29.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiProjekt Ujedinjene Generacije obogatio život umirovljenika s preko 280 aktivnosti

Projekt Ujedinjene Generacije obogatio život umirovljenika s preko 280 aktivnosti

U protekle dvije godine koliko traje projekt Ujedinjene Generacije, umirovljenici su imali nešto više sadržaja i mogućnosti nego prije, točnije sadržaj je bio bogatiji za više od 280 aktivnosti. Bilo je tu edukativnih, inovativnih, rekreativnih i zabavnih radionica, a sve s ciljem poticanja aktivnog uključivanja umirovljenika u društveni život zajednice te tako poboljšanja kvalitete života naših sugrađana, pripadnika treće dobi.

Kako bi ostvarili cilj i međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga bilo je potrebno osnažiti i educirati lokalne udruge za rad s korisnicima.

Unatoč svim pripremama, provedba projekta je krenula nešto drugačije od planiranog – umiješala se pandemija, no radionice su se prilagođavale i održavale. Na samom početku online provođenje aktivnosti zvučalo je gotovo nemoguće, no naši su se umirovljenici odvažili, probali, i na kraju uvidjeli kako im je jutarnja gimnastika idealna aktivnost kojom se bave iz svog doma.

Bavili su se i aerobikom, nordijskim hodanjem, plesanjem, učili o informatičkoj pismenosti, pohađali tečajeve stranih jezika, sudjelovali na filmskim večerima, multikulturalnim druženjima, bili na izletima, okušali se u boćanju, ali i ribarenju. Uz sve to, imali su priliku sudjelovati na edukaciji o upravljanju

volonterskim programima što je preduvjet za kvalitetne i smislene prilike za umirovljenike. Izvrsna prilika za sudjelovanje svakako je bila nesvakidašnja aktivnost – Živa Knjižnica koja je jedna od metoda borbe protiv predrasuda i diskriminacije, a koja je oduševila i volontere i posjetitelje. U sklopu projekta organiziran je i okrugli stol „Snaga pisane i izgovorene riječi – važnost komunikacije za kvalitetu života osobe treće životne dobi“.

Iz svega navedenog jasno je kako raznolikosti nije nedostajalo, a kako bi to bilo moguće Centar za karijere mladih Dubrovnik okupio je poveći tim ljudi koji su dali svoj doprinos u realizaciji.

Rezultat svega je izvrsna međugeneracijska suradnja, ali i brojni sadržaji koji ostaju kao trajni zapis koristan za korištenje svima. Riječ je o audio emisijama i dramama koje su snimljene s umirovljenicima, a vezane su uz bogatu kulturno umjetničku ostavštinu autora koji su u svojim djelima pisali o Dubrovniku ili stvarali u gradu.

Još jedna od takvih aktivnosti je i Radio Gold, odnosno emisija Zlatno doba koja je emitirana na UNIDU radiju, a koju su vodili sami umirovljenici.  

Ne smijemo izostaviti ni kampanju Penzija bez tenzija u kojoj smo ispričali inspirativne priče naših sugrađana koji pokazuju kako je mirovina aktivan i plodonosan dio života te kako su naši umirovljenici jednako vrijedan dio zajednice, kao i svi drugi njezini članovi.

Uz sve ove aktivnosti, voditelji projekta iz Centra za karijere mladih Dubrovnik organizirali su i sastanke s predstavnicima umirovljenika kako bi dobili što bolji uvid u potrebe umirovljenika te vidjeli mogućnosti suradnje koje bi pridonijele krajnjem cilju projekta odnosno smanjenju rizika od socijalne isključenosti i poboljšanju svakodnevnog života krajnjih korisnika.  

U istu svrhu provedeno je i istraživanje o kvaliteti života starijih osoba u gradu Dubrovniku. Na temelju rezultata provedenog istraživanja i zaključaka održanih rasprava u fokus grupama, izdvojeno je nekoliko skupina smjernica, ciljevi koji se njima realiziraju, preporuke za njihovu realizaciju te su istaknuti neki od primjera dobre prakse. Determinirane smjernice mogu poslužiti kao temelj za izradu lokalne strategije za unapređenje kvalitete života starijih osoba.

Iako projekt službeno završava njegova misija o poboljšanju života umirovljenika u sredini u kojoj djelujemo se nastavlja.

Iz Centra za karijere mladih Dubrovnik zahvaljuju svima koji su bili dio ovog projekta. Hvala partnerima, hvala umirovljenicima, hvala Domu umirovljenika Sveta Ana Zagreb, Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe Majka Marija Petković, Blato, Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi, Domu za starije i nemoćne osobe “Konavle”, GDCK Ploče, Klubu 65+ GDCK Dubrovnik, Udruzi Matice umirovljenika Dubrovnik, Hrvatskoj stranci umirovljenika GO Dubrovnik, Zrinku Majčici, Ivani Grkeš, Elizabeti Jelić, Ivani Gulin, Kristini Tešiji, Živani Podrug, Katiji Vojvodić, Ani Pušić, Marini Ruso Mileusnić, Udruzi umirovljenika Krešimirova grada Šibenik, Udruzi ‘Mi’ Split, Unidu radiju kao i svim medijima koji su podržali projekt Ujedinjene Generacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA