29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Modernizira se javna rasvjeta, na odluku o prometu oko grada...

PROJEKTI GRADA: Modernizira se javna rasvjeta, na odluku o prometu oko grada pristiglo 100 primjedbi, uručeni ključevi gradskih stanova u Mokošici

Na kraju još jednog radnog tjedna donosimo pregled aktivnosti i projekata koje provodi Grad Dubrovnik.

PRVI BROD U SUBOTU Lokrum spreman za posjetitelje, pogodnosti za građane i ove godine

Javna ustanova Rezervat Lokrum planira otvoriti Otok Lokrum za posjetitelje u subotu 1. travnja. Prvi ovogodišnji brod za otok Lokrum, ukoliko to dopuste vremenski uvjeti, isplovit će iz Porta u 10 sati. Brod će prema plovidbenom redu voziti svakih sat vremena s tim da je posljednji polazak s Lokruma u 18 sati.

Za posjet Lokrumu građani Dubrovnika ostvaruju pravo na godišnji pokaz I. kategorije po cijeni od 14 eura, dok  stanovnici drugih gradova i općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjet posebnom rezervatu šumske vegetacije i području ekološke mreže NATURA 2000 mogu ostvariti kupnjom pokaza II. kategorije, koji stoji 20 eura. Djeca do 16 godina na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz i ulaz u Rezervat. Građanima Republike Hrvatske i korisnicima DU PASS-a dostupni su različiti popusti i pogodnosti prema objavljenom cjeniku Ustanove za 2023. godinu.

Zbog neodgodivih radova koji se odvijaju na prodajnom mjestu Luža-Peskarija, prodaja ulaznica i produljenje gradskih pokaza od ponedjeljka 27. ožujka privremeno se odvijaju u prostoru Luže-pored blagajne kina Slobode. Blagajna je otvorena svakog dana u vremenu od 9 do 17 sati.

Do povratka broda Zrinski s redovitog remonta iz brodogradilišta Betina na otoku Murteru za prijevoz posjetitelja od 1. travnja na raspolaganju će biti brodovi Skala i Argosy. Na brodu Skala je promijenjena paluba na provi te dio palube u putničkom prostoru. Na brodu Zrinski je izmijenjen kompletan ulaz u strojarnicu koji se nalazi na centralnom dijelu glavne palube te velik dio palube oko njega obzirom da je na tom dijelu broda uvijek najveća koncentracija putnika.

Uz učinkovitu zaštitu i očuvanje šume i ekološke mreže, redovito održavanje te hortikulturno praćenje parkovnog dijela otoka, izgradnjom nove hidrantske mreže visoke zone otoka Lokruma značajno je podignuta razina protupožarne zaštite Rezervata. Među brojnim investicijama JU Rezervat Lokrum ističe se i izgradnja novog broda, katamarana na hibridni pogon, koji će povezivati otok Lokrum i Arboretum Trsteno. Hibridni Katamaran gradi se u brodogradilištu „Dalmont“ u Kraljevici, duljine je 15 i širine 5 metara, maksimalne brzine 18 čvorova, kapaciteta 50 putnika (plus posada) te je prilagođen osobama s invaliditetom. Njegova izgradnja financirana je u okviru EU projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“.

Obnavljaju se skalini u Velebitskoj ulici

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina na području Grada Dubrovnika u tijeku su radovi na obnovi Velebitske ulice na Babinom kuku koje provodi Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu putem ugovornog izvođača.

U ulici za pješački promet koja povezuje Primorsku i Mostarsku ulicu obnavljaju se oštećeni i na mjestima propali skalini na potezu od oko 50 metara. Prilikom obnove skalina, njihova konstrukcija ojačava se postavljanjem armature i dodatnog betonskog sloja na površini.

Radovi na obnovi Velebitske ulice započeli su 22. ožujka s planiranim trajanjem 14 dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

Radove izvodi ugovorni izvođač Tehnogradnja.

Čestitka Jugu za osvajanje Regionalne vaterpolske lige

U povodu osvajanja Regionalne lige, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku Vaterpolskom klubu Jug. Prenosimo je u cijelosti.

“Dragi Jugaši, poštovani treneru i stručni stožeru!

Nakon dvije godine kup Regionalne vaterpolske lige vraća se u Hrvatsku zahvaljujući upravo Vama, našim borbenim Jugašima. 

Po peti put osvojili ste Regionalnu ligu i time doma donijeli 69. trofej u povijesti kluba. Još puno briljantnih statističkih podataka bi mogli nabrajati, ali svi govore jedno: vaša ustrajnost, trud i volja nemaju premca. S razlogom ste ponos Dubrovnika i inspiracija svim mladim sportašima.   

Ovim putem upućujem iskrene čestitke vrataru Toniju Popadiću na nagradi za MVP koji se posebno iskazao kada je bilo najpotrebnije, u obrani peteraca, te treneru Vjeku Kobešćaku koji Vas uvijek vodi na pravi put i iz Vas izvlači sve ono najbolje. 

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković.”

Kroz projekt Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika montirano prvih 1300 svjetiljki, trećina od ukupnog broja

Montažom prvih energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području, a zaključno s 26. ožujka u preko 50 ulica montirano je ukupno 1300 novih svjetiljki, što je više od jedne trećine ukupnog broja svjetiljki koje će se postaviti u okviru ove investicije.

Postavljanje nove rasvjete u cijelosti je provedeno u Ulici dr. Andrije Hebranga, Zagrebačkoj ulici, Ulici Petra Krešimira IV, u ulicama Ćira Carića, Ivana Meštrovića, Ivana Zajca, Iva Dulčića, Miljenka Bratoša, Vatroslava Lisinskog, na Liechtensteinovom putu, Obali pape Ivana Pavla II, na petlji na Ilijinoj glavici, na potezu od Batahovine, preko Sustjepana, Čajkovića, Komolca i Rožata do Mokošice te u Vinogradarskoj ulici i ulici Od Izvora u Novoj Mokošici.

U periodu do 26. ožujka nove energetski učinkovite i ekološki prihvatljive LED svjetiljke postavljene su i u još četrdesetak ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one van glavnih prometnih pravaca.

Rasvjetna tijela koja se postavljaju u okviru projekta „Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika“ osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.

Izvođač radova je tvrtka Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 eura). U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

Realizacijom navedenog projekta, podsjetimo, postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede koje će se ogledati kroz smanjenju potrošnju električne energije i manje troškove održavanja.

Uređuje se ulica Žrtava s Dakse prema prijedlozima stanara

Nastavno na održani sastanak gradonačelnika sa stanovnicima dijela Ulice Žrtava s Dakse, na kojem su kroz otvoreni dijalog stanari iznijeli svoje prijedloge uređenja ulice, Grad Dubrovnik je danas pristupio izvođenju prvih radova na komunalnom uređenju navedenog dijela ulice koji se proteže paralelno uz prometnicu.

Očekivano trajanje radova je sedam do osam dana, a u sklopu istih će se ukloniti postojeći asfaltni zastor, koji je u jako lošem stanju, te će se nakon potrebnog tamponiranja dio ulice presvući novim slojem asfalta.

Uz cestu će se postaviti betonski rubnjaci i javna rasvjeta te će se osvijetlili dosad neosvijetljeni dio ulice.

Izvođač radova je Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina na području Grada Dubrovnika.

Kako je na spomenutom sastanku stanara s gradonačelnikom i usuglašeno, dio ulice Žrtava s Dakse će se nastaviti koristiti za pješački promet kao i do sada, uz iznimku prolaska automobilima isključivo stanarima koji imaju osiguran parking na svojim parcelama, a parkiranje vozila u ulici neće biti dozvoljeno.

ODLUKA O PROMETOVANJU OKO GRADA Završen postupak javnog savjetovanja, pristiglo 100 prijedloga

Završen je jednomjesečni postupak javnog savjetovanja Prijedloga Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, a koji je bio otvoren od 24. veljače do 25. ožujka 2023. godine.

Na predloženu odluku pristiglo je 100 prijedloga. Stručne službe Grada Dubrovnika analiziraju svaki pojedinačni zaprimljeni komentar, nakon čega će se pristupiti izradi izvješća o provedenom savjetovanju s javnošću. Izvješće će sadržavati popis svih prihvaćenih i neprihvaćenih primjedbi i prijedloga, s obrazloženjima o njihovom usvajanju ili odbijanju te će se o navedenom detaljnije obavijestiti javnost.

Gradska uprava upućuje zahvalu svim sugrađanima koji su sudjelovali u postupku savjetovanja s javnošću, ističući njegovu važnost s obzirom na to da je Grad Dubrovnik prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja donosi sličnu odluku.

Cilj ove gradske uprave je donošenjem pravilnika o ulasku u zonu posebnog prometnog režima građanima Dubrovnika, a posebno stanovnicima gradskih kotara Grad, Pile-Kono i Ploče iza Grada, omogućiti prioritetni ulazak u navedenu zonu,  a sve s ciljem povećanja kvalitete života.

Uvođenjem zone Grad Dubrovnik će na trajno održiv način riješiti probleme prevelikog prometnog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre i zaštiti povijesno-kulturnu baštinu. Uspostavljanje zone posebnog prometnog režima u skladu je i Planom upravljanja, koji kao jedan od osnovnih ciljeva uključuje smanjenje prometa u kontaktnoj zoni.

Novi izbor predstavnika gradskih kotara u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja

Zbog izmijenjenog sastava novokonstituiranih vijeća gradskih kotara, nakon provedenih kotarskih izbora krajem 2022. godine, bilo je potrebno ponovno provesti postupak izbora predstavnika gradskih kotara u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“.

Nakon održanih radionica te provedenih glasovanja, novoizabrani predstavnici na razdoblje od naredne četiri godine su:

–              Za Gradski kotar Pile Kono ponovno je izabrana Katarina Doršner

–              Za Gradski kotar Gruž, Lapad i Montovjerna ponovno je izabrana je Marijana Manenica

–              Za Gradski kotar Grad ponovno je izabrana Mara Kolić Pustić

–              Za Gradski kotar Ploče iza Grada izabran je Đani Banovac.

Ciklus radionica proveo je Zavod za obnovu Dubrovnika, kao glavni koordinator za provedbu Plana upravljanja, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA. Na prijedlog Gradonačelnika, izabrane kandidate iz novokonstituiranih gradskih kotareva u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja imenovat će Gradsko vijeće.

Odluka o usvajanju Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ donesena je u Dubrovniku 29. ožujka 2021. godine. Osnovna zadaća Izvršnog odbora, koji zajedno s Upravnim odborom čini Upravljačku komisiju, je briga o neposrednoj primjeni Plana upravljanja i osiguravanje koordinacije svih dionika uključenih u njegovu provedbu.

Započeo je postupak javne nabave za izgradnju privremenog azila za životinje

S današnjim danom, u okviru postupka javne nabave, objavljeno je javno savjetovanje za izgradnju privremenog azila za životinje.

 Paralelno s navedenim postupkom započelo je čišćenje i priprema terena do područja budućeg privremenog azila. Trošak pripremnih radova iznosi 50 tisuća kuna, dok u okviru postupka javne nabave procijenjena vrijednost radova na privremenom azilu za životinje iznosi 265.445,00 eura bez PDV-a.

Predviđeni rok za izvođenje radova, nakon okončanog postupka nabave i uvođenja izvođača u posao, jest 90 dana.

MODEL DUBROVAČKE STANOGRADNJE Uručeni ključevi dubrovačkim obiteljima za gradske stanove u Mokošici

Gradonačelnik Mato Franković uručio je danas u gradskoj vijećnici ključeve sugrađanima koji su ostvarili pravo na korištenje gradskog stana u Mokošici i to prema jedinstvenom modelu ”Dubrovačke stanogradnje”. Ukupno 21 obitelj ostvarila je pravo na najam gradskog stana temeljem Drugog javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji.

”Grad Dubrovnik je prvi grad u RH koji je osmislio vlastiti model stanogradnje, proveo ga od početka do kraja i na potpuno transparentan način dodijelio stanove svojim mladim sugrađanima. Vas koji ste danas ovdje nitko neće moći prozvati da ste stan dobili mimo pravila jer je sve bilo javno, transparentno i na to sam u konačnici ponosan”, kazao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

Uz danas dodijeljene stanove, po istom modelu je prošle godine dodijeljeno 17 prvih stanova te je ukupno 38 dubrovačkih obitelji ostvarilo pravo na najam stana po modelu ”Dubrovačke stanogradnje”.

”Svi vi ostat ćete živjeti u našem gradu. Jer da nije tako možda biste potražili sreću u nekoj drugoj općini ili nekoj drugoj državi. Zato je važno da ovaj projekt nastavimo i dalje, ovaj put uz veliku pomoć Republike Hrvatske. Imamo u pripremi projekt za 50 stanova u Solitudu i vjerujemo da ćemo uz pomoć Vlade RH nastaviti raditi stanove i dodjeljivati ih mladima”, rekao je gradonačelnik Franković te najavio  skori sastanak s resornim ministrima po pitanju nastavka stanogradnje na području Grada Dubrovnika. Podsjetio je i da je Grad kupio veliko zemljište na Pobrežju, gdje se trenutačno radi izmjena prostorno-planske dokumentacije, a mladim sugrađanima dodjeljivat će se za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te tako stvoriti preduvjete za njihov ostanak u gradu.

Gradonačelnik je ujedno pojasnio kako će četiri jednosobna stana u zgradama u Mokošici, preostala nakon dva kruga javnih poziva, biti dodijeljena za liječnike Doma zdravlja Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice Dubrovnik te za potrebe Doma Maslina.

Gradonačelnik Franković primio delegacije općine Kreševo u BiH

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin primili su danas predstavnike općine Kreševo u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju općine Kreševo predvodio je načelnik ove općine u Županiji Središnjoj Bosni Renato Pejak, a u njegovoj pratnji bili su još šef službe za gospodarstvo Boris Marić, tajnik uprave Boris Bilić te fra Josip Tomas, gvardijan samostana Sv. Katarine u Kreševu.

Na sastanku s gradonačelnikom Frankovićem razgovaralo se o povijesnim odnosima i vezama Dubrovnika s gradovima i mjestima na teritoriju Bosne, ali i statusu hrvatskog naroda u suvremenoj Bosni i Hercegovini s nalaskom na prijateljske odnose i suradnju.

 Općinsko središte, grad Kreševo, udaljen je od Sarajeva, tek 30 kilometara zračne linije. U prošlosti je ovaj kraj, poznat po rudarstvu i tradicionalnom kovanju, bio jedna od trgovačkih kolonija Dubrovačke Republike. Budući da spise o tome čuva i Državni arhiv u Dubrovniku, koji je delegacija Kreševa posjetila.

VK Jug, osvajači Regionalne lige, na prijemu u Gradu

Gradonačelnik Mato Franković, zamjenica Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su, u povodu osvajanja Regionalne lige, igrače, trenera Vjeka Kobešćaka i Upravu Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje. Ovo je ukupno 69. trofej u povijesti kluba te peto osvajanje Regionalne lige.

– Dubrovački sport je prepoznat, imamo mi više sportova u gradu, ali Jug je Jug, sinonim Dubrovnika i sporta. Mislim da to trebamo njegovati i čuvati te nastavljati tradiciju u budućnosti – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Predsjednik Uprave VK Jug Adriatic osiguranje Tomislav Dumančić se u ovoj prigodi zahvalio Gradu Dubrovniku na pomoći kroz dugi niz godina te svim sponzorima. Naglasili su da je godina bila teška, ali da je ovo već treći trofej u sezoni i da nastavljaju dalje, trenutno na prvenstvo Hrvatske.

– Uspjesi drugih sportaša posljednjih sezona su vrlo veliki što mi ne doživljavamo kao konkurencija već zajednički uspjeh. Posljednje dvije, tri sezone su bile zaista posebno izazovne za sve, i za mlađe i seniorske selekcije, ali u svemu smo uspjeli ostvariti izuzetne rezultate te ćemo udariti temelje da budemo uspješni i u sljedećem narednom periodu – poručio je trener Vjeko Kobešćak.  

Novi korak u realizaciji projekta Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice – čišćenje napuštenog gradilišta       

Grad Dubrovnik pokrenuo je nabavu za izvođenje pripremnih radova rušenja i čišćenja gradilišta Dom za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik, što je još jedan nužan korak u realizaciji ovog prioritetnog projekta u segmentu socijalne skrbi koji će umirovljenicima osigurati standard koji im je godinama nedostajao.

Predviđeni početak izvođenja radova rušenja i čišćenja gradilišta, nakon provedenog postupka nabave, je svibanj 2023. godine s rokom izvođenja 60 dana. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 225.600,00 eura bez PDV-a.

Radi se o objektu čija je gradnja prekinuta u ranoj fazi izgradnje prije više od 30 godina. Zapuštena i oronula građevina ne predstavlja bazu za nastavak gradnje te ju je potrebno ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji budućeg doma za kapaciteta oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju.

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne s ishođenom građevinskom dozvolom i cjelokupnom potrebnom dokumentacijom prijavljen je na sufinanciranje u okviru Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu, izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi.

Isplaćene ”uskrsnice” dubrovačkim umirovljenicima

Grad Dubrovnik isplatio je ukupno 36 tisuća eura dubrovačkim umirovljenicima, kao dodatak na mirovine uoči Uskrsa. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika i Mjerama socijalnog programa za 2023. godinu dodatak je isplaćen za 817 korisnika, koji sa svim dodatcima imaju mjesečna primanja u rasponu od 265,58 do 331,81 eura.

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, Grad Dubrovnik umirovljenicima koji primaju mirovine od 265,58 do 291,99 eura dva puta godišnje (Uskrs i Božić) isplaćuje iznos od 53,09 eura, a onim umirovljenicima čije mirovine iznose od 292,12 do 331,81 eura isplaćuje se 39,82 eura. Novom Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika povećan je, krajem prošle godine, iznos ovog dodatka, kao i cenzus za njegovo ostvarivanje.

Ove je godine broj korisnika u odnosu na prošlu godinu značajno smanjen jer je revizijom popis reduciran, a osim toga je i HZMO od početka godine uveo novosti u obračunavanju mirovina za umirovljenike, što je također smanjilo broj korisnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA