25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Turistička sezona u fokusu, gradi se nogostup od Orašca do...

PROJEKTI GRADA: Turistička sezona u fokusu, gradi se nogostup od Orašca do Zatona Velikog

Isplaćena je prva ovogodišnju rata mjere Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete. Gradonačelnik Mato Franković, ususret početku turističke sezone, uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negativan PCR test dopustilo da bez ograničenja dođu na odmor u Hrvatsku od 01. svibnja, te je na temu uvođenja digitalnih zelenih putovnica razgovarao s generalnim direktorom Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu (European Region of Airports Council International) Olivierom Jankovcem i predsjednikom Udruženja zračnog prometa pri HGK Tončijem Peovićem, nastavno na ukidanje zabrane uplovljavanja brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke, sastao se s pomorskim agentima iz Dubrovnika. Gradonačelnik je premijeru Plenkoviću uputio prijedlog za uspostavu uvjeta za dolazak turista u Hrvatsku. Objavljen je i nagradni natječaj za boravak digitalnih nomada u Dubrovniku. Ovoga tjedna započeta je i izgradnja nogostupa od Orašca do Velikog Zatona, a gradonačelnik je obišao radove na ex-hotelu Stadion.

MJERA KOJU JE GRAD UVEO 2019. Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete u 2021. godine raste na 850 tisuća kuna

Grad Dubrovnik isplatio je prvu ovogodišnju ratu mjere Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete. Ukupno je isplaćeno 844.800,00 kuna za 172 korisnika ove mjere, a u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 20 korisnika više nego u prošloj godini.

Naime, u 2020. godini pravo na mjeru Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete ostvarile su 152 obitelji, što je pak dvostruko više nego u prethodnoj godini. Ukupno je za ovu demografsku mjeru tijekom 2020. iz gradskog proračuna isplaćeno 748.800 kuna.

Podsjetimo, ova demografska mjera Grada Dubrovnika uvedena je kroz novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Gradu Dubrovniku, a primjenjuje se na svu djecu rođenu ili posvojenu od 1. siječnja 2019. godine. Potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u  ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Istom prilikom, na 23. sjednici Gradskog vijeća u lipnju 2019., Grad Dubrovnik je značajno (za tisuću kuna) povećao iznose jednokratnih potpora za novorođeno dijete te one od tada iznose 2.500 kuna za prvo novorođeno dijete u obitelji, 3.500 kuna za drugo i 5.000 kuna za treće. Za svako daljnje novorođeno dijete u obitelji iznos se uvećava za 2.500 kuna. Tijekom 2020. roditeljima novorođenčadi isplaćeno je sveukupno 2.007.500 kuna za 417 korisnika.

Iznimno, pravo na dar za novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna priznaje se roditeljima koji ispunjavaju uvjete, a koji imaju prijavljeno prebivalište u povijesnoj jezgri, na području otoka Koločepa, Lopuda i Šipana ili na području naselja Dubravica, Gromača, Kliševo, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Šumet, Knežica, Čajkovica te Petrovo selo.

INICIJATIVA GRADONAČELNIKA FRANKOVIĆA USUSRET SEZONI Britancima koji su se cijepili dopustimo dolazak bez karantene

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ususret početku turističke sezone, uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negativan PCR test dopustilo da bez ograničenja dođu na odmor u Hrvatsku od 01. svibnja.

Kako je naglasio gradonačelnik Franković, tržište Velike Britanije najznačajnije je turističko tržište grada Dubrovnika, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iste smatraju gostima iz trećih zemalja na snazi je obveza karantene prilikom dolaska u destinaciju. S obzirom da bi takva mjera mogla ozbiljno ugroziti sezonu upućen je ovaj prijedlog, sljedeći primjere Cipra i Portugala koji su sklopili takve sporazume.

”Molio bih za žurno reagiranje na gore navedenu temu jer vodeći britanski mediji gotovo dnevno izvještavaju u koje je zemlje Europske Unije dozvoljen dolazak Britanaca bez obveze da prilikom dolaska odlaze u karantenu”, navodi se u dopisu dubrovačkog gradonačelnika.

Kakvu je posljedicu za Dubrovnik imalo prošlogodišnje stavljanje Hrvatske na crvenu listu Velike Britanije najzornije pokazuju brojke dolazaka po kojima je Dubrovnik godinu završio sa 20% ukupnog broja noćenja uspoređujući s ostvarenjem broja noćenja u 2019. godini, također je naveo gradonačelnik.

KAKO OLAKŠATI PUTOVANJA I TURISTIČKI OPORAVAK Gradonačelnik održao sastanak s generalnim direktorom Airport Council Internationala

Na temu uvođenja digitalnih zelenih putovnica koje bi omogućile lakše putovanje, a istovremeno pružile avio destinacijama brži turistički oporavak, dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je danas sastanak s generalnim direktorom Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu (European Region of Airports Council International) Olivierom Jankovcem i predsjednikom Udruženja zračnog prometa pri HGK Tončijem Peovićem.

Olivier Jankovec izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako je do sada 100 europskih zračnih luka uvelo COVID testiranje, no kako smatra da je za punu implementaciju navedenog sustava potrebno žurno uskladiti priznavanja brzih antigenskih testova između zemalja članica EU, što bi također omogućilo lakša putovanja.

S druge strane, gradonačelnik Franković  predstavio je inicijative i protokole koje predlaže Grad Dubrovnik, a koje se odnose na putovanja iz svih zemalja neovisno o tome jesu dio EU ili ne. Prijedlog je da se pravila uvedu prema zonama ‘zelena’, ‘narančasta’ i ‘crvena’ i sukladno istima gosti bi imali određene uvjete za dolazak u Hrvatsku. Dakle nije cilj zaustaviti putovanja već omogućiti ih svima, uz određene uvijete.

Nadalje, gradonačelnik je također istaknuo kako je Ministarstvo turizma predstavilo protokole Safe stay in Croatia koji jasno definiraju sve epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite.

Gradonačelnik s pomorskim agentima

Nastavno na ukidanje zabrane uplovljavanja brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je u ponedjeljak sastanak s pomorskim agentima iz  Dubrovnika, a sastanku je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Naime, Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o prestanku važenja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima donesena je upravo zahvaljujući inicijativi Grada Dubrovnika, a na snagu je stupila 1. ožujka. Gradonačelnik Franković rekao je uvodno da je to prvi, ali važan korak prema ponovnom pozicioniranju Dubrovnika kao poželjne i neizbježne destinacije na tržištu kružnih putovanja.

-„Dok čekamo jednoobrazna pravila postupanja za Europsku uniju važno je da ne sjednimo skrštenih ruku te da mi postavimo svoja“, rekao je gradonačelnik podsjetivši da je Hrvatska prošle godine kao jedina europska država otvorila vrata gostima iz Sjedinjenih Američkih Država što se pokazalo kao dobar potez.

-„Djelujemo proaktivno od samog početka pandemije. Tržište međunarodnih krstarenja je specifično i bez obzira na značajan interes posebno je pravovremeno poslati poruku da smo otvoreni i komunicirati jasne protokole. Mi smo već pripremili određene prijedloge koje ćemo u vidu inicijative uputiti prema nacionalnom stožeru, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je rekao i da je Grad Dubrovnik u stalnoj i partnerskoj komunikaciji s krovnom udruženjem cruise industrije CLIA-om (Cruise Lines International Association) te da se provode pripremne aktivnosti za aktivaciju i ovog tržišta. Velika pažnja posvećuje se zdravstvenim i sigurnosnim protokolima. Sve kompanije izradile su stroge zdravstvene protokole, a koje je Viking Cruises već predstavio Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ti protokoli podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prilikom ulaska na brod u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Pomorskim agentima koji posluju u Dubrovniku poručio je da im Grad kao partner stoji na raspolaganju te im je uputio poziv da se obrate za pomoć u prevladavanju administrativnih i drugih prepreka s kojima se u radu susreću.  –„Naš zadatak je da vam tu pomoć pružimo“, zaključio je.

JOŠ JEDNA INICIJATIVA GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA Upućen prijedlog Vladi RH za mjere koje bi omogućile lakši dolazak turista

Gradonačelnik Mato Franković uputio je danas prijedlog predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću za uspostavu uvjeta za dolazak turista u Hrvatsku.

Cjeloviti tekst prijedloga donosimo u nastavku:

“Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

       Ovim putem Vam se obraćam povodom nadolazeće turističke sezone 2021. Naime, svi smo svjesni kako će turistička 2021. biti puna izazova te kako će virus COVID 19 na žalost obilježiti i ovu sezonu.

Međutim, kako bi se unatoč svemu navedenom sezona ipak, koliko je to moguće, nesmetano odvila predlažem da se uvedu jasna pravila dolaska u Republiku Hrvatsku za sve zemlje, bez obzira radilo se o zemljama članicama Europske unije ili trećim zemljama. Ono što je iznimno važno za svakog gosta i odabir Hrvatske kao destinacije za odmor su unaprijed poznata pravila putovanja, ali i sigurnosni protokoli u destinaciji. Programom ‘Safe stay in Croatia’ šaljemo jasnu poruku upravo o sigurnosti u destinaciji. No, ono što je jako bitno jest postaviti jasna pravila o uvjetima dolaska u destinaciju.

Stoga predlažem da uvjete za dolazak u destinaciju podijelimo na zelene, narančaste i crvene zemlje (ovisno o aktualnom zdravstvenom stanju u zemljama), a sukladno navedenom i uvođenje potrebnih standarda koje putnik mora ispuniti prije dolaska u Republiku Hrvatsku.

  • Osobe koje putuju iz ˝ZELENIH˝ zemalja neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku.
  • Osobe koje putuju iz ˝NARANČASTIH˝ zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, a uzorak mora biti uzet tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Djeca mlađa od 11,99 godina izuzeta su od testiranja.
  • Osobe koje putuju iz ˝CRVENIH˝ zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, s uzorkom uzetim tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Također, će trebati platiti i proći test antigena po dolasku u Hrvatsku. Rezultati brzog antigen testa u dubrovačkoj zračnoj luci bit će dostupni u roku od 20 minuta, a putniku će se dostaviti putem SMS-a, nakon njegovog odlaska iz zračne luka. Samo djeca mlađa od 11,99 godina izuzeta su od testiranja. Ako je putnik pozitivan, uputit će ga se na PCR test te će morati izolirano čekati rezultate.
  • Osobe koje su cijepljene ili imaju COVID antitijela neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku; oni trebaju pružiti samo dokaz o cijepljenju ili dokaz o COVID antitijelima.”

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Grad Dubrovnik započeo izgradnju nogostupa od Orašca do Zatona Velikog

Grad Dubrovnik započeo je s izvođenjem radova na izgradnji nogostupa uz državnu cestu d8, a na 750 metara dugoj dionici od naselja Orašac, skretanja za Čerjan pa do Zatona Velikog (do postojećeg nogostupa iznad predjela Pinji).

Radovi se provode paralelno s 28 milijuna kuna vrijednim projektom izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Orašca, a izvode se uz suglasnost Hrvatskih cesta.

Osim izgradnje nogostupa izvesti će se i priprema za postavljanje rasvjetnih stupova na cijelom potezu, a što uključuje izvedbu podzemne instalacije i temelja stupova javne rasvjete.

Izgradnjom ovog dijela nogostupa te trenutnom rekonstrukcijom tri kilometra duge državne ceste od Zatona Velikog do Štikovice kao i prošle godine izgrađenim križanjem omogućit će se kontinuirana pješačka komunikacija od Orašca sve do Štikovice, a što će uvelike doprinijeti sigurnosti mještana i turista, ali i samoj kvaliteti življenja na ovom području.

Vrijednost zahvata iznosi oko 620 tisuća kuna, a završetak radova očekuje se krajem mjeseca ožujka.

DUBROVNIK IDEALNA DESTINACIJA ZA DIGITALNE NOMADE Objavljen nagradni natječaj za besplatan boravak u Dubrovniku

Pokrenut je zajednički projekt ”The Dubrovnik  digital nomad-in-residence”, odnosno natjecanje namijenjeno digitalnim nomadima cijeloga svijeta u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads.

Grad Dubrovnik u listopadu prošle godine bio je domaćin prve konferencije ”Dubrovnik za digitalne nomade”  te se i kao predvodnik ove inicijative u Hrvatskoj predstavio kao cjelogodišnja destinacija. Potaknuti iznimnim uspjehom listopadske konferencije, Dubrovnik svoju ozbiljnu usmjerenost diversifikaciji turističke ponude i razvojem novih sadržaja nastavlja upravo ovim novim projektom.

”The Dubrovnik  digital nomad-in-residence” je natječaj usmjeren zainteresiranim digitalnim nomadima za boravak u Dubrovniku. Kroz ovaj program se naš grad promovira i pozicionira kao atraktivna i poželjna destinacije za digitalne nomade. Deset digitalnih nomada koji će biti odabrani putem nagradnog natječaja, boravit će besplatno u Dubrovniku mjesec dana, od 23. travnja do 23. svibnja 2021. Tijekom svog radnog  boravka u Dubrovniku, nomadi će kroz različite aktivnosti, radionice te izlete detaljno istražiti grad i okolicu, upoznati način života lokalnog stanovništva i kulturne sadržaje, čime će doprinijeti jačanju ugleda grada među digitalnim nomadima na globalnoj razini.

Digitalni nomadi su vrlo važni za odredište u kojem borave, jer svojim aktivnostima intenzivno promoviraju destinaciju, njihovi boravci su duži od prosječnih turističkih boravaka, ali i u svoje novo okruženje investiraju osobno, profesionalno i financijski. Treba naglasiti i da digitalni nomadi nerijetko borave u razdobljima izvan glavnih sezonskih mjeseci. Postaju ambasadori svog novog grada te na taj način privlače i svoje prijatelje, obitelji i sve više digitalnih nomada. 

Zainteresirani digitalni nomadi mogu se prijaviti na natječaj putem stranice http://saltwaternomads.com/apply/ , a prijave za natjecanje su otvorene od 5. do 31. ožujka 2021.

Gradonačelnik Mato Franković na poziv UN-a i UNESCO-a održao panel o održivom turizmu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na okruglom stolu na temu  održivog turizma u uvjetima nakon pandemije korona virusa, a koji se održao virtualno u sklopu Regionalnog foruma održivog razvoja Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

Jedini gradonačelnik među sudionicima četiri okrugla stola s ukupno 12 sesija zamišljenih kao uvod u zasjedanje Regionalnog foruma UNECE-a, predstavio je sve aktivnosti koje je gradska uprava od 2017. godine do danas poduzela s ciljem pozicioniranja Dubrovnika kao predvodnika održivog i odgovornog turizma na Mediteranu s naglaskom na strateški projekt „Poštujmo Grad“.

– Na početku mandata susreli smo se ozbiljnim prijetnjama koje nosi prekomjerni turizam, dok su danas turističke aktivnosti i turistički sektor pod utjecajem pandemije u potpunoj stagnaciji, ali gledamo optimistično i krizu smatramo idealnom prilikom za iznalaženje novih rješenja, novih ideja i vizija kako bi dodatno osnažili našu temeljnu gospodarsku granu – naglasio je gradonačelnik Franković tijekom svog izlaganja.

Tema ovogodišnjeg Regionalnog foruma Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu su odgovor na COVID-19 krizu i oporavak s naglaskom na održivosti.

UNECE je jedna od pet regionalnih komisija UN-a, osnovana 1947. sa sjedištem u Ženevi. Glavni joj je zadatak promicanje gospodarske suradnje među svojih 56 članica, među njima i Republike Hrvatske. U aktivnostima Komisije sudjeluje preko 70 organizacija i nevladinih udruga.

PLANA UPRAVLJANJA Izvješće o javnoj raspravi

Zavod za obnovu Dubrovnika, kao Nositelj izrade, nakon provedene javne rasprave o Prijedlogu Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“, objavio je Izvješće o javnoj raspravi.

Javni uvid trajao je 30 dana, od 4. veljače do zaključno 6. ožujka 2021. g., svaki dan od 09.00 do 19.00 sati u Luži (ispod zvonika) te na mrežnim stranicama Zavoda za obnovu Dubrovnika, Grada Dubrovnika te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Održana su dva javna izlaganja, 8. veljače i 1. ožujka 2021., kao i dva fokusirana sastanka koja su nadogradila proces javne rasprave, s s Povjerenstvom za monitoring nad izradom Plana upravljanja i s udrugama civilnog društva.

Podsjetimo, nakon provođenja javne rasprave Plan upravljanja, kao plan nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao, uputit će se Gradskom vijeću na raspravu i donošenje, a nakon što ga predstavničko tijelo usvoji ovaj strateški dokument stupit će na snagu.

Plan upravljanja izrađuje se s ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama. Poslužit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

Gradonačelnik obišao radove rekonstrukcije ex hotela Stadion

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i u društvu predstavnika izvođača radova obišao je gradilište ex-hotela Stadion gdje su u tijeku radovi rekonstrukcije objekta.

Rekonstrukcijom zgrade gradskog bazena, čiji je planirani završetak travanj 2021. godine, prostori budućeg hostela dovode se u nivo izvedbe visoki roh-bau dok će se prostori koje koristi Grad Dubrovnik, odnosno Javna  ustanova Sportski objekti Dubrovnik, dovesti do potpune gotovosti.

Uz polivalentne prostore u zgradi će biti smješteni prostori Vaterpolo kluba Jug (uredski prostori, trofejna dvorana, klupski caffe) te prostori Javne ustanove, Plivačkog kluba Jug i udruga (uredski prostori, prostori za sastanke i ostale prateće prostorije).

Ovom rekonstrukcijom Dubrovnik će dobiti i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg natrofejnijeg kluba. Uredit će se i okolni vanjski prostor.

Rekonstrukcija ex-hotela Stadion jedno je u nizu ulaganja ove gradske uprave u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, među kojima se ističu novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom u Gospinom polju, judo dvorana u Mokošici i hangar za jedriličare u Orsanu. U tijeku su i radovi na adaptaciji bivše stanice za tehnički pregled u dvoranu za borilačke sportove, dok nedavno predstavljeni projekt nove multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025., Grad namjerava financirati putem dostupnih fondova Europske unije.

Izvođač radova na rekonstrukciji objekta ex-hotela Stadion je tvrtka Texo Molior d.o.o., za nadzor je odgovoran Bastion inženjering d.o.o., dok je projektant Tlo Studio d.o.o. Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA