19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaInfocentarPrije točno deset godina Dubrovnik je bio gradom susreta 35 tisuća mladih...

Prije točno deset godina Dubrovnik je bio gradom susreta 35 tisuća mladih katolika

Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije obilježit će prigodnim programom 10. obljetnicu veličanstvenog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku koji je pod geslom „Na slobodu pozvani“ (Gal 5,13) održan u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine.

U petak 26. travnja od 15 do 20 sati u predvorju dvorane Ivana Pavla II. moći će se pogledati izložba fotografija s dubrovačkog SHKM-a.

Istog dana u 20 sati počinje svečanost proslave u dvorani Ivana Pavla II. na kojoj će, uz ostalo, biti prikazan dokumentarni film „SHKM Dubrovnik 2014.“, nastao u produkciji Laudato televizije.

ponedjeljak 29. travnja u crkvi Domino u 20 sati slavit će se misa zahvalnica. Nakon mise zahvalnice održat će se pripremni susret ususret SHKM 2024. u Gospiću.

SHKM u Dubrovniku okupio je te 2014. godine rekordnih 35 000 mladih iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva. Cijela biskupija oživjela je pripremajući se za susret. Uz Organizacijski odbor i svećenike, oko 1600 mladih volontera stavilo se na raspolaganje, a obitelji iz cijele biskupije preko svojih župa otvorile su vrata domova i pružile gostoprimstvo mladima. Uključile su se i škole te brojne gradske i županijske službe kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Svi sudionici će dugo pamtiti prvi dan susreta kada su autobusima stigli u Dubrovnik te imali prigode pogledati neke duhovno-kulturne događaje na 17 lokacija i sudjelovati na otvaranju SHKM-a ispred crkve sv. Vlaha u Gradu. U dugoj procesiji s križem Susreta uputili su se potom do gruške luke gdje je na otvorenom slavljena svečana euharistija. Cijeli dan kiša ih uporno pratila, sve do propovijedi, ali zanosne pjesme, zajedništva u vjeri i radosti u slavljenju Gospodina nije nedostajalo.

Večernji program na Stradunu bio je poseban i po puštanju 500 balona s led lampicama kao znak molitve Ivanu Pavlu II. uz njegovo proglašenje svetim. Ususret SHKM-u u Dubrovnik su stigle moći Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika i osnivača Svjetskih susreta mladih, te su za vrijeme svečane mise bile na prostoru oltara. Točno u ponoć, pripadnici GSS-a su sa gradskog zvonika spustili ‘stratu’ s prikazom dvojice papa koji su te nedjelje u Rimu proglašeni svetima.

Drugi dan susreta sunce je sijalo, a mladi su sudjelovali na misama u župama u kojima su bili smješteni družeći se s domaćinima i upoznavajući tako druge dijelove biskupije. Susret je bio prigoda za nova poznanstva i sklapanje prijateljstva, a za organizatore se nastavio zahvalnim hodočašćem mladih volontera u Rim sljedeće godine.

Prisjećanjem na jedinstveni, prekrasni SHKM u Dubrovniku kada je mnoštvo mladih ispunilo cijeli grad, želi se također nove generacije mladih upoznati s tim događajem i ohrabriti ih u nastojanjima da ulažu svoje talente, vrijeme i sposobnosti za nove inspirativne i poticajne sadržaje u svojim župama, biskupiji i društvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA