15.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Potpisan ugovor za konstrukcijsku obnovu Sponze, tradicijskim obrtima 1.2 milijuna...

PROJEKTI GRADA: Potpisan ugovor za konstrukcijsku obnovu Sponze, tradicijskim obrtima 1.2 milijuna kuna

I ovoga petka donosimo pregled infrastrukturnih projekata i aktivnosti Grada Dubrovnik.

30. OBLJETNICA USPOSTAVE DIPLOMATSKIH ODNOSA TURSKE I HRVATSKE Predstavnici Dubrovnika primili izaslanstvo grada prijatelja Beyoglua

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica primili su danas izaslanstvo grada prijatelja Beyoğlua na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Yusufom Ulutaşom. Prijemu su nazočile i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Dubrovački gradonačelnik i suradnici iskazali su dobrodošlicu izaslanstvu turskog grada, općine po tamošnjem ustroju, Beyoğlua s kojim je povelja o bratimljenju potpisana 2015. godine.

Predstavnici gradova izrazili su iznimno zadovoljstvo povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske koja se obilježava 2022. godine ali i organizacijom zajedničke izložbe „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“ koja će se svečano otvoriti u 20 sati u Etnografskom muzeju „Rupe“, a čime se nastavlja uspješna suradnja Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom s ciljem prezentiranja i očuvanja impresivne turske kulturne baštine. „Ovom se izložbom dodatno potvrđuje snaga partnerstva i kvalitetna suradnja Beyoğlua i Dubrovnika“, istaknuo je gradonačelnik Franković. 

U ovoj su se prigodi sudionici prijema usuglasili kako je kroz godine značajan iskorak napravljen u području promocije kulturne baštine, jačanja turističkih aktivnosti na tržištima Turske i Hrvatske,  gospodarskog prosperiteta i bolje povezanosti među narodima.

Zamjenik gradonačelnika Beyoğlua Ulutaş i generalna konzulica Hrvatske u Istanbulu Zerec zahvalili su se na gostoprimstvu dodavši kako je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa veliki i jedinstven događaj. Kazali su kako je potrebno nastaviti unaprijeđivati i poboljšavati suradnju u sektoru turizma, marketinškoj promociji odredišta, naročito uoči ulaska u Schengenski prostor. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako avio kompanija Turkish Airlines ima zapaženu ulogu posebice u pogledu zračne veze između Istanbula i Dubrovnika, koja osigurava veliki broj posjetitelja tijekom sezone.

Nova suradnja gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlua – Otvorena izložba fotografija “Od Carigrada do Istanbula”

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ autora dr. Sinana Genima otvorena je večeras u žitnici “Rupe”.

Izložba fotografija plod je suradnje gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlu, a u organizaciji su sudjelovali Dubrovački muzeji i Zaklada Suna i İnan Kıraç. Postav izložbe satkan je od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, kustos dubrovačke izložbe i voditelj Etnografskog muzeja Rupe Ivica Kipre, autor izložbe dr. Sinan Genim, dogradonačelnik Beyoğlua Yusuf Ulutaş, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo na 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, kao i na odlične odnose dvaju gradova prijatelja. –„ Ovim događajem nastavlja se plodonosna suradnja između Dubrovnika i grada prijatelja Beyoğlu-a, u području promocije kulturne baštine i njegovanja umjetničkog stvaralaštva“, rekao je.

Podsjetio je i na povijesnu povezanost Dubrovnika I Istanbula istaknuvši povijesnu činjenicu da je konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

-„Upravo je replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Tim činom potvrdio se kontinuitet prijateljskih i partnerskih odnosa dvaju sestrinskih gradova čija je povijest duboko isprepletena“, rekao je gradonačelnik ocijenivši da će izložba koja će ostati otvorena do 5. kolovoza nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Dubrovnika jer će biti dostupna ne samo građanima nego i brojnim posjetiteljima u potrazi za zanimljivim kulturno povijesnim sadržajima.

Otvorenju izložbe nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, a ispred Grada Dubrovniak zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Na traženje Grada povećan broj putovanja trajekta prema Elafitskom otočju i obratno

Izmjenom reda plovidbe na trajektnoj liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik i obratno, od 21. srpnja povećan je broj putovanja ove linije, i to nastavno na traženje Grada Dubrovnika zbog povećanih potreba stanovnika Elafitskog otočja.

U razdoblju od 21. srpnja do 2. listopada 2022. godine, trajekt će od ponedjeljka do subote održavati dva polazno-povratna putovanja dok će nedjeljom i blagdanom održavati jedno polazno-povratno putovanje. U svakom putovanju trajekt će pristajati u svim lukama na liniji, navodi se između ostalog u rješenju Agencije za obalni linijski pomorski promet upućenom Gradu Dubrovniku, Jadroliniji i institucijama nadležnima za provedbu odluke.

Uvedenim izmjenama u prometovanju ove državne linije 831, omogućit će se kvalitetnija svakodnevna opskrba otoka te povratak otočnog stanovništva iz grada u poslijepodnevnim satima. Naime, uz potrebe građana, u ljetnim mjesecima višestruko se povećavaju potrebe za robom zbog porasta broja posjetitelja.

Gradonačelnik Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, na Aktualnom prijepodnevu u siječnju ove godine zatražio je od resornog ministarstva žurnu zamjenu broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku. Na predmetnoj liniji trenutno privremeno prometuje katamaran Dora, a ministarstvo je najavilo kako se novi brod može očekivati 2023. godine.

150. OBLJETNICA OSNUTKA DUBROVAČKIH MUZEJA Zamjenica Tepšić svečano otvorila izložbu posvećenu najstarijoj kulturnoj ustanovi u Gradu

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, izaslanica ministrice kulture i medija RH i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić večeras je u u Kneževom dvoru otvorila središnju godišnju izložbu pod nazivom “150 godina Dubrovačkih muzeja”. Otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl koji su se također obratili mnogobrojnim uzvanicima.

Izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Jelka Tepšić uputila je iskrene čestitke ravnateljici Michl, bivšim ravnateljima i ravnateljicama kao i svim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u razvoju kulturne ustanove Dubrovačkih muzeja.

“Ovo je godina velikih jubileja. Uz 150 godina Dubrovačkih muzeja ove godine obilježavamo i 750 godina Statuta. Iako ih dijeli 600 godina, njihovo postojanje svjedoči o kontinuitetu Grada, sustavnoj brizi za Grad, za život u Gradu i ono što smo naslijedili. S tim što ove važne obljetnice obilježavamo govorimo o tome koliko nam je to nasljeđe važno i koliko smo spremni od povijesti učiti te sve ono što je dobro oplemenjivati. Kao zamjenica gradonačelnika Frankovića želim naglasiti kako je zaista puno truda i posvećenosti uloženo u vremenu pandemije gdje su djelatnici iskazali znatan interes za suradnjom i pokazali svu svoju kreativnost i angažman kroz projekt #karantenadubrovnik2020. U ime ministrice Obuljen Koržinek čestitam još jednom svima u nadi da će ova institucija nastaviti uspješno djelovati kao i do sada”, kazala je izaslanica Tepšić.

U ime Grada Dubrovnika čestitke i zahvalu svim bivšim djelatnicima i onim sadašnjim uputio je predsjednik Gradskog vijeća  Potrebica istaknuvši kako su upravo oni najviše zaslužni za promicanje slave Dubrovačke Republike i svekolike povijesne baštine.

“Ovo je najznačajnija kulturna ustanova Grada Dubrovnika, a o tome svjedoči ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, vi ste danas ambasadori Dubrovnika. Ono što je izazov vremena u kojem živimo jest digitalizacija, brzina ali nažalost i površnost. Stoga je na vama veliki izazov, a to je kako našu povijesnu baštinu predstaviti posjetiteljima, mladim generacijama i novim naraštajima. Moram se još jednom zahvaliti svim vrijednim djelatnicima na predanom radu i angažmanu, kao i vizionarima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja. Grad Dubrovnik uvijek će biti prvi prijatelj ove ustanove”, kazao je u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Ravnateljica Michl izrazila je zadovoljstvo obilježavanjem 150. godina postojanja Dubrovačkih muzeja i zahvalila svim okupljenima koji su došli podržati kontinuirani rad i brigu svih djelatnika koji su godinama nesebično i s posebnim entuzijazmom skrbili o bogatoj muzejskoj baštini.

Stručnu koncepciju izložbe, koja prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka, potpisuju ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl i viša kustosica Ana Kaznačić Skurić. “150 godina Dubrovačkih muzeja“ postav je koncipiran u 11 tematskih cjelina koji obuhvaća povijesni razvoj, zaslužne muzealce, fundus, izložbenu i izdavačku djelatnost, stalne postave, istraživanja, edukativno-pedagošku djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi koja ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine građani i posjetitelji moći će vidjeti i rekonstrukciju kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća.

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je za javnost  otvoren od 1873. godine, a njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.

Sredstvima EU fondova angažirat će se 51 pomoćnik u nastavi, Grad financira još 10 pomoćnika i veće osnovice plaća

Gradu Dubrovniku odobren je maksimalni mogući iznos sredstva za jednogodišnji projekt „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V.“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prijava Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, koja sudjeluje u prijavi projekta i pripremi natječajne dokumentacije, ocijenjena je najvišom ocjenom te će se Gradu Dubrovniku za provođenje programa asistenata u nastavi u osnovnim školama dodijeliti 1.963.833,03 kuna. Navedenom iznosom financirat će se 85% ukupno prijavljenih potreba, dok će ostatak potrebnih sredstava Grad podmiriti vlastitim sredstvima.

Naime, Grad Dubrovnik prijavio je potrebu angažmana 60 pomoćnika u nastavi za 63 djece. Sredstvima iz europskih fondova financirat će se 51 pomoćnik, a za preostale pomoćnike sredstva za plaće osigurao je Grad Dubrovnik.

Posljednjim izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu, Grad Dubrovnik osigurao je i dodatna sredstva za povećanje satnice  pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama i u dječjim vrtićima. Neto satnica pomoćnika dosad je iznosila 25 kuna, a rebalansom su osigurana sredstva za povećanje satnice te će ona iznositi 35 kuna neto. Za tu je namjenu u proračunskom razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine osigurano 650 tisuća kuna – 400 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi u osnovnim školama i 250 tisuća kuna za pomoćnike u dječjim vrtićima.

Program Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju kontinuirano se provodi u svim osnovnim školama Grada Dubrovnika, a prati ga i rast broja angažiranih pomoćnika. Usporedbe radi, u školskoj godini 2020/2021 angažirana su 42 asistenta za 47 učenika, dok je u školskoj godini 2021/2022 bilo 52 asistenta za 58 učenika.

Grad Dubrovnik nastoji financirati sve iskazane potrebe za pomoćnicima u nastavi ako tako utvrdi stručno povjerenstvo pa je broj potrebnih pomoćnika u školskoj godini 2022/2023 u međuvremenu porastao na 61 pomoćnika za 64 djece.

JAVNI POZIV za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2023. Godinu

Putem Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi za 2023. godinu. Ovim Pozivom apelira se na ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, udruge, samostalne umjetnice/ke te ostale pravne i fizičke osobe čija je djelatnost usmjerena prema kreiranju kulturnih programa da dostave prijedloge za 2023. godinu, radi mogućeg uvrštavanja u Program javnih potreba u kulturi.

U Program javnih potreba u kulturi za 2023. godinu, mogu se uvrstiti koncepti/projekti iz različitih kulturnih djelatnosti poput onih iz područja muzejsko-galerijske djelatnosti, dramske i plesne umjetnosti te drugih izvedbenih umjetnosti, glazbeno-scenskog stvaralaštva, likovne umjetnosti, dizajna i arhitekture, programi iz područja knjižne djelatnosti te izdavanja knjiga i časopisa u kulturi te iz područja poticanja razvitka filmske i audiovizualne kulture. Programi obuhvaćeni Javnim pozivom koji će se također vrednovati jesu oni iz područja novih medijskih kultura te inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, zaštite, konzervacije i revitalizacije kulturnih dobara te u konačnici programi afirmiranja nematerijalne kulturne baštine.

Predlagatelji programe mogu poslati elektroničkim putem korištenjem elektroničkog sustava prijavljivanja, predati u pisarnicu Grada Dubrovnika (Gundulićeva poljana 10)  ili poslati preporučenom poštom. Prijedlozi kulturnih programa trebaju se dostaviti najkasnije do 31. kolovoza 2022. godine.

Potrebno je za napomenuti kako će zbog trenutnih okolnosti smanjenog opsega financiranja Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika, uvjetovanih ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa kao i prethodne godine,  prednost imati kulturne aktivnosti  koji se izvode u Dubrovniku, čiji su organizatori prijavitelji koji imaju sjedište/prebivalište na području Grada Dubrovnika i projekti koji se ostvaruju u suradnji više udruga/ustanova/institucija, s ciljem objedinjavanja proračuna programa te stvaranja partnerskih suradnji.

Upute predlagateljima koji prijavljuju svoje programe na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika dostupne su na web stranici Grada Dubrovnika: www.dubrovnik.hr

Kontakt adresa za sva pitanja i detaljnija uputstva koja se odnose na natječajnu dokumentaciju i uvjete prijave jest kultura@dubrovnik.hr.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je danas potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke.

Riječ je o Memorandumu s ciljem učvršćivanja suradnje između te dvije institucije i osiguranja zajedničkih ciljeva, prvenstveno u pogledu korištenja dostupnih europskih sredstava i daljnjoj pomoći vezano uz prometne projekte, a potpisali su ga potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwinska.  

– Potpisivanje Memoranduma je nastavak dosadašnje uspješne suradnje Ministarstva s Europskom investicijskom bankom, a isto bi se nastavilo i u idućim godinama tijekom višegodišnjeg financijskog okvira u razdoblju 2021. – 2027., kroz razmjenu znanja i najboljih praksi, kao i osiguravanja podrške za projekte u željezničkom i pomorskom prometu, unutarnjim plovnim putovima, urbanoj mobilnosti, sigurnosti cestovnog prometa i drugima. Potpisivanje memoranduma otvara vrata gradnji novih mostova, novih luka, novih pruga i to je nešto što nam daje vjeru i nadu kako ne završava sve s Pelješkim mostom nego otvaramo novu stranicu i nastavljamo još snažnije ulagati, ne samo u prometnu nego čitavu infrastrukturu u Hrvatskoj. Uz pomoć EU fondova i Nacionalnog programa oporavka nastavljamo ovaj investicijski ciklus – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Potpredsjednica Czerwinska je poručila kako joj je velika čast biti danas u Dubrovniku na velikoj svečanosti otvorenja Pelješkog mosta što predstavlja važan trenutak kako za Hrvatsku, tako i za EU, pritom dodavši da su kao Europska investicijska banka ponosni što su sufinancirali ovako veliki projekt.

– Potpisivanje Memoranduma je vrlo važan zbog buduće suradnje i potpore Hrvatskoj. Mi u Europskoj investicijskoj banci dijelimo ideje Vlade u pogledu prometa jer naša strategija je sinergijska – istaknula je potpredsjednica Czerwinska.

Gradonačelnik Franković u Sponzi nazočio predstavljanju monografije “Most Pelješac”

Uoči večerašnje svečane ceremonije otvaranja Pelješkog mosta, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je danas u Palači Sponza predstavljanju i promociji jedinstvenog izdanja monografije pod nazivom “Most Pelješac ” u izdanju novinske kuće Hanza Media.

 Promociji su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potpredsjednik Vlade i ministar ministar mora, prometa infrastrukture Oleg Butković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i brojni drugi uzvanici iz političkog i društvenog života.

“Kao predsjednik Vlade danas ovdje moram uputiti prije svega iznimnu zahvalnost svima onima koji su od same ideje, peticija pa sve do dovršetka projekta pridonijeli ostvarenju strateško nacionalne investicije, a to je izgradnja Pelješkog mosta . Ovaj je most fenomenalan za spajanje Hrvatske, spajanje Europske unije, spajanje sutra Schengenskog prostora. Ovo je jedna velika godina za Hrvatsku i njezinu budućnost. Ovo je jedna velika ostavština za sve nas skupa, a danas je dan veselja u kojem trebamo svi zajedno uživati”, riječi su koje je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio okupljenima u Sponzi.

Gradonačelnik Mato Franković u svom obraćanju prisutnima naglasio je važnost izgradnje mosta i spajanje hrvatskog teritorija, istaknuvši kako je realizacija ovog strateškog projekta san mnogih generacija. Osvrnuo se i na povijesni kontekst te na ulogu brojnih aktera s juga zemlje koji su svojim angažmanom doprinijeli ostvarenju povijesne investicije.

 “Pogled na gotovi Pelješki most svih nas ostavlja bez daha i ispunjava nacionalnim ushitom. Ali on je i puno više od toga. Priča o Pelješkom mostu priča je o ljudima. Najviše o čovjeku hrvatskog juga, Konavala, Župe dubrovačke, Grada, Primorja, Pelješca, ljudima koji su do danas živjeli na zemlji svojih predaka, zemlji koja ih je odgojila i koju neizmjerno vole, ali ipak odvojeno od svojih sunarodnjaka”, istaknuo je u samom početku govora gradonačelnik.

Poseban naglasak stavio je na to kako se stanovnici juga s pravom danas mogu osjećati ponosno i zadovoljno jer je Hrvatska spojena u jedno.

“Pelješki most za hrvatski jug i za Dubrovnik milenijski je strateški projekt i najvažniji događaj od oslobođenja u Domovinskom ratu. On će ovom kraju donijeti dugo čekani „spokoj u duši“. Donijet će i prosperitet kroz brojne trgovinske, ekonomske i prometne benefite. On je i novi landmark Hrvatske i hrvatskog juga, znamenitost kojoj će se diviti i milijuni turista. Ali samo će ljudi dubrovačkog kraja moći duboko razumjeti puninu značaja Pelješkog mosta i spoznati veličanstvenost ovog trenutka u povijesti kojemu imamo privilegiju svjedočiti”, kazao je gradonačelnik.

Dotaknuo se i povijesnog konteksta Pelješkog mosta prisjetivši se gospara Pera Glumca koji je 1994. godine ispred kavane Charlie u Zagrebu prikupljao potpise podrške za izgradnju mosta.

„Četiri godine nakon toga u kampanji za županijske izbore 1998. godine kao jedan od projekata Juga Hrvatske županijski odbor HDZ-a u svom programu nosi izgradnju Pelješkog mosta, iste te godine po prvi put u Hrvatskom saboru čuje se ideja o Pelješkom mostu koju je tijekom svog govora iznio gospar Luka Bebić, nakon toga SDP-ov župan pokojni Ivan Šprlje u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije ucrtava projekt Pelješkog mosta.“

Posebnu zahvalu uputio je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske koja je, kako je istaknuo, imala snage i sposobnosti ovaj projekt od ideje sprovesti u djelo.

Prisutnima su se obratili i potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, novinar Jutarnjeg lista i autor monografije Most Pelješac Krešimir Žabec, projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher i urednik monografije Ivica Buljan.

Monografija o Pelješkom mostu odaje počast svima onima koji su sudjelovali u realizaciji ove strateške investicije. Ujedno, najzornije prikazuju tijek gradnje i monumentalnost cjelokupnog projekta. Od samih začetaka ideje o potrebi izgradnje mosta, monografija donosi brojne inačice mosta koje su se stvarale u projektantskim uredima do njegova konačnog izgleda. Obrađeni su svi prijepori ali i zablude koje su pratile njegovu izgradnju. Stručni detalji, izazovi koji su pratili graditelje, veliki broj impozantnih fotografija dio su monografije koja na najbolji način dočarava sve faze četverogodišnje izgradnje mosta koji će povezati krajnji jug sa ostatkom Hrvatske i učiniti je u potpunosti cjelovitom.

PELJEŠKI MOST: Nakon 304 godine i 5 dana uz blagoslov i “Himnu slobodi” spojen hrvatski teritorij

Nakon više od 300 godina hrvatski teritorij spojen je Pelješkim mostom, strateškim infrastrukturnim projektom koji je najvećim dijelom financiran sredstvima europskih fondova.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta u večernjim satima nazočili su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Mnogobrojnim visokim uzvanicima, građanima i posjetiteljima obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izaslanica predsjednice Europske komisije Dubravka Šuica i video porukom kineski premijer Li Keqiang. Prigodne riječi o ovom povijesnom događaju za Hrvatsku i sve njezine stanovnike uputili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Nakon bogatog kulturno-umjetničkog programa, završetak svečanosti u Komarni obilježena je  izvedbom “Himne slobodi”, vatrometom tijekom kojeg su zazvonila zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta od strane poglavara najjužnije biskupije mons. Roka Glasnovića.

Potpisan četiri milijuna kuna vrijedan ugovor za radove konstrukcijske obnove palače Sponza

Ugovor o izvođenju radova konstrukcijske sanacije palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i izvođača radova tvrtke Građevinar Quelin d.d. kao i ugovor o obavljanju usluga stručnog i projektantskog nadzora s tvrtkom Canosa inženjering d.o.o. potpisan je jučer.

Ugovore je ispred Zavoda za obnovu Dubrovnika, koji koordinira i vodi čitav postupak sanacije do okončanja svih radova, potpisala ravnateljica Zavoda Mihael Skurić, a potpisivanju ugovora nazočila je i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

Naime, na osnovu ugovora sa Ministarstvom kulture i medija Državni arhiv u Dubrovniku osigurao je sredstva za realizaciju ovog projekta, a isti je temeljem Sporazuma o suradnji između Zavoda i Arhiva uvršten u Program obnove spomeničke cjeline Dubrovnika.

Proveden je postupak javne nabave radova te je u odnosu na procijenjenu vrijednost radova u iznosu od 4,7 milijuna kuna s PDV-om, odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Građevinar Quelin d.d. s cijenom koštanja od 3.988.325,00 kuna s PDV-om. Rok za završetak radova je 12 mjeseci.

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Iznimne kulturne vrijednosti, palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca, oružani, kroz povijest obavljale su se mnoge javne funkcije, a danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

Uručeni godišnji ugovori tradicijskim obrtnicima, 1.2 milijuna kuna za 50 obrtnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas u Velikoj vijećnici ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području.

Nakon provedenog javnog poziva u 2022. dodijeljeno je ukupno 50 potpora, a mjesečne subvencije u iznosu od 2.000 kuna isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca. U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano je 1.2 milijuna kuna.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu i poručio im da oni predstavljaju sliku ovog grada i duh dubrovačkog obrtništva koji prenose građanima, ali i turistima. Ocijenio je da je pomoć koju Grad pruža obrtnicima važna te je podsjetio da se mjesečne potpore od 2018. godine isplaćuju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Potpore u 2022. dodijeljene su za jedanaest obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, sedam obrta za obradu  kamena, četiri zlatara, četiri krojača za muškarce, četiri restauratora, tri obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, tri obrta za izradu  narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji, tri obrta za izradu unikatnog nakita, dva obrta za izradu maski i kostima za karnevo, dva obrta za obradu željeza i metala, izradu ključeva i brava, dva muška  frizera, dva  barkariola – taksi prijevoz na vodi te po jednom obrtu za izradu klobuka, veziva i pletiva, postolaru i elektroinstalateru.

Ukupni broj dodijeljenih potpora u stalnom je porastu. Od 30 korisnika subvencija u 2018. godini, već iduće godine dodijeljene su 42 potpore. Prošle godine sklopljeno je 48 ugovora, a potpore su odobrene za šest novih obrta.

Uručenju ugovora nazočile su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Zamjenica Tepšić otvorila izložbu u povodu 20. obljetnice djelovanja „Dubrovačke kuće i 30. obljetnice umjetničkog rada Lucije Perojević

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je u četvrtak ispred Dominikanske crkve na otvorenju izložbe u povodu 30. obljetnice umjetničkog rada umjetnice Lucije Perojević i obilježavanja 20. obljetnice dugogodišnjeg djelovanja „Dubrovačke kuće“.

Čestitke organizatorima Luciji Orešić, Luciji Perojević i Andriji Seifriedu uputila je zamjenica, iskazavši zadovoljstvo i privilegiju sudjelovanja na otvaranju izložbe koja je objedinila niz sjajnih i kreativnih radova u čiju je izradu utkano puno vremena.

„Čast mi je kao predstavnik Grada Dubrovnika uputiti iskrene čestitke organizatorima današnje izložbe našoj Luči Orešić i Andriji Seifriedu u kojoj svi zajedno imamo privilegiju obilježiti 30. obljetnicu umjetničkog rada Lucije Perojević i jubilarnu 20. obljetnicu dugogodišnjeg djelovanja “Dubrovačke kuće” koja je zaista postala nezaobilazni kantun grada, omiljen među našim sugrađanima ali i posjetiteljima. Mjesta na kojem svatko od nas može pronaći nešto za sebe i svoje najbliže od unikatnih i autohtonih delicija, tradicionalnog nakita i suvenira, simbola Grada izrađenih u kamenu i keramici do postavljenih impozantnih slika lokalnih autora. Iskreno vam se zahvaljujem što ste imali snage i želje uopće krenuti s promocijom tradicionalnih proizvoda. Zaista vi ste pravi primjer kako treba voljeti ono što se radi da bi se doživio ovakav uspjeh u pogledu promocije obrtništva i tradicionalne proizvodnje, ali i likovnog izražavanja“, kazala je zamjenica Tepšić na početku svog obraćanja.

Ovom je prigodom zamjenica posebice pohvalila izuzetan angažman i entuzijazam umjetnice Lucije Perojević koja ja kako je naglasila zahvaljujući predanom djelovanju i nevjerojatnoj ambiciji doprinijela promociji lokalnih hrvatskih proizvoda, ali naročito obogaćivanju umjetničke scene Dubrovnika.

„Umjetnica Perojević ujedno jedna od troje organizatora ove izložbe kroz sve ove duge godine oplemenila je i učinili gradsku kulturnu i umjetničku ponudu jedinstvenom, iskazavši pritom sav svoj talent, vještine i interes usmjeren prema radu s keramikom, po čemu je svi prepoznajemo, a nadasve iznimno cijenimo“.

Na kraju se zahvalila organizatorima koji su priredili izložbu i zaključila kako susreti poput ovakvih trebaju biti podsjetnik na značajan broj vrijednih, darovitih i svestranih lokalnih umjetnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA