33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPreminuo je legendarni korčulanski vinar Janko Jovanov

Preminuo je legendarni korčulanski vinar Janko Jovanov

U 60. godini života, nakon kratke i teške bolesti, napustio nas je Janko Jovanov, dugogodišnji enolog i upravitelj PZ Pošip Čara.

“Hvala mu za sve što je učinio za naše mjesto, poljoprivrednu zadrugu i našu otočku sortu pošip koju je svojom predanošću i ljubavi prema vinu pozicionirao visoko na vinskoj mapi svijeta. Obitelji i prijateljima iskrena sućut. Počivao u miru dragi Janko”, napisali su na FBstranici PZ Pošip Čara.

Jovanov je bio čovjek koji je presudno utjecao na novu popularizaciju pošipa koja se dogodila tijekom proteklih desetak godina. Danas gotovo da ne postoji bolja vinoteka ili ambiciozniji supermarket u Hrvatskoj koji ne drži vina PZ-a “Čara”, piše portal plavakamenica.hr.

Čara je bila i ostala sinonim pošipa još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a enolog Jovanov uvjerljivo ga je afirmirao, i to ne samo one pošipe koje je proizvodila Poljoprivredna zadruga.

Važno je napomenuti da su se vina PZ-a “Čara”, osobito tijekom zadnjih pet-šest godina, drastično modernizirala, o čemu svjedoče i Čarine medalje za Vrhunski pošip i za pošip “Marko Polo” na londonskom “International Wine Challengeu”.

Poljoprivredna zadruga “Čara” okuplja stotinjak vinogradara, a ove godine slavi 40. rođendan. Janko Jovanov pretvorio ju je u jednu od vodećih korčulanskih i dalmatinskih vinarija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA