30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPreminuo Slaven Letica, sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor

Preminuo Slaven Letica, sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor

Nakon teške bolesti preminuo je hrvatski sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica, doznaje tportal.

Letica je rođen 1947. godine u zaseoku Letišće u blizini Podgore u Dalmaciji. Osnovnu školu završio je u rodnoj Podgori, a srednju u Makarskoj. Studij je započeo na Višoj ekonomskoj školi u Splitu, a nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1971. godine. Godinu i pol studirao je i filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No, na kraju se ipak vratio na Ekonomiju, gdje je magistrirao i doktorirao.

Slaven Letica u politiku je ušao krajem 1980-ih, pred sam raspad bivše Jugoslavije. Već 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana. Prilikom zaposlenja na tu funkciju, Letica je Tuđmanu postavio dva uvjeta: prvi, da, iako je bio član HDZ-a, bude neovisan; i drugi, da ne bude zaposlen u Uredu predsjednika za odnose s javnošću. Tuđman se s time složio. Letica i Tuđman razišli su se 7.3.1991., zbog različitih stavova oko budućnosti Bosne i Hercegovine.

Od 1994. do 1998. Letica je bio predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj, a četiri godine bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza.

Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora.

2005. prekinuo je sve veze s obje stranke i ponovno se kandidirao za predsjednika. Ni na ovim izborima nije ostvario značajne rezultate.

Letica se istaknuo i svojim medijskim radom, a pisao je za Panoramu, Danas, Start i Globus.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA