33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Proračun na javnom savjetovanju, obavljaju se skalini uz Posat, javno...

PROJEKTI GRADA: Proračun na javnom savjetovanju, obavljaju se skalini uz Posat, javno otvorene prijave za najam gradskih stanova

Grad Dubrovnik nastavlja s provođenje aktivnosti i infrastrukturnih projekata, čiji tjedni pregled donosimo u nastavku.

Položeni vijenci u Komolcu i na Strinčjeri u spomen na poginule branitelje

Na današnji dan prije 31 godinu, na dubrovačkom ratištu poginula su jedanaestorica branitelja Domovinskog rata. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je njima i svim poginulim na ovom području odana počast na mjestima gdje su stradali, u Komolcu i na Strinčjeri.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnik Upravnog odjela za financije Ante Vojvodić i gradski vijećnik Krešimir Marković.

Vijence su položile i obitelji poginulih branitelja, predstavnici Županije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te udruge roditelja poginulih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, kao i njihovi suborci i prijatelji.

Prigodnu službu riječi i blagoslov predvodio je fra Ivica Kyril Pavlović.

U Komolcu su tog 12. studenog 1991. poginula četvorica mladih dubrovačkih branitelja – Ivo Botica, Pero Nenada, Miho Klečak i Mario Mandić. Čak sedmorica dubrovačkih branitelja poginula su isti dan na Strinčjeri – Zdenko Baričević, Tomislav Bender, Ante Jerko Landikušić, Božo Merčep, Ivan Raič, Siniša Tkalec i Vladimir Vuković, dva dana ranije, 10. studenoga 1991., poginuli su Mato Damjanović i Mario Matana, a 6. studenoga 1991. Mladenko Čavara.

Proračun za 2023. na javnom savjetovanju

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak savjetovanja s javnošću za Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

S obzirom da od 1. siječnja 2023. godine euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, Proračun Grada Dubrovnika također je iskazan u eurima i za iduću godinu planira se u iznosu od 87.235.714,00 eura (protuvrijednost u kunama 657.277.487,00 kuna).

Zainteresirani građani mogu u javnom savjetovanju sudjelovati putem priloženog Obrasca, koji je potrebno dostaviti na mail proracun@dubrovnik.hr i to do 21. studenoga 2022. godine, do 12:00 sati, a sva dokumentacija, uključujući obrasce te opći i posebni dio Proračuna, dostupna je OVDJE.

Gradonačelnik Franković imenovao članove Savjeta za urbanizam

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zaključkom je imenovao članove Savjeta za urbanizam, ususret donošenju novog PPU-a i GUP-a. Ovo stručno savjetodavno tijelo čine predstavnici Društva arhitekata Dubrovnik i Hrvatske komore arhitekata – Područnog odbora Dubrovnik: Romano Duić, Lea Đurović Ruso, Lukša Radić, Ursula Stanić i Matko Vetma.

Zadaća stručnjaka okupljenih u Savjetu za urbanizam je sagledavanje kompleksnih prostorno-planskih i urbanističkih pitanja na prostoru obuhvata Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana te davati mišljenja, prijedloge i primjedbe u tijeku izrade nacrta prijedloga dokumenata, kao i izvješća o javnoj raspravi tijekom njihova donošenja.

Gradonačelnik Franković danas se sastao s imenovanim članovima, a sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić.

Kako je istaknuo gradonačelnik Franković, cilj izrade novog PPU-a i GUP-a je s jedne strane osigurati skladnost gradnje gradnje i poštivanje kulturno-spomeničke baštine Dubrovnika, a s druge omogućiti razvoj grada definiranjem novih zona urbanog življenja i stanovanja. Ovom prilikom zahvalio je sudionicima sastanka na odazivu i sudjelovanju u ovom izazovnom i važnom projektu donošenja ključnih prostorno-planskih dokumenata.

Pročelnik Benić naglasio je kako je riječ o veoma složenom procesu koji će u konačnici, u zadanom roku od okvirno dvije godine, rezultirati dokumentom koji će definirati jasnu viziju razvoja Grada Dubrovnika za dugoročno razdoblje. Između ostalog, istaknuta je važnost društvenog i strukovnog konsenzusa u kontekstu donošenja najkvalitetnijeg rješenja kojim će se zaštititi interesi Grada i građana.

Podsjetimo, Ugovor za izradu Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika vrijedan 1.556.250 kuna s PDV-om sklopljen je u rujnu 2022. s tvrtkom Urbanistica d.o.o. iz Zagreba, dok je ugovor za izradu strateških studija procjene utjecaja na okoliš sklopljen s tvrtkom Ires ekologija d.o.o. iz Zagreba i vrijedan 481,250 kuna s PDV-om.

Obnavljaju se skalini uz Posat

Započeli su radovi na obnovi oštećenih kamenih skalina u ulici Uz Posat.

Obnova će uključivati pažljivu demontažu kamenog pločnika, iskop i uklanjanje podloge, nabavu dopremu i ugradnju nosivog sloja, polaganje kamenih ploča na pripremljenu podlogu te pravilno izrezivanje oštećenih rubova i izradu kamenih tašela.

Očekivano trajanje radova je dva do četiri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama.

Radove vrijedne 81.430,00 kuna bez PDV-a, odnosno 101.787,50 kuna s PDV-om, izvodi ugovorni izvođač tvrtka Građevinar Qeulin d.d. Za navedene radove ishođeno je i prethodno odobrenje konzervatorskog odjela.

Izvode se radovi na izgradnji raskrižja u Zatonu Velikom za projekt budućeg vatrogasnog doma

Započeli su radovi prometnog uređenja križanja na državnoj cesti D8 u Zatonu Velikom, a koji se izvode kao preduvjet realizaciji projekta izgradnje vatrogasnog doma DVD Zaton.

Naime, budući objekt vatrogasnog doma, koji će imati i društvenu namjenu, planira se graditi uz sjeverni rub državne ceste D-8 i preko novoformiranog križanja bi se spajao na postojeću javnu prometnu mrežu.

Za predmetno raskrižje Grad Dubrovnik je prethodno izradio potrebnu projektnu dokumentaciju ukupne vrijednosti 38.750,00 kuna s PDV-om, a radovi koje izvodi tvrtka Strabag u ukupnoj vrijednosti od 958.839,66 kuna s PDV-om financiraju se sukladno sporazumu Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta u omjeru od 50 posto sufinanciranja.

Izgradnja Vatrogasnog Doma na ovoj lokaciji uvjetovana je prometnim uređenjem križanja na način da se na državnoj cesti izgradi traka za lijeve i desne skretače i preduvjet je ishođenju građevinske dozvole za izgradnju objekta vatrogasnog doma za koji je prethodno dovršena projektna dokumentacija. Izgradnja trake za lijeve skretače će se realizirati proširenjem državne ceste prema sjeveru, a desni skretač s državne ceste iz smjera Dubrovnika ukupne je dužine 41,89 metara.

Ugovoreni rok završetka radova je 14. siječnja 2023. godine.

Mala Onofrijeva fontana osvjetljena u narančasto povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) koji se već 20 godina obilježava svake treće srijede u studenome. Tako je danas u večernjim satima, Mala Onofrijeva fontana osvijetljena narančastim svjetlima.

KOPB je upalna bolest trajnog suženja dišnih puteva, čiji se simptomi, od kojih su najčešći kašalj, otežano disanje i iskašljavanje, često zanemaruju i rijetko prijavljuju. Mnoge osobe, smatrajući kako od KOPB-a mogu oboljeti samo pušači i stariji, ignoriraju simptome zamora i kašalj, te odgađaju odlazak liječniku. Stručnjaci ističu kako su rana dijagnoza i terapijska intervencija ključne za pozitivan ishod bolesti koja je neizlječiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom.

Ove se godine Svjetski dan KOPB-a obilježava pod sloganom „Jedna pluća za cijeli život“, povodom čega su vodeći domaći stručnjaci za respiratorne bolesti na panel raspravi istaknuli važnost cjeloživotnog zdravlja pluća i također najavili aplikaciju Green Lung za oboljele od KOPB-a te vodič za oboljele od plućne hipertenzije. Aplikacija će biti dostupna u prvoj polovici 2023., a sadržavati će brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te liječenju KOPB-a.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, četiri osobe u Hrvatskoj svakoga dana preminu od ove teške, kronične bolesti, trećeg vodećeg uzroka smrti u svijetu, a svaka deseta osoba starija od 40 godina boluje ili će oboljeti od KOPB-a. Globalno se predviđa da će se broj umrlih gotovo udvostručiti u nadolazećim desetljećima. Razlozi tome su rapidno starenje stanovništva i svakodnevna izloženost čimbenicima rizika, kao što su pasivno pušenje, onečišćeni zrak, prašina, dim i kemikalije.

Održano javno otvaranje prijava za najam 26 gradskih stanova

Grad Dubrovnik u utorak, 16. studenog 2022. godine, omogućio je izravan prijenos otvaranja pristiglih prijava na Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području Dubrovnika. Riječ je o najmu 26 stambenih jedinica u novoizgrađenim zgradama u Mokošici.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika bio je otvoren od 17. rujna 2022. do 2.studenog 2022. i u tom je vremenskom razdoblju na natječaj pristiglo 88 omotnica. Dio omotnica odnosi se na prijave, a dio na dopunu dokumentacije .

Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti u ovom koraku otvorilo je sve pristigle omotnice i utvrdilo pristiglu dokumentaciju, dok će se u idućem koraku utvrđivati ispravnost svakog pristiglog dokumenta, a nakon čega će Povjerenstvo za provedbu postupaka i odlučivanje o najmu stanova bodovati pravodobne i uredne zahtjeve te na temelju bodova formirati prijedlog Liste prvenstva.

Nakon formiranja Liste tablica s bodovima bit će uparena sa svom dokumentacijom i svatko će moći vidjeti koliko tko ima bodova i na osnovu čega su bodovi dobiveni, a na zahtjev svakog zainteresiranog moći će se izvršiti uvid u kompletnu dokumentaciju.

U roku od osam dana od objave Liste bit će moguće uputiti prigovor, koje će obrađivati Povjerenstvo za rješavanje prigovora.

Delegacija Grada Dubrovnika tradicionalno posjetila Dom Sveta Ana u Vinkovcima

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović posjetili su danas Dječji dom Sveta Ana u Vinkovcima.

Grad Dubrovnik djeci Doma Sveta Ana pomaže još od 2016. godine, kada se uključio u humanitarni projekt „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ i inicijativu „Ljubav na kvadrat – Grad Dubrovnik djeci Vukovarsko-srijemske županije“. Tako je i ove je godina, kroz Mjere socijalnog programa, uplatio police životnog osiguranja za četvoro korisnika Dječjeg doma u dobi od 9 do 17 godina, u ukupnom iznosu od 4.101 eura, odnosno 30.880,53 kuna, čime će sva djeca koja trenutačno borave u domu nakon napuštanja institucionalne skrbi biti zbrinuta te će im se olakšati početak samostalnog života.

U 2022. nastavljen je i projekt stipendiranja 10 vukovarskih studenata vrijedan 80 tisuća kuna, sukladno sporazumu između gradova prijatelja Dubrovnika i Vukovara. Dva grada potpisala su Sporazum o prijateljstvu još ratne 1993. godine, a Grad Dubrovnik već niz godina proračunskim sredstvima pomaže vukovarske studente, što je tek jedan od vidova suradnje gradova prijatelja.

Delegacija Grada Dubrovnika u Koloni sjećanja u gradu prijatelju Vukovaru

Izaslanstvo Grada Dubrovnika – predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović sudjelovali su u Vukovaru, gradu prijatelju i mjestu posebnog domovinskog pijeteta, u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Delegacija Grada Dubrovnika sudjelovala je u tradicionalnom Križnom putu, 5,5 kilometara dugoj Koloni sjećanja vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Uoči Dana sjećanja, u četvrtak navečer, predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su uz predstavnike grada prijatelja, predvođene gradonačelnikom Ivanom Penavom, ali i brojne Vukovarce u komemorativnom programu paljenja svijeća i molitvi za žrtve Domovinskog rata u dvorištu nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“.

Na današnji dan prije 31 godinu slomljena je obrana grada na Dunavu nakon opsade duge 87 dana. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu.

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

U znak sjećanja na dubrovačkog branitelja Zdravka Gavrića položeni vijenci u Mokošici

Na današnji dan, 18. studenog 1991. godine od strane srpsko-crnogorskog agresora ubijen je dubrovački branitelj Zdravko Gavrić. Tim povodom gradski vijećnik Maro Kristić i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija danas su kod Spomen ploče u Mokošici položili su vijence i zapalili svijeće u sjećanje na branitelja Gavrića koji je stradao prije točno trideset godina, položivši time svoj život na Oltar Domovine.

Branitelj Zdravko Gavrić rođen je u siječnju 1966. godine, a u Domovinski rat dobrovoljno se priključio 1. listopada 1991. Pokopan je na mjesnom groblju u Mokošici, a za svoj doprinos u obrani Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA