16.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Predstavljen sustav Otvoreni grad, izrađen projekt rekonstrukcije parka u Pilama,...

PROJEKTI GRADA: Predstavljen sustav Otvoreni grad, izrađen projekt rekonstrukcije parka u Pilama, stiglo 11 novih autobusa

Gradonačelnik Franković predstavio je sustav Otvoreni grad, putem kojeg građani mogu pristupiti javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika koji je podijeljen u tri kategorije: Financije, Digatalni obrasci i Vox Populi. Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka. Završena je projektna dokumentacije za cjelovitu obnovu i uređenje parka u Pilama koji će doživjeti revitalizaciju. Isporečueno je svih jedanaest novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Autobi se će pretežno rasporediti na gradske linije.

Gradonačelnik Franković na Godišnjoj izložbi hrvatskih arhitektica i arhitekata: Dužni smo očuvati sklad u prostoru

U Studentskom domu Dubrovnik u ponedjeljak je otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini koju je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Uputivši čestitke autorima nagrađenih ostvarenja, gradonačelnik je rekao kako su upravo ta ostvarenja znatno pridonijela dubrovačkoj arhitekturi i cjelokupnoj vizuri Grada, a osvrnuo se i  na izazove budućnosti, odnosno na imperativ stvaranja mjere i očuvanja sklada u prostoru na području Dubrovnika kao bitnim odrednicama potaknutim upravo izmjenama i dopunama GUP-a.

„Na početku mog mandata vjerovao sam da ću se susresti s brojnim izazovima, ali nisam vjerovao da će jedan od najvećih biti urbanizam. No, to me je dočekalo i postavilo se pitanje kako istovremeno odgovoriti na izazove budućnosti čuvajući sve ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe. Svjedoci smo da se to može, a to pokazuju i dva nagrađena djela koja krase naš grad“, istaknuo je gradonačelnik Franković. Naglasio je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Društva arhitekata Dubrovnik iznimno važna za daljnji i primjereni razvoj Grada, ali i poradi očuvanja postojećih povijesnih vizura i bogate kulturne baštine.

Na otvaranju su uz gradonačelnika govorili i predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić, predsjednica Društva hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum i ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

Nagrada “Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020. godini pripala je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Rister i Ani Martinčić Oreško za kompleks Studentskog doma u Dubrovniku. Arhitektu Krunoslavu Ivanišinu i njegovim suradnicima Lulzimu Kabashiju i Ivi Ivas dodijeljena je nagrada “Drago Galić“ za najuspiješnije ostvarenje na području stambene arhitekture vilu ‘U pogledu’ na Svetom Jakovu, dok je nagrada “Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena arhitektu Ivici Prtenjaku za vrijedna djela poput obnove tvrđave Revelin, muzeja Dominikanaca i crkve na Boninovu.

Izložbu su organizirali Sveučilište u Dubrovniku, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, a ostaje otvorena do 18. lipnja 2021. godine.

Grad u potpunosti otvorio svoje poslovanje građanima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas sustav Otvoreni grad kojem se pristupa na adresi edubrovnik.hr. Riječ je o središnjem gradskom portalu za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika koji je podijeljen u tri kategorije: Financije, Digitalni obrasci i Vox Populi.

Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada Dubrovnika, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka, ali u konačnici, omogućuje im se i u sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka kroz dio sustava Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“. Ovim dijelom sustava, koji je inovacija u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, uz poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u Gradu!“ građani mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije.

-„Postupak digitalizacije Grada Dubrovnika pokrenuli smo prije četiri godine kada smo krenuli od nule jer je do tada na raspolaganju bio sustav iz 80-ih godina. Pokrenuli smo informatizaciju procesa da bismo danas stigli do toga da smo otvorili grad našim građanima koji su od najmanje razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Franković istaknuvši kako je sustav izrađen za i prema potrebama Grada Dubrovnika te je jedinstven u Hrvatskoj, a posebno po tome što uključuje građane u proces upravljanja.

Dio sustava „eDubrovnik – Financije“ omogućuje uvid u sve dnevno plaćene račune odnosno financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad Dubrovnik, a istima se pristupa dan poslije za prethodni dan. Isti podsustav nudi vizualno obrađenu i pristupačnu prezentaciju podataka iz proračuna kao i aplikaciju Financijske kartice kojim građani ostvaruju uvid u međusobna potraživanja između Grada i poslovnih subjekata. Za građane to podrazumijeva mogućnost njihovog pristupa informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku (komunalna naknada i druge financijske obveze ukoliko ih ima) sa uvidom u njihovo stvarno stanje u realnom vremenu.

eDubrovnik – Digitalni obrasci dio je sustava koji će na jednom mjestu nuditi sve obrasce u digitalnom obliku, a isti će se nakon ispunjenja putem istog sustava moći predati na rješavanje, a podnositelj će dokument nakon rješavanja dobiti također u digitalnom obliku.

-„Cilj Otvorenog grada bio je u potpunosti se otvoriti građanima, omogućiti im dnevnu informaciju o financijskom poslovanju, olakšati im poslove s Gradom i upravnim tijelima te u konačnici omogućiti im sudjelovanje u životu i razvoju Grada, a to smo ovim sustavom i postigli“, zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Građani se sustavu mogu priključiti i koristi ga identificirajući se preko sustava e-Građani ili putem e-maila i jedinstvene lozinke koja će im se dodijeliti nakon neposredne autentifikacije kako bi se izbjegla svaka mogućnost manipulacije. Dijelu sustava, poput podataka iz proračuna, moguće je pristupiti bez registracije.

Sustav Otvoreni grad vrijedan je 429 tisuća bez PDV-a, a razvijen je u suradnji s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom Libusoft.

Izrađen projekt rekonstrukcije parka u Pilama

Završena je projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu i uređenje parka u Pilama. Park ukupne površine tri tisuće metara kvadratnih doživjet će tako potpunu revitalizaciju koja će se provesti novim nasadima, formiranjem hodnih površina i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom, a radovima će se moći pristupiti nakon provođenja javne nabave za izvođača.

Projektno rješenje referira se na povijesni nastanak parka, a naročito na izvorno stanje iz perioda od 1905. do 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat. Iz skromne sačuvane dokumentacije uspjelo se u velikoj mjeri rekonstruirati izvorno oblikovanje, a među sačuvanim elementima je i novi/stari ulaz u park niz padinu uz kulu sv. Frana amfiteatralnog oblika.

Novi ulaz u park otvara mogućnost korištenja sada neugledne i zapuštene padine kao prostora za spuštanje, ali i sjedenje, dok će se aktiviranjem prostora oko fontane omogućiti okupljanje ljudi, stvoriti prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja. Zeleni parter formira se kao nova zelena oaza parka, a planira je i sadnja drvoreda rubnom sjeverozapadnom granicom obuhvata.

Park će rekonstrukcijom dobiti i tematsko dječje igralište koje će se izgraditi kao interpretacija Grada s pripadajućim toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica.

Predio parka od mosta prema moru zamišljen je kao mirni dio parka, maksimalno ozelenjen sa zonama za boravak. Sve hodne površine u parku obrađene su kao sipina sa završnim slojem kvarcnog šljunka, a drvene klupe koje će se postaviti su minimalističkog i klasičnog dizajna. U sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje. Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni i izrazito angažirani u ekološkom smislu. 

Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

Završeno asfaltiranje kolnika u naselju Knežica

Sukladno predviđenim rokovima, u naselju Knežica završeno je uređenje i sanacija asflatnog kolnika, a ukupna površina zahvata provedenog u ulici Hladnica iznosila je oko 700 metara kvadratnih.

Dvotjedna izvedba radova pod nadzorom Upravnog odjela za promet obuhvatila je uklanjanje postojećeg dotrajalog asfaltnog zastora, uređenje podloge kolnika i postavljanje novog sloja asfaltnog zastora čime je omogućeno lakše i sigurno prometovanje stanovnicima ovog dubrovačkog naselja.  

Radove je izvela tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač Grada Dubrovnika na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina, a njihova vrijednost iznosi 225.000 kuna.

U cilju bolje povezanosti i pristupa prigradskim naseljima ova gradska uprava značajne napore ulaže u rekonstrukciju prometnih površina i uređenje neadekvatne infrastrukture na dubrovačkim prometnicama.

U Dubrovnik stiglo 11 novih autobusa u cijelosti financiranih bespovratnim sredstvima

Gradu Dubrovniku i Libertasu Dubrovnik s današnjim danom isporučeno je svih jedanaest novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Novi suvremeni niskopodni autobusi MAN Lion’s City A21, od kojih su četiri u Komolac stigla u četvrtak, a preostala četiri u petak, povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza. Prva tri isporučena su početkom svibnja.  

Investicija je financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

Uz novonabavljene autobuse vrijedi podsjetiti da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nedavno donijelo odluku i o financiranju nabave dodatnih 18 autobusa, od kojih je šest gradskih niskopodnih i sedam gradskih/prigradskih poluniskopodnih autobusa, u oba slučaja duljine 12 metara,  tri midi prigradska autobusa duljine do 8,5 metara te dva zglobna niskopodna autobusa duljine 18 metara.

Pomlađivanje i modernizacija Libertasovog voznog parka, osim do povećanja razine usluge u javnom gradskom prijevozu, vodi i smanjenim troškovima održavanja. Uz to, naslanjajući se na korištenje bespovratnih europskih i nacionalnih sredstva, nema opterećenja na poslovanje Libertasa, a sve u cilju postizanja preduvjeta za besplatni prijevoz za građane Dubrovnika. Zahvaljujući primjeni visokih EURO 6 normi motora novih vozila smanjit će se i  negativan utjecaj na okoliš.

Novih 11 autobusa pretežno će se rasporediti na gradske linije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić