23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiProjekt MoST: Završetak projektnih aktivnosti uz konferenciju u Veneciji

Projekt MoST: Završetak projektnih aktivnosti uz konferenciju u Veneciji

U Veneciji je, u organizaciji Regije Veneto, održana zavfršna konferencija projekta MoST, punog naziva „Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli“.

Talijanski i hrvatski partneri prezentirali su projektne aktivnosti i rezultate istraživanja, odnosno monitoringa pilot područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu. Aktivnosti na pilot području doline Neretve provodili su stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA i Hrvatskim vodama.

Created with GIMP
Created with GIMP

Kao rezultat laboratorijskih ispitivanja i numeričkog modeliranja izrađen je dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u dolini Neretve“ na temelju ugovora sklopljenog s tvrtkom E.C.H.R. d.o.o iz Splita. Plan sadržava izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode te predstavlja podlogu za donošenje odluka i poboljšanja u planskom upravljanju na području doline Neretve.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije, a to su: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.

Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijuna eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura. Provedba projekta MoST započela je u siječnju 2019. te završava 30. lipnja 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA