26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiProjekt "Putevima bokeljskih Hrvata" predstavljen u Europskom parlamentu

Projekt “Putevima bokeljskih Hrvata” predstavljen u Europskom parlamentu

Međunarodni kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata” predstavljen je u Europskom parlamentu u okviru Konferencije o baštini bokeljskih Hrvata. Veliko je ovo priznanje za tim projekta koji posljednjih pet godina radi na kulturnoj suradnji, promociji suživota i dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

“Projekt je započeo u Tivtu 2016. godine na inicijativu Tonija Dabinovića te se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatske i Predsjednika Crne Gore. Povodom pete godišnjice projekta, tiskana je slikovnica Putevima malog Karla, priča koja povezuje mlade generacije dviju zemalja. Važno je reći da u Hrvatskoj živi oko 10 000 Hrvata iz Boke kotorske.” – napomenula je u EU parlamentu ambasadorica projekta Sanja Putica i dodala: “Zahvalni smo zastupnici Glavak na organizaciji ovako važne konferencije, čija su pitanja itekako aktualan u ovom trenutku!”

Ovo predstavljanje održalo se u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak koja je istaknula: „Kroz članstva u međunarodnim organizacijama, a prvenstveno hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, naša tradicija i običaji profilirali su se kao neizostavan dio europskih civilizacijskih dostignuća. Uvjerena sam kako će kroz pristupne pregovore i Crna Gora potvrditi da joj je politički, geografski i kulturološki mjesto u europskoj obitelji. Pri tome će joj Republika Hrvatska, kao i dosada, nastaviti pružati podršku i pomoć!“

Projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“ već priprema nove suradnje i aktivnosti, tako će uskoro biti izdan nastavak spomenute slikovnice. Početkom lipnja u Crnoj Gori nas očekuje veliki sportski spektakl koji će naglasiti važnost bokeljskih sportaša. On će biti popraćen i izložbom fotografija koja će nakon Kotora biti predstavljena i u Zagrebu.

Cjelokupnoj konferenciji o baštini bokeljskih Hrvata nazočili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, Mitar Đurović iz Misije Crne Gore pri EU-u te Tena Mišetić, članica Kabineta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. U delegaciji bokeljskih Hrvata, uz Sanju Puticu, u Bruxellesu su bili i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“ i u petoj se godini održava se pod pokroviteljstvima Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Partneri projekta su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te Zajednica bokeljskih Hrvata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA