21.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPRESUDA: tužio Grad jer su mu grane iznad kolnika oštetile ceradu na...

PRESUDA: tužio Grad jer su mu grane iznad kolnika oštetile ceradu na kamionu i dobio parnicu

Općinski sud u Dubrovniku donio je presudu i rješenje radi naknade štete Obrtu za prijevoz tereta u unutarnjem i međunarodnom cestovnom prijevozu, a u kojoj se nalaže Gradu Dubrovniku platiti iznos od 16.122 kune, a morat će platiti i sudske troškove u iznosu od skoro 20 tisuća kuna, jer je izgubio parnicu. Vlasnik obrta je tužio Grad zbog oštećenja na kamionu koja su nastala na ceradi zbog toga što nad kolnikom na Batali nisu bile odrezane grane stabla, a što je u nadležnosti lokalne zajednice. Tužba je podnesena 2014., a presuda i rješenje su objavljeni 24.veljače 2021.

Ovaj iznos Grad mora platiti jednom obrtu iz Istarske županije koji je oštetio svoj kamion prolazeći preko Batale još 2014. godine kojom prilikom je pretrpio štetu na teretnom vozilu, jer mu je krošnja bora koja se nalazila iznad cijele širine kolnika zapela za ceradu vozila.

U tužbi tužitelj navodi da se je dana 27. travnja 2014. godine, oko 01,00 sati, kao vlasnik i vozač teretnog vozila s priključnim vozilom u Dubrovniku kretao kolnikom Ulice Od Batale kojom prilikom je pretrpio štetu na teretnom vozilu, jer mu je krošnja bora koja se nalazila iznad cijele širine kolnika zapela za ceradu vozila oštetila krovnu ceradu, PVC vodilicu krovne cerade, ležaj vodilice krovne cerade i drugo, o čemu je PU Dubrovačko-neretvanska, Postaja prometne policije Dubrovnik dana 30. travnja 2014. godine sastavila zapisnik o očevidu.

Tužitelj navodi da se kontinuirano bavi prijevozom materijala za gradilište u Dubrovniku, te je od Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte ishodio Rješenje za prometovanje njegovog kamiona za dan 27. travnja 2014. od 22,00 sati do 28. travnja 2014. godine do 21,00 sati.

Smatra da je za štetu isključivo odgovoran Grad Dubrovnik, kao jedinica lokalne samouprave, temeljem čl. 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu, po kojem je dužan osigurati trajno i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti u koje prema odredbi istog Zakona spada održavanje nerazvrstanih cesta i javnih površina.

U obrazloženju presude se još navodi kako je šteta na vozilu tužitelja nastala uslijed neodržavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina jer je Grad Dubrovnik propustio odrezati grane iznad kolnika, a što je napravio istog dana nekoliko sati nakon ovog događaja.

Nadalje još se navodi kako je tužitelj prilikom ovog događaja pretrpio štetu u iznosu od 20.147,49 kuna. Navodi da se tužitelj obratio dopisima Croatia osiguranju d.d. Filijala Dubrovnik i Gradu Dubrovniku, te trgovačkom društvu Vrtlar d.o.o. ali mu je prvo Grad Dubrovnik otklonio odštetni zahtjev te ga uputio na trgovačko društvo Vrtlar d.o.o., s kojim imaju ugovor o rezidbi grana visokih stabala na području Grada Dubrovnika za 2014. godinu, pa da oni odgovaraju za štetu nastalu trećim osobama, ali da je društvo Vrtlar d.o.o. također otklonio odštetni zahtjev, uz napomenu da je tužitelj sam kriv za nastalu nezgodu.

Visinu naknade sud je utvrdio prema Nalazu i mišljenju vještaka prometne struke, a koji iznose ukupno 16.122,91 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA