27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROF. BAZDAN: ženama će na području čitave EU konačno biti omogućena sloboda...

PROF. BAZDAN: ženama će na području čitave EU konačno biti omogućena sloboda izbora

Nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju pod nazivom Situacija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u okviru ženskog zdravlja, a koju je predložio SDP-ov zastupnik Predrag Fred Matić, potražili smo komentar od uvaženog dubrovačkog profesora i neumornog borca za ljudska prava dr. sc. Zdravka Bazdana. Profesor kaže kako je ovo velika pobjeda i kako jedva čeka donošenje takve zakonske odredbe u Hrvatskoj.

– Velika, sjajna je to pobjeda pobornika kulture ljudskih prava. Ovom rezolucijom, ljudska prava žena ulaze u kvalitativno novu fazu. Ona predstavlja uvažavanje startnog prava Prve generacije ljudskih prava, a to je: “Pravo na život i tijelo”. Jer, logično, nitko nema pravo uzurpirati to pravo. U pogledu navedene rezolucije Europskog parlamenta, i de iure – ženama će na području čitave Europske unije konačno biti omogućena sloboda izbora. To je po meni epohalna odluka u pogledu omogućavanja legalnog pobačaja. A Hrvatska? Jedva čekam donošenje takve zakonske odredbe. Sve čestitke idu njezinom predlagaču – gosparu Fredu Matiću- poručio je Zdravko Bazdan.

Pokušali smo doznati i stav Dubrovačke biskupije no oni su nas uputili na objavu Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et Pax koja je poručila kako eurozastupnici trebaju odbaciti rezoluciju o općem pravu na pobačaj. Biskupi smatraju kako se “zdravlje žena ne može poistovjetiti s nepostojećim pravom na pobačaj”. Također smatraju kako Matićevo izvješće nema nikakve pravno obvezujuće osnove. Ono što još navode je, kako brigu za zdravlje žena i djece treba usmjeriti prema stvarnim zdravstvenim problemima, a ne prema pobačaju i svjetonazorskim pitanjima.

Detaljno obrazloženje hrvatskih biskupa koji se protive ovakvoj odluci možete pročitati ovdje.

FOTO: Facebook

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA