12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Obnova Barunovog mula, rušenje doma ispod bolnice, rješenja za Karingtonku,...

PROJEKTI GRADA: Obnova Barunovog mula, rušenje doma ispod bolnice, rješenja za Karingtonku, miču se zvučnici iz zidina …

Uskoro prijedlog rješenja za parkiralište stanara ‘Karingtonke’

Nakon što je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje izdao  građevinsku dozvolu za gradnju na parceli na kojoj se sada nalazi parking stanara zgrade ‘Karingtonka’, gradonačelnik Mato Franković je, sukladno prethodnim dogovorima sa stanarima, na sastanak pozvao investitora nove zgrade.

Nastavno na dosadašnje razgovore i napore s ciljem iznalažena optimalnog rješenja za parkiranje građana, na sastanku bi se trebali do kraja dogovoriti svi parametri građenja dodatne etaže parkinga koja bi omogućila da stanari, dosadašnji korisnici parkinga pored zgrade, mogu iste kupiti.

Sve detalje oko navedenog gradonačelnik Franković će iskomunicirati sa samim stanarima ‘Karingtonke’ nakon sastanka s investitorom.

ŽURNE IZMJENE ODLUKA O KOMUNALNOM REDU I UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI Miču se zvučnici s fasada u povijesnoj jezgri i zabranjuje korištenje paletara

Sukladno zahtjevu građana povijesne jezgre, Grad Dubrovnik pokrenuo je žurnu izmjenu aktualne Odluke o komunalnom redu, kao i Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

Novim odredbama Odluke o komunalnom redu zabranit će se sljedeće:

1. Korištenje paletara, odnosno viličara koji nemaju pneumatske gume za obavljanje prijevoza robe unutar povijesne jezgre;

2. Zvučnici na fasadama brišu se iz urbane opreme te se isti više neće moći postavljati dok će se postojeći ukloniti.

Također, velika izmjena ide i po pitanju izvođenja glazbe na javnim površinama unutar povijesne jezgre. Izmjenom Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika prilikom izdavanja odobrenja za emitiranje glazbe na javnim površinama bit će zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima te će se glazba moći reproducirati isključivo ‘unplugged’ glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva ‘unplugged’ zona.

Po pitanju kršenja razine buke u povijesnoj jezgri uskoro će biti instalirani mjerači buke, a onima koji  budi kršili ove odredbe, odnosno emitirali buku iznad dopuštene razine, odmah će se otkazati zakup javne površine.

ITU PODRUČJU DUBROVNIKA 22 MILIJUNA EURA Projekti usmjereni na povećanje kvalitete života građana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin danas u Zagrebu nazoče konferenciji „ITU URBANA AGENDA za RH do 2030.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U sklopu programa ministar Šime Erlić uručio je odluke ITU gradovima, među kojima Grad Dubrovnik predstavlja središte urbanog područja koje obuhvaća i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle te će na raspolaganju imati 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu.

 -„Grad Dubrovnik će novac utrošiti u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, a svi projekti bit će im vrlo vidljivi i prepoznatljivi. Sustav Park’n’Ride ima direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometnog rasterećenja užeg gradskog područja, a uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuo je također kako je Grad Dubrovnik u posljednjih šest godina povukao više od 300 milijuna eura europskih sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života svih građana.

POTPISAN UGOVOR Rušenje ostataka doma ispod Opće bolnice počinje idući tjedan

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je danas ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik. S obzirom da će se na istoj parceli graditi novi, suvremeni dom za starije osobe postojeću oronulu i nikad dovršenu građevinu potrebno je ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji budućeg doma.

Predviđeni početak izvođenja radova rušenja i čišćenja gradilišta je idući tjedan, a rok završetka 44 dana od dana uvođenja u posao.

Riječ je o objektu čija je gradnja prekinuta u ranoj fazi izgradnje prije više od 30 godina, u zapuštenom i derutnom stanju koje ne predstavlja bazu za nastavak gradnje. Novi dom za starije i nemoćne, za kojeg je ishođena i građevinska dozvola, gradit će se po svim suvremenim standardima. Bit će kapaciteta za oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju, a realizacijom ovog prioritetnog projekta u segmentu socijalne skrbi, dubrovačkim će umirovljenicima osigurati standard koji im je godinama nedostajao.

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne s cjelokupnom potrebnom dokumentacijom prijavljen je na sufinanciranje u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta, vrijedan 157.651,00 eura bez PDV-a, odnosno 197.063,75 eura s PDV-om, potpisan je s izvođačem Inženjering georad d.o.o. iz Makarske, koje zastupa direktorica Marina Selak, uz prisustvo pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paule Pikunić.

Uređuje se javna površina u Rožatu

U tijeku su radovi na javnoj površini u neposrednoj blizini samostana u Rožatu, na dijelu obale između nove rive i postojećeg asfaltnog zastora. 

Radovi obuhvaćaju strojni iskop površinskog sloja postojeće tamponirane površine, strojni iskop materijala u tlu za izvedbu betonske podloge, izradu nasipa u pojasu palmi, ugradnja parkovnih betonskih rubnjaka te ugradnja tipskih betonskih elemenata. Završno, uredit će se i površina oko palmi kako bi ovaj prostor koji se dosada koristio za parkiranje vozila dobio primjeren izgled. 

Radovi se planiraju okončati do sredine lipnja, a procijenjena vrijednost iznosi 10.339,43 eura (77.902,40 kuna).

NASTAVAK ULAGANJA Grad Dubrovnik pokreće obnovu Barunovog mula na Lopudu

Sukladno najavama gradonačelnika Mata Frankovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik pokrenuo je izradu projektne dokumentacije – glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom za rekonstrukciju Barunovog mula na otoku Lopudu. Naime, u tijeku je postupak javne nabave za izradu navedene dokumentacije koja uključuje i ishođenje građevinske dozvole.

U sklopu Rješenja o preventivnoj zaštiti povijesne cjeline naselja Lopud, Barunov mul zaštićen je kao kulturno dobro. Planovi Grada Dubrovnika stoga su usmjereni na obnovu mula i njegovu sanaciju u izvornom obliku jer su na istom nastala velika oštećenja uslijed korištenja u različite svrhe.

Podsjetimo, među ulaganjima u komunalnu infrastrukturu otoka Lopuda u ovoj godini ističe se ugradnja 31 stupa energetski učinkovite javne rasvjete uz sufinanciranje sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u ulicama Od Šunja i Od Polja. Navedenom investicijom mreža javne rasvjete Lopuda proširena je za ukupno 900 metara.

Osim toga, Grad Dubrovnik je u suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-om Lopud te na inicijativu Mjesnog odbora Lopud proveo čišćenje posjeda Senkićevo., Prvi je to korak prema budućoj valorizaciji ovog vrijednog prostora i njegovom pretvaranju u objekt društvene namjene, a prema iskazanim potrebama stanovnika Lopuda za takvim sadržajima.

Također, na inicijativu Grada, a u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinijom, jednako kao i prošle godine, povećan je intenzitet pristajanja trajekta na Lopudu za potrebe prijevoza tereta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA