje i njegovanje odnosa  koji su na korist objema stranama. Ujedno se organizacije civilnog društva mogu odlučiti i promisliti koji sponzori im nisu prihvatljivi, ako je njihovo djelovanje izravno u kontradikciji sa njihovom misijom, a kako bi zadržale integritet u području kojim se bave.

Radionicom se istakla i posebnost marketinga neprofitnih organizacija te koje preduvjete treba ispuniti organizacija da bi mogla organizirati humanitarne akcije ili prikupljati humanitarnu pomoć.

Samofinanciranje kao opcija koja je zakonski dostupna organizacijama civilnog društva i jača njihovu  održivost i neovisnost obuhvaća, osim članarina, naknade za usluge, prodaju proizvoda, korištenje nepokretne i pokretne imovine, nematerijalne imovine kao i ulagačke kamate.

Na koncu su se polaznici radionice mogli upoznati s društvenim poduzetništvom kao oblikom poslovanja u kojem se minimalno 80% dobiti vraća u neprofitnu organizaciju koja je osnivač poduzeća. Kao primjeri dobre prakse društvenog poduzetništva na dubrovačkom području istaknute su tvrtka Deša Pro i udruga Poseban prijatelj odnosno njena socijalna zadruga Prijateljica.

Gradonačelnik Franković na svečanosti 20. godišnjice od završetka izgradnje mosta dr.Franja Tuđmana

Svečanost obilježavanja 20. godišnjice od završetka radova na izgradnji mosta dr.Franja Tuđmana održana je danas na sjevernom dijelu dubrovačkog mosta. Obilježavanju je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića te predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića.

U prigodnom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je most završen prije 20 godina značajno skratio vrijeme putovanja prema gradu za stanovnike zapadnog dijela grada te značajno rasteretio prometnicu kroz Rijeku dubrovačku i time život stanovnika grada promijenio na bolje.

„Izgradnja mosta omogućila je i daljnji razvoj ovog područja, pa je Grad Dubrovnik, nastavljajući raditi na stvaranju novih mogućnosti za svoje građane, upravo ovdje u neposrednoj blizini prije godinu dana napravio spojnu cestu prema Osojniku. To je, osim što je svima koji ovdje već žive približilo grad, odnosno radna mjesta, školu, liječnika, ujedno omogućilo Gradu potencijal za daljnje širenje. Grad koji je s jedne strane omeđen Srđem s druge strane morem u potpunosti je iskoristio urbani prostor Rijeke Dubrovačke postao je oskudan s prostorom za buduće generacije. Izgradnjom ceste života prema Pobrežju i dalje prema gornjim selima omogućuju se našim mladim sugrađanima ali i svima onima koji žele doći živjeti u naš grad nove zone stambenog življenja i uvjeren sam uskoro će se ponovno čuti dječji smjeh iz nekih novih osnovnih škola na Gornjim selima od čega je prošlo više od 50 godina“, istaknuo je gradonačelnik Franković.

Naglasio je da mostovi, uz to što spajaju, time i stvaraju nove, veće i prosperitetnije mogućnosti. Ovom prigodom čestitao je svima koji su radili i vjerovali u realizaciju ovog značajnog projekta.

U dijelu svečanosti dodijeljena su i priznanja glavnom projektantu Zlatku Šavoru, predstavniku izvođača Tomislavu Zoviću, predstavniku nadzora projekta Hrvoje Macan i predstavnik investitora projekta Dominiku Brigoviću.

 Gradonačelnik Franković na svečanosti povodom Dana Županije: “Lijepo je kad uspješan Grad prati uspješna Županija”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Kazalištu Marina Držića na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja se održala povodom blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

U svom je obraćanju gradonačelnik Franković stavio naglasak na projekte koje zajedno razvijaju i provode Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. –„Lijepo je i kad uspješan Grad prati uspješna Županija. I obratno. Ali i kad te rezultate dijelimo“, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je tako projekt Centra za pružanje usluga u zajednici, nad-standard u zdravstvenoj skrbi, razvoj širokopojasne infrastrukture kojim će se za 12 tisuća kućanstava na području grada i susjednih općina osigurati brzi internet te rekonstrukciju Vile Čingrija za koju je nedavno ishodovana građevinska dozvola radi razvijanja Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Županu Nikoli Dobroslaviću uputio je čestitku i na pokrenutom projektu Centra za gospodarenje otpadom čija realizacija će omogućiti održivo upravljanje ovim važnim sustavom, posebno naglasivši važnost korištenja EU fondova.

„Okretanje potencijalima koje nose dostupni fondovi Europske unije važan je dio upravljačke umješnosti na kojim se gradi budućnost ove županije i ovog grada. Na rezultatima koje na tom putu ostvarujemo treba također zahvaliti ovoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, prvenstveno jer razumiju i prepoznaju potrebe krajnjeg juga i zato što na njih znaju adekvatno odgovoriti realizacijom brojnih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Zahvaljujući EU fondovima i podršci Vlade Republike Hrvatske provodimo gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije, koji uključuje modernizaciju i novogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje šireg gradskog područja. Nismo zaboravili ni naše Elafite, a od Vlade i resornog ministra Olega Butkovića stiglo je i obećanje da će legendarna Postira uskoro dobiti svoju zasluženu zamjenu. U samom centru grada napreduje izgradnja iznimno važne prometnice. Lapadska obala proširuje se, uređuje i komunalno oprema uz stopostotno financiranje iz europskih i nacionalnih izvora“, rekao je još gradonačelnik Franković.

U svom se govoru osvrnuo i na značaj spajanja dva dijela hrvatskog teritorija izgradnjom Pelješkog mosta, poručivši da je Dubrovnik konačno je vrednovan neprekinutom vezom s ostatkom države. –„To je misao koja kod svakog od nas izaziva osjećaj nacionalnog ponosa.“

Dotaknuo se i najava gradnji zračne luke na području Trebinja. –„Ako postoji i najmanja mogućnost da takva gradnja ugrozi  izvorište rijeke Omble bit ćemo protiv takvog projekta, čvrsto ćemo inzistirati na pridržavanju prihvaćenih međunarodnih ekoloških standarda i znati zaštiti naše prevrijedne resurse“, poručio je.

Uputio je čestitke svim žiteljima Županije i ovogodišnjim laureatima, a svoje obraćanje gradonačelnik je završio riječima njenog zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića koji je rekao: „Ni jedan čovjek nije toliko od blata da se u njemu ne bi našlo zrnce zlata“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako su se brojni kapitalni projekti u proteklom periodu realizirali upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije, omogučivši pritom znatan iskorak, prosperitet i napredak ovog dijela Hrvatske. Osvrnuo se posebice i na infrastrukturne investicije poput Pelješkog mosta, koji će kako je kazao dati snažan zamah daljnjem gospodarskom rastu juga zemlje. Istaknuo je kako će se kao i do sada kontinuiranom i zajedničkom sinergijom dionika s područja lokalne i regionalne samouprave te uz potporu Vlade težiti onim nastojanjima koji imaju za cilj osigurati stabilnost te visoku kvalitetu života hrvatskih građana. Na kraju svog obraćanja hrvatski je premijer čestitao svim prisutnima Dan Županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Svečanoj sjednici nazočili su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar more, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, izaslanik biskupa dubrovačkog mons. Ivica Pervan te brojni drugi visoki uzvanici.

U ovoj će se prilici tradicionalno uručiti i nagrade Dubrovačko-neretvanske županije. Nagrada za životno djelo pripast će brigadnom generalu u miru Veselku Gabričeviću, dok će u kategoriji iznimnih postignuća za  proteklu godinu priznanja biti dodijeljena Omladinskom nogometnom klubu Metković i Srednjoj školi Ivo Padovan u Blatu. Za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko neretvanske županije u svijetu nagrade će biti povjerene Hrvatskom radiju – Radio Dubrovnik, kao i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Gradonačelnik primio korejskog autora romana ”Susret u Dubrovniku”

Predsjednik Predsjedničkog odbora za knjižničnu i informacijsku politiku Republike Koreje Shin Kinam, u okviru svog posjeta Hrvatskoj, danas se susreo s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž. Ovaj nekadašnji zastupnik u korejskom parlamentu kroz česte se dolaske upoznao s Hrvatskom i njezinom prošlošću i upravo je tu smjestio radnju svog romana ”Susret u Dubrovniku”, izdanog pod njegovim pseudonimom Young Shin. Nakon što je prije dva dana u Zagrebu predstavljen prijevod knjige na hrvatski jezik, poklonio ju je u ovoj prigodi i dubrovačkom gradonačelniku.

Gradonačelnik je zahvalio na tako lijepoj promociji našeg grada, koji je korejskim turistima, posebnima po tome što putuju tijekom cijele godine, jedna od omiljenih destinacija. Nakon dvije pandemijske godine gosti iz Republike Koreje ponovno se vraćaju u Hrvatsku koju je 2019., prema službenim podacima južnokorejske vlade, za odmor izabralo čak 560 tisuća Korejaca.

Na prijemu je bilo riječi i o ovogodišnjem obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Koreje, što će pratiti brojna kulturna događanja od kojih će se veći dio odvijati u Dubrovniku. U pratnji gospodina Kinama bili su supruga Kim Eun-ju i projektna asistentica iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Seulu Soonyoung Redden koja je izvijestila o planovima za buduću suradnju između obrazovnih i kulturnih institucija dvije zemlje.

Prijem izaslanstva jedrenjaka Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primili su danas izaslanstvo broda Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana.

Izaslanstvo ovog jedinstvenog školskog jedrenjaka predvodio je kapetan korvete i zapovjednik broda Issa Saleem Mohammed Al-Jahwari, a u njegovoj pratnji bili su i zamjenik zapovjednika, po činu također kapetan korvete Mohammed Said Mohammed Al Maqbali, poručnik bojnog broda i navigacijski časnik Ahmed Abdullah Fadhil Al-Mamari te kapetan korvete Josip Čubrić, predstavnik Hrvatske ratne mornarice.

Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Mato Franković je zapovjednika broda i njegove suradnike upoznao s poviješću Dubrovnika istaknuvši uspjehe Dubrovačke Republike u diplomaciji, trgovini i pomorstvu. Pritom se osvrnuo i na značajnu obljetnicu 750 godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta. Zapovjednik Al-Jahwari zahvalio je na dobrodošlici u Dubrovnik te je predstavio gradonačelniku potankosti oko povijesti broda, njegove opreme i osnovne funkcije.

Naime, omanski jedrenjak „Shabab Oman II“ služi za obuku kadeta. Stalna posada broda broji 54 člana, dok polaznici tromjesečne obuke navigacije i jedrenja te srodnih vještina i znanja, njih tridesetak, dolaze iz cijelog svijeta. Brod je dug 87 metara, raspolaže s 29 jedara, a u luku Gruž uplovio je u utorak te je dva dana bio otvoren za posjete zainteresirane javnosti.

Shabab Oman II izgrađen je 2013. godine, a već iduće godine zamijenio je prethodni brod istog imena i jednake namjene. Brod je od 1979. godine u diplomatskoj misiji upoznavanja i kulturnog povezivanja te otvaranja različitih mogućnosti suradnje.

Nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate

Ugradnjom nove tehnologije i crpki u hidroforsku stanicu Nuncijata Vodovod Dubrovnik osigurao je znatno bolje vodoopskrbne uvjete tog dijela grada. Umjesto zastarjele tehnologije ovo hidroforsko postrojenje rekonstruirano je modernom tehnologijom baziranoj na frekventno reguliranim crpkama s automatskim djelovanjem.

„Moderne crpke prilagođavaju svoj rad ovisno o potrošnji i time sprječavaju oscilacije tlaka, što je bio dugogodišnji problem na području Nuncijate. Sada će tamošnji stanovnici imati sigurnu opskrbu i ujednačen pritisak vode cijelo vrijeme“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako će u ubrzo cijelo postrojenje biti povezano na centar daljinskog upravljanja, a što će omogućiti da se njegov rad prati iz dispečerskog centra.

Investicija je vrijedna oko 150 tisuća kuna, a u sklopu radova građevinski je uređen cijeli objekt te je ugrađen mjerač protoka koji će omogućiti stalno praćenje i otkrivanje gubitaka na sustavu, a što će dovesti do njihovog smanjivanja.

„Moram istaknuti kako ovdje nije bila riječ samo o uvođenju nove tehnologije već smo razmišljali i o budućnosti i sigurnosti naselja. Stoga smo pri rekonstrukciji postrojenje napravili da bude većeg kapaciteta, čime smo omogućili daljnje širenje i kvalitetniju hidrantsku mrežu“, zaključio je Lukša Matušić.

Cjelokupni radovi trajali su mjesec dana, dok je sama zamjena pumpe i instalacija nove tehnologije izvršena u jednom danu, kako bi se što manje ometao život tamošnjih stanovnika.

 Seizmograf za mjerenje vibracija postavljen u zgradi gradske uprave

U sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u zgradi Gradske vijećnice Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa.

Svrha mjerenja je kontinuirano opažanje dinamičkih svojstava zgrade Gradske vijećnice kako bi se uočile eventualne promjene u osnovnim frekvencijama na koje bi mogao utjecati potres ili vibracija uzrokovana ljudskom aktivnosti te shodno tome procijenio potencijalni rizik. Mjerenja će se obavljati do kraja projekta, koji završava u siječnju 2025. godine.

Ovaj projekt naglasak stavlja na karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove.

Za ovo su istraživanje odabrani stara gradska jezgra Dubrovnika, što uz zgradu gradske uprave obuhvaća crkve, samostane, Knežev dvor, palaču Sponza i sve dubrovačke muzeje, te katedrala Sv. Jakova u Šibeniku i dvorac Trakošćan. Cilj je razviti jednostavne, primjenjive metodologije i praktične postupke za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine kako bi se, na temelju procijenjenog rizika, ojačala otpornost infrastrukture te tako smanjili potencijalni rizici oštećenja, ekonomskih i ljudskih gubitaka.

Projekt povodi Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, a suradnici na projektu doc. dr. sc. Davor Stanko i doktorand Jakov Stanislav Uglešić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA