29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Gradski bazen grijat će se pomoću dizalica topline s morskom...

PROJEKTI GRADA: Gradski bazen grijat će se pomoću dizalica topline s morskom vodom, utvrđeni pozitivni trendovi disperzije gostiju

Na kraju još jednog radnog tjedna donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika.

Uređeno 110 metara novog nogostupa u Vukovarskoj ulici

Završeni su radovi na sanaciji nogostupa u Vukovarskoj ulici na dionici dugoj 110 metara od podnožja spojne ulice koja Vukovarsku povezuje s Ulicom dr. Ante Starčevića pa do pješačkog semafora kod bazena u Gružu.

Radove je izveo ugovorni izvođač Tehnogradnja, a isti su obuhvatili uklanjanje postojećeg betonskog nogostupa, postavljanje novih rubnjaka, uređenje podloge i izvedbu novog nogostupa.

Vrijednost radova izvedenih u sklopu programa investicijskog održavanja gradskih prometnica i javnih prometnih površina iznosi 15.590,73 eura (s PDV-om).

Dubrovačka ekipa sudjelovala na susretu Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju u Rovinju

Na poziv Akademije zdravog življenja iz Pule, dubrovačka ekipa sudjelovala je na 18. izdanju susreta Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom Special Power League, koji se održao u Rovinju od 10. do 12. travnja.

Prihvativši prijedlog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Turistička zajednica Grada Dubrovnika sav je prihod humanitarne tombule uz Festu svetog Vlaha namijenila za Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju Hrvatske – Special Power League. Cjelokupan prihod od 4.063 eura iskoristio se za pokriće troškova dubrovačke ekipe na susretu u Rovinju. 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik se u ovaj projekt uključio u rujnu prošle godine, prihvativši inicijativu Akademije zdravog življenja. Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge „Poseban prijatelj“ Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. 

Rezultati dobiveni ovim upitnikom koriste se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom. Napominjemo da je Grad Dubrovnik kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna.

U dogovoru s upravom Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 formirat će se posebna sekcija kluba pod nazivom GOŠK Dubrovnik Special Power Team, koja će ubuduće sudjelovati na domaćim i međunarodnim natjecanjima Special Power League.

Special Power League je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ambasador joj je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt.

Osnovni je cilj projekta integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća. 

Grad Dubrovnik nastavlja pomagati Dječji dom Sv. Ana iz Vinkovaca

Grad Dubrovnik i ove godine nastavlja podupirati rad Dječjeg doma Sveta Ana u Vinkovcima osiguravanjem sredstava za police životnog osiguranja štićenika doma. 

Naime, u sklopu projekta „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“ Grad Dubrovnik će u 2023. godini, temeljem ugovora o donaciji sa Zakladom Vaša pošta, financirati police životnog osiguranja za tri štićenika Doma u ukupnoj vrijednosti 2.754,42 eura.

Grad Dubrovnik djeci Doma Sveta Ana sustavno pomaže još od 2016. godine kada se uključio u humanitarni projekt „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“ Zaklade Vaša pošta i inicijativu  „Ljubav na kvadrat – Grad Dubrovnik djeci Vukovarsko-srijemske županije“. Od tada Grad Dubrovnik osigurava sredstva za trošak polica životnog osiguranja za jedanaestoro djece korisnika doma u dobi od 9 do 17 godina. Na ovaj način, štićenicima doma olakšava se početak samostalnog života nakon izlaska iz doma i napuštanja institucionalne skrbi.  

Sredstva za police životnog osiguranja djece Doma Sveta Ana osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika kroz Mjere socijalnog programa.

U 2021. Grad Dubrovnik donacijom je sudjelovao i u novom projektu Doma pod nazivom „Učionica za život“, koji je krajem prošle godine uspješno završen opremanjem zasebne stambene jedinice, stana od 43,6 m2 u vlasništvu Doma, a koji će služiti za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Sveučilište u Dubrovniku na osnovu provedene analize utvrdilo pozitivne trendove u disperziji gostiju kroz projekt Respect the City

Projekt Poštujmo Grad pokrenut od strane gradske uprave 2017. godine, kroz brojne mjere koje su težile zaokretu prema održivom turizmu, rezultirao je učinkovitom disperzijom posjetitelja i ublažavanjem negativnih učinaka prekomjernog turizma. Pokazuju to rezultati analize Sveučilišta u Dubrovniku „Analiza trendova posjeta staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika temeljem podataka sustava Dubrovnik Visitor“ danas predstavljene javnosti u Studentskom domu, u prisutnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i njegovih suradnika, kao i brojnih turističkih dionika.

Naime, uspoređujući podatke iz 2022. s promatranim razdobljem od 2017. do 2019., uočena je disperzija posjetitelja na godišnjoj, mjesečnoj razini, kao i unutar dnevnih posjeta što je rezultiralo značajno manjim pritiskom na povijesnu jezgru u 2022., iako je ukupan broj posjetitelja bio veći.

Posebno su  zanimljivi podaci o smanjenom broj posjeta u tri vršna ljetna mjeseca dok broj posjetitelja raste u predsezoni, a najznačajnije povećanje vidi se u rujnu, čak 107 posto u 2022. u odnosu na isto razdoblje u 2017. – što iznosi 21 posto svih godišnjih posjeta.

Pritisak posjetitelja na povijesnu jezgru može se zabilježiti kao indeks ranjivosti destinacije u rasponu od 1 do 16, a ovom metodologijom također su utvrđeni pozitivni pomaci.

Ranjivost destinacije smanjuje se između ostaloga i boljom disperzijom unutar dnevnih posjeta – zabilježen je bolji raspored posjetitelja, kao i povećanje broja posjeta u popodnevnim i večernjim satima u razdoblju od srpnja do prosinca čime se uklanja rizik zagušenja prometa i omogućuje normalno odvijanje dnevnih aktivnosti lokalnog stanovništva.

Studija je pokazala kako je indeks ranjivosti u glavnim mjesecima sezone, koji je 2017. godine iznosio 7,8, u 2022. godini se smanjio gotovo za pola te iznosio 4,3. Takav ishod u konačnici je rezultirao i padom sveukupne ranjivosti povijesne jezgre na prekomjerne posjete, odnosno smanjivanjem izloženosti negativnim učincima prekomjernog turizma.

Studiju su danas predstavili njeni autori, predstavnici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.

Ovakva analiza, osim što je pokazala konkretne pomakne mjera projekta Poštujmo Grad, podloga je za daljnje smjernice i mjere koje Grad Dubrovnik provodi u skladu s Planom upravljanja. Cilj svih dosadašnjih i planiranih aktivnosti je uspostava održivog turizma i time poboljšanje kvalitete života građana i doživljaja destinacija od strane posjetitelja, u čemu je Dubrovnik već prepoznat kao primjer dobre prakse.

JAVNI POZIV za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2023. godinu

Grad Dubrovnik objavio je Javni Poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2023. godinu.

Predmet ovog poziva jest javno prikupljanje prijava za neposredno sudjelovanje Grada Dubrovnika u sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada, a sve u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030.godine.

Prihvatljivi prijavitelj u sklopu ovog poziva su upravitelji zgrada u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade, a ukoliko postoji više upravitelja jedinstvene arhitektonske cjeline, utoliko predstavnici suvlasnika opunomoćuju jednog upravitelja zgrade koji podnosi projektni prijedlog  (punomoć ovjerena kod javnog bilježnika prilaže se projektnom prijedlogu). 

Pravo na financiranje mogu ostvariti upravitelji višestambenih zgrada, kao korisnici sredstava u ime i na račun suvlasnika višestambenih zgrade koji u svojstvu krajnjih korisnika, ako udovoljavaju sljedećim uvjetima:  da su registrirani za obavljanje poslova upravljanja stambenim zgradama i imaju sjedište na području Republike Hrvatske ukoliko se radi o upravitelju kao trgovačkom društvu ili obrtniku, da suvlasnici višestambene zgrade u svojstvu krajnjih korisnika ulažu sredstva za potrebe provedbe sufinanciranih projekata, ukoliko sklope ugovor s Gradom o zajedničkom ulaganju u energetsku obnovu višestambenih zgrada te da dostave potrebnu dokumentaciju sukladno ovom Javnom pozivu. 

Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada sufinancira se do 85% opravdanih troškova ukupne vrijednosti investicije.

Prijave se zaprimaju do isteka sredstava natječaja, a najkasnije do 31. prosinca 2023. godine. S obzirom da se iste rješavaju prema redoslijedu zaprimanja, potrebno je na omotnici istaknut datum i sat zaprimanja.

Tekst Javnog poziva i prijavni obrasci dostupni su na stranicama Grad Dubrovnik.

UZ 1.2 MILIJUNA EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA Ministar Erlić: “Sustav dizalica topline s morskom vodom dubrovačkog bazena primjer je dobre prakse u korištenju obnovljivih izvora energije”

Sustav dizalica topline s morskom vodom vrijedan 1,4 milijuna eura uskoro će se ugraditi u strojarnicu gradskog bazena, čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, danas je u zgradi gradskog bazena prezentirao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. 

Investicijom je predviđena rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ima ulogu Upravitelja Programa ‘Energija i klimatske promjene’ , a ovom prigodom ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata. Uputio je zahvalu zemljama darovateljicama i istaknuo značaj ovakvih programa i mehanizama financiranja. Naime, EGP financijski mehanizam pridonosi smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačanju bilateralne suradnje između država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška) i država korisnica. 

Predstavljanju projekta nazočili su i veleposlanica Islanda u Republici Hrvatskoj Kristín Aðalbjörg Árnadóttir, zamjenik ravnatelja Ministarstva nafte i energetike Kraljevine Norveške Øivind Johansen, programski direktor Norveške uprave za vodne resurse i energiju Bjørn Aulie, ravnateljica Nacionalne energetske uprave Islanda Halla Hrund Logadóttir, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić te ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju pri MRRFEU Stella Arneri. 

Nositelj projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. 

Procijenjeni početak samih radova na ugradnji sustava dizalica topline je lipnju ove godine nakon okončanja pokrenutog postupka javne nabave za odabir izvođača radova, a završetak projekta u je siječnju 2024. godine.

Investicija je financirana u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014.-2021.

Gradonačelnik Franković na konferenciji „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na otvaranju Međunarodne konferencije „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“, koju u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“.

Konferencija se 13. i 14. travnja održava u hotelu Kompas uz nazočnost visokih dužnosnika Republike Hrvatske, Kraljevine Norveške i Islanda, a na političkoj i operativnoj razini bavi se područjem energetike i obnovljivih izvora energije s fokusom na trenutno stanje i provedene programske aktivnosti, kao i na perspektivu Programa koji će se u budućnosti provoditi u Republici Hrvatskoj putem bespovratnih sredstava EGP-a.

Uvodnim obraćanjem gradonačelnik je poželio dobrodošlicu suorganizatorima konferencije, sudionicima i svim gostima istaknuvši važnost i značaj tema kojima se bavi. „Kako se s tim klimatskim i energetskim izazovima danas nosimo odredit će našu budućnost. No, bez obzira na to da o klimatskim promjenama već dugo postoji globalni znanstveni i politički konsenzus, mi u Gradu Dubrovniku čvrsto vjerujemo da svaka promjena počinje na kućnom pragu i stoga smo prilikom preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom odučili napraviti odlučni zaokret prema održivom i odgovornom upravljanju“, rekao je gradonačelnik te se ukratko osvrnuo na projekte koje Grad Dubrovnik razvija u zelenoj tranziciji.

Gradonačelnik Franković drugog dana konferencije, u petak, 14. travnja sudjeluje i na panelu „Dekarbonizacija gradova i županija“ kako bi podijelio iskustva Grada Dubrovnika u provedbi projekata iz područja zelene tranzicije. U panelu će uz gradonačelnika Frankovića sudjelovati gradonačelnici Bjelovara i Karlovaca te župani Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije.

USKORO REALIZACIJA Pokrenut postupak javne nabave za izgradnju ceste Tamarić

Pokrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji ceste Tamarić, dvosmjerne spojne ceste od Osnovne škole Mokošica do nerazvrstane ceste Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Prvi korak u ovom postupku je objava prethodnog savjetovanja koje će trajati 15 dana.


S obzirom na to da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi tri milijuna eura bez PDV-a, Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije. Procijenjeni rok izvođenja radova je godinu dana, a počinje teći od dana uvođenja izvođača u posao.


Podsjetimo, nova prometnica koja će spajati Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika na nerazvrstanoj cesti, dok je na novoj spojnoj cesti predviđen obostran pješački nogostup. Na spojnoj cesti koja vodi do OŠ Mokošica predviđena je i izgradnja mosnog prijelaza preko potoka Tamarić.


Njenom izgradnjom unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

Iskustva Dubrovnika u zelenoj tranziciji na panelu “Dekarbonizacija gradova i županija”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na panelu na temu „Dekarbonizacija gradova i županija“, a koji je u sklopu međunarodne  konferencije „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“ održan u hotelu Kompas.

U panelu su uz gradonačelnika Frankovića sudjelovali gradonačelnici Bjelovara i Karlovaca Dario Hrebak i Damir Mandić, župan Virovitičko-podravske Igor Andrović, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić te Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Gradonačelnik Franković izložio je iskustva Grada Dubrovnika u provedbi projekata iz područja zelene tranzicije. Uvodno se osvrnuo se na aktualni projekt ugradnje dizalica topline s morskom vodom u zgradu gradskog bazena, čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini, kao i na investiciju zamjene gotovo četiri tisuće rasvjetnih tijela u sklopu projekta Modernizacije javne rasvjete Grada Dubrovnika, koji je također u tijeku.

Istaknuo je energetske obnove gradskih osnovnih škola i vrtića kao i pripremljeni projekt ugradnje solarnih panela na više objekata javne namjene, nabavku 29 novih autobusa Libertasa koji udovoljavaju ekološkim standardima te planiranu akviziciju prvih električnih autobusa. U svom izlaganju, gradonačelnik je posebno istaknuo 117 milijuna eura vrijedan projekt Aglomeracije, u sklopu kojeg se provodi i sanacija povijesnog mješovitog kanala odvodnje stare gradske jezgre.

Sudionicima panela predstavio je i uvođenje zone posebnog prometnog režima u kontaktnoj zoni oko povijesne jezgre Grada kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama.

Dubrovnik je 13. i 14. travnja domaćin međunarodnoj konferenciji „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“, koja se održava uz nazočnost visokih dužnosnika Republike Hrvatske, Kraljevine Norveške i Islanda. U sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. konferenciju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“. Na političkoj i operativnoj razini konferencija se bavi područjima energetike i obnovljivih izvora energije s fokusom na trenutno stanje i provedene programske aktivnosti, kao i na perspektivu Programa koji će se u budućnosti provoditi u Republici Hrvatskoj putem bespovratnih sredstava EGP-a.

U Čajkovićima izvučen potopljeni brod Mañana

U okviru aktivnosti redovnog održavanja pomorskog dobra, a koje se provode u sklopu poslova iz nadležnosti Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more,  u potpunosti je realizirana akcija izvlačenja potopljenog broda na području Rijeke Dubrovačke.

Uz ugovornog izvođača na održavanju pomorskog dobra, tvrtku Platanus, u akciji izvlačenja broda Mañana dužine 15 metara i teške 35 tona, koja je zahtjevala korištenje posebne opreme i mehanizacije, sudjelovali su i ronioci koji su cijelu akciju realizirali u roku od 15 dana.

Podsjetimo, kako je prethodno, koncem mjeseca ožujka 2023. uspješno izvedena akcija izvlačenja potopljenih barki i brodova s riječnog dna na području Komolca i Rožata.

Nove aktivnosti na sanaciji oštećenja Orlandovog stupa

Kako je prošlog ljeta najavljeno, nakon provedenih terenskih radova i održanih sastanaka stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu, djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda započeli su s pripremnim radovima za zahvat otpuštanja sile u njegovu centralnom trnu.

Pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje uređaja za praćenje ponašanja pukotina prilikom zahvata otpuštanja sile (reducirani monitoring) i preventivno-sigurnosno podupiranje stupa. Zahvat otpuštanja sile centralnog trna obaviti će se postupno, u više etapa tijekom slijedećih mjeseci, a privremeni sigurnosni podupirači i reducirani monitoring na Orlandovome stupu biti će zadržani tijekom ljetnog razdoblja. Svi postupci će biti odrađeni prema smjernicama i zaključcima stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu u Dubrovniku. Riječ je o jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina.

Podsjećamo, u radu stručnog tima sudjelovali su stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Stručni tim je razmotrio rezultate višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije te utvrdio dinamiku daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci. Temeljem interpretacije rezultata provedenih istraživanja, tada je i najavljeno kako će budući zahvati biti usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa.

Fotografije: Grad Dubrovnik, Hrvatski restauratorski zavod 

PARTICIPACIJA GRAĐANA Sastanci s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora u procesu izrade novog GUP-a

U sklopu participativnih aktivnosti pri izradi sveobuhvatnih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika održani su inicijalni sastanci s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora, a sve u cilju aktivnog uključivanja građana u proces izrade prostorno-planske dokumentacije koja će definirati budući urbani razvoj grada.

Uz javne rasprave, Grad Dubrovnik otišao je korak dalje te na ovakav način proširio participaciju javnosti te omogućio pravovremeno informiranje, prikupljanje i uvrštavanje stavova i potreba te identificiranje problema u prostoru prepoznatih od stručnih i lokalnih dionika, u prijedloge izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a kroz neposredno sudjelovanje građana.

Novi prostorno planski okvir osigurat će skladnost gradnje i poštivanje kulturno-spomeničke baštine Dubrovnika s jedne te s druge strane omogućiti razvoj grada definiranjem novih zona urbanog življenja i stanovanja.

Sastanke s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora vodio je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Božo Benić sa suradnicima. Novi krug sastanaka, koji će voditi predstavnici stručnog izrađivača predmetnih izmjena i dopuna te stručni izrađivači sociološke studije, najavljen je za idući tjedan.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je tijekom 2020. i početkom 2021., u jednoj jednostavnijoj proceduri, proveo postupak izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika. Tada je u Odredbe za provođenje ugrađen set mjera i restriktivnijih odredbi koje za cilj imaju doprinijeti unaprjeđenju stanja u prostoru. Odmah potom uslijedio je novi, bitno složeniji postupak sveobuhvatnih izmjena i dopuna. Ugovori za izradu novog PPU-a i GUP-a potpisani su u rujnu 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA