31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Objavljena javna nabava za nabavu i ugradnju urbane opreme Lapadske...

PROJEKTI GRADA: Objavljena javna nabava za nabavu i ugradnju urbane opreme Lapadske obale, Šumet dobiva novo sportsko igralište

PREMA PRIJEDLOZIMA STANARA Završeno uređenje Ulice Žrtava s Dakse

Novi asfaltni zastor, betonski rubnjaci i nova javna rasvjeta postavljeni su u sklopu radova uređenja dijela Ulice Žrtava s Dakse. Ulica je obnovljena sukladno iskazanoj volji stanara, koji su svoje prijedloge uređenja iznijeli na sastanku s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem.

Ova ulica u Lapadu proteže se usporedno s prometnicom, a služi kao pješačka zona i kolni prilaz za stanare koji imaju osiguran parking na svojim parcelama, dok parkiranje vozila u ulici neće biti dozvoljeno.

U okviru radova uklonjen je postojeći asfaltni zastor koji je bio u jako lošem stanju te je nakon tamponiranja postavljen novi sloj asfalta. Uz cestu su postavljeni betonski rubnjaci i javna rasvjeta kojom je obuhvaćen dosad neosvijetljeni dio ulice.

Grad Dubrovnik ove je radove proveo u okviru redovitog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina na svom području, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Vrijednost radova uređenja ulice, koje je izveo ugovorni izvođač Tehnogradnja d.o.o., iznosi oko 32 tisuća eura, odnosno 240 tisuća kuna. Za postavljenje rasvjete Grad Dubrovnik osigurao je dodatnih 9 tisuća eura, odnosno oko 67 tisuća kuna.

Prijem za izaslanstvo grada prijatelja Montereya

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, primio je danas delegaciju grada prijatelja Montereyja. Prijemu su nazočili i direktor Dubrovačkog polumaratona ”Du Motion” Alen Bošković te direktor američkog maratona Big Sur Doug Thurston.

I ovom je prigodom istaknuta izvrsna suradnja dva grada prijatelja, a gradonačelnik Mato Franković upravo je Dubrovački polumaraton nazvao ”krunom suradnje”. Naime, još 2017. godine dva su grada primila nagradu međunarodne organizacije ”Sister Cities International” za suradnju na pripremi i organizaciji događanja ”Du Motion” u kategoriji “Inovacije: Gospodarski razvoj” za gradove koji imaju ispod 100 tisuća stanovnika.

Laurie Huelga iz Grada Montereya predstavila je članove izaslanstva, među kojima su bili i pobjednici ovogodišnjeg međunarodnog maratona Big Sur koji se održava u Montereyu, a koji je 30 godina stariji od dubrovačke utrke. Zahvalili su na gostoprimstvu i izrazili zadovoljstvo što su svake godine prisutni na polumataronu ”Du Motion”, koji se nadolazeći vikend održava u Dubrovniku.

REKONSTRUKCIJA LAPADSKE OBALE Objavljena javna nabava za nabavu i ugradnju urbane opreme

Grad Dubrovnik pokrenuo je danas postupak javne nabave za nabavu i ugradnju urbane opreme, u sklopu projekta izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale (II., III. i IV. faza izgradnje).


Naime, uz novu prometnu regulaciju i izgradnju obalne konstrukcije, projektnim rješenjem posebna pažnja je posvećena uređenju kojim će se stvoriti ugodan prostor za aktivnosti na otvorenom, uz uvažavanje vrijednost kulturno-povijesnih naslijeđa u zoni obuhvata. Urbano komunalno uređenje buduće obalne šetnice obuhvatit će nabavu i ugradnju stupova javne rasvjete, autobusnih nadstrešnica, polera za privez brodova, kao i nabavu i ugradnju pametnih klupa te hortikulturno uređenje obuhvata. Kamenim dijelom šetnice protezat će se pješačko-biciklistička staza te će se formirati drvoredi s klupama za sjedenje u sjeni stabala.


Radovi na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale napreduju u skladu s usvojenim dinamičkim planom, a završetak projekta očekuje se u studenom 2023. godine. U tijeku su radovi na proizvodnji i ugradnji armirano-betonskih zavjesa, zatim radovi na polaganju kolektora oborinske odvodnje u tupu buduće prometnice, ugradnje kamene obloge na obalnom zidu te su započeli i radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava. Prema dinamičkom planu, radovi na polaganju instalacija niskonaponske i telekomunikacijske mreže, trebali bi započeti kroz dva tjedna.


Podsjetimo, rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale (II, III i IV faza izgradnje) kapitalna je investicija od javnog interesa koje ujedno predstavlja najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Čestitka “Piturima” za osvajanje prvenstva Hrvatske

Stolnotenisačima kluba Libertas Marinkolor, u povodu osvajanja prvenstva Hrvatske, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku. Prenosimo je u cijelosti:

Poštovani stolnotenisači, poštovani treneru, dragi ‘Pituri’,

veliko mi je zadovoljstvo što Vam sad službeno mogu čestitati na obrani naslova prvaka Hrvatske. Treći put za redom, a četvrti put ukupno zasluženo ste podigli trofej.

Koliko ste zaista najbolji dokazuje činjenica da se čak tri kola prije kraja prvenstva znalo da ćete biti prvaci, ali bez obzira na to, nastavili ste sjajan pobjednički niz te ste tako u HEP Super ligi ostvarili ukupno 19 pobjeda i samo jedan poraz.

Ovakvim sjajnim pothvatom prigodno obilježavate 45 godina od osnutka kluba, želim Vam svima još puno ovakvih vrhunskih rezultata!

S poštovanjem,

 Gradonačelnik

 Mato Franković

NA ULAZU U POVIJESNU JEZGRU Postavljeni usmjerivači kretanja s konopcem

Zbog povećanog broja posjetitelja i gostiju koji borave u Dubrovniku, na Vratima od Pila postavljeni su usmjerivači kretanja s konopcem.

Kako bi se omogućila bolja protočnost i sprečavanje nastanka velikih gužvi i zastoja, na taj način će se regulirati ulazak i izlazak pješaka iz povijesne jezgre. 

Sjajnim nastupima dubrovačkih plesnih skupina završen ovogodišnji ciklus radionica Foruma mladih

Ovogodišnji ciklus radionica Foruma mladih Grada Dubrovnika završen je priredbom “Ples, ples, ples!” 29. travnja u Kazalištu Marina Držića, čime se Grad Dubrovnik na najbolji mogući način pridružio obilježavanju Međunarpdnog dana plesa. 

Publika u prepunom dubrovačkom kazalištu s odušeljenjem je popratila čak 29 točaka dubrovačkih plesnih skupina iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola, ustanova, udruga i plesnih studija.

Priredbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, zahvalivši svim plesačima i njihovim mentorima te naglasivši da je plesna radionica, kao i cjelokupna ovogodišnja manifestacija Forum mladih, rekordna po broju izvođača, ali i po kvaliteti izvedbi.

Kao zahvalu i nagradu svim sudionicima Foruma mladih, Grad Dubrovniki organizirat će dva kolažna programa, “Što smo znali, to smo odabrali” i “Gotovo je, gotovo!”, koja će se održati 22. i 23. lipnja ispred dubrovačke Katedrale. 

Fantastičan uspjeh međunarodne športske priredbe Du Motion 2023.

Međunarodna športska priredba Du Motion 2023, koja se u Dubrovniku održala 29. i 30. travnja, i ove je godine polučila fantastičan uspjeh. Sudjelovalo je preko 2.500 trkača iz pedesetak zemalja svijeta.

Prvi dan ove športske priredbe organizirala se dječja utrka “Orlando” na Stradunu, na kojoj je sudjelovalo 350 djece djece iz dubrovačkih dječjih vrtića i škola, a potom i posebna atrakcija manifestacije Du Motion, dvokilometarska utrka dubrovačkim zidinama, na kojoj je sudjelovalo stotinu trkača.

Drugi dan priredbe donio je utrku na pet kilometra uz sudjelovanje preko tisuću trkača. Utrka je i ove godine imala humanitarni karakter, obzirom da je cjelokupan prihod namijenjemn našoj mladoj sugrađanki Doris Bender, za čije je liječenje prikupkljeno 14.424 eura. U tradicionalnoj polumaratonskoj utrci sudjelovalo je i ove godine preko tisuću trkača. 

Grad Dubrovnik snažno i kontinuirano podupire organizaciju športskih priredbi u organizaciji športskih udruga s područja Grada Dubrovnika, u svrhu promidžbe športskih vrijednosti i popularizacije tih vrijednosti među građanima. Istovremeno se teži  unaprijeđenju sustava športa te nacionalne i međunarodne športske promocije Dubrovnika.

Grad Dubrovnik jedinstven je po načinu odnosno izvoru financiranja tradicionalnih  športskih priredbi, kako što je Du Motion. Naime, gradonačelnik i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika prihvatili su inicijativu Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo da se športske i športsko plesne priredbe od značaja za Grad sufinanciraju iz dijela prihoda Proračuna Grada Dubrovnika od boravišne pristojbe. Ispravna orijentacija na organizaciju upravo ovakvih manifestacija i način finaciranja potvrđena je Strategijom brendiranja Dubrovnika kao športske destinacije, koja je rezultat sudjelovanja predstavnika Grada Dubrovnika u projektu Brand EU.

Športska priredba Du Motion specifična je i po tome što je nastala kao projekt suradnje gradova prijatelja Montereya i Dubrovnika i rezultat je povelje o prijateljstvu dvaju gradova.

Vodovod obnovio gotovo kilometar dubrovačke mreže odvodnje u ulicama Iva Vojnovića, Mata Vodopića i ispred hotela Kompas

Gotovo kilometar dotrajalih cjevovoda javne odvodnje u ulicama Iva Vojnovića, Mata Vodopića i ispred hotela Kompas sanirano je provlačenjem CIPP monolitne cijevi kroz postojeće cijevi. Riječ je o novoj tehnologiji koju je Vodovod Dubrovnik prethodno već isprobao na dijelu Ulice Iva Vojnovića, a koja ne zahtjeva kopanje kako bi se cijev zamijenila, već se stara koristi kao podloga za uvlačenje nove cijevi.

Sanirano je 950 metara dotrajalih cjevovoda raznih profila, a ukupna investicija bila je vrijedna nešto više od 400 tisuća eura, što je Vodovod financirao vlastitim sredstvima.

-„Ova tehnologija djeluje na način da se cijev u tekućem stanju, kroz posebnu oplatu od staklenih vlakana upuhuje unutar postojeće cijevi, a nakon što se stvrdne može se normalno koristiti. U suštini se koristi već postojeći otvor kako bi se što brže i jednostavnije postavila nova cijev. Korištenjem ove metode značajno smo skratili vrijeme radova, uz stalno prilagođavanje situaciji na terenu da bi što manje remetili svakodnevne aktivnosti građana“, izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kako bi se sanacija sustava mogla sigurno i uspješno izvesti, tijekom radova bilo je potrebno gasiti kanalizacijske crpne stanice Pile, Libertas i Batala pa je stoga brzina bila ključan faktor.

Šumet dobiva multifunkcionalno sportsko i dječje igralište

Naselje Šumet uskoro će dobiti multifunkcionalan prostor za mještane svih generacija. U tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova na projektu “Sportsko i dječje igralište Šumet”, u sklopu kojeg je planirano uređenje i opremanja dječjeg i sportskog igrališta za basket i mali nogomet.

Na sportskom igralištu dužine 15,5 metara i širine devet metara, na završnoj oblozi asfaltbetonu iscrtat će se crte za igralište za basket te mali nogomet. Ugradit će se koš za basket te dva gola za mali nogomet dužine 1,5 metara i širine jedan metar, dok je na dijelu igrališta predviđena izgradnja dva reda tribina za gledatelje.

Uz sportski teren projektni zadatak obuhvatio je i gradnju dječjeg igrališta za djecu od 2 do 12 godina s toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom. Igrališta će imati zasebne ulaze, a ogradit će se zaštitnom ogradom te opremiti s tri LED reflektora snage 95 W na dva rasvjetna stupa koji će se povezati na postojeću javnu mrežu. Zahvatom na površini od ukupno 540 metara kvadratnih igrališta će se urediti sa svom potrebnom urbanom opremom poput adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona, klupa, koševa za smeće te slavine za vodu.

Za najmlađe korisnike osigurat će se primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta, a glavni prilaz biti će uređen betonskim opločnicima. Na inicijativu stanovnika, usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.

Procijenjena vrijednost nabave radova je 92.900,00 eura uvećano za PDV, a sredstva su prethodno osigurana u Proračunu za 2023. godinu. Planirani rok završetka izvođenja radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

ADRIATIC SEA FORUM U DUBROVNIKU Susret svih važnih dionika u turističko-pomorskoj industriji

Ususret sutrašnjem početku međunarodnog događanja ”Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023”, posvećenog morskom turizmu na Jadranu, koje se naredna dva dana održava u Dubrovniku, najavnu konferenciju za novinare održali su, u ime domaćina i suorganizatora, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo te Anthony La Salandra, direktor Risposte Turismo u ime organizatora Foruma.

”Na konferenciji ćemo predstaviti sve ono što smo postigli u upravljanju destinacijom, zahvaljujući i izvrsnoj suradnji Grada i Lučke uprave, te ciljeve koje smo ostvarili kroz Respect the City projekt. Teme konferencije nama kao pomorskom gradu su jako važne i aktualne, imat ćemo priliku čuti novosti o planovima te budućem održivom razvoju, stoga nam je osobito zadovoljstvo da će s nama biti državni tajnici ministarstava mora, prometa i infrastrukture RH Josip Bilaver te turizma i sporta Tonči Glavina”, najavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Predstavila je ujedno i druge važne goste kao što su izvršni direktor Europske putničke komisije Eduardo Santander, direktorica za Turizam i digitalizaciju pri Europskoj komisiji Valentina Superti, direktorica CLIA-e Europe Marie-Caroline Laurent, važnog partnera Grada za upravljanjem cruise industrijom, predsjednik Uprave ACI-ja i počasni predsjednik udruženja MedCruise Kristijan Pavić, kao i brojni predstavnici ostalih relevantnih pomorskih udruženja, predstavnika luka, gradova, agencija, pomorskih kompanija.

”Imamo se čime pohvaliti i važno nam je da nakon razdoblja korone ponovno učvrstimo svoje pozicije te da svima onima koji posluju u ovom sektoru prezentiramo što Dubrovnik radi. Partnerstvo koje imaju Lučka uprava i Grad Dubrovnik je nešto što je prepoznato i na Mediteranu i šire u turističko-pomorskoj industriji. Na Forumu će sudjelovati sve lučke uprave iz Hrvatske, kao i županijske lučke uprave iz naše i svih dalmatinskih županije. To pokazuje zajedničku želju da promoviramo našu ponudu i potencijale Jadrana, osobito sada kada smo u Schengenu što otvara nove mogućnosti”, kazao je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Najavio je i kako će se pod okriljem Foruma prvi put okupiti i svi predsjednici upravnih vijeća lučkih uprava šest zemalja na Jadranu te se kroz zajedničku Deklaraciju izjasniti o budućnosti i viziji održivog razvoja Jadrana.

Pokrenut 2013., Adriatic Sea Forum je tijekom godina postao referentni događaj za sve operatere u sektoru krstarenja, trajekata i nautike, a ove će godine okupiti oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

“Zadovoljstvo nam je što smo se ponovno susreli ovdje u Dubrovniku nakon izdanja 2015. Posljednjih godina pomorski turizam svjedočio je značajnom ubrzanju i nizu promjena, od širenja digitalne tehnologije do pojave novih segmenata potražnje. Forum ćemo otvoriti s prezentacijom rezultata novog izdanja Izvješća o turizmu na Jadranu koji sadrži statističke podatke, informacije i trendove koje je Risposte Turismo ažurirao za sve segmente sektora pomorskog turizma. Ove godine odabrali smo teme za koje vjerujemo da su od iznimne važnosti za budućnost Jadrana, uključujući potrebu za prepoznavanjem formula koje bi mogle uravnotežiti gospodarski rast s održivošću područja i zajednica koje ga okružuju”, zaključio je Anthony La Salandra, direktor Risposte Turismo.

Šesto po redu izdanje Adriatic Sea Foruma održat će se 4. i 5. svibnja u Dubrovniku, u hotelu Royal Princess.

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić s predstavnicom Europske komisije Valentinom Superti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić susreli su se danas s Valentinom Superti, direktoricom za Turizam, blizinu i digitalizaciju (Tourism, proximity and digitalisation) u Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća pri Europskoj komisiji.

Ovom prigodom predstavili su aktualnosti, programe i mjere koje ova gradska uprava u suradnji s brojim dionicima na tržištu, a koji uključuju i međunarodne partnere, poduzima u upravljanju destinacijom vodeći je prema trajnoj održivosti.

Poseban naglasak pritom je stavljen na uvođenje zone posebnog prometnog režima u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Dubrovnika, u čemu Grad Dubrovnik ponovno prednjači u hrvatskim okvirima s osvrtom na Smart City alate poput Dubrovnik Visitora, Bus Web Shopa i Dubrovnika Pass-a.

Direktoricu za Turizam, blizinu i digitalizaciju Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća pri Europskoj komisiji gradonačelnik i zamjenica upoznali su i s planovima gradske uprave u segmentu zelene tranzicije, poput elektrifikacija javnog gradskog prijevoza i prijevoza morem.

Predstavnica Europske komisije Superti odgovorna je za politike turizma, tekstila, socijalne ekonomije i digitalizacije industrije. U  Dubrovniku boravi kao sudionica međunarodnog događanja „Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023“, posvećenog morskom turizmu na Jadranu, a koje u naredna dva dana u našem gradu okuplja oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

Gradonačelnik Franković čestitao Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio je čestitku povodom Dana vatrogastva i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana. 


Poštovane vatrogaskinje,

poštovani vatrogasci,

upućujem iskrene čestitke svima Vama koji danas obilježavate svoj dan, dan mučenika i zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana.

Vaša hrabrost, nesebičnost i predanost u spašavanju života i imovine zaslužuju veliko poštovanje svakog dana jer svoju dužnost obavljate savjesno i časno kako bi svima nama pružili sigurnost u najtežim trenucima. Stoga neka ovaj dan služi kao posebna zahvala što ste uvijek tu za nas!

Iako ste svjesni činjenice koliko je Vaš posao naporan i nadasve opasan, svaki put riskirate svoje živote na prvoj crti obrane. Zato se na ovaj dan prisjećam i Vašeg dragog kolege Gorana Komlenca, njegovu hrabrost i požrtvovnost nećemo nikad zaboraviti.  

Zato Vam svima od srca želim zapravo što manje hitnih intervencija jer to znači da ste Vi i naši sugrađani izvan opasnosti. Neka Vas uvijek štiti i pruži snagu Vaš zaštitnik sveti Florijan!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Franković

Izaslanstvo Grada na proslavi Dana Grada Vukovara

Izaslanstvo Grada Dubrovnika, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnik Službe za unutarnju reiviziju Ivan Bajić i pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić borave u Vukovaru od 2. do 4. svibnja povodom proslave Dana Grada i blagdana zaštitnika svetih Filipa i Jakova. 

Bogati program obilježavanja započeo je u subotu 29. travnja i trajat će do nedjelje 7. svibnja, a u srijedu je kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položen zajednički vijenac gradova i općina prijatelja Grada Vukovara kao znak sjećanja na poginule, nestale i ubijene hrvatske branitelje. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je euharistijsko slavlje i svečana sjednica Gradskog vijeća održana u Hrvatskom domu, a kojoj su nazočili i predstavnici Grada Dubrovnika. 

U sklopu brojnih događanja u večernjim satima u srijedu održan je nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava grada Vukovara, pod krilaticom “Volim lokalno” i koncert tamburaškog sastava “Bećarski inat”, dok se je za vikend previđen nastup Gradske glazbe Dubrovnik. 

Fotografije preuzete sa službene stranice Grada Vukovara

Gradonačelnik na otvorenju Adriatic Sea Foruma

Svečano je danas otvoren Adriatic Sea Forum, dvodnevno međunarodno događanje posvećeno morskom turizmu na Jadranu, koje je u Dubrovniku okupilo oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

Govoreći na otvorenju skupa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je pomorski turizam vrlo važan dio našeg turizma, a Forum izuzetna prilika da saznamo što je novo u tom sektoru, da podijelimo svoja znanja i iskustva, ali i pokušamo pronaći najbolji način za nastavak razvoja.

Gradonačelnik je ujedno predstavio i mjere koje je Dubrovnik proveo kroz Respect the City projekt, s fokusom na održivi turizam i tako ostvario uspješan preokret u upravljanju destinacijom.

”Dosadašnji napori u sinergiji lokalne samouprave, građana i svih dionika u sektoru turizma, pri čemu moram istaknuti izvrsnu suradnju s Lučkom upravom, napravili su veliku razliku u odnosu na prethodne godine. Cilj ovog zaokreta je zadržati turizam kao glavni pokretač gospodarstva, uz postizanje održivosti i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva”, rekao je gradonačelnik Franković.

Na svečanom otvorenju govorili su i državni tajnik u Ministarstava mora, prometa i infrastrukture RH Josip Bilaver, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju Dubrovnika, kao grada domaćina, s naglaskom na sve poduzete aktivnosti u smjeru razvoja održivog turizma, ali i suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom, razvoj Smart City rješenja, korištenje EU fondova te buduće projekte razvoja.

O perspektivama turizma i pomorskog turizma u jadranskom području sa stajališta Europske komisije govorila je Valentina Superti, direktorica za Turizam i digitalizaciju Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, dok je rezultate novog izdanja Izvješća o turizmu na Jadranu, koje sadrži statističke podatke, informacije i trendove za sve segmente sektora pomorskog turizma, predstavio predsjednik tvrtke Risposte Turismo Francesco di Cesare.

Kazao je tako da je u 2022. godini bilo više od 3,5 milijuna putnika na kružnim putovanjima (+ 242 % u odnosu na 2021.). Italija je vodeća po ostvarenom broju putnika na kružnim putovanjima (1,5 milijuna), dok je Hrvatska na prvom mjestu po broju ticanja brodova (974). Kada je riječ o trajektima gotovo 18 milijuna putnika ostvareno u 2022. godini (+ 27 % u odnosu na 2021.). Hrvatska je vodeća s 9,2 milijuna putnika (51 % ukupnog prometa), ispred Grčke (4,5 milijuna) i Italije (2,8 milijuna). Na području nautičkog turizma mapirana je 341 marina. Italija je vodeća zemlja i po broju objekata (192) i po broju vezova (više od 49.000), a Crna Gora vodeća je u segmentu superjahti.

Domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg izdanja Adriatic Sea Foruma su Grad Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik, a organizator talijanska tvrtka Risposte Turismo.

Gradonačelnik Franković na panelu o balansiranju potreba turizma i gradova

U okviru Adriatic Sea Foruma održan je danas i panel ”Jadranske turističke destinacije – Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu”, na kojem je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.

”Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život”, kazao je gradonačelnik Franković.

Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.

“Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života”, naglasio je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama.

Uz gradonačelnika Frankovića na panelu su sudjelovali i Alberto Cappato, tajnik Upravnog odbora – AIVP-a (Međunarodno udruženje gradova i luka), Mateja Hrvatin Kozlovič, zamjenica gradonačelnika Kopra, Dritan Leli, gradonačelnik grada Vlore, Rikardo Novac, gradonačelnik Hvara, Massimo Seri, predsjednik – FAIC (Forum jadranskih i jonskih gradova) i gradonačelnik grada Fano.

Strogo ograničenje kretanja gradilištem Lapadske obale

Grad Dubrovnik podsjeća javnost da je Lapadska obala u potpunosti zatvorena za sav promet vozila i pješaka te da kretanje gradilištem nije dozvoljeno.

Naime, na gradilištu su u tijeku radovi dovršetka obalnog zida zadnje faze te radovi na polaganju instalacija. Isti se trenutno odvijaju na nekoliko pozicija te je zbog skučenog prostora i potrebne mehanizacije dozvoljen kolni prolaz samo stanarima i vlasnicima poslovnih prostora koji imaju osiguran parking na privatnim površinama.

Omogućena je i djelatnost dostave robe hotelima i restoranima kao i prilaz organiziranom prijevozu gostiju kad je to moguće i isključivo u dogovoru s izvođačem radova.

Ponavljamo da prometovanje nije dozvoljeno osobnim automobilima ni vozilima gospodarskih subjekata koji ne spadaju u već opisane kategorije, uključujući vozila za autotaksi prijevoz. 

Sva vozila koja se neovlašteno zateknu u obuhvatu gradilišta i/ili blokiraju prolaz mehanizacije bit će uklonjena „paukom“, dok će novčanu kaznu podmiriti vlasnik vozila.

Građani se stoga mole za strpljenje i poštivanje posebne prometne regulacije.

Podsjetimo, rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale (II, III i IV faza izgradnje) kapitalna je investicija od javnog interesa koja ujedno predstavlja najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima. Radovi napreduju u skladu s usvojenim dinamičkim planom, a završetak projekta očekuje se u studenom 2023. godine. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Napomena: Fotografija je ilustrativna. 

Završeno asfaltiranje Splitskog puta

Radovi na asfaltiranju Splitskog puta završeni su danas u popodnevnim satima, dan ranije od planiranog roka, nakon čega je promet za sva vozila u ovoj ulici ponovno otvoren u oba smjera.

Završno ocrtavanje horizontalne signalizacije novoasfaltirane prometnice izvođač radova će izvršiti u noćnim satima tijekom idućeg tjedna.

Podsjetimo, radovi su obuhvatili frezanje starog asfaltnog zastora i nanošenje novog na potezu od semafora na Domu zdravlja do skretanja za Hrvatske ceste.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA