16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoPROJEKTI GRADA: Dubrovnik i okolne općine na raspolaganju imaju 22 milijuna eura...

PROJEKTI GRADA: Dubrovnik i okolne općine na raspolaganju imaju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata

Gradonačelnik uručio kombi vozilo Društvu distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas ključeve kombi vozila predsjednici distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko neretvanske županije Antoniji Roszahegy Nikolić.

Riječ je o vozilu marke Mercedes tipa Vito Tourer kapaciteta 8 osoba s vozačem, prethodno u vlasništvu Grada Dubrovnika, a koje će Društvu biti od višenamjenske koristi u njihovom svakodnevnom radu.

Gradonačelnik i predsjednica Društva prethodno su potpisali ugovor o donaciji, a predaji ključeva u ime Grada Dubrovnika prisustvovali su pročelnica Upravno odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Predsjednica Društva Roszahegy Nikolić uputila je zahvalu Gradu Dubrovniku i gradonačelniku na ovoj vrijednoj donaciji i kontinuiranom praćenju rada Društva.

Grad Dubrovnik nastavlja podupirati rad Medicinsko biokemijskog laboratorija u Mokošici

U svrhu nastavka osiguravanja zdravstvenog nadstandarda i pružanja adekvatne razine zdravstvene usluge za građane, Grad Dubrovnik i u 2023. godini nastavlja suradnju s Medicinsko biokemijskim laboratorijem Ivanka Maldini u naselju Mokošica.

Naime, u kontekstu pružanja laboratorijskih usluga primarne razine, Grad Dubrovnik već petu godinu, od 2018. godine, preuzima trošak bruto plaće laboranta te ostalih materijalnih i režijskih troškova za rad pogona smještenog u ambulanti, a sve kako bi stanovnici najvećeg gradskog naselja Mokošice mogli svih pet radnih dana u tjednu, izvaditi krv i predati uzorke.

Realizacija usluge kroz godine se pokazala izrazito korisnom i važnom, poglavito tijekom razdoblja pandemije COVID-19, a nastavak djelovanja biokemijskog laboratorija omogućit će odgovarajuću zdravstvenu zaštitu te brzo obrađivanje i utvrđivanje eventualnih zdravstvenih poteškoća za više od 10 tisuća stanovnika koji žive na ovom području.

U gradskom proračunu, sukladno novom Ugovoru o suradnji, za ovu namjenu od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine planirani iznos je 17.519,00 eura, dok je od 2018. do 2023. godine za djelovanje medicinsko biokemijskog laboratorija izdvojeno ukupno 74.324,77 eura (560 tisuća kuna).

Iako zdravstvena skrb nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ova gradska uprava kroz brojne potpore, donacije i projekte kontinuirano pomaže rad zdravstvenih ustanova u vidu stvaranja najboljih uvjeta za liječnice, liječnike i ostale medicinske i stručne djelatnike, stavljajući u središte kvalitetu života i zdravlje svih građana.

Građani kroz fokus grupe uključeni u izradu GUP-a i PPU-a

Nakon što su prethodno održani inicijalni sastanci s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora, a sve u cilju aktivnog uključivanja javnosti u proces izrade sveobuhvatnih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika, prošli su tjedan održane fokus grupe stručnih izrađivača PPU-a i GUP-a s predstavnicima građana. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se na ovakav način, direktnim uključivanjem građana, radi na pripremi prostorno-planske dokumentacije koja će definirati budući urbani razvoj grada.

U sklopu izrade Sociološke studije za Izmjene i dopune PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika održane su četiri fokus grupe kao ključni dio participativnog procesa za potrebe izrade dokumentacije. Vodila ih je dr. sc. Jana Vukić, voditeljica istraživanja i predstavnica izrađivača Sociološke studije, uz prisustvo stručnih izrađivača Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a iz tvrtke Urbanistica d.o.o.

Sastanci su tako održani s gradskim kotarima, mjesnim odborima, predstavnicima udruga civilnog društva i lokalnim stručnjacima te upravnim odjelima Grada Dubrovnika za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša i komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

Participacija javnosti zbog svoje važnosti u složenom procesu izrade prostornih planova Grada Dubrovnika osmišljena je kao proces prikupljanja relevantnih podataka za naručitelja i izrađivača izmjena i dopuna. Ciljevi ovih fokus grupa su identificirati ključne aspekte zaštite prostora, prirodne i kulturne baštine uz omogućavanje održivog razvoja i kvalitete života, kako bi se identificirane potrebe u prostoru uvrstile u prijedloge izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika.

Novi prostorno planski okvir osigurat će skladnost gradnje i poštivanje kulturno-spomeničke baštine Dubrovnika s jedne te s druge strane omogućiti razvoj grada definiranjem novih zona urbanog življenja i stanovanja.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je tijekom 2020. i početkom 2021., u jednoj jednostavnijoj proceduri, proveo postupak izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika. Tada je u Odredbe za provođenje ugrađen set mjera i restriktivnijih odredbi koje za cilj imaju doprinijeti unaprjeđenju stanja u prostoru. Odmah potom uslijedio je novi, bitno složeniji postupak sveobuhvatnih izmjena i dopuna. Ugovori za izradu novog PPU-a i GUP-a potpisani su u rujnu 2022. godine. Proces koordinira Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Obnovljeno sportsko igralište “Nova Mokošica – Naš dom”

Završeni su radovi uređenja sportskog igrališta “Nova Mokošica – Naš dom”. Na sportskom terenu u potpunosti je asfaltirana podloga nakon čega su ponovno iscrtane crte za mali nogomet i košarku, a postojeći zidovi i tribine nanovo su obojeni. Golovi za mali nogomet u cijelosti su popravljeni i obojeni, na golovima i na koševima su postavljene nove mrežice te su sanirane rupe u zaštitnoj ogradi.

Investiciju vrijednu 27.972,70 eura s uključenim PDV-om izveo je ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja d.o.o., sukladno ugovoru o redovnom održavanju dječjih igrališta i sportskih terena na području Grada Dubrovnika.

Grad nastavlja s utvrđenim programom uređenja sportskih i dječjih igrališta, a sve kako bi najmlađi sugrađani imali adekvatne vanjske prostore za rekreaciju, zabavu, igru i druge brojne aktivnosti. Za ovu namjenu u ovogodišnjem proračunu osigurano je približno 160 tisuća eura

22 MILIJUNA EURA ZA STRATEŠKE PROJEKTE iz ITU mehanizma

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  Republike Hrvatske prihvatilo je kao uspješnu prijavu Grada Dubrovnika na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Naime, Ministarstvo je izvršilo pregled i provjeru prihvatljivosti prijave Grada Dubrovnika od 10. veljače 2023. te je utvrđeno kako su ispunjeni svi uvjeti, odnosno kriteriji prihvatljivosti definirani Pozivom.  Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 681,28 milijuna eura. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao gradom središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Jedna od ključnih investicija je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja čime bi se prometno rasteretilo uže gradsko područje. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima izdvajaju i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i Parka Gradac, čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova.

Prijavi je prethodila izrada Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik usvojena od strane Koordinacijskog i Partnerskog vijeća te je prošla proces savjetovanja s javnošću, a koja je preduvjet svih ulaganja kroz ITU mehanizam.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA