27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Predstavljen proračuna za 2021., kreće javna rasprava o izmjenama i...

PROJEKTI GRADA: Predstavljen proračuna za 2021., kreće javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a i PPU-a, potpisan ugovor za uređenje platoa Gradac

Grad Dubrovnik i treću godinu zaredom sufinancirao je udžbenike za srednjoškolce. Potpisan je ugovor za hortikulturalno uređenje platoa parka Gradac. Dubrovačkim vatrogascima osigurana su neizmijenjena financijska sredstava za 2021. godinu. Gradonačelnik Franković predstavio je ovog tjedna proračun za 2021. godinu vrijedna 579 milijuna kuna. Grad Dubrovnik partner je na novom EU projektu DiMaND koji ima za cilj poboljšati međunarodnu/regionalnu suradnju u smislu djelovanja i reakcija na prirodne katastrofe. Opremljena je sportska dvorana OŠ Montovjerna, a OŠ Ivana Gundulića dobit će novu kotlovnicu. Kreće javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnik. Završena je šetnica Nika i Meda Pucića, a Mokošica je dobila 63 nova parkirališna mjesta.

Grad Dubrovnik već treću godinu zaredom sufinancira udžbenike za srednjoškolce

Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2020. godini iskoristila su 853 dubrovačka učenika.

Nadležni  Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo ove godine zaprimio je rekordan broj zahtjeva od kada se ova mjera primjenjuje. U 2019. godini podneseno je 750 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika, dok ih je u 2018. godini podneseno 595.

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

Udžbenici se sukladno Pravilniku o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima srednjih škola sufinanciraju u iznosu do 1.000 kuna, za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 800 tisuća kuna.

Realizacija gradskih kapitalnih projekata uspješno se nastavlja

Odgovornim upravljanjem proračunskim sredstvima Grad Dubrovnik je i u uvjetima krize uzrokovane pandemijom koronavirusa zadržao kontinuitet izvođenja niza infrastrukturnih i kapitalnih projekata, a što najbolje potkrepljuju prizori s trenutno aktivnih gradilišta.

Ukupno dva kilometra duga nova prometnica od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik višestruko je značajna investicija u prometnu infrastrukturu te je kao takva preduvjet urbanizaciji područja Pobrežja, ali i razvoju šireg područja dubrovačkih Gornjih sela. Na gradilištu se već pristupilo prvim asfaltiranjima.

Druga važna prometna investiciju na gradskom području provodi se u suradnji s Hrvatskim cestama, a riječ je o 22,8 milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica, jednom od projekata koji je dobio potporu na sjednici Vlade RH održanoj u veljači 2019. u Dubrovniku. Cesta dužine 3,2 kilometra koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton bez godinama glasi za jednu od najoštećenijih dionica te predstavlja ugrozu za sve sudionike u prometu. Osim sanacije kolnika izvode se nogostupi, javna rasvjeta, autobusna ugibališta, ali i cjelokupne komunalne instalacije koje se polažu u trup ceste.

Kapitalne investicije u nedostajuće ili zastarjele sustave vodoopskrbe i odvodnje također su jedno od prioritetnih područja rada ove gradske uprave, a uz izgradnju sustava Orašac istovremeno se provode zahvati na području Mokošice, Štikovice i Zatona te otoka Lopuda. Sustav odvodnje na Lopudu prvi je takav na Elafitima, a sva navedena ulaganja premašuju ukupnu vrijednost od 84 milijuna kuna.

U Mokošici se izvodi cesta s infrastrukturom za zgrade sa stanovima namijenjenim mladim dubrovačkim obiteljima u okviru modela Dubrovačke stanogradnje i onim koji se u suradnji s Ministarstvom branitelja grade za hrvatske ratne vojne invalide. Nova ulica se na početku zahvata uklapa u gradsku prometnicu kod novog kružnog toka, a imat će dva kolna ulaza za pristup zgradama.

Unatoč korona krizi Grad uspješno nastavlja započeti ciklus ulaganja i u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, pa u samom gradskom centru napreduju radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela stadion i zgrade gradskog bazena. U sklopu ove  18.3 milijuna kuna vrijedne investicije Dubrovnik će dobiti preuređene i novoopremljene prostore za rad sportskih klubova i udruga, ali i prvi hrvatski Muzej vaterpola te hostel koji će se dovesti u visoki roh-bau. Uredit će se i okolni javni prostor. Investicija bi trebala biti završena u travnju iduće godine.

Uz odgovorno upravljanje javnim financijama Grad Dubrovnik je snažno okrenut privlačenju bespovratnih sredstava koji se nude kroz fondove Europske unije, a gradska uprava upravo u njima, poglavito u programu The Recovery and Resilience, vidi snažnu priliku za realizaciju niza novih projekata na čijoj se pripremi dokumentacije predano radi. Neki od tih projekata su Park ‘n’ Ride sustav na Pobrežju i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice, ali i novi vrtići i škole.

Sva navedena ulaganja imaju za cilj povećati kvalitetu života građana, omogućiti ravnomjerni razvoj naselja u sklopu administrativnog područja Grada Dubrovnika te stvoriti preduvjete za gospodarski razvoj.

Održane dvije radionice Bioelektroničke akademije 2020. u Centru za mlade

U sklopu šestog izdanja naprednog izvannastavnog edukacijskog programa Univerzalnog istraživačkog Instituta namijenjenog mladima, u Centru za mlade Dubrovnik tijekom vikenda održane su dvije radionice Bioelektroničke akademije 2020.

Kroz radionice  „Uvod u biotehnologiju i biohakiranje I“ i  „Biotehnologija i biohakiranje II“ mladi su kroz eksperimentiranje i praksu ušli u svijet mikroba, stanica i molekula. Također su imali priliku upoznati se s aktualnim zanimljivim tehnikama poput genetičkog inženjerstva, kloniranja, uzgoja organa i slično.

Voditelj programa bio je predsjednik UR Instituta Đino Šutić, a program je realiziran uz potporu i partnerstvo sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Kreće uređenje parkinga Gradac; plato će se hortikulturno oplemeniti i ozeleniti

Ugovor za izvođenje radova na projektu hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa Gradac potpisan je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u nazočnosti gradonačelnika Mata Frankovića.

Ugovor o izvođenju radova na cjelovitom uređenju platoa, koji će i nakon uređenja zadržati postojeću namjenu parkirališta na otvorenom za građane s povlaštenim parkirnim kartama, potpisali su direktor tvrtke Sanitat d.o.o. Tomislav Tabak i direktor tvrtke Texo Molior d.o.o. Antonio Deranja, predstavnik izvođača radova odabranog u postupku javne nabave. 

Investicijom, koju će tvrtka Sanitat provesti iz vlastitih sredstava, obuhvatit će se ukupna površina od 2.400 metara kvadratnih. Cjelokupni projekt izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a glavni projekt izradila je tvrtka Proto-Arch na čelu s glavnom  projektanticom Leom Đurović Ruso te projektanticom suradnicom Miom Erak, koje su pred potpisivanje ugovora javnosti pobliže i predstavile sam projekt.

Izmijenit će se podloga platoa, koja će se izvesti tzv. dekorativnim betonom uz adekvatno niveliranje. Plato parkirališta će se ozeleniti uz nadogradnju postojećih nasada. U središnjem dijelu platoa formira se zeleni otok s autohtonim vrstama i drvoredom hrasta i česvine, a u sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje, oborinska odvodnja i rasvjeta.

-„Predio parkinga Gradac područje je kojim se do sada nismo mogli pohvaliti, a zahvaljujući ovom iskoraku tvrtke Sanitat, ali i temeljem suradnje s Konzervatorskim odjelom te Dubrovačkom biskupijom kao suvlasnikom zemljišta, to će se uskoro promijeniti, a prostor platoa će dobiti posve novu vizuru i dodatnu vrijednost“, rekao je gradonačelnik Mato Franković uz čin potpisivanja ugovora.

Direktor tvrtke Sanitat Tomislav Tabak izrazio je zadovoljstvo što će ovaj prostor konačno dobiti prijeko potreban adekvatan izgled te je zahvalio svima koji su sudjelovali na realizaciji projekta na kojem se radilo pune dvije godine, posebno se osvrnuvši na ostvarenu izvrsnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Broj parkirališnih mjesta, otkrio je direktor Sanitata, zadržat će se na postojećem, ali će se osigurati nesmetano kretanje parkiralištem. Sami radovi, započet će kroz dva tjedna, odnosno nakon završetka započetog postupka odabira nadzora i prijave gradilišta.

Naime, u postupak javne nabave uključile su se ukupno tri tvrtke s našeg područja te je od njih odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Texo Molior d.o.o. iz Cavtata. Ugovoreni rok završetka izvođenja radova je 120 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao, a danas potpisani ugovor vrijedan je 3.359.712,18 kuna + PDV.

Dubrovačkim vatrogascima osigurana neizmijenjena financijska sredstva za 2021. godinu

Na danas održanim redovitim sjednicama Predsjedništva i Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Mato Franković,  glavni zapovjednik dubrovačke Vatrogasne zajednice Stijepko Krilanović, tajnik Emilio Puljizević, predstavnici JVP Dubrovački vatrogasci te predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, usvojen je financijski plan za iduću godinu.

Između ostalog je zaključeno kako će unatoč pandemiji koronavirusa, koja je uvelike utjecala na financijske tokove Grada Dubrovnik, sva sredstva u gradskom proračunu namijenjena Vatrogasnoj zajednici ostati nepromijenjena. Istaknuto je i kako se vatrogascima, unatoč krizi, ni u jednom trenutku nisu smanjile plaće.

„Možemo zahvaliti gradonačelniku jer nam je financijski plan isti kao i prošle godine, dakle sva naša traženja su ispoštovana i ulazimo u sljedeću godinu kao što smo ušli i u proteklu godinu. Financijska sredstva nam nisu smanjena i ona će zasigurno biti dostatna za narednu godinu. Ujedno ta će financijska sredstva osim plaća zaposlenika obuhvaćati i nabavku planirane opreme za rad, primjerice nabavke radne zaštitna odjeća za vatrogasce“ –  rekao je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Stijepko Krilanović.

Na sjednici je bilo riječi i o promjenama Pravilnika o unutarnjem redu koji se odnosi na ustrojstvo Vatrogasne zajednice i sistematizaciju radnih mjesta, a završena je jednoglasnim usvajanjem novog statuta Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PRORAČUN ZA 2021. GODINU OD 579 MILIJUNA KUNA Realan, razvojan i usmjeren povećanju kvalitete života svih građana

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je danas medijima prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2021. godinu, vrijedan 579.335.780,00 kuna.

”Proračun je izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet ranije započetih projekata i programa te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina Grada Dubrovnika”, kazao je gradonačelnik Mato Franković, ističući kako se za proračunske korisnike izdvaja iznos od 81,9 milijuna kuna. U skupinu proračunskih korisnika, pojasnio je gradonačelnik, spadaju sve ustanove Grada, od muzeja, vrtića, vatrogasne postrojbe, knjižnica, sportskih objekata, osnovnih škola i svih ostalih za koje Grad osigurava plaće iz svog proračuna.  

Proračun Grada Dubrovnika rastao je proteklih godina, od 2017. kada je iznosio 432 milijuna kuna do 2020. kada je bio planiran na rekordnih 769 milijuna kuna te je uslijed korona krize rebalansom smanjen na 629 milijuna kuna. S današnjih planiranih 579 milijuna kuna na razini je otprilike proračuna iz 2018. godine.

Glavni razlog rasta proračuna Grada leži u korištenju EU fondova, što je od početka mandata ove gradske uprave isticano kao vrlo važan izvor financiranja kapitalnih projekata te će do kraja ovog mandata Grad zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih EU sredstava, što je veličina čak dva proračuna Grada Dubrovnika.

”Pripremili smo se posebno za 2021. godinu na način da smo brojne projekte doveli do građevinske dozvole kako bi ih upravo kroz instrument EU-a ‘Recovery and Resilience’  prijavili na europske fondove. Među projektima spremnima za prijavljivanje na ovaj fond su azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće  bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana. Samo oni su vrijedni 636 milijuna kuna.  Znači da smo potpuno spremni za novu europsku perspektivu koja počinje 2021. godine” , istaknuo je gradonačelnik Franković.

U ovoj je prigodi izdvojio i nekoliko važnih gradskih projekata za čiju su realizaciju osigurana sredstva u proračunu za iduću godinu, poput Parka Gradac, za koji je planirano milijun kuna, ceste za zgrade HRVI u Mokošici devet milijuna kuna, za Groblje Dubac izdvojit će se pet milijuna kuna, za cestu Most dr. F. Tuđmana – Osojnik 12,8 milijuna kuna, za Lapadsku obalu 16 milijuna kuna, novu školu u Ulici Ilije Sarake 14 milijuna, rekonstrukciju Jugovog bazena 16,9 milijuna kuna.

Uz velike projekte i dalje će se financirati programi za djecu i učenike poput produženog boravka u osnovnim školama, dara za novorođeno dijete, obrazovnih materijala i udžbenika, stipendija, subvencija za najam stanova, projekti udruga osoba s invaliditetom, kao i zdravstvenog nadstandarda poput pedijatra u Mokošici, ambulante na Koločepu i hitnog medicinskog tima na Elafitima.

Osigurana su i sredstva za izmjene GUP-a Grada Dubrovnika te niz drugih prostornih dokumenata.

Grad Dubrovnik partner na novom EU projektu DiMaND

Grad Dubrovnik partner je na novom projektu DiMaND. Projekt je financiran u sklopu Programa Mehanizama Unije za civilnu zaštitu.

Naime, projektne aktivnosti u sklopu DiMaND-a imaju za cilj poboljšanje međunarodne/regionalne suradnje u smislu djelovanja i reakcija na prirodne katastrofe. Također, Grad Dubrovnik je vodeći partner u projektnoj aktivnosti koja će se baviti suradnjom i djelovanjem općina/gradova sa svojim postrojbama civilne zaštite.

Grad Dubrovnik pridaje veliku važnost prevenciji i djelovanju u slučajevima prirodnih ugroza. Naime, zbog svog geografskog položaja i obilježja brojne su prirodne katastrofe kojima je izložen grad Dubrovnik. S tim u vezi, iznimno je važno raditi na unaprjeđenju spremnosti za operativno djelovanje; stanja mobilnosti snaga i veza; mogućnostima materijalne potpore operativnim kapacitetima tijekom provođenja mjera civilne zaštite u katastrofama kao i drugih potreba snaga  za potrebe planiranja civilne zaštite. Nadalje, prekogranična suradnja i dijeljenje primjera dobre prakse među zemljama koje su pod rizikom od prirodnih katastrofa je jedan od korisnih elemenata u smislu poboljšanja reakcije i spremnosti postrojbi civilne zaštite, te ostalih žurnih službi koje djeluju u slučajevima prirodnih katastrofa, a čemu će ovaj projekt regionalne suradnje svakako doprinijeti.

Grad Dubrovnik u projektu sudjeluje kao projektni partner dok je Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci pridruženi partner na projektu.

Projektna prijava je okupila 18 relevantnih partnera i pridruženih partnera iz 8 zemalja (Mađarske, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Srbije i Slovenije) dok je vodeći partner Vatrogasna zajednica grada Budimpešte.

Ukupan proračun projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije.

Opremljena sportska dvorana OŠ Montovjerna

Završeno je opremanje i uređenje suvremene sportske dvorane Osnovne škole Montovjerna. Sportska dvorana je multifunkcionalna i opremljena za rukomet, košarku, odbojku, badminton i stolni tenis te sadržava sve potrebne elemente za gimnastički razvoj, tjelovježbu i nastavni program osnovnoškolaca. Za košarku su montirani električni podizni stropni i zidni koševi, kao i bočni električno podizni i sklopivi koševi, zatim rukometni golovi, multifunkcionalni semafor, a osigurana je i odbojkaška oprema, kao i lopte za različite sportove. Postavljene su i četiri ormarne tribine s funkcijom zatvaranja kada nisu u upotrebi, a mogu primiti do 130 gledatelja.

Još jedna od posebnosti dvorane jest to da je zamišljena kao dvodijelna jedinica, a pregrađuje se električnom podiznom mrežom kako bi u prostoru mogla neometano vježbati dva razredna odjeljenja ili dvije sportske grupe. Uz nju su smještene sve prateće prostorije za školu i dvoranu poput muških i ženskih svlačionica opremljenih ormarićima, praonica, strojarnice i prolaza na vanjsko igralište.

Sukladno ugovoru sklopljenim s Gradom Dubrovnikom, namještaj i opremu vrijedne 941.311,25 kuna s PDV-om je nabavila, isporučila i montirala tvrtka MULTI-SPORT d.o.o. Nova OŠ Montovjerna u rujnu je primila nove polaznike koji će od sada tjelesni odgoj prakticirati u najmodernijoj dvorani  u Dubrovniku. Riječ je o prvoj školi koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine, a ukupna vrijednost investicije je preko 75 milijuna kuna.

Kreće javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnika

Od 12. do zaključno 21. studenog 2020. godine trajat će javna rasprava, odnosno javni uvid i javno izlaganje, za dva dokumenta: Prijedlog Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika.

Javni uvid u dokumentaciju moguće je obaviti u navedenom razdoblju, svaki dan od 09:00 do 19:00 sati u Luži (ispod zvonika), na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika ( GUP i PPU ) te u informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Javna izlaganja održat će se u utorak, 17. studenog 2020. godine, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, uz primjenu svih aktualnih protuepidemijskih mjera, a novost je da će se izlaganje po prvi put moći pratiti online. Sudionici se prethodno trebaju prijaviti putem e-maila javna.rasprava@dubrovnik.hr na način da pošalju svoje podatke (ime, prezime i e-mail adresa) najkasnije do 9:00 sati na dan održavanja javnog izlaganja kako bi im se na vrijeme mogla uputiti pozivnica za online video poziv i upute. Javno izlaganje za PPU kreće u 11 sati, a za GUP u 13 sati.

Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna mogu se dati na način da sudionici u javnoj raspravi:

> postavljaju pitanja tijekom javnog izlaganja o predloženim rješenjima, na koja usmeno odgovaraju osobe koje vode javno izlaganje,

> daju prijedloge i primjedbe u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja,

> svoje prijedloge i primjedbe u pisanom obliku dostave na adresu: Grad Dubrovnik, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik, od 12. do zaključno 21. studenog 2020. godine.

Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisane te moraju sadržavati ime i prezime, adresu i potpis podnositelja. Prijedlozi i primjedbe koji nisu dostavljeni u roku i nisu čitko napisani, ne moraju se uzeti u obzir u pripremi Izvješća o javnoj raspravi.

Važna napomena! Prilikom predmetnih izmjena i dopuna NIJE MOGUĆA PRENAMJENA ZEMLJIŠTA.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti u Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, na telefon: +385 (0)20 351 811 ili na e-mail: urbanizam@dubrovnik.hr.

OŠ Ivana Gundulića dobiva novu kotlovnicu

Objavljen je postupak javne nabave za rekonstrukciju kotlovnice Osnovne škole Ivana Gundulića.

Predmet nabave je nabava i ugradnja toplovodnog niskotemperaturnog čeličnog kotla za centralno grijanje na loživo ulje s pripadajućom opremom uz prethodnu demontažu postojećeg kotla i popratne građevinske radove.

Ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi 400 tisuća kuna (+ PDV). Rok za predaju ponuda ističe 24. studenog, a isporuka i uspješna montaža opreme te puštanje u rad cjelokupnog sustava propisano je unutar razdoblja od 90 kalendarskih dana od dana potpisa ugovora s odabranim izvođačem.

Podsjetimo i da je na proljeće ove godine završena 7,8 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrada OŠ Ivana Gundulića, koja je većim udjelom od čak 64 % sredstava financirana bespovratnim van proračunskim sredstvima. Realizacijom tog projekta gruška škola je iz energetskog razreda C prešla u razred B uz značajne uštede potrošnje toplinske energije, smanjenje emisije C02 te više nego dvostruko smanjenje ukupne energetske potrošnje objekta.

Energetska obnova uz sufinanciranje sredstvima EU fondova i sredstvima iz drugih van proračunskih izvora provedena je i na objektima škole Marina Držića te ranije i OŠ Lapad, a obnovljeni su i objekti vrtića Izviđač i Ciciban.

Gradonačelnik obišao završenu šetnicu Nika i Meda Pucića

Konačno smo dobili lijepu i reprezentativnu šetnicu s kojom se možemo itekako pohvaliti – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prigodi sinoćnjeg obilaska novouređene šetnice Nika i Meda Pucića.

Omiljena dubrovačka šetnica proširena je, uređena, opremljena novim klupama, rasvjetom i ostalom opremom.

”Nakon gotovo desetak godina, napokon je završena šetnica Nika i Meda Pucića. Rekao sam da ću se, kad postanem gradonačelnik, uhvatiti u koštac s problemima šetnice i dovesti ovu priču do kraja. Završio sam je u svom mandatu što je iznimno bitno, ne samo za stanovnike Lapada, nego i za građane cijelog Grada. Nije ovo bio nimalo jednostavan posao, međutim, konačno je završen iznimno bitan projekt. Brojni su detalji koje će se trebati redovno održavati, što će preuzeti naš Komunalni odjel”, rekao je gradonačelnik Mato Franković i zahvalio svima koji su radili na projektu.

Vrijednost izvedenih radova je 4,8 milijuna kuna, a obuhvatili su, između ostalog, i uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima što je podiglo i mjeru sigurnosti zaštite od požara.

Odrađena je i sanacija južnog podzida te je šetnica  u svom najužem dijelu proširena, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski.

”Sada imamo jedinstvenu širinu od 240 cm plus širina ograde. Naišli smo na problem da smo morali nastaviti s izradom vodovodne cijevi koja nije bila izvedena kao ni glavni dovodni kabel struje. Napravljeno je parterno uređenje, nova brušena podloga, ograda, rasvjeta, klupe i hortikulturno uređenje. Ovim smo projektom obuhvatili i sanaciju rukohvata na ogradi koji će doći kroz desetak dana”, rekao je pročelnik Todorovski.

Posebnost novouređene šetnice je i ambijentalna rasvjeta te nova, moderna urbana oprema, poput klupa sunčališta.

”Nadam se da će građani biti zadovoljni”, poručio je gradonačelnik na kraju obilaska

Nova 63 parkirališna mjesta u Mokošici

Završeni su radovi na izgradnji parkirališta u Novoj Mokošici, na predjelu između Ulice Marina Kneževića i ulice Između dolaca. Izgradnjom parkirališta osiguralo se novih 63 parkirališnih mjesta za naselje Nova Mokošica i skalini za pješačku komunikaciju, što će uvelike olakšati svakodnevne probleme stanovnika ulica Marina Kneževića i Između dolaca. Uređeno parkiralište danas je obišao gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, a pritom je najavio nastavak ulaganja u prometnu infrastrukturu najvećeg dubrovačkog prigradskog naselja.

– U posljednjih godinu dana Mokošica je dobila nešto više od 200 parkirališnih mjesta što nikako nije dovoljno i mi se već sada pripremamo za novi investicijski ciklus, za nastavak gradnje još najmanje 300 parkirnih mjesta. Vjerujem da ćemo korak po korak riješiti jedan od najvećih komunalnih problema Mokošice, a to je upravo nedostatak parkirališnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Izvođač radova na izgradnji parkirališta je tvrtka Dubrovnik ceste, a vrijednost radova po osnovnom ugovoru iznosi 2.581.837,00 kuna s PDV-om. Osim parkirališta izgrađeni su i skalini kojima je parkiralište povezano s ulicom Između dolaca, a u skopu radova osigurana je i pješačka komunikacija stanovnicima Ulice Marina Kneževića prema autobusnom stajalištu, školi i drugim lokacijama do kojih su prije morali pješačiti zaobilaznim pravcem.

Podsjetimo, u Novoj Mokošici prethodno je izgrađen parking sa 76 mjesta pokraj zgrada HRVI i zgrada Dubrovačke stanogradnje u izgradnji, zajedno s rekonstrukcijom ceste i gradnjom kružnog toka, dok je u Ulici Marina Kneževića izgrađeno parkiralište s 58 parking mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA