27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: SAFU potvrdila da ne postoje nepravilnosti u radu Libertasa, Dubrovnik...

PROJEKTI GRADA: SAFU potvrdila da ne postoje nepravilnosti u radu Libertasa, Dubrovnik na izložbi gradova svjetske baštine u Kanadi

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih obilježen bogatim dvodnevnim programom u Centru za mlade Dubrovnik

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih u Dubrovniku se obilježio bogatim i raznovrsnim dvodnevnim programom u Centru za mlade Dubrovnik, 11. i 12. kolovoza. Misija programa obilježavanja bila je pružiti mladima praktična znanja, nove kulturne perspektive i osvijetliti važnost promišljanja i djelovanja. 

Prvi dan dvodnevne programa započeo je radionicom izrade elektro maketa, koju je, u sklopu “STEM ljeta u Centru za mlade”, vodio Teo Dilberović iz Informatičkog kluba Futura. Polaznici su kroz teorijski dio mogli naučiti kako se proizvodi električna struja i kako dolazi do kućanstava, a u praktičnom dijelu vježbali su na maketama razvodnih kutija. 

Zatim je uslijedilo razgledavanje Muzeja crvene povijesti, gdje su zainteresirani posjetitelji, zahvaljujući stručnom vodstvu jednog od osnivača, Kreša Glavinića, mogli doživjeti jednu modernu kulturnu instituciju u svojoj blizini, koja priča o njima, obzirom na mlade godine, dalekoj prošlosti. Mladi su se tom prilikom upoznali i s bogatim i raznovrsnim programom koji organizira platforma “Dvorište TUP-a”. 

Program je završio projekcijom filma “Pusti Dobre, pusti”. Riječ je o hvaljenom domaćem dokumentarnom filmu, koji na komičan način progovara o velikim i važnim ekološkim problemima, o kojima se diskutiralo nakon projekcije, na radionici Ivane Bratoš iz Udruge Bonsai. 

Drugi dan obilježavanja Međunarodnog dana mladih u Centru za mlade Dubrovnik započeo je predavanjem predstavnice Agencije za mobilnost i programe Europske unije Eme Čerimagić o mogućnostima koje se nude za mlade u okviru novog programa Erasmus+, kao i načela koja ovaj program promovira. Osim strateških partnerstava, razmjena mladih te participiranja mladih u društvenim procesima, prikazala je i mogućnosti koje se otvaraju u okviru Europskih snaga solidarnosti. Ovaj mehanizam, koji služi primarno volonterskim projektima, pruža iznimno vrijedno iskustvo neformalnog učenja, multikulturalnosti i osamostaljivanja za volontere. Tako je predstavljen i proces akreditacije za oznaku kvalitete za ovu vrstu projekata te su predstavnici organizacija mladih imali priliku individualnog savjetovanja.

Za vrijeme trajanja “Otvorenih vrata laboratorija i karijere u STEM-u” UR instituta i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, prezentiran je rad UR Instituta i Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, kao i dva kontinuirana programa: Klub mladih znanstvenika, te Science Underground Academy koji godinama okupljaju mlade znanstvenike omogućavajući im tako stjecanje praktičnih znanja i dajući im poticaj za vrijedna istraživanja najsuvremenijih tematika.

U nastavku programa su Centar za karijere mladih, udruga KORAK te European Student Network Dubrovnik prestavili svoje inicijative, uspjeh dosadašnjih projekata te hvalevrijedan rad s mladima. Predstavnica udruge KORAK, Dora Borić je predstavila rad udruge te radionice i projekte koji potiču mlade na sudjelovanje u projektima poput očuvanja okoliša, recikliranja i mnogobrojnim drugim projektima. Predstavnik projekta Europe Direct za Dubrovačko-neretvansku županiju Božo Simović predstavio je na koji se način kroz program Europe Direct javnosti, a naročito mladima, približavaju euopske vrijednosti. Predsjednik organizacije Centar za karijere mladih, Marko Žmirak, istaknuo je prilikom predstavljanja važnost projekta Dubrovnik EXPO, koji promovira obrazovanje i na jednom mjestu povezuje gospodarstvenike, visoko obrazovne institucije, mlade i ostale zainteresirane dionike s ciljem ostvarivanja međusektorske suradnje i uspostavljanja novih poslovnih odnosa i projekata. 

U popodnevnom dijelu programa Udruga Luža pripremila je radionicu fotografiranja u kojoj su sudionici nakon teorijskog uvoda i praktičnih uputa, krenuli u istraživanje Centra za mlade i njegove okolice u potrazi za zanimljivim kadrovima i fotografijama koje su na kraju i stručno ocijenjene.

Radionica “Molekularno biohakiranje” UR Instituta upoznala je znatiželjne sudionike sa svijetom biotehnoloških znanosti te biohakiranja DNA i RNA. Polaznici su tako dobili uvid u genetičko inženjerstvo te im je dočarano eksperimentalno proučavanje gena, kao i dizajniranje sintetičke DNA na računalu.

Dva dana raznovrsnog programa iz svijeta znanosti, tehnologije, umjetnosti te njihovog spajanja u konkretne prilike za mlade okončan je okruglim stolom u sklopu “S.A.I.N.T. (Science, Art, Industry, Nature & Technology) Caffea”. 

Proslava Međunarodnog dana mladih dio je i projekta Centar za mlade Dubrovnik koji kreiranjem  edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprijeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Centar za mlade Dubrovnik financira Grad Dubrovnik iz svog proračuna s iznosom od 445.000 kuna, a sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade Republike Hrvatske u iznosu od 75.000 kuna.  Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Univerzalni istraživački institut te uduga Luža.

Planirani završni koncert nije se održao zbog nepovoljnjih vremenskih uvjeta, već će se održati 20. kolovoza. U povijesnom vrtu iza dubrovačke tržnice u Gružu s početkom u 19 sati nastupit će mladi dubrovački bendovi Panatush, Spirale, SFT, Nianse i Jaune Melone.

Gradonačelnik Franković na otvorenju izložbe 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je večeras u palači Sponzi otvaranju izložbe pod nazivom 70 godina u službi baštine u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, a otvorenju su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik DPDS-a Vedran Kosović, potpredsjednik Toni Kursar, tajnik Maro Kapović te brojni članovi društva i drugi uzvanici.

Izložba 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. posvećena je Gradu, koji svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed. Posveta je svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva te svim sadašnjim članovima – volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta.

U svom obraćanju, gradonačelnik Franković pohvalio je predanost DPDS-a obnovi baštine nemjerljive vrijednosti na području cijele nekadašnje Dubrovačke Republike.

„Sedamdeset godina Društva, sedamdeset godina uistinu raznih izazova, kako onih prilikom obnove spomeničke baštine, tako i onih dnevnopolitičkih. I jedne i druge je trebalo izdržati i preživjeti. Danas možemo svjedočiti činjenici da se društvo otvorilo za javnost kako bi naši sugrađani mogli vidjeti što je to Društvo, koliko je bitno u povijesti grada, u obnovi spomeničke baštine našega Grada. Da ste prije šest ili sedam godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50-50. Zašto je tako bilo? Zašto što je percepcija ponekad presudnija od istine i zato što se nije do kraja otvaralo i govorilo o tome koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojoj doprinosi Društvo prijatelja dubrovačke starine. Prije početka izložbe, pri susretu s predsjednikom DPDS-a, postavio sam mu pitanje možemo li zamisliti obnovu Soko grada, Kneževih dvora u Slanome, Konavlima, na Lopudu da nije bilo Društva? Kada bi stonski fortifikacijski sustav izgledao ovako kako izgleda danas da nema Društva? Sigurno bi se u nekom trenutku obnova dogodila, ali danas joj ne bi svjedočili da nije Društva. Zato je Društvo iznimno važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato Društvu želim puno sreće i uspjeha u nadolazećim godinama, ne u 70 nego 270 i više godina, jer o `starcu` treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i kako bi ga spremnog predali novim generacijama koji će ga jednako čuvati, novim predsjednicima, novim članovima koji će s jednakom ljubavlju voditi ovo Društvo brinući o onom osnovnom, a to nije novac – to je obnova spomeničke baštine“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, neovisna, nevladina, neprofitna građanska udruga osnovana 1952. godine u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine 12. kolovoza 2022. godine navršila je 70 godina postojanja i rada u službi baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić koji je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savijest dubrovačkoga puka.

Izložba će se moći razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat, a ulazak je slobodan.

SAFU potvrdila: Ne postoji sumnja na nepravilnosti u Libertasu, dogodila se ljudska pogreška

Nastavno na prijavu Libertasa Dubrovnik d.o.o. Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) zbog pogreške u raspoređivanju jednog od 11 autobusa financiranih europskim sredstvima, SAFU je 27. srpnja izvršila provjeru navoda na licu mjesta. U dostavljenom zaključku navodi se kako „ne postoji osnova za prijavu sumnje o postojanju nepravilnosti te da je situacija u kojoj je autobus s registarskom oznakom DU 046 LD prijavljen rezultat pogreške u rasporedu autobusa koja je ispravljena prije nego je komercijalna usluga izvršena“.

Naime, provjerom su utvrđeni podaci o registarskoj oznaci i garažnom broju za svih 11 autobusa nabavljenih iz projekta. Predmetna prijava odnosi se na autobus registarske oznake DU 046 LD, garažni broj 46. Uvidom u sustav, koji nije moguće retroaktivno mijenjati, ustanovljeno je da niti jedan od 11 autobusa u navedenom razdoblju nije korišten u komercijalne svrhe jer je pogreška u rasporedu uočena prije izvršenja usluge, vozilo GB 46 vraćeno je u remizu te je uslugu obavilo vozilo GB 183. Navedeno je razvidno iz voznog lista autobusa te putnog radnog lista, kao i ispisa ih tahografa.

U obrazloženju je istaknuto i kako je JGP Libertas Dubrovnik nakon opisane pogreške unaprijedio informatički sustav te uspostavio poboljšani kontrolni kanal komunikacije, sve kako se navedeni propust ne bi ponovio. Nakon provedenih programskih izmjena, 11 autobusa javnog gradskog prijevoza nabavljenih europskim sredstvima više nije moguće rasporediti na komercijalne vožnje.

Dubrovnik na izložbi gradova svjetske baštine u Kanadi

Kao uvod 16. Svjetskog kongresa Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), koji će se od 6. do 9. rujna održati u Quebec Cityju u Kanadi, organizirana je izložba fotografija gradova svjetske baštine, a među odabranima se nalazi i Dubrovnik.

Na temu ”Zašto je dobro živjeti u …” uz fotografiju povijesne gradske jezgre, na kojoj se vidi i košarkaško igralište pod Minčetom, navedeno je ”U Dubrovniku je dobro živjeti jer se možete igrati uz srednjovjekovne zidine, unutar grada pod zaštitom UNESCO-a, s pogledom na najljepše Jadransko more i crvene gradske krovove, a istovremeno biti u jednom od najposjećenijih turističkih gradova u Europi, biseru Mediterana”.

Panoi s fotografijama i tekstom su od 17. kolovoza do 10. rujna 2022. izloženi na Place d’Youville, koji se nalazi u središtu Quebec Cityja na vrlo frekventnom mjestu s velikim brojem prolaznika i turista što predstavlja i izvrsnu turističku promociju.

Gotovo 60 gradova svjetske baštine predalo je svoje fotografije na poziv za izložbu, od kojih su odabrane 22, a među njima i fotografija koju je kandidirao Grad Dubrovnik. Autor fotografije je VSP video.

Uz Dubrovnik, predstavljeni su i gradovi Regensburg, Suzhou, Querétaro, Split, Le Havre, Beč, Sawahlunto, Porto, Mexico City, Strasbourg, Colonia del Sacramento, Évora, Kutná Hora, Gyeongju, Krakov, Vilnius, Nica, Malacca, Luxembourg, Hoi An i Québec City .

Kamion bez dozvole opet kažnjen s 12.000 kuna, u pripremi podizni stupići na Pločama

Odsjek za komunalno redarstvo je, slijedom događaja prilikom kojeg je dostavno vozilo na Pločama ušlo u povijesnu jezgru bez odgovarajućeg odobrenja,  prekršitelje vratilo natrag iz u Ulice sv. Dominika te im je naplaćena kazna od 12 tisuća kuna.

Naime, tzv. „hladnjača“, registarskih oznaka i broja RI4466N prometovalo je pješačkom zonom – Ulicom svetog Dominika u Dubrovniku, bez odobrenja Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika. Time je počinjen prekršaj iz čl. 171. stavak 1. Odluke o komunalnom redu, a predviđena kazna za pravnu osobu iznosi 10.000 kuna i odgovornu osobu pravne osobe 2.000 kuna.

Zbog opetovanog kršenja Odluke, Grad Dubrovnik na ulazak u gradsku jezgu s Ploča implementirat će sustaa kontrole prolaza putem podiznih pneumatskih stupića, čime će se fizičkom barijerom spriječiti prekršitelje u nedozvoljenim aktivnostima koje izazivaju komunalni nered u zoni povijesne jezgre.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA