27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Bratimljenje Dubrovnika i Sorrenta, kreće sanacija Zagrebačke i zida poviše...

PROJEKTI GRADA: Bratimljenje Dubrovnika i Sorrenta, kreće sanacija Zagrebačke i zida poviše Banja

Na kraju tjedna donosimo pregled infrastrukturnih projekata i aktivnosi Grada Dubrovnika.

Potpisana Povelja o bratimljenu i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Sorrenta

Povelju o bratimljenu i suradnji Grada Dubrovnika i talijanskog Grada Sorrenta potpisali su danas dvojica gradonačelnika, u ime Grada Dubrovnika Mato Franković te u ime Grada Sorrenta Massimo Coppola. Time je obilježeno više od desetljeća kulturno-umjetničke, bilateralne i prijateljske suradnje dvaju gradova.

”Suradnja naša dva grada počela je prvenstveno na kulturnoj osnovi, produbljivala se tijekom godina te je ovo bratimljenje logičan slijed takve suradnje, kojim ćemo dodatno učvrstili naše prijateljstvo te istovremeno podići na viši nivo našu suradnju na polju turizma i kvalitete pružene usluge te na polju kulture razmjenom naših kulturnih djelatnika i programa. Ovo bratstvo ostat će i nakon nas, kao zalog budućnosti, a vjerujem da će i naši nasljednici kročiti istim stazama i oplemenjivati dalje ovaj odnos”, rekao je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik Sorrenta iskazao je zahvalnost za gostoprimstvo i priliku da sudjeluju u Festi, najsvečanijem i najposebnijem danu u Dubrovniku.

”Ovo je povijesni dan, danas nastavljamo ono što smo počeli i stvaramo nove veze, što će pružiti priliku za razvoj naše suradnje i u budućnosti. Vezuje nas zajednička povijest i to što smo blagoslovljeni time da živimo u prekrasnim gradovima pod zaštitim UNESCO-a. Vezuje nas i turizam, koji je za oba naša grada jako važan”, kazao je gradonačelnik Coppola te ujedno najavio organizaciju Dana Dubrovnika u Sorrentu.

Odluku o uspostavi suradnje dvaju gradova koji ovom Poveljom službeno postaju gradovi prijatelji donijeli su Gradsko vijeće Grada Dubrovnika i Gradsko vijeće Grada Sorrenta. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica u ovoj je prigodi istaknuo kako su najzaslužniji za intenziviranje suradnje dva grada Dubrovački simfonijski orkestar i Sorrento Dubrovnik Festival u te dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović i dirigent maestro Paolo Scibilia.

Solidarnost, zajedništvo i mir istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Grada Sorrenta Luigi Di Prisco kao ono što također povezuje dvije zajednice i na čemu će se graditi odnos u budućnosti te na temelju potpisanog Sporazuma dodatno poboljšati ekonomsku i svaku drugu suradnju naša dva grada.

U delegaciji Grada Sorrenta bila je i Silvana Gargiulo za međunarodne odnose Grada Sorrenta, dok su svečanosti potpisivanja Povelje sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Katarina Doršner, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te počasni konzul Italije u Dubrovniku Frano Bongi i pijanistica Ivana Marija Vidović.

Rekordan prihod humanitarne tombule uz Festu svetog Vlaha za Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju

Prihvativši prijedlog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Turistička zajednica Grada Dubrovnika sav je prihod humanitarne tombule uz Festu svetog Vlaha namijenila za Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju Hrvatske – Special Power League.

Gosti Grada Dubrovnika za Festu svetog Vlaha bili su članovi splitskog Hajduka, koji sudjeluje u Sportskoj ligi za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League. Mali nogometaši su, zajedno sa svojim roditeljima i voditeljima, prodavali kartele za tombulu. Prema podacima dubrovačke Turističke zajednice ostvaren je rekordan prihod od 4.063 eura.

Nakon humanitarne tombule, mali su se splitski nogometaši družili sa svojim dubrovačkim vršnjacima na igralištu Župe svetog Mihajla u Lapadu.

Na poziv udruge “Akademija zdravog življenja” iz Pule Grad Dubrovnik uključio se u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ambasador joj je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt.

Osnovni je cilj projekta integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna je dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća.

U tijeku je formiranje dubrovačkog nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League.

Projekcija dokumentarnog filma “Dubrovački trombunjeri”

Film autora Tonka Jovića “Dubrovački trombunjeri” prikazan je večeras u dvorani Visia, a projekciji je nazočio i gradonačelnika Grada Dubrovnika Mato Franković.

U uvodnom programu nastupila je klapa Kaše, a prisutnima su se obratili predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan kao i rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan. -“Ovaj film prvi je od kompozicija filmova koji će nastati kroz sljedeće razdoblje” najavio je predsjednik Društva Tomislav Macan. 

Za 51 godinu aktivnog članstva u Društvu zahvalnica je uručena trombunjeru Pavu Miloslaviću.

Dokumentarni film „Dubrovački trombunjeri“ scenarista i redatelja Tonka Jovića nastao je 2019. i 2020. godine te je premijerno prikazan u povodu 1049. Feste sv. Vlaha.

Autor filma obratio se video porukom prije same projekcije.

Zatvorena 1051. Festa svetoga Vlaha

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica Jelka Tepšić, gradske pročelnice i pročelnici, uz brojne sugrađane, hodočasnike, trombunjere, barjaktare i festanjule sudjelovali su na zatvaranju 1051. Feste svetoga Vlaha.

Ceremonija zatvaranja tradicionalno je započela okupljanjem festanjula, barjaktara s barjacima i trombunjera ispred crkve Sv. Vlaha. Potom se u procesiji krenulo prema Gorici svetog Vlaha gdje je održana sveta misa. Misno slavlje predvodio je Don Mladen Šutalo, župnik iz Neuma.

Nakon mise, procesija je ponovno krenula nazad prema Gradu. Barjaci su se poklonili pred parčevom crkvom, a prisutnima se prigodno obratio rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan. Potom su festanjuli Vlaho Milićević i Niko Konsuo spustili barjak sv. Vlaha sa standala ispred parčeve crkve uz pjevanje Himne sv. Vlahu, čime je zatvorena još jedna Festa.

Gradonačelnik Franković sudjelovao na promociji drugog dopunjenog izdanja knjige “Zagonetka pobjede”.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u Kazalištu Marina Držića na promociji drugog dopunjenog izdanja knjige “Zagonetka pobjede”. 

Relevantni događaji s prvih crta bojišnice od Konavala do Stonskog primorja, sjećanja i priče brojnih sudionika Domovinskog rata objedinjeni su i ispisani u knjizi autora Olivera Peza, kojem je ovom prigodom gradonačelnik uputio zahvale zbog iscrpnog i sveobuhvatnog djelovanja s ciljem predočavanja istine o okrutnim zbivanjima i neizmjernom boli s kojom su se suočavali hrvatski branitelji. 

“Priča o obrani Dubrovnika je siguran sam, vi to najbolje znate, vrlo kompleksna. Činjenica je da je to bio grad koji je bio okružen s kopna, mora i zraka i odoljevao višestruko nadmoćnijem neprijatelju sa braniteljima koji su imali srce, hrabrost i upravo na taj način oslobodili naš grad. Isto tako, vrlo je vrijedno spomenuti činjenicu da se nedovoljno u hrvatskom javnom prostoru spominje da je prva vojna operacija oslobađanja hrvatskog teritorija združenim vojnim snagama Hrvatske vojske bila upravo operacija oslobađanja i deblokade juga Hrvatske. To je bila prva takva operacija i mislim da je to itekako važno za spomenuti. Istinu o Dubrovniku je trebalo poslati u svijet, a koliko god se mi trudili s lokalne razine, nikad se ona dovoljno dobro ne čuje dok je ne snimi netko tko ima međunarodni ugled. Vi znate da je većina novinara napustila Dubrovnik prije 6.prosinca. Međutim dvoje ljudi je ostalo, jedan je tu večeras sa nama,  stoji samozatajno u drugom redu, a to je gospodin Paul Davis. Dakle, to je bio čovjek koji je snimio sve što se događalo 6. prosinca i uspio prokrijumčariti da taj materijal dođe do Engleske. Svijet je tako saznao istinu o Dubrovniku, da u Dubrovniku nitko nije palio gume, nego da su Dubrovnik krvoločno napadale srpsko-crnogorske snage. Također, mislim da je važno istaknuti sve ono što ste vi, svaki od vas ponaosob doprinijeli u pogledu prikazivanja istine o Domovinskom ratu”, riječi su gradonačelnika Frankovića. 

Nakladnici knjige “Zagonetka pobjede” koja donosi stotinu novih stranica svjedočanstava odvažnih dubrovačkih i hrvatskih branitelja su Art FORMAT i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. 

Grad Dubrovnik nastavlja financirati interventni tim na Elafitima i rad ambulante na Koločepu

Kao i prethodnih godina, iako je institucionalno nenadležan, Grad Dubrovnik nastavlja financirati punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima izvršitelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, kao i rad ambulante na Koločepu, izvršitelja Doma zdravlja Dubrovnik. Ukupna rezervirana proračunska sredstva za provođenje ovih zdravstvenih usluga u 2023. godini prelaze 55.478,00 eura (418 tisuća kuna).

Mjerama socijalne politike i Proračunom Grada Dubrovnika za 2023. godinu  osigurana su sredstva u iznosu od 37.162,00 eura za funkcioniranje interventnog tima Elafiti, kojim se sufinancira rad dva liječnika opće/obiteljske medicine i jednog vozača-zaposlenika izvršitelja kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena zaštita na otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu. Osigurano je i dodatnih 18.316,00 eura za sufinanciranje troškova plaće i dodataka na plaću liječnika opće/obiteljske medicine u ambulanti na otoku Koločepu.

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže i pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području i osigurava zdravstveni nadstandard svojim građanima.

Podsjetimo, uz ambulantu na Koločepu, Grad Dubrovnik već šestu godinu zaredom nastavlja osiguravati financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elatifima nakon što je isti prestao biti dijelom Mreže hitne medicine te ga samim tim Hrvatski zavod za javno zdravstvo više nije financirao.

Na mjere socijalne skrbi u 2022. izdvojeno gotovo dva milijuna eura

Na ostvarivanje mjera socijalne skrbi u 2022. godini iz Proračuna Grada Dubrovnika izdvojeno je ukupno 15.513.979,25 kuna (2.06 milijuna eura), a koristilo ih je četiri tisuće korisnika. Za istu namjenu u tekućoj godini planirano je 16.7 milijuna kuna, odnosno 2.217.159,00 eura ili gotovo 1.2  milijuna kuna više nego u prošloj.  

Razlog većih proračunskih izdvajanja dijelom je u povećanju dodataka na mirovinu i cenzusa za sve kategorije dubrovačkih umirovljenika u 2023. što je određeno novom Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika. 

Istom odlukom povećan je i cenzus za ostvarivanje prava na subvenciju podstanarstva za obitelji slabijeg imovinskog stanja te se stoga očekuje povećanje broja korisnika ove mjere, kojom je u 2022. bilo obuhvaćeno 188 korisnika. Najviše je četveročlanih obitelji korisnika mjere, njih 127. Ukupno je za ovu mjeru u prošloj godini isplaćeno 3.125.000,00 kuna.

Novčani dodatak na mirovinu u 2022. godini ukupno je primilo 1.443 umirovljenika za koju namjenu je iz proračuna izdvojeno 2.116.600,00 kuna. 

Mjerama socijalne skrbi obuhvaćeno je i 188  korisnika iznad 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu te primaju novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna mjesečno. Ukupna izdvajanja u 2022. za navedenu mjeru iznosila su 731.700,00 kuna. 

Jednokratni novčani dar za novorođeno dijete u 2022. godini je ostvarilo je 394 korisnika, dok je ukupno 302 korisnika stalne godišnju naknadu za treće i svako daljnje novorođeno dijete. Zabilježeno je 70 novih korisnika ove naknade koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života, a ukupno iznosi 33.600,00 kuna. Na ove mjere u 2022. godini ukupno je izdvojeno 3.141.300,00 kuna. 

Uz socijalnu skrb, Mjere Socijalnog programa Grada Dubrovnika obuhvaćaju zdravlje i zdravstvenu skrb, poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, skrb o djeci i mladima te o braniteljskoj populaciji i stradalnicima Domovinskog rata. 

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj 15. sjednici održanoj 25. listopada 2022. donijelo je novu Odluku o socijalnoj skrbi, a Grad Dubrovnik je u svom proračunu osigurao dodatna sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga građanima u većem opsegu nego što je utvrđeno Zakonom o socijalnoj skrbi.

Mjere socijalnog programa za 2023. planirane su u iznosu od 3.303.355,14 eura (24.8 milijuna kuna). 

Zbog ubacivača na Stradunu otkazana javna površina ugostiteljskom objektu „Lajk“

Sukladno svojim ovlastima, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izjavio je otkaz ugovora o zakupu javne površine društvu Stabulum d.o.o., a kojim se koristio ugostiteljski objekt „LAJK“ smješten na Prijekomu.

Otkaz ugovora o zakupu javne površine od 16,80 metara kvadratnih za postavljanje ugostiteljskih stolova i stolica ispred objekta „LAJK“, izjavljen je iz razloga jer su djelatnici objekta na Stradunu, ispred Dropčeve ulice, s jelovnikom u ruci zaustavljali prolaznike nudeći im usluge ugostiteljskog objekta.

Time je počinjen prekršaj iz članka 36. Odluke o zakupu javih površina Grada Dubrovnika i članak 11. Ugovora o zakupu javne površine od 28. rujna 2022. godine, a navedeno su dana 20. siječnja 2023. godine postupanjem na terenu utvrdili djelatnici Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, o čemu su izdali službenu zabilješku. Člankom 11. Ugovora o zakupu javne površine, između ostalog, definirano je da se zakupnik ne smije svoju ponudu reklamirati putem gastro informatora (ubacivača) izvan predviđene površine.

Društvo Stabulum d.o.o. obvezno je prestati se koristiti javnom površinom i ukloniti sve stolove i stolice s javne površine ispred objekta na Prijekomu odmah po primitku otkaza. Ako to propusti napraviti, otkaz će izvršiti putem trećih osoba koje odredi Komunalno redarstvo. Zakupnik može zatražiti ponovno zaključenje ugovora nakon otklanjanja okolnosti koje su dovele do otkaza ugovora, ali ne prije isteka roka od 30 dana d postupanja po obvezi iz otkaza ugovora.

Ovom otkazu ugovora o zakupu javne površine prethodio je i otkaz ugovora u rujnu 2022. kojim je otkazan ugovor sklopljen u prosincu 2020. godine. Ukoliko dođe do trećeg otkaza ugovora o zakupu javne površine, ista će se oduzeti trajno.

Gradonačelnik u obilasku radova na obilaznici Stona, završetak radova pred Uskrs

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima pridružio se potpredsjedniku Vlade i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću u obilasku radova na Obilaznici Stona, završne faze projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Planirani završetak ove posljednje dionice, ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, je u travnju, očekivano prije Uskrsa.

„Vjerujem da će, nakon završetka radova, procedura tehničkog pregleda te svih potrebnih radnji koje prethode puštanju u promet dionice, biti provedeni na vrijeme“, rekao je ministar Butković. Istaknuo je kako je riječ o jednom od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da je predmeta dionica, iako manje duljine od ostalih, vrlo kompleksna zbog dva tunela, mosta Ston i dva podvožnjaka.

U obilasku gradilišta obilaznice sudjelovali su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, načelnik Općine Ston Vedran Antunica i načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Pročelnik Dživo Brčić uručio Tomu Sjekavici Povelju za naj akciju za djecu u 2022. “STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik”

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić uručio je u prostoru Centra za mlade Dubrovnik Povelju za uspješno provedenu naj akciju za djecu u 2022. pod nazivom “STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik” glavnom tajniku Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Tomu Sjekavici.

Povelju za uspješno provedenu naj akciju, kojom je poboljšan i uljepšan život djece u Dubrovniku, dodijelio je Središnji nacionalni koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine prijetelji djece”.

“STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik” zajednički su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa svojim članicama Informatičkim klubom Futura i Jedriličarskim klubom Hydro.

Cilj programa bio je da djeca kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme tijekom ljeta te da se potakne njihova vezanost za tehničku kulturu, STEM područje i moderne tehnologije. Radionice su bile otvorenog tipa, što znači da su roditelji i skrbnici mogli gledati ili sudjelovati na radionicama sa svojom djecom. Radionice u sklopu STEM ljeta u Centru za mlade Dubrovnik bile su besplatne za sve polaznike.

Program se odvijao u Centru za mlade Dubrovnik od 1. srpnja do 9. rujna 2022. Održale su se 23 radionice na kojima je sudjelovalo preko 200 djece. Program radionica bio je bogat i raznovrstan: LEGO igraonice, LEGO radionice „Obnovljivi izvori energije“, modelarstvo i pirografija, jedriličarsko modelarstvo, robotika i programiranje bez ekrana, radionice izrade elektro makete, 3D olovke i “Sam svoj elektro majstor”.

Naučene vještine se nastavljaju dalje nadograđivati na raznim radionicama iz područja tehničke kulture u Centru za mlade Dubrovnik.

Program se sufinacirao kroz Javne potrebe u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu s iznosom od 15.000,00 kn te kroz projekt Centar za mlade Dubrovnik s iznosom od 2.500,00 kn. Projekt je s iznosom od 75.000 kuna sufinancirao i Središnji državni ured za demografiju i mlade Republike Hrvatske.

Grad Dubrovnik donirao izdanja Društva dubrovačkih pisaca knjižnici Centra za mlade Dubrovnik

Grad Dubrovnik je putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo otkupio recentna izdanja Društva dubrovačkih pisaca i donirao ih knjižnici Centra za mlade Dubrovnik 

Primopredaji donacije, koja se u prostoru Centra za mlade Dubrovnik održala 10. veljače, nazočili su pročelnik Dživo Brčić sa suradnicima, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro te u ime Centra za mlade Tomo Sjekavica i Suada Salčić.

Predstavljeni rezultati studije o procjeni otpornosti zgrade u povijesnoj jezgri u slučaju potresa

Ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, prisustvovali su predstavljanju rezultata znanstveno stručne studije ‘Procjena otpornosti tipskog bloka u povijesnoj jezgri u Dubrovniku i utjecaj ojačanja kamenih zidova na njegovo ponašanje pri djelovanju potresa’, kojeg su Zavod za obnovu Dubrovnika i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali danas u Lazaretima.

Studijom se utvrdilo stanje i analizirala potresna otpornost bloka zgrada u povijesnoj jezgri Dubrovnika omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko, Zlatarska, kao i učinkovitost dosadašnjih mjera ojačanja kamenih zidova koje se kroz godišnje programe obnove – aseizmičke sanacije provode od strane Zavoda.

Napravljena je opsežna analiza postojeće dokumentacije o seizmičnosti područja pri čemu je definiran seizmički hazard. Izradi studije prethodili su istražni radovi, in-situ i laboratorijski.

Pri procjeni je korišten najmoderniji pristup s detaljnim numeričkim i eksperimentalnim proračunima.

Također, studijom su dati prijedlozi i savjeti za daljnje postupanje pri procesu obnove u povijesnoj jezgri, te će se isti koristiti kao podloga za izradu projektne dokumentacije za protupotresnu obnovu blokova zgrada koji dosad nisu obnavljani.

Uvodno se obratila ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, Mihaela Skurić koja je istaknula da ovakve studije doprinose tome da radovi obnove koje Zavod provodi budu znanstveno utemeljeni.

”Zavod to radi već više od 40 godina, do sada je odrađeno više od 45 blokova zgrada, a to je ukupno 206 objekata. S naše strane radimo sve ono što možemo na povijesnim građevinama koje imaju svoja ograničenja. Zavod do sada ima dovoljno iskustva da zna postupati, međutim svaki objekt je nova priča za sebe kojoj se treba pristupati s novim obzirima i pažnjom, sagledati sve elemente konstrukcije i raditi najbolje. Mi radimo prvu fazu potresne obnove koja se odnosi na radove koji se mogu izvesti na način da ljude ne iseljavamo, a za kvalitetnu i kompletnu obnovu koju smo imali u godinama neposredno nakon potresa, to je značilo iseljavanje stanara i korisnika, za što danas nemamo uvjete. Dakle, s ljudima unutra ono što možemo raditi je ojačavanje vanjskih zidova, ugradnja natega, formiranje prstena koji drže sve na okupu i time doprinosimo boljoj potresnoj otpornosti”, istaknula je ravnateljica Skurić.

Konkretne rezultate istraživanja prezentirao je doc. dr. sc. Mario Uroš, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i član Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

“Napravili smo studiju procjene postojećeg stanja jedne tipične kamene stambene zgrade u povijesnoj jezgri, metode ojačanja i procjene stanja što bi se dogodilo kada bi se ojačale te zgrade, kolika je efikasnost takvih ojačanja i koliko je intervencija potrebno da bi objekti bili u zadovoljavajućem stanju u odnosu na sigurnost”, rekao je dr. sc. Uroš, napominjući kako danas postoje brojne tehnike i mjere kojima se to može postići, poput injektiranja zidova i ugradnje zatega, ali i intervencija poput primjerice uklanjanja dimnjaka koji predstavljaju opasnost u slučaju potresa.

Sastanak gradonačelnika i ministrice kulture i medija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održali su danas radni sastanak na temu zajedničkih aktivnih projekata kao i o nizu različitih tema od obostranog interesa.

Gradonačelnik je ministricu i njen tim izvijestio o tijeku projekta revitalizacije kompleksa TUP-a, a koji je dobio potporu Europske komisije kroz program Europski Bauhaus kao jedan od 20 najboljih projekata u Europi. Cilj revitalizacije nekadašnjeg industrijskog pogona je formiranje održivog modela  „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“.

Također, gradonačelnik je izložio napredak EU projekta Aglomeracije, najvećeg infrastrukturnog zahvata u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika, a koji se u jednom dijelu odnosi i na nastavak radova na čišćenju i sanaciji sustava odvodnje Straduna i povijesne jezgre  s rokom završetka do veljače 2024. godine. 

Gradonačelnik i ministrica razgovarali su i o provođenju Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Dubrovnika. Istaknut je projekt novog objekta OŠ Marina Getaldića u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Investicija adaptacije i uređenja škole provodi se uz donaciju Zaklade Caboga Stiftung i primjer je dobre prakse kako se u sinergiji treba raditi na očuvanju „živog Grada“ i podizanju kvalitete života u povijesnoj jezgri, što je jedan od strateških ciljeva Plana upravljanja.

Tijekom sastanka predstavnici Grada i Ministarstva kulture dotaknuli su se i drugih tema poput izmjena Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika. Cilj izmjena Zakona je osigurati kontinuirana ulaganja u održavanje spomeničke baštine, ali ujedno i pospješiti proces aseizmičke sanacije zgrada u povijesnoj jezgri

RADOVI TRAJU 7 DANA – Od srijede sanacija oštećenog kolnika u Zagrebačkoj, građanima parkiralište na donjem platou Žičare

U sklopu programa investicijskog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta na gradskom području u srijedu, 15. veljače započinju radovi na uređenju – sanaciji asfaltnog kolnika u Zagrebačkoj ulici na potezu od Kapelice do Vatrogasaca.

Sanacija obuhvaća dionicu duljine 250 metara i površine oko 2000 kvadrata, a oštećeni kolnik na ovom potezu sanirat će se u punoj širini (parkirni i kolni trak). U potpunosti će se ukloniti postojeći mikro asfalt te ugraditi novi sloj asfaltnog zastora, koji kvalitetom odgovara zahtjevima jedne od prometom najopterećenijih gradskih ulica.

Radovi će trajati sedam dana te u tom razdoblju neće biti moguće parkirati vozila na navedenom potezu. Stoga će Grad Dubrovnik i društvo Sanitat od srijede, 15. veljače do završetka radova omogućiti parkiranje na donjem platou parkirališta Žičara za potrebe građana s povlaštenim parkirališnim kartama (PPK).

Zatvaranje prometa nije planirano, ali ovisno o prirodi i dinamici radova može doći do povremenih kraćih zastoja u odvijanju prometa te se građani mole za strpljene i razumijevanje ako do takvih situacija dođe. U slučaju bilo kakvih promjena u režimu odvijanja prometa, javnost će biti pravovremeno obaviještena. 

Sve linije javnog gradskog prijevoza koje prometuju Zagrebačkom ulicom prometovat će prema redovitim rasporedu, a javni gradski prijevoznik Libertas će prema potrebi prilagoditi određene linije, o čemu će obavijestiti javnost. 

Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 65.000,00 eura (s PDV-om).

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek: “Prvi Plan upravljanja u Hrvatskoj primjer je drugim gradovima”

Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Upravljačke komisije „Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  Starim gradom Dubrovnikom“ održana je u petak u gradskoj vijećnici, u sastavu: ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović i predstavnica udruga civilnog društva Ana Žuvela. Za predsjednicu odbora jednoglasno je izabrana ministrica Obuljen Koržinek.

U svom prvom obraćanju u svojstvu predsjednice odbora, ministrica Obuljen Koržinek čestitala je svim dionicima uključenima u proces izrade Plana na njihovom velikom doprinosu te apelirala da se njegova provedba ne promatra kao interesni proces na pojedinačnim razinama, nego kao katalizator boljeg povezivanja svih dionika u zajednici. Naglasila je važnost aktivne participacije građana i civilnog društva, istaknuvši kako je riječ o prvom Planu takve vrste u Republici Hrvatskoj će poslužiti kao primjer drugim gradovima.

„Plan nije vlasništvo ove ni buduće lokalne samouprave, niti dionika koji u njemu sudjeluju, niti stručnjaka, nego je vlasništvo svih građana i moći će se uspješno implementirati samo ako svi uključeni budu surađivali“, kazala je ministrica te najavila i izmjene zakonske regulative koje će mnoge kritične situacije učiniti puno kvalitetnijima za upravljanje i nadziranje u kontekstu provedbe Plana.

Gradonačelnik Franković zahvalio je svima koji su dali svoj obol konačnom dokumentu, naglasivši da je riječ o ambicioznom i životnom planu koji će se mijenjati, osnaživati i unaprjeđivati.

„Dio aktivnosti iz Plana upravljanja već smo započeli provoditi na terenu, ali puno toga se još ne događa i svi zajedno se moramo potruditi da se Plan primjenjuje. Dubrovnik je uvijek bio preteča u svemu, prvi smo grad u Republici Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja i konzervatorsku podlogu.“

Upravni odbor održao je i zajedničku sjednica s Izvršnim odborom. Izglasan je Poslovnik o radu Upravnog odbora za razdoblje od 2021. do 2026. te donesen Plan aktivnosti za 2023. godinu koji obuhvaća svih šest utvrđenih strateških aktivnosti: upravljanje dobrom, zaštita i očuvanje, održivi razvoj, promet, turizam te upravljanje rizicima. Među njima su, primjerice, izrada liste prioriteta za zahvate na zaštiti i očuvanju pojedinačnih kulturnih dobara unutar svjetskog dobra i kontaktne zone, osiguravanje dodatnih sredstva za konstrukcijsku sanaciju i aseizmičko ojačanje graditeljskog fonda svjetskog dobra, ugradnja mjerača buke i razvoj učinkovitog sustava kontrole, osigurati da promet ne blokira zaštićeno područje.

Podsjetimo, Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine. Provedba Plana povjerena je javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika, za što je prethodnu suglasnost izdalo Ministarstvo kulture i medija.

U ponedjeljak počinje sanacija kamenog zida iznad Banja

Sanacija ogradno-potpornog kamenog zida iznad plaže Banje u Ulici Frana Supila započet će u ponedjeljak, 13. veljače, a radove sanacije izvodit će ugovorni izvođač Tehnogradnja.

Ukupna dužina zahvata je 30 metara, a radovi obuhvaćaju razgradnju oštećenog zida i izgradnju novog kamenog ogradno-potpornog zida uz druge neophodne radove. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 10.000 eura.

Zbog potrebe izvođenja radova ogradit će se dva parkirna mjesta (br. 45 i 46) u neposrednoj blizini zahvata te će ista postati dio gradilišta za vrijeme izvođenja radova.

Planirano trajanje radova je 30 dana.

Gradonačelnik Franković s ministricom Obuljen Koržinek u obilasku nove škole u povijesnoj jezgri

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, u pratnji gradonačelnika Mata Frankovića, obišla je u petak novu zgradu Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake.

U zgradi smještenoj u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana izvedeni su radovi radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za potrebe izvođenja razredne nastave od 1. do 3. razreda, čime će se u OŠ Marina Getaldića steći uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike.

Gradonačelnik Franković zahvalio je ministrici Obuljen Koržinek na izvrsnoj suradnji s konzervatorima dubrovačkog odjela i krovnog ministarstva koja je bila ključan faktor u provođenju projekta za koji su, zbog specifične lokacije, propisane stroge konzervatorske smjernice.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo impresivnim prostorom i vraćanjem djece u učionice u povijesnoj jezgri. Gradonačelnik Franković najavio je kako će škola otvoriti vrata za  prve male korisnike u sljedećoj školskoj godini. Istaknuo je i ključnu ulogu Zaklade Caboga Stiftung kao i Dubrovačke biskupije koja je za potrebe organiziranja osnovne škole u povijesnoj jezgri nekretninu bez naknade ustupila Gradu Dubrovniku.

Zahtjevni radovi adaptacije palače u školu praktični su primjer provedbe revitalizacije povijesne jezgre i vraćanja života unutar gradskih zidina, što je jedna od odrednica i Plana upravljanja. U tom kontekstu, prioritet ove gradske uprave je zaštita i očuvanje baštine uz istovremenu obnovu kulturnih dobara i njihovo korištenje za javne potrebe poput obrazovanja.

Otvorenje Dubrovačkog karnevala 2023. uljepšali sudionici Župskog karnevala i gostujućih karnevalskih skupina

Dubrovački karnevo 2023. otvoren je 11. veljače na pozornici ispred Katedrale najavom karnevalskih događanja. Bogat program ovogodišnjeg Karnevala najavila je voditeljica Zrinka Japunčić, dok je prigodnu izložbu karnevalskih kostima “Veljun kroz godišta” i izložbu karnevalskih fotografija u izlozima na Stradunu najavio viši kustos Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Potom su brojne okupljene Dubrovčane svojim nastupom razveselili sudionici Župskog karnevala i gostujućih karnevalskih skupina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA