28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPreporuka HZJZ-a o ispravnosti vode u objektima koji su bili zatvoreni zbog...

Preporuka HZJZ-a o ispravnosti vode u objektima koji su bili zatvoreni zbog COVID-a

Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz popuštanje mjera donijelo je preporuke vlasnicima objekata, a koje se tiču osiguranja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju.

Zbog zatvaranja javnih i privatnih objekata (uključujući škole, sportske objekte, urede i komercijalne zgrade, ugostiteljske objekte i slično) kao dio odgovora na epidemiju COVID-19, u mnogim od takvih objekata protoka vode ili nije bilo ili je bio slab zbog smanjene potrošnje.

Kako se objekti ponovno otvaraju, postoji rizik da u prostorijama unutar objekta (spremnicima vode ili rashladnim tornjevima) voda nije odgovarajuće kvalitete zbog stagnacije (zadržavanja) vode.

U cilju smanjivanja rizika na najmanju moguću mjeru, unutar objekta potrebno je isprati unutarnje mreže prije povratka korisnika. Ispiranje treba provesti sve dok se voda unutar instalacija ne zamjeni novom dezinficiranom vodom iz vodoopskrbnog sustava.

U objektima koji će i dalje ostati zatvoreni, a omogućen je siguran pristup u iste, potrebno je provoditi rutinske programe ispiranja tijekom ne korištenja objekata, kako bi se izbjegli problemi uzrokovani stagnacijom vode.

Prije upotrebe, sustave tople vode treba podesiti na radnu temperaturu od 60°C ili više, a temperatura vode koja cirkulira treba biti veća od 50°C kako bi se adekvatno upravljalo mikrobiološkim rizicima, uključujući one vezane uz pojavnost Legionella. Sustave hladne vode treba vratiti na temperaturu nižu od 25°C, a idealno bi bilo ispod 20°C. Spremnike vode ili rashladne tornjeve možda će trebati dezinficirati prije ponovne upotrebe.

Nakon što se gore navedene mjere provedu, a prije nego što se objekt počne ponovno koristiti, potrebno je obaviti ispitivanje kvalitete vode kako bi se potvrdilo da voda u objektima odgovara odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analiza, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17, 39/20) i da je sigurna za korištenje za prehranu ljudi i ostale potrebe (poput tuširanja). Dodatne informacije mogu se zatražiti od Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA