30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Gradska društva i ustanove financijski stabilni, nabavljen set za pretragu...

PROJEKTI GRADA: Gradska društva i ustanove financijski stabilni, nabavljen set za pretragu iz ruševina, podignuta kaznena prijava zbog oštećenja imovine

Gradonačelnik Franković održao je proteklog tjedna sastanka s direktorima gradskih društva i ravnateljima javnih ustanova Grada Dubrovnika kao i s ravnateljicama osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Grada Dubrovnika. Grad Dubrovnik nabavio je set za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje za potrebe civilne zaštite. Vrijedna oprema nabavlja se u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. S ciljem zaštite gradske imovine Grad Dubrovnik podnijet će kaznenu prijavu protiv dvije muške osobe zbog oštećenja gradske imovine. Kako je zabilježeno na nadzornim kamerama, dana 4. lipnja 2021. godine, u vremenu 00:05 do 00:30 sati uporabom podesnog alata uklonjen je dio nove ograde koja je sastavni dio Šetnice Nika i Meda Pucića. Prvi ovogodišnji cruiser, MSC-ova Orchestra, stigao je u Luku Gruž. Ticanje ovog cruisera označilo je povratak Grada Dubrovnika u programe kružnih putovanja nakon 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19.   

Gradonačelnik održao sastanke s direktorima i ravnateljima

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, kojemu je danas prvi službeni radni dan u novom mandatu, održao je sastanke sa svim direktorima gradskih društava i ravnateljima javnih ustanova Grada Dubrovnika.

Za sva su društava i ustanove predočena financijska stanja, sva društva su likvidna te stoje puno bolje nego na početku prošlog mandata (lipanj 2017. godine), a unatoč činjenici da je iza nas petnaest mjeseci financijske i zdravstvene krize. Ravnatelji i direktori gradskih društava i ustanova ujedno su gradonačelnika Frankovića izvijestili o tijeku pripreme za sezonu.

Gradonačelnik je kazao kako od komunalnih društava očekuje brzu reakciju na komunalne probleme na koje građani budu ukazivali, a od kulturnih ustanova ponudu koja će u sezoni odgovoriti na zahtjeve i turista i građana. Dubrovački gradonačelnik i ovom je prilikom najavio reorganizaciju gradske uprave, ali samo u smjeru bržeg i kvalitetnijeg rješavanja komunalnih problema građana.

”I u ovom mandatu nadam se uspješnoj suradnji kao i do sada i da ćemo svi skupa biti spremni još bolje odgovoriti na potrebe naših sugrađana i turista, čiji povratak u značajnom broju očekujemo već ove sezone”, kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Projekt E-CITIJENS – Grad Dubrovnik nabavlja opremu za civilnu zaštitu

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je set za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje za potrebe civilne zaštite. Vrijedna oprema nabavlja se u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.                                

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o.,  potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije.

Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

Projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

“Financed by the Italy-Croatia Cross-Border Cooperation Programme2014-2020 under the European Regional Development Fund”.

Gradonačelnik se sastao s ravnateljicama škola i vrtića

Nakon ponovnog preuzimanja dužnosti, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić održali su sastanak s ravnateljicama osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Grada Dubrovnika.

Ravnateljice su izvijestile gradonačelnika Frankovića o protekloj školskoj i pedagoškoj godini,  uspješno provedenoj prilagodbi svim COVID mjerama, kao i o broju do sad cijepljenih djelatnika.

Gradonačelnik je ovom prigodom kazao kako su u novom mandatu istaknuti prioriteti u podizanju standarda osnovnog školstva i predškolskog obrazovanja, a to su početak gradnje Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake, energetska obnova i dogradnja OŠ Mokošica, kao i rekonstrukcija vrtića Pčelica, čemu će prethoditi vrlo važan infrastrukturni zahvat – izgradnja ceste Tamarić, potom energetska obnova OŠ Marina Držića i to dijela Škole s posebnim programom te izgradnja sportske dvorane za OŠ Antuna Masle u Orašcu.

Radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade OŠ Marina Getaldića te izgradnja i adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake očekuju se do kraja ove godine, čime će se steći uvjeti za organizaciju nastave za više od 300 učenika ove škole u potpunosti u staroj gradskoj jezgri.

”Nakon što se iznađu potrebna sredstva putem EU fondova za OŠ Mokošica, a nakon što dobijemo građevinsku dozvolu za navedenu školu, započet ćemo s njezinom dogradnjom, što bi trebalo biti najdalje do kraja 2022. godine. S obzirom da je za izgradnju dvorane OŠ Orašac pripremljena sva dokumentacija i ishođena građevinska dozvola sve je spremno za EU natječaj te ćemo se na isti prijaviti čim bude otvoren i time započeti i ovu u investiciju”, kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Što se tiče dječjih vrtića, pri kraju je podjela vrtića na dvije ustanove i očekuje se da će do kraja mjeseca stići potrebna suglasnost Županije, s obzirom da su se uskladili sa svim upućenim zahtjevima. U nadolazećem periodu planira se nastaviti s daljnjim ulaganjima u dječje vrtiće.

”Gotovo sve glavne zgrade su energetski obnovljene, potrebno je još osigurati adekvatne uvijete na Osojniku te je zbog nedostatka prostora potrebno žurno riješiti  zgradu HEP-a u Gružu, čime bi se riješio problem nedostatka vrtićkih mjesta na području užeg dijela grada”, naglasio je također gradonačelnik Franković.

Na kraju je zahvalio ravnateljicama na uistinu velikom trudu i uspješno odrađenom dosadašnjem razdoblju u kojem su sve škole i vrtići uspješno odgovorili na sve izazove i teške uvjete COVID krize. Još jednom je apelirao na potrebu da se što veći broj djelatnika u vrtićima i školama cijepi.

Kaznena prijava za uništavanje javne imovine

S ciljem zaštite gradske imovine Grad Dubrovnik podnijet će kaznenu prijavu protiv dvije muške osobe zbog oštećenja gradske imovine. Kako je zabilježeno na nadzornim kamerama, dana 4. lipnja 2021. godine, u vremenu 00:05 do 00:30 sati uporabom podesnog alata uklonjen je dio nove ograde koja je sastavni dio Šetnice Nika i Meda Pucića.

Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika pokrenut će odgovarajući prekršajni postupak, a s obzirom na počinjeno kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”, podnijet će se i kaznena prijava s ciljem adekvatne zaštite gradske imovine.

Micanjem dijela ograde ujedno su dovedeni u opasnost prolaznici, osobito djeca, jer bespravno izgrađeni skalini, koji tu ranije nisu postojali, vode na neograđeni i neosigurani dio stijene.

Stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra

Prvi ovogodišnji cruiser, MSC-ova Orchestra, stigao je u ranim jutarnjim satima u Luku Gruž. Ticanje ovog cruisera označilo je povratak Grada Dubrovnika u programe kružnih putovanja nakon 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19.

Orchestra će u gruškoj luci ostati do popodnevnih sati, a gosti će posjetiti Grad pod posebnim epidemiološkim uvjetima. Naime, brodarske kompanije među kojima je i MSC, propisale su protokole za svoje goste, osoblje, ali i vodiče i vozače s kojima surađuju prilikom dolaska u destinaciju. Kako bi se omogućila kvalitetna implementacija mjera, brodovi su ograničili kapacitete na oko 50 posto tako da Orchestra trenutno broji oko 1200 putnika.

Uz obvezno testiranje na koronavirus prije ukrcaja i tijekom putovanja, kako bi se minimalizirao rizik od infekcije, gostima nije dozvoljen samostalan transfer i obilazak lokacije. Dubrovnik će danas obići u organiziranim, tzv. „bubble“ grupama, poštujući pritom mjere brodarske kompanije i one Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Ovom prigodom, ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo rekao je kako je dolazak cruisera dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon krene cruise sezona.

– Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem Gradu, ali i državi. U najavi imamo 153 ticanja, ali ta se situacija mijenja iz dana u dan, taj proces je živ. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka. Sve ovisi o emitivnim tržištima i potražnji za ovim vidom turizma – istaknuo je ravnatelj Pezo.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u prethodnom je razdoblju provodio aktivnosti i bio u stalnom kontaktu s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije te u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, a s ciljem reaktivacije ove grane turizma. Gradonačelnik Mato Franković još je ranije zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu Uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA